Connect with us

Actualitate

INS. Munca de noapte și în weekend, o realitate pentru mai bine de jumătate dintre angajați. În ce domenii s-a lucrat „atipic” în 2020

Incisiv

Publicat

pe

Programul de luni până vineri, de la 7 – 15, este departe de a fi bătut în cuie pentru mulți dintre români, dincolo de programul de lucru de acasă sau hibrid impus pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. Aproape 4,5 milioane de români au muncit frecvent sau din când în când după ora 22:00 sau în zilele de weekend, destinate în mod normal repaosului săptămânal.

În anul 2020, 4.489.000 persoane au lucrat, frecvent sau doar ocazional, în perioade atipice ale zilei sau săptămânii de lucru, arată cele mai recente date centralizate ale Institutului Național de Statistică privind piața muncii din România.

Munca atipică este un fenomen de ocupare urmărit anual de INS în anchetele sale, nu vizează programul hibrid din pandemie, ci, potrivit metodologiei INS, se referă la activitatea principală desfăşurată seara (începând cu orele 18:00), noaptea (începând cu orele 22:00), sâmbătă, duminică, precum şi la activitatea desfăşurată în schimburi.

Peste 20% din românii au lucrat în timpul nopții

Numărul românilor care au avut program atipic reprezintă 52,7% din totalul populaţiei ocupate în 2020, respectiv care 8.521.000 de persoane. Față de anul 2019, numărul total a scăzut cu câteva sute de mii, fapt care ar putea fi explicat fie prin restricțiile de noapte aplicate, mai ales în domeniul HoReCa, fie prin scăderea, per ansamblu, a populației ocupate a României. Datele se regăsesc în buletinele statistice anuale ale INS „Forța de muncă în România, ocupare și șomaj”.

Din totalul românilor care nu au avut un program standard fix, 75,4% aparţineau grupei de vârstă 25-54 ani, 58,8% erau de sex masculin, 51,7% locuiau în mediul rural şi 28,7% lucrau în sectorul agricol.

Potrivit INS, cel mai des întâlnite forme de muncă atipică au fost lucrul seara (începând cu orele 18:00) şi în zilele de sâmbătă (57,5% şi respectiv, 90,1% din totalul persoanelor care au desfăşurat muncă atipică). Persoanele care au lucrat pe timpul nopţii – începând cu orele 22:00 – au reprezentat 22,9% din totalul populaţiei ocupate care a desfăşurat muncă atipică iar cele care au lucrat în zilele de duminică 47,4%.

Defalcat pe ramuri economice, în sectorul neagricol, 47,2% dintre persoanele ocupate au desfăşurat muncă atipică, în sectorul agricol, procentul fiind de 73,9%.

Mai bine de un sfert din români au lucrat în schimburi

Peste un sfert dintre salariaţi (28,9%) au lucrat în schimburi; din totalul acestora, 68,8% locuiau în mediul urban, 51,6% erau de sex masculin, 30,4% aparţineau grupei de vârstă 45-54 ani, iar 5,6% erau tineri (15-24 ani).

Persoanele salariate care au lucrat în schimburi deţineau ponderi semnificative în totalul salariaţilor din următoarele activităţi ale economiei naţionale: sănătate şi asistenţă socială (51,4%), hoteluri şi restaurante (47,8%), activităţi de servicii administrative (47,7%), arată datele INS.

Per ansamblu, numărul românilor care au lucrat atipic este cu 378.000 mai mic decât în 2019, când, potrivit INS, acesta era de 4.867.000 persoane, reprezentând o pondere și mai ridicată din totalul populației ocupate, de 56,1%.

Ponderile din 2019 cu puțin mai ridicate în cazul persoanelor cu program atipic din sectorul neagricol, respectiv 50,4%, iar în sectorul agricol, de 77,1%.

În 2019, persoanele salariate care au lucrat în schimburi deţineau ponderi semnificative în totalul salariaţilor din următoarele activităţi ale economiei naţionale: hoteluri şi restaurante (55,7%), activităţi de servicii administrative, sănătate şi asistenţă socială (ambele cu 48,7%).

Cum se compensează munca de noapte

Programul de noapte este strict reglementat în Codul muncii, care prevede cine poate presta aceste ore și în ce condiții de compensează. Tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte, iar femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează nu pot fi obligate să lucreze cu acest program.

Conform art. 125 din Codul muncii:

(1) Munca prestată între orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.

(2) Salariatul de noapte reprezintă, după caz:

  • a) salariatul care efectuează muncă de noapte cel puțin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
  • b) salariatul care efectuează muncă de noapte în proportie de cel puțin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Salariații de noapte beneficiază, conform art. 126 din Codul muncii:

  • a) fie de program de lucru redus cu o oră fața de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puțin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să duca la scăderea salariului de bază;
  • b) fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopții de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puțin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Ludovic Orban – președintele Partidului Național Liberal: Cel care este ales preşedintele PNL trebuie să fie un bun candidat la alegerile prezidenţiale, chiar dacă nu va candida el

Avatar

Publicat

pe

De

Cel care este ales preşedintele PNL trebuie să fie un bun candidat la alegerile prezidenţiale, chiar dacă nu va candida el, am transmis ieri liberalilor din Organizația Arad, unde mi-am prezentat viziunea despre viitorul PNL din moțiunea ”PNL-Forța Dreptei”.
Dacă nu m-aş fi măsurat şi dacă nu aş fi făcut analize, nu aş fi candidat la preşedinţia PNL, pentru că, dacă vrem să rămânem partid de primă linie, trebuie să ne fixăm ca obiectiv câştigarea alegerilor prezidenţiale. Partidul care dă preşedintele rămâne în jocurile puterii, este în prima linie şi poate să câştige toate alegerile.
Pe mine nu mă sprijină nimeni din exteriorul PNL. Şi nici nu am cerut sprijinul nimănui, pentru că eu am convingerea că preşedintele PNL nu trebuie să ceară sprijinul decât colegilor săi, membrilor, primarilor, viceprimarilor, consilierilor judeţeni, preşedinţilor de organizaţii locale, căuzaşilor PNL care duc greul bătăliei, la firul ierbii.
Preşedintele n-are voie să aibă o datorie faţă de nimeni din exteriorul PNL, ci să fie dator, atunci când este ales preşedinte, doar membrilor PNL.
Partidul Național Liberal trebuie să trăiască pe propriile picioare. Deciziile în partid trebuie să aparţină PNL şi trebuie luate în funcţie de interesele fundamentale ale PNL. Categoric că trebuie să fim într-un parteneriat cu preşedintele României, dar pe măsură ce trece timpul, acest parteneriat trebuie să fie pe picior de egalitate și în care să conteze în luarea deciziilor, prioritar, interesele PNL.

Citeste in continuare

Actualitate

Ludovic Orban, președintele PNL: „Au trecut deja patru ani de la plecarea într-o lume mai bună a marelui liberal care a fost Mircea Ionescu-Quintus”

Avatar

Publicat

pe

De

Timp de opt ani, plini de grele încercări, între 1993 și 2001, domnia sa a condus Partidul Național Liberal și l-a îndrumat în spiritul adevăratei democrații liberale.
Venind el însuși dintr-o mare tradiție politică interbelică, având exemplul tatălui său, care a servit timp de nouă mandate în Parlamentul României, Mircea Ionescu-Quintus aducea cu sine valori, principii și mai ales un comportament politic pe care rar îl mai putem vedea astăzi.
Spiritul său vivace, care nu a fost distrus nici măcar de suferința din lagărul comunist, dădea o savoare specială fiecărei conversații, fiecărei întâlniri și dezbateri pe care o prezida sau la care participa.
Partidul nostru îi datorează în bună măsură renașterea politică după 1989 și încă suntem mulți cei care știm că acela este adevăratul PNL, în care este posibilă dezbaterea, în care există solidaritate, respect și maturitate politică și nu putem uita aceste lecții.
Dumnezeu să îl odihnească și memoria să-i fie veșnică!”

Citeste in continuare

Actualitate

Maria Gabriela Horga, deputat PNL: „Am fost desemnată reprezentantul Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului a APCE, la GRECO”

Avatar

Publicat

pe

De

Sunt membră a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), iar parlamentarii din Comisia pentru afaceri juridice și drepturile omului m-au votat astăzi, la Strasbourg, pentru a reprezenta comisia la Grupul Statelor împotriva Corupției al Consiliului Europei (GRECO).
Obiectivul GRECO este de a îmbunătăți capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupției prin monitorizarea respectării standardelor anticorupție ale Consiliului Europei. GRECO ajută statele să identifice deficiențe în politicile naţionale anticorupţie, declanşând reformele practice necesare din punct de vedere legislativ şi instituţional. GRECO are în prezent 50 de membri (48 de state europene, Kazahstan și Statele Unite ale Americii).
GRECO a publicat rapoarte prin care își exprima serioase îngrijorări asupra modificărilor aduse legilor justiției din România în perioada în care au existat abuzuri asupra sistemului de justiție românesc. În acest fel, a apărut un nou factor de presiune externă pentru stoparea abuzurilor, pe lângă mesajele ferme transmise de oficialii Uniunii Europene sau de Departamentul de Stat al SUA.
Pentru România, acele vremuri au trecut. Mi-am dorit să mă implic în activitatea GRECO, menită să sprijine lupta anticorupție, acolo unde este nevoie.”

Citeste in continuare

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Exclusiv3 zile ago

O afacere menită să umfle conturile băieților deștepți din Ploiești a fost trecută sub tăcere, instituțiile statului ignorând complet problema/Bozianca a semnat cele mai dubioase licitații

Vorbim despre reconstrucția stadionului Ilie Oană, templul fotbalului ploieștean, obiectiv care a devenit una dintre cele mai scumpe investiții din...

Exclusiv4 zile ago

Fiul patronului fabricii de mezeluri Cris-Tim Filipestii de Padure-Prahova, arestat pentru trafic de droguri in Prahova/Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism-Serviciul Teritorial Craiova a actionat, prompt, pe raza judetului Prahova

Nu mai este o noutate ca pe raza judetului Prahova se consuma droguri si exista retele foarte dezvlotate privind traficul...

Exclusiv4 zile ago

Scumpirea asigurarilor RCA cu 40-70% de pe o saptamana pe alta nu este efectul City Insurance/Parchetul si Consiliul Concurentei sa se sesizeze.

Autoritatea de Supraveghere Financiară și șeful ei, contabilul de ocol silvic Nicu Marcu, asistă complice la distorsiunile pe care chiar...

Exclusiv5 zile ago

Deșeuri periculoase în care se identifică mercur in Prahova/ECOMASTER și OIL DEPOL beneficiaza de susținerea lui Florin Diaconu, șeful APM Prahova/Funcționarea depozitului de deșeuri periculoase in Prahova fără o autorizație de mediu valabilă/Autoritatea contractantă va transporta deșeurile peste 400 km, de la Cluj la Prahova, urmând să le trateze în depozitul deținut de ei în satul Târgșoru Nou, comuna Ariceștii Rahtivani, județul Prahova

Incisiv de Prahova a avut, din nou, DREPTATE!  Dezvaluiri pertinente si probate! E o luptă continuă cu mafiile. Sunt mai...

Exclusiv5 zile ago

Ziarul Incisiv de Prahova a sesizat organele de cercetare penala competente si a sesizat si solicitat OFICIAL sprijinul celor de la CENTRUL NATIONAL DE RASPUNS LA INCIDENTE DE SECURITATE CIBERNETICA – CERT-RO pentru ca vinovatii atacurilor cibernetice sa fie identificati si deferiti parchetului

Site-ul care sustine interfata ziarului Incisiv de Prahova a fost blocat catava zile (in weekend) prin atacuri de tip flood,...

Exclusiv7 zile ago

PROMO/In curand doamna Nicoleta Catalina Bozianu? In sfarsit?/Prea tarziu?!!!/ Slabe sperante/In curand vom publica episodul VII din „Motivele care au generat insuccesul electoral de la alegerile parlamentare din 2020 ale PMP/Tradari din interiorul partidului ale unor grupari care si-au luat partidul pe nume personal in schimbul primirii unor foloase necuvenite si… in interes imobiliar/Politica cu sechestrari, cu clanul lui Sadoveanu, numit si clanul Belgienilor si incalcari grave ale statutului”

In curand, ziarul Incisiv de Prahova va publica episodul VII din „Motivele care au generat insuccesul electoral de la alegerile...

Exclusiv7 zile ago

Ministrul de interne, ministrul justiției și ministrul transporturilor a fost surprins la UNTOLD fără mască de protecție

Ministrul de interne, ministrul justiției și ministrul transporturilor „wanna be”, Lucian Bode, unicul ministrul 3 în 1, a fost surprins...

Exclusiv1 săptămână ago

Vântul schimbării bate în Politia Locala Ploiesti

Zvonurile conform carora „Calaretului pe calb alb” i s-ar pregati “debarcarea”de la sefia Politiei Locale Ploiesti par sa se adevereasca,...

Exclusiv1 săptămână ago

Irina Alexe, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a fost eliberată din funcție ieri seară

Aceasta a devenit chestor de poliție la numai 35 ani și la doar 42 ani era un veritabil tânăr pensionar,...

Exclusiv2 săptămâni ago

Vazand cum turbeaza cel care a subordonat justitia SRI-ului prin protocolul din 1998 dintre Ministerul Justitei si SRI, Florin Citu imi redevine nu numai simpatic ci foarte simpatic

Vazand cum turbeaza cel care a subordonat justitia SRI-ului prin protocolul din 1998 dintre Ministerul Justitei si SRI, in urma...

Exclusiv2 săptămâni ago

,,Ministrii de la usereu si plus si-au scris demisiile/Speculatorii isi incarca armele”/Papusarii sunt aceiasii – Marionetele s-au schimbat

Leul este la minim istoric. Scriam in septembrie 2009: ,,Probabil că nu exista vreun moment mai prost pentru ca hormonii...

Exclusiv2 săptămâni ago

Polițisti amenințați și loviți cu parul/Ziua si ultrajul.

S-a întâmplat ieri după-amiază, unde colegii noștri din cadrul Postului de Poliție Drăguțești-IPJ Gorj au intervenit la un conflict în...

Exclusiv2 săptămâni ago

Steliane, ce demersuri ai facut pentru excluderea din magistratura a procurorilor de rang inalt sau nu, care au activat si eventual semnat protocoale cu SRI?/Drum bun, cale batuta Steliane!

Stelian Ion, ministru revocat al Justitiei (a carui revocare Iohannis o analizeaza). ,,Am primit semnale ca procedura de selectie a...

Exclusiv2 săptămâni ago

Sotia fostului cetatean ucrainean Eugen Tomac, numită de Guvern în Consiliul de Administrație al Engie/PMP in opozitie fata de guvernare cu mesaje transante sau la guvernare cu pacturi absconse?

„Motivele care au generat insuccesul electoral de la alegerile parlamentare din 2020 ale PMP/Tradari din interiorul partidului ale unor grupari...

Exclusiv3 săptămâni ago

Nu dau doi bani pe voi, cei care le platiti salariile

,Si ce o sa ne faca”? V-ati intrebat vreodata de ce turnatorul Securitatii Manole angajeaza in sinecuri pe alde Dancila...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!