Connect with us

Featured

Zisu, executat! Ciucă își ia Senior Acquisition Advisor!

Publicat

pe

(Preluare National – Catalin Tache):

Hăpău, vezi că-ți rupe capul Ciucă!” titram ”lovitura” din 9 ianuarie anul trecut. Atunci când îl avertizam pe generalul Marian Hăpău să nu mai fie chiar atât de ”Happy”, pentru că Nicolae Ionel Ciucă nu uită și nu iartă ! Mai ales că șeful Direcției Generale de Informațiia Armatei a vrut să îl ”ardă” atunci când îi era mai greu, la apogeul asaltului dezlănțuit împotriva sa de fostul ”el lider maximo” Liviu Dragnea. Atunci când generalul Hăpău a apăsat mai mult sau mai puțin la vedere toate ”butoanele” oficiale sau pe persoană fizică aflate la dispoziția sa. Șeful DGIA apelând la orice metodă, numai ca să îl impună în locul lui Ciucă, în fruntea Marelui Stat Major al Armatei Române, pe ”nemuritorul” general Cătălin Ștefăniță Zisu!

Zisu plătește pentru că a vrut să îi ia locul lui Ciucă

Și doar încăpățânarea oricum proverbială a lui Klaus Iohannis s-a dovedit în cele din urmă salvatoare pentru Ciucă, generalul considerat și acum cel mai loial ”iohannist” din întreg sistemul. Ciucă având de atunci și mai multe motive de recunoștință față de șeful statului. Dar și o sete mai mare de răzbunare față de ”siamezii” Marian Hăpău și Cătălin Ștefăniță Zisu. Cuplul care a încercat să îl documenteze ca pe atâția alți șefi ai Armatei Române sau chiar miniștri ai Apărării. Astfel că, așa după cum dezvăluiam în urmă cu un an, vremea vendetei tot va veni, până și generalul Hăpău fiind avertizat că, gata, Ciucă va face orice ca să îi ”rupă capul”, atunci când va putea…

Strănută Gherghe, răcește Hăpău

Iar după ce ”numărul doi” din DGIA, generalul Iulian ”Cristi” Gherghe a fost executat printr-un dosar care l-a ”îngropat” definitiv, aerul Informațiilor Militare a devenit deja ”irespirabil” pentru ”numărul unu”. Hăpău apelând deja la calculul ”proiecției de pensie”, dar ezitarea de ultim moment de a părăsi sistemul atât cât o mai putea face de bună voie și nesilit de nimeni s-ar putea să îl coste scump. Pentru că a dat deja cu subsemnatul la Secția Militară a Direcției Naționale Anticorupție. Dar mai ales a aflat, din ”NAȚIONAL” – cam ”rușinos” pentru un ditamai serviciu de informații militare! – că generalul Gherghe a pus la bătaie pentru obținerea unui ARV( Acord de Recunoaștere a Vinovăției) informația unei tranșe de 480.000 dolari pe care ar fi încredințat-o superiorului ierarhic.

Conduce ”Frăția Intendenței” încă de pe vremea lui Oprea

El fiind ”numărul doi”… Însă nu doar generalul Hăpău a intrat în ”depresie” după arestarea adjunctului său, generalul Gherghe. Pentru că în fișa postului acestuia se regăsea și supervizarea tuturor activităților logistice și de achiziții ale Armatei Române! Adică Gherghe garanta că generalul Cătălin Ștefăniță Zisu ”nu făcea prostioare” la achzițiile de sute de milioane de euro ale Armatei Române!

Numai că procurorii anticorupție au obținut deja mărturisirea acestuia că ”băga mâna” în fondurile operative. Iar în ciuda tuturor promisiunilor neoficiale primite după reținerea sa de acum câteva luni, generalul Gherghe este încă în arest, instanța respingându-i încă o dată solicitarea eliberării condiționate. Astfel că, fiecare noapte petrecută în arest îi poate provoca insomnii și coșmaruri nu doar generalului Gherghe, dar și celorlalți generali care se tem că acesta ar putea plăti ”prețul corect” solicitat de către procurori pentru libertatea sa. Ceea ce ar și putea explica în bună măsură de ce, după cum susțin sursele noastre, acestuia i-a cam stat ”în gât”, în ultima vreme, celebra sa vișinată de casă… Mai ales că, în cluburile de fițe continuă să curgă dedicațiile însoțite de sticle de șampanii de mii de euro ”pentru Zisu, Zisu, Zisu”… Plus că sunt inițiați până la vârful sistemului care mai că ar băga mâna în foc că același nume ar trebui trecut pe lista celor mai bogați români…

Am trăit să o vedem și pe asta!

Multe controverse a mai iscat ”actul managerial” al generalului pensionar Nicolae Ionel Ciucă de la fruntea Ministerului Apărării Naționale, dar pe asta chiar nu credeam să o mai vedem! Pentru că, pur și simplu, de la București, compania americană Sincerus Gobal Solutions, Inc. a declanșat procedura de recrutare pentru funcția de ” Senior Acquisition Advisor to Romanian Ministry of Defense ( Global Defense Reform Program”!!! O mutare pe cât de surprinzătoare, pe atât de ”suspectă” pentru cei care deja se întreabă cum de viitorul ”rege al achizițiilor” pentru Armata Română va fi recrutat de o ”firmă mamă” americană… Și implicit ”pentru cine este postul dedicat”…

Cât o să mai ”curgă șampania” prin cluburi…?

Oricum, pentru ca agresiva propagandă operativă a ministrului Ciucă să nu mai aibă ce ”demonta” și cu speranța că generalii de la vârful MApN se descurcă barem cu ”Google translate”, publicăm în varianta originală ”fișa postului ” : ” Job description. Are you looking to make a difference in security cooperation? Sincerus is looking for an experienced Defense Acquisition professional to provide expert advisory services to the Romanian Ministry of Defense (MOD) in support of Global Defense Reform Program (GDRP) initiatives. GDRP is a US State Department – funded program that, in close coordination with US Department of Defense, focuses on assisting Partner Nations with defense reform and civil – military institutional capacity building efforts. Advisors will serve a twelve – month commitment abroad in the Host Nation”.

Cătăline, te încadrezi?

Și cum cam nimeni din clasa politică sau din sistem nu cred că mai are dubii cu privire la ”obediența” ministrului Ciucă față de așa-numitul parteneriat strategic, deja multora le este clar că tocmai un american va fi ”marele câștigător” care să ”supervizeze” viitoarele achiziții militare pentru Armata Română. Acum, desigur că sunt tot la fel de mulți și cei cărora nu le vine să creadă că generalul Zisu chiar poate fi vreodată detronat din postura de ”rege al achizițiilor” militare pe viață, una pe care o ocupă de atâta vreme, de când Gabriel Oprea i-a predat steagul ”Frăției Intendenței” din MApN.

Achizițiile militare vor fi ”consiliate” de un american

Însă ultima șansă pentru ca Zisu să rămână pe poziție ar fi ca acesta să câștige concursul în care deja zarurile par aruncate pentru vreun rezervist al ”Department of Defense” sau cel mult vreo ”săgeată” autohtonă a influentelor Agenții guvernamentale de peste Ocean.

Comandantul Suprem a decis…

Dar, pentru asta, Zisu ar trebui să se și încadreze condițiilor de înscriere la interviul de recrutare. Ceea ce pare a nu fi cazul, chiar și dacă generalul Zisu își face singur ”punctajul”, tot după ”Google translate”, bineînțeles :

” –Master’s degree AND at least SIX (6) years of U.S. military and/ or U.S. civilian experience in defense acquisition, including but not limited to personnel with experience as former officers or government offcials in the field of Armed Forces Acquisitions (Programming/ Execution), Strategist( Planning/ Programming), or Finance/ Comptroller ( Budgeting/ Execution), OR;

–    Bachelor’s degree and at least TEN (10) years of U.S. military and/or U.S. civilian experience in defense acquisition (…)

–    Reached, at a minimum, the rank of 0 – 5 in the military or equivalent in a civilian capacity (i.e. FS – 02/GS – 14);

–    Experience working either on Joint Staff or another Major Service Component Staff, or within the Office of the Secretary of Defense;

–    Prior experience working or living abroad for minimum of six (6) months;

–    Experience advising or mentoring foreign military or foreign government;

–    Experience working at U.S. European Command ( USEUCOM) or in the European Area of responsability;

–    Experience working on relevant issues in an interagency environment;

–    Strong communication skills;

–    Prior demonstrated professional experience writing reports at the strategic, executive level, such as SITREPs, briefings, AARs, memoranda, letters, and training material for consumption by military commanders or civilian leaders.”

Deci este destul de clar că generalul Cătălin Ștefăniță Zisu nu are cum să se încadreze în acest profil, zilele sale la ”butoanele operative” ale achizițiilor militare ale Armatei Române. Astfel că generalul Ciucă reușește să împuște mai mulți ”iepuri” dintr-o lovitură : le pune americanilor un om care să ”consilieze” achizițiile militare- ghici de la cine !-, îl ”execută” pe Zisu și îl izolează pe Hăpău, înaintea loviturii ”decisive”!

Hăpău, tot mai izolat…

Iar mai în glumă, mai în serios, noul ”senior advisor” ar putea intra ”în pâine” consiliindu-l pe ministrul Ciucă cum să iasă din dilema în care l-a băgat propria guvernare, cu prevederea – ce-i drept, una încă ambiguă – a imposibilității cumulării salariului cu pensia. Mai ales că acesta are o pensie de 215.880 lei și un salariu de ministru de ”doar” 168.613 lei. În timp ce pensia soției care a lucrat la ”Contrainformațiile” DGIA, în chiar subordinea generalului Gherghe este și ea de aproximativ 60.000 lei…

Exclusiv

Degradarea Serviciului Siguranța Deținerii din ANP: lipsă de viziune și incertitudini în management

Publicat

pe

De

Problemele acute din Serviciul Siguranța Deținerii

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a lansat recent un apel asupra degradării semnificative a Serviciului Siguranța Deținerii, evidențiind probleme acute de dezorganizare, absență a viziunii și un lingăism acerb care afectează funcționarea eficientă a acestuia. Această situație are implicații directe nu doar asupra siguranței locurilor de deținere, ci și asupra securității personalului, precum și asupra respectării disciplinei de stat în cadrul sectorului operativ din penitenciare, aspecte considerabile într-o instituție de o asemenea importanță.

Conform declarațiilor reprezentanților federației, Serviciul Siguranța Deținerii (SSD) traversează o perioadă marcată de o abulie emblematică, unde predomină dezorganizarea, iar lipsa unei strategii clare a condus la o serie de incidente operaționale frecvente care afectează unitățile penitenciare. În aceste împrejurări, agenții și ofițerii din cadrul penitenciarelor se simt abandonați în confruntarea cu un mediu tot mai agresiv, unde provocările sunt tot mai constante.

Critici la adresa conducerii și atmosfera de abandon

Criticile din partea sindicaliștilor sunt îndreptate și către actuala conducere, considerată mai preocupată de păstrarea pozițiilor în fața unei cereri nevestejite de reformă decât de îmbunătățirea condițiilor de muncă și a siguranței angajaților. Această premisă stârnește îngrijorare cu privire la eficiența și responsabilitatea managementului în cadrul sistemului penitenciar.

Lipsa de experiență și legitimitate a ofițerilor specializați

În cele din urmă, Serviciul este coordonat de un singur comisar șef, Dănuț Ilie, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la capabilitățile și experiența personalului. Majoritatea ofițerilor sunt tineri, iar această lipsă de experiență operativă ridică îndoieli referitoare la legitimitatea lor în coordonarea și supravegherea activității directorilor adjuncți. Din păcate, au fost mai multe situații în care acești ofițeri, din SSD, care sunt specializați în siguranța deținerii, au avut interacțiuni limitate cu deținuții, având o cunoaștere a funcțiilor acestora mai degrabă teoretică, bazată pe regulamente, decât practică.

Motivul neatractivității pentru ofițeri cu experiență

Sindicatul a ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la motivele pentru care nu există ofițeri cu experiență dispuși să se alăture Direcției Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar. S-a sugerat că structura este, în mod deliberat, populată cu ofițeri care se supun fără a contesta status quo-ul, ceea ce duce la o atitudine de lipsă de asumare, curaj și inițiativă. Printre cadrele existente în sistemul penitenciar, se pare că există o tendință de a alege indivizi care nu îndrăznesc să conteste ordinea existentă, astfel creându-se un climat de obediență dăunătoare pentru deciziile luate în cadrul SSD.

Pensionarea lui Gabriel Păun și atmosfera de dezinteres

În plus, ca o consecință a absenței unei conduceri eficiente, pensionarea lui Gabriel Păun, fost director al DSDRP, a generat o atmosferă de mare relaxare. S-a realizat o petrecere în rândul angajaților, unde problemele precum ultrajele, evadările, crimele, decesele, sinuciderile, consumul de droguri, alcoolul și telefoanele mobile din penitenciare au fost trecute cu vederea. Acest dezinteres profund evidențiază o provocare continuă, în special în contextul relevării problemelor de corupție și nereguli grave în cadrul ANP, mai ales în cadrul DSDRP.

Sindicatul încheie prin a sublinia că actuala conducere rămâne indiferentă la semnalele de alarmă care sunt trase și că este nevoie urgentă de reformă în sistemul penitenciar. Cu o conducere care a demonstrat o lipsă de reacție în fața problemelor grave cu care se confruntă instituția, a devenit din ce în ce mai evident că este esențial să se readucă siguranța și eficiența în cadrul sistemului penitenciar.

Agenții de poliție penitenciară, care zilnic își îndeplinesc sarcinile în condiții dificile, merită să beneficieze de un management competent și orientat spre soluții, care să răspundă provocărilor cu care se confruntă în fiecare zi. Orice întârziere în abordarea acestor probleme nu face decât să perpetueze o situație deja alarmantă, care afectează nu doar personalul, ci și tot sistemul penitenciar din România.

Nu credem că pensionarea subită a domnului Gabriel PĂUN are legătură cu filmulețul de mai jos.

Pensie lungă, momentan ești dat uitării, Gabi!

Noi cei de la ziarul Incisiv de Prahova putem trage doar o singura concluzie in plus: Marian Ilie este artizanul evadarilor!

Nevoia urgentă de reformă în sistemul penitenciar

Este imperativ ca autoritățile competente să ia măsuri concrete pentru a remedia deficiențele existente, pentru a asigura un climat de muncă sigur și pentru a garanta securitatea atât a deținuților, cât și a personalului din penitenciare. Numai prin implementarea unor reforme reale și prin atragerea de ofițeri calificați se poate restaura încrederea în acest sistem vital pentru justiția din România. Vom reveni. (Cristina T.).

Citeste in continuare

Exclusiv

Avansări înainte de termen pentru polițiști, anunțate de Sindicatul Sidepol în preajma Zilei Naționale

Publicat

pe

De

Sindicatul Sidepol a anunțat că se apropie perioada avansărilor înainte de termen pentru polițiști, conform reglementărilor Ministerului Afacerilor Interne. Așa cum s-a stabilit în fiecare an, ministerul urmează să aprobe limitele indicatorilor pentru formularea propunerilor de avansare în gradul profesional următor, cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

Inspectoratul General al Poliției Române și fiecare armă în parte vor repartiza numărul de indicatori alocați fiecărei unități teritoriale. Propunerile pentru avansare vor fi formulate cu respectarea cadrului legal în vigoare, conform Ordinului nr. 140 din 2016, care reglementează managementul resurselor umane în unitățile de poliție.

Regulile stipulate în ordin prevăd că avansările se fac în limita numărului de posturi prevăzute cu gradul respectiv și că acestea sunt aprobate de ministrul afacerilor interne, de regulă, la 25 martie și de Ziua Națională a României. Polițiștii propusi pentru avansare trebuie să fie încadrati pe un post cu grad superior celui deținut.

Avansarea înainte de împlinirea stagiului minim se face de 1 Decembrie sau pentru merite excepționale pe parcursul anului, cu respectarea unor condiții specifice, incluzând îndeplinirea jumătate din stagiul minim, clasificarea cu cel puțin „bine”, și absolventul cursurilor legale necesare.

Conform procedurii utilizate în anii anteriori, șefii de unități trebuie să se asigure că cel puțin jumătate din numărul indicatorilor alocați unității este repartizat agenților de poliție.

Reprezentanții Sindicatului Sidepol se vor prezenta la ședințele de comandă pentru a discuta despre notele de fundamentare pentru cei propuși a fi avansați, asigurându-se că drepturile polițiștilor care s-au evidențiat în activitatea desfășurată sunt respectate, urmărind echitatea și echilibrul deciziilor. (Cerasela N.).

Citeste in continuare

Featured

România își asumă costurile pentru pagubele provocate de speciile protejate

Publicat

pe

De

Conform unui articol recent semnat de jurnalista Claudia Marcu în Cotidianul Național, Ministerul Mediului din România a epuizat, până la sfârșitul lunii septembrie 2024, bugetul de peste 21 milioane de lei alocat despăgubirilor pentru pagubele provocate de animalele sălbatice protejate de Comisia Europeană. Urșii, mistreții și lupii au cauzat distrugeri semnificative în agricultură și au ucis animalele domestice, iar noua legislație stipulează că despăgubirile trebuie plătite în termen de 30 de zile.

În județul Mureș, până în septembrie, au fost înregistrate 207 dosare de despăgubire, cu o valoare totală de peste 1,5 milioane de lei, pentru sute de hectare de culturi distruse și aproximativ 500 de animale domestice ucise. Impactul acestor animale sălbatice protejate, în special urșii, duce la pagube majore în gospodării și ferme.

Ministerul Mediului a solicitat, în ședința de guvern de joi, o suplimentare a bugetului, având în vedere că suma alocată pentru despăgubiri a fost consumată. Prin Hotărârea Guvernului nr. 3/2023, s-a reglementat modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele produse de speciile de faună de interes cinegetic, inclusiv pentru daunele asupra culturilor agricole și animalelor domestice.

În anul 2024, a fost alocată suma de 23.800 mii lei pentru despăgubiri, dar până la 31 septembrie 2024 au fost efectuate deschideri de credite în sumă de 21.023 mii lei. Ministerul a evidențiat că sunt necesare fonduri suplimentare pentru plata despăgubirilor înregistrate în perioada iulie-septembrie 2024, precum și pentru dobânzile aferente.

Prefectul județului Mureș a anunțat, în septembrie, intenția de a recolta 43 de urși, având în vedere că numărul acestora este triplu față de capacitatea suportată de habitatul natural. În Mureș, urșii au provocat pagube severe, cu peste 1.000 de animale domestice ucise în 2023, cele mai multe fiind ovine.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv11 ore ago

Degradarea Serviciului Siguranța Deținerii din ANP: lipsă de viziune și incertitudini în management

Problemele acute din Serviciul Siguranța Deținerii Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a lansat recent un apel asupra...

Exclusiv11 ore ago

Avansări înainte de termen pentru polițiști, anunțate de Sindicatul Sidepol în preajma Zilei Naționale

Sindicatul Sidepol a anunțat că se apropie perioada avansărilor înainte de termen pentru polițiști, conform reglementărilor Ministerului Afacerilor Interne. Așa...

Exclusiv2 zile ago

Trădarea lui Mirițescu: O rețea de corupție și politică în interiorul Poliției Române

Eduard Mirițescu: Presiuni și minciuni în demersul obținerii conducerii DGA Prahova Controverse în cadrul Poliției În articolul „EXCLUSIV Adevărul în...

Exclusiv2 zile ago

Riscuri mari pentru sporul Bayraktar din cauza reputatiei controversate a Directorului ANP

Sindicaliștii din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) au tras un semnal de alarmă referitor la posibilele pierderi financiare ce ar...

Exclusiv2 zile ago

Pensionarii militari în pericol: Acuzații de colaborare politică în contextul modificărilor legii pensiilor

Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, discută despre provocările cu care se confruntă pensionarii militari în urma atacurilor asupra modificării...

Exclusiv3 zile ago

Funcționarea ilegală a Sistemului Național Antigrindină: un risc pentru comunități, o amenințare pentru siguranța publică

Ziarul Incisiv de Prahova, pionier în investigarea ilegalităților Sistemului Național Antigrindină Ziarul Incisiv de Prahova a demarat în exclusivitate o...

Exclusiv3 zile ago

Abuzuri la IPJ Timiș privind cercetarea disciplinară a unui polițist

Sindicatul Sidepol a adus în atenție o situație controversată în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Timiș, unde un agent...

Exclusiv3 zile ago

Pensia medie în sistemul militar: Sumarul informațiilor de la Casa de Pensii Sectorială a M.A.I.

Sindicatul Diamantul publică detalii despre pensiile la MAPN în urma unui răspuns de la Casa de Pensii Potrivit informațiilor furnizate...

Exclusiv4 zile ago

Omiterea lui Ciolacu: Legături suspecte și afaceri în farmaceutice

Omisiunile lui Ciolacu 4/Partea II Contextul legăturilor familiale în afaceri Revenim cu noi informatii care vor arata nesinceritatea in declaratiile...

Exclusiv4 zile ago

Sindicatul Diamantul critică modul în care IGPR a gestionat majorările salariale

În atenția pensionarilor și reclamanților „excelenți”! Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul aduce în discuție jongleriile lui Răzvan Grecu cu...

Exclusiv4 zile ago

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor acuză ANP de corupție și mușamalizare

Industria fraudei este în atenția Pro TV, care, în emisiunea “România, te iubesc!”, a ridicat grave semne de întrebare asupra...

Exclusiv5 zile ago

Corupția la vârf: Eduard Mirițescu și structura criminală din Poliție

Mafia din interiorul Poliției Române: Rețeaua corupției din Prahova (aici) Corupția și poluarea au fost întotdeauna probleme de amploare în...

Exclusiv5 zile ago

Controversele în jurul programelor de modificare a vremii: Oprirea rachetelor antigrindină și introducerea avionului american/Isterie și MINCIUNA: Avionul de 5 milioane de dolari și sifonarea banului public în România

Cei de la Intervenții Active în Atmosferă (IAA) și Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor...

Exclusiv5 zile ago

OUG 26/2024: Actualizarea salariilor și soldei de grad profesional

Polițiștii și cadrele militare din România pot beneficia de ultimele actualizări legislative privind salariile și soldele de grad profesional, conform...

Exclusiv5 zile ago

Criza de transparență și eficiență în Administrația Națională a Penitenciarelor: Critici adresate directorului Dan Halchin

Site-ul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) reflectă o stare degradantă a poliției penitenciare, conform unei analize realizate de FSANP. Acesta...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv