(Preluare National – Catalin Tache):
”Hăpău, vezi că-ți rupe capul Ciucă!” titram ”lovitura” din 9 ianuarie anul trecut. Atunci când îl avertizam pe generalul Marian Hăpău să nu mai fie chiar atât de ”Happy”, pentru că Nicolae Ionel Ciucă nu uită și nu iartă ! Mai ales că șeful Direcției Generale de Informațiia Armatei a vrut să îl ”ardă” atunci când îi era mai greu, la apogeul asaltului dezlănțuit împotriva sa de fostul ”el lider maximo” Liviu Dragnea. Atunci când generalul Hăpău a apăsat mai mult sau mai puțin la vedere toate ”butoanele” oficiale sau pe persoană fizică aflate la dispoziția sa. Șeful DGIA apelând la orice metodă, numai ca să îl impună în locul lui Ciucă, în fruntea Marelui Stat Major al Armatei Române, pe ”nemuritorul” general Cătălin Ștefăniță Zisu!
Și doar încăpățânarea oricum proverbială a lui Klaus Iohannis s-a dovedit în cele din urmă salvatoare pentru Ciucă, generalul considerat și acum cel mai loial ”iohannist” din întreg sistemul. Ciucă având de atunci și mai multe motive de recunoștință față de șeful statului. Dar și o sete mai mare de răzbunare față de ”siamezii” Marian Hăpău și Cătălin Ștefăniță Zisu. Cuplul care a încercat să îl documenteze ca pe atâția alți șefi ai Armatei Române sau chiar miniștri ai Apărării. Astfel că, așa după cum dezvăluiam în urmă cu un an, vremea vendetei tot va veni, până și generalul Hăpău fiind avertizat că, gata, Ciucă va face orice ca să îi ”rupă capul”, atunci când va putea…
Strănută Gherghe, răcește Hăpău
Iar după ce ”numărul doi” din DGIA, generalul Iulian ”Cristi” Gherghe a fost executat printr-un dosar care l-a ”îngropat” definitiv, aerul Informațiilor Militare a devenit deja ”irespirabil” pentru ”numărul unu”. Hăpău apelând deja la calculul ”proiecției de pensie”, dar ezitarea de ultim moment de a părăsi sistemul atât cât o mai putea face de bună voie și nesilit de nimeni s-ar putea să îl coste scump. Pentru că a dat deja cu subsemnatul la Secția Militară a Direcției Naționale Anticorupție. Dar mai ales a aflat, din ”NAȚIONAL” – cam ”rușinos” pentru un ditamai serviciu de informații militare! – că generalul Gherghe a pus la bătaie pentru obținerea unui ARV( Acord de Recunoaștere a Vinovăției) informația unei tranșe de 480.000 dolari pe care ar fi încredințat-o superiorului ierarhic.
El fiind ”numărul doi”… Însă nu doar generalul Hăpău a intrat în ”depresie” după arestarea adjunctului său, generalul Gherghe. Pentru că în fișa postului acestuia se regăsea și supervizarea tuturor activităților logistice și de achiziții ale Armatei Române! Adică Gherghe garanta că generalul Cătălin Ștefăniță Zisu ”nu făcea prostioare” la achzițiile de sute de milioane de euro ale Armatei Române!
Numai că procurorii anticorupție au obținut deja mărturisirea acestuia că ”băga mâna” în fondurile operative. Iar în ciuda tuturor promisiunilor neoficiale primite după reținerea sa de acum câteva luni, generalul Gherghe este încă în arest, instanța respingându-i încă o dată solicitarea eliberării condiționate. Astfel că, fiecare noapte petrecută în arest îi poate provoca insomnii și coșmaruri nu doar generalului Gherghe, dar și celorlalți generali care se tem că acesta ar putea plăti ”prețul corect” solicitat de către procurori pentru libertatea sa. Ceea ce ar și putea explica în bună măsură de ce, după cum susțin sursele noastre, acestuia i-a cam stat ”în gât”, în ultima vreme, celebra sa vișinată de casă… Mai ales că, în cluburile de fițe continuă să curgă dedicațiile însoțite de sticle de șampanii de mii de euro ”pentru Zisu, Zisu, Zisu”… Plus că sunt inițiați până la vârful sistemului care mai că ar băga mâna în foc că același nume ar trebui trecut pe lista celor mai bogați români…
Am trăit să o vedem și pe asta!
Multe controverse a mai iscat ”actul managerial” al generalului pensionar Nicolae Ionel Ciucă de la fruntea Ministerului Apărării Naționale, dar pe asta chiar nu credeam să o mai vedem! Pentru că, pur și simplu, de la București, compania americană Sincerus Gobal Solutions, Inc. a declanșat procedura de recrutare pentru funcția de ” Senior Acquisition Advisor to Romanian Ministry of Defense ( Global Defense Reform Program”!!! O mutare pe cât de surprinzătoare, pe atât de ”suspectă” pentru cei care deja se întreabă cum de viitorul ”rege al achizițiilor” pentru Armata Română va fi recrutat de o ”firmă mamă” americană… Și implicit ”pentru cine este postul dedicat”…
Oricum, pentru ca agresiva propagandă operativă a ministrului Ciucă să nu mai aibă ce ”demonta” și cu speranța că generalii de la vârful MApN se descurcă barem cu ”Google translate”, publicăm în varianta originală ”fișa postului ” : ” Job description. Are you looking to make a difference in security cooperation? Sincerus is looking for an experienced Defense Acquisition professional to provide expert advisory services to the Romanian Ministry of Defense (MOD) in support of Global Defense Reform Program (GDRP) initiatives. GDRP is a US State Department – funded program that, in close coordination with US Department of Defense, focuses on assisting Partner Nations with defense reform and civil – military institutional capacity building efforts. Advisors will serve a twelve – month commitment abroad in the Host Nation”.
Cătăline, te încadrezi?
Și cum cam nimeni din clasa politică sau din sistem nu cred că mai are dubii cu privire la ”obediența” ministrului Ciucă față de așa-numitul parteneriat strategic, deja multora le este clar că tocmai un american va fi ”marele câștigător” care să ”supervizeze” viitoarele achiziții militare pentru Armata Română. Acum, desigur că sunt tot la fel de mulți și cei cărora nu le vine să creadă că generalul Zisu chiar poate fi vreodată detronat din postura de ”rege al achizițiilor” militare pe viață, una pe care o ocupă de atâta vreme, de când Gabriel Oprea i-a predat steagul ”Frăției Intendenței” din MApN.
Însă ultima șansă pentru ca Zisu să rămână pe poziție ar fi ca acesta să câștige concursul în care deja zarurile par aruncate pentru vreun rezervist al ”Department of Defense” sau cel mult vreo ”săgeată” autohtonă a influentelor Agenții guvernamentale de peste Ocean.
Dar, pentru asta, Zisu ar trebui să se și încadreze condițiilor de înscriere la interviul de recrutare. Ceea ce pare a nu fi cazul, chiar și dacă generalul Zisu își face singur ”punctajul”, tot după ”Google translate”, bineînțeles :
” –Master’s degree AND at least SIX (6) years of U.S. military and/ or U.S. civilian experience in defense acquisition, including but not limited to personnel with experience as former officers or government offcials in the field of Armed Forces Acquisitions (Programming/ Execution), Strategist( Planning/ Programming), or Finance/ Comptroller ( Budgeting/ Execution), OR;
– Bachelor’s degree and at least TEN (10) years of U.S. military and/or U.S. civilian experience in defense acquisition (…)
– Reached, at a minimum, the rank of 0 – 5 in the military or equivalent in a civilian capacity (i.e. FS – 02/GS – 14);
– Experience working either on Joint Staff or another Major Service Component Staff, or within the Office of the Secretary of Defense;
– Prior experience working or living abroad for minimum of six (6) months;
– Experience advising or mentoring foreign military or foreign government;
– Experience working at U.S. European Command ( USEUCOM) or in the European Area of responsability;
– Experience working on relevant issues in an interagency environment;
– Strong communication skills;
– Prior demonstrated professional experience writing reports at the strategic, executive level, such as SITREPs, briefings, AARs, memoranda, letters, and training material for consumption by military commanders or civilian leaders.”
Deci este destul de clar că generalul Cătălin Ștefăniță Zisu nu are cum să se încadreze în acest profil, zilele sale la ”butoanele operative” ale achizițiilor militare ale Armatei Române. Astfel că generalul Ciucă reușește să împuște mai mulți ”iepuri” dintr-o lovitură : le pune americanilor un om care să ”consilieze” achizițiile militare- ghici de la cine !-, îl ”execută” pe Zisu și îl izolează pe Hăpău, înaintea loviturii ”decisive”!
Iar mai în glumă, mai în serios, noul ”senior advisor” ar putea intra ”în pâine” consiliindu-l pe ministrul Ciucă cum să iasă din dilema în care l-a băgat propria guvernare, cu prevederea – ce-i drept, una încă ambiguă – a imposibilității cumulării salariului cu pensia. Mai ales că acesta are o pensie de 215.880 lei și un salariu de ministru de ”doar” 168.613 lei. În timp ce pensia soției care a lucrat la ”Contrainformațiile” DGIA, în chiar subordinea generalului Gherghe este și ea de aproximativ 60.000 lei…