Connect with us

Administratie

Vremurile sunt tulburi, criza e şi ea aici, iar lumea toată caută repere pe care să se sprijine

Publicat

pe

Inflatia se-ntoarce!Toată lumea vrea inflaţie de 2 la sută. Unii privesc în jos, cum facem noi acum, pentru că am sărit de 3 la sută, alţii în sus, aflându-se în teritoriile deflaţiei sau ale inflaţiei prea mici, şi aspiră să ajungă la 2 la sută, dar mai e şi pericolul să nu se poată opri şi să meargă mai departe. Acesta e tabloul global.
După recesiunea din 2009 – 2010, am suportat câţiva ani prea multă inflaţie, apoi prea puţină vreo doi ani, pentru ca în octombrie 2017 să ne lovească un şoc inflaţionist ale cărui efecte nocive s-au prelungit până în decembrie 2019, mişcarea preţurilor de consum calmându-se începând din ianuarie 2020. Fusesem pe „culmi” până prin octombrie-noiembrie 2019, în sensul că înregistram cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană, loc pe care l-am cedat Ungariei la sfârşitul lui 2019. Apoi, la începutul anului următor, am cedat alte două locuri Poloniei şi Cehiei, pentru ca, începând din martie 2020, pe creasta turbulenţelor ce au lovit întreaga planetă, să avansăm către poziţiile cele mai bune între cele 27 de ţări ale UE. Am ajuns, în toamnă, la o rată anuală de 2 la sută, marcând astfel ocuparea celei mai bune poziţii. Iar aici am pus punct.În ianuarie, anul curent, rata creşterii preţurilor sărise la 2,9 la sută. Pierduserăm deja fotoliul cel mai comod. În februarie şi în martie, cu rate anuale de peste 3 la sută, ni se contura un nou traseu. Pentru aprilie vom afla cum ne-am plasat abia pe 10 sau 11 mai, când va veni comunicatul statistic, dar semnele sunt clare – se întoarce inflaţia. Adusă şi de influenţele de pretutindeni, pentru că preţurile de consum se mişcă în sus pe cea mai mare parte a planetei, dar şi de scumpirile unor materii prime, mai ales ale petrolului. Inflaţia e deja aici, ne va fi oaspete pentru cel puţin un an, important este cum o primim!

Vremurile sunt tulburi, criza e şi ea aici, iar lumea toată caută repere pe care să se sprijine. Unul, între cele mai importante, fiind dobânda de politică monetară a băncilor centrale, indicator care e întors pe o parte şi pe alta în cercuri politice, în cabinete ministeriale, în instituţii, în companii ori în dezbateri publice. Răspunsul la întrebarea „Cum primim criza?” nu poate fi dat „după ureche”. E nevoie de partituri. De partituri performante, care să conţină analize temeinice, bazate pe criterii logice şi pe legi obiective. Şi de unde ar putea să înceapă analiza, când subiectul îl constituie cotele dobânzilor de referinţă, dacă nu de la dinamica preţurilor?!… A inflaţiei, deci. Nu e de aşteptat un galop în forţă, cu preţuri care să sară îngrijorător din matcă, dar nici un trap lejer, care să nu pună probleme, nu va fi. Asta la noi. Şi, desigur, în ţările din regiunea noastră ori din alte regiuni. În Statele Unite însă, unde creşterea merge dinspre zero la sută către 2 la sută, ca şi în vestul UE, va fi, desigur, o altfel de strategie. Acest talmeş-balmeş de mişcări ale preţurilor, de pe întreaga planetă, este proba cea mai convingătoare a diferenţei de comportament de la o bancă centrală la alta.

Noi, în România, am avut şi avem un câmp de luptă diferit de al altor ţări. Când inflaţia urcase la 5,41 la sută în mai 2018 şi, apoi, a rămas aproape doi ani în jur de 4 la sută, Banca Naţională a răspuns cu o dobândă de politică monetară de 2,5 la sută. Cărţile scriu că la o inflaţie mare se impune o dobândă de politică monetară real pozitivă, adică mai mare decât inflaţia. Dar dacă am fi făcut aşa ceva, o dobândă mai mare decât inflaţia ar fi avut două efecte negative puternice. Ar fi descurajat creşterea economică şi în al doilea rând ar fi scumpit ratele la bănci. Deci BNR şi-a produs singură dureri de cap ca să menţină dobânda jos, la 2,5 la sută, în sensul că a fost nevoită să mobilizeze, în lupta cu inflaţia, întregul arsenal de politici şi de instrumente de care dispune.

Toată lumea vrea inflaţie de 2 la sută. Unii privesc în jos, cum facem noi acum, pentru că am sărit de 3 la sută, alţii în sus, aflându-se în teritoriile deflaţiei sau ale inflaţiei prea mici, şi aspiră să ajungă la 2 la sută, dar mai e şi pericolul să nu se poată opri şi să meargă mai departe. Acesta e tabloul global.

O inflaţie galopantă, în schimb, oricum ar fi galopul, înseamnă că preţurile muşcă din nivelul de trai, urcând costul vieţii. Oamenii cumpără mărfuri mai puţine cu bani mai mulţi. Asta înseamnă într-adevăr o inflaţie care este percepută dramatic de către populaţie. De asta ne este şi frică de inflaţie. Şi toată planeta se teme de inflaţie. Tragem semnalul de alarmă când inflaţia urcă peste 2 la sută, dar şi când coboară sub 2 la sută.

Banca noastră centrală, după ce am scăpat de şocul inflaţionist, a coborât rata de politică monetară, treptat, de la 2,5 la 2,0 la sută şi mai departe, până la 1,25 la sută. Aceste decizii s-au înscris în seria de acţiuni ce au asigurat atenuarea impactului pandemiei asupra fenomenelor şi proceselor economice. E adevărat, din încărcătura acestui indicator, supranumit şi dobânda-cheie, pentru că deschide multe uşi, au fost luate doar 1,25 de puncte procentuale, în mai multe etape. Ar putea să pară o reducere prea puţin semnificativă. Chiar s-au făcut auzite voci critice – unele apelând la comparaţii cu Rezervele Federale ale SUA ori cu Banca Centrală Europeană, altele referindu-se la băncile centrale din Polonia, Cehia şi Ungaria – care au ţinut să sublinieze că dobânda-cheie de 1,25 la sută este prea mare pentru vremurile actuale. Dar noi privim în jos, spre inflaţia optimă, nu în sus. Şi, apoi, este de luat în seamă că strategia BNR, în bătălia cu inflaţia, va continua cu mobilizarea, lângă dobânda-cheie, a întregului arsenal de care dispune. Strategie deja verificată în confruntarea cu precedentele şocuri inflaţioniste.

Adrian Vasilescu

Actualitate

PUNCT DE VEDERE EXPRIMAT DE PFA LUPU

Publicat

pe

De

Va informam  ca, in cursul zilei de astazi, au fost efectuate perchezitii la societatea pe care o reprezentam  fiind ridicate  documente,  privind autorizatia de construire.

Precizam faptul ca fata de reprezentantii societatii, nu au fost luate masuri restrictive de drepturi sau de alta natura si nici nu li s-a atribuit calitatea de inculpati.

In ceea ce priveste situatia creata, aratam faptul ca exista o  problema referitoare la etajul 9 al cladirii despre care se face vorbire, in sensul ca la acest moment, etajul respectiv este unul tehnic conform documentatiei cadastrale si in scurt timp  pe cale administativa urmeaza a se schimba destinatia, asa cum s-a intamplat si in trecut la cladirea in cauza, aceasta fiind initial cladire de birouri, iar ulterior destinatia  a fost schimbata in cladire de locuinte.

Aratam faptul ca dimensiunile exterioare ale cladirii nu au fost modificate si asiguram opinia publica de faptul ca documentatia de schimbare destinatie, se va realiza in cel mai scurt timp posibil.

Citeste in continuare

Administratie

Dezvaluirile ziarului Incisiv de Prahova sunt confirmate, din nou, de organele de cercetare penala

Publicat

pe

De

Ziarul Incisiv de Prahova a dezvaluit intr-o ampla investigatie (serial) despre caracatita imobiliara din urbea lui Caragiale, exact despre speta unde, in această dimineață, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Prahova – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, în baza delegării procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești, au pus în executare 7 mandate de percheziție domiciliară, în județul Prahova și în municipiul București, la persoane bănuite de infracțiuni din sfera criminalității economice.

5 ppersoaneau fost conduse la sediul unității de poliție, pentru audieri.

În fapt, reprezentanții unui operator economic, în perioada 2018 – 2022, ar fi construit un bloc de locuințe în municipiul Ploiești, fără a respecta prevederile autorizațiilor de construire și ar fi falsificat mai multe înscrisuri, pe care le-ar fi utilizat, atât în fața autorităților publice locale, pentru înscrierea dreptului de proprietate asupra imobilului, cât și la notarul public, pentru vânzarea apartamentelor.

Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, fals în declarații, uz de fals și fals intelectual. Vom reveni. ( Cristina T.)

 

 

 

Citeste in continuare

Administratie

Poliţiştii de frontieră au depistat într-o autoutilitară condusă de un cetățean german, peste 17.000 de cutii cu medicamente susceptibile a fi contrafăcute, în valoare totală de peste 370.000 de euro

Publicat

pe

De

La Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, județul Arad, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră, pe sensul de ieșire din țară, un cetățean german în vârstă de 39 de ani. Bărbatul se afla la volanul unei autoutilitare înmatriculate în Germania.

La controlul de frontieră, poliţiştii de frontieră au descoperit, în compartimentul pentru marfă, mai multe cutii pe care erau inscripționate numele unor medicamente cunoscute, susceptibile de a fi contrafăcute. Pentru marfa transportată, șoferul nu a putut prezenta documente de proveniență, motiv pentru care a fost condus la sediul instituției pentru verificări suplimentare.

La cercetări, polițiștii de frontieră au stabilit că în interior se aflau 17.263  cutii cu medicamente, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare totală de peste 370.000 de euro.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun, precizeaza sursa citata. (Sava N.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv16 ore ago

Cutia Pandorei!/Halchin centrează si Zeus da cu capul!

       Ca pe Zeus, Neprihănitul!!! Matei Valentin, un director împuternicit de la Penitenciarul Ploiesti il protejeaza mafia M.J. via A.N.P....

Exclusiv16 ore ago

Complicitatea ASF la dimensiunea fraudei de la City Insurance/Intrebarea senatorului Ivan care l-a facut pe Presedintele ASF sa se bâlbâie si sa se inrosească.

Nu mai există nicăieri în lume un caz in care instituția desemnata de stat sa supravegheze vreo piata financiara bancara...

Exclusiv2 zile ago

Replica ,, Caracatiței”

          Urmare a articolelor noastre de investigații privind activitățile ilegale, conduse de  Mafia din Penitenciarul Ploiești, vă reamintim: suținută de...

Exclusiv2 zile ago

Don Quijote de la Mancha VS. Cei trei muschetari/Cavalerul tristei figuri VS. Cei trei mușca-tare/Ep.3: ÊTES-VOUS PRÊT(E)S ?

Personajul următor al serialului nostru nu a venit ca o surpriză pentru redacție când a fost făcută schema aceasta de...

Exclusiv2 zile ago

1 oră au avut la dispoziție șefii să propună polițiștii care vor fi avansați înainte de termen

Știm cu toții că pilele și cei cu “blazon” sunt deja cunoscuți și nu erau surprize, dar problema e că...

Exclusiv2 zile ago

Despre dreptul la compensatia de chirie pentru politistii care au achizitionat locuinte anterior legii 288/2018!

Pe 03.04.2023, intr-un dosar al sindicatului Diamantul, ICCJ ( complet dcd) este investita sa lamureasca daca politistii care au incheiat...

Exclusiv5 zile ago

,, Noaptea Minții” sau ,,Cum calculează Mafia”!!!/Episodul IV

În data de 02.06.2020 în Tabelul cu calculul perisabilităților legal admise întocmit de Logistică ,la nr.crt.7,  Rățușca cea urâtă trece...

Exclusiv5 zile ago

Un focar de infecție ce se dorește a fi o locuință de serviciu atribuită de IPJ Alba unui polițist în anul de grație 2023

Pereți scorojiți și murdari, geamuri care nu se închid și care nu au feronerie, parchet putrezit, camera de baie cu...

Exclusiv6 zile ago

Instituția ar trebui să manifeste atenție sporită cu privire la echipamentele pe care le achiziționează pentru proprii angajați

Se pare că toate întâmplările din ultima perioadă cu privire la calitatea noii uniforme de poliție, amplu dezbătute atât în...

Exclusiv7 zile ago

  Zeus transformat in Hades!!!

Acum când știm ca lucrurile încep sa intre pe un făgaș normal in dosarul in care mai multe cadre ale...

Exclusiv7 zile ago

Special pentru Maica Stareță!/De la Nașu să trăiască!!!/Episodul III

 De la Maica Stareță citire:  ,,Nu-mi place minciuna. Poate e și un defect profesional că reușesc să o identific imediat....

Exclusiv7 zile ago

„Un sepuku politic ar fi minunat, zic eu!”

Primăria Ploiești a publicat adresa transmisă de Prefectura Prahova prin care solicită revocarea hotărârii Consiliului Local Ploiești privind trecerea Parcului...

Exclusivo săptămână ago

Bomba zilei/Observatorul Prahovean dezvăluie minciunile Primăriei Ploiești/A ratat fondurile Băncii Mondiale pentru tratarea bolnavilor de cancer

Sub semnatura lui Marius Nica , Observatorul Prahovean dezvăluie o noua minciuna a Primăriei Ploiești si prezinta un document oficial...

Exclusivo săptămână ago

Lume!Lume! Știri de ultimă oră de la Mînăstirea Ploiesti

Să vezi și să nu crezi, urmare a demersurilor noastre jurnalistice s-au supărat nevoie mare Măria sa Zeus din Olimp,...

Exclusivo săptămână ago

PROSTIA SI SMECHERIA….DE FAPT AU VRUT SA ACOPERE ILEGALITATILE FACUTE DE EL ȘI CEI CARE AU SEMNAT…

Scandalul privind de prelungirea contractului cu BCR, care ar trebui să asigure cofinanțarea proiectelor europene la Ploiești este departe de...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!