Actualitate
Ivermectina, aviz favorabil de la Ministerul Sănătății. Reputatul medic, Virgil Musta: Poate fi folosită, dar în studii clinice. Avem nevoie de mai multe informații
Ivermectina pentru uz uman a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii. Specialiștii în sănătate au declarat că se poate utiliza în studii clinice în România, la fel ca în celelalte state europene. Medicamentul trebuie să primească avizul, insa, și de la Agenția Națională a Medicamentului (ANMDMR).
Ivermectina, aviz favorabil de la Ministerul Sănătății
La Ministerul Sănătății au ajuns două astfel de cereri pentru a include acest medicament în schema de tratament pentru bolnavii de COVID-19. Profesorul Virgil Musta, preşedintele Comisiei de Boli Infecţioase, a confirmat această informaţie pentru Antena 3. Comisia a dat aviz favorabil însă nu pot introduce în cazul testelor clinice aceste medicamente, până nu sunt avizate de Agenţia naţională Medicamentului.
Reputatul medic, Virgil Musta, despre Ivermectina
Medicul Virgil Musta a declarat că trebuie parcurse câteva etape până la momentul în care Ivermectina va fi inclus în protocolul de tratament pentru infecția cu SARS-COV-2.
„La sfârşitul anului trecut am primit două solicitări de răspuns la o adresă către Ministerul Sănătăţii, făcută de două entităţi diferite care întrebau dacă Ivermentina, medicament folosit în anumite studii clinice în Statele Unite, nu poate fi folosit şi în România.
Răspunsul nostru a fost că Ivermectina de uz uman poate fi folosită, dar în studii clinice, nu să intre direct pe protocolul de infecţie SARS-Cov-2, protocolul terapeutic.
În momentul în care studiile clinice desfăşurate la ora actuală în Statele Unite şi nu numai, aduc date evidente legate de eficienţa şi beneficiile acestui medicament, să adoptăm şi noi acea atitudine pe care OMS o recomandă”, a declarat Virgil Musta.
Întrebat dacă crede în acest medicament Virgil Musca a spus că este posibil ca acest medicament să aibă beneficii favorabile, dar crede că mai este nevoie de informaţii:
„Da, posibil să fie medicament cu beneficii favorabile, în această infecţie, doar că avem nevoie de date ceva mai multe. Studiile care se derulează în prezent arată acest lucru, dar sunt studii pe un număr nu foate mare de pacienţi şi ele sunt realizate de către experţi în domeniu, pentru a vedea dacă aceste studii sunt suficient de relevante sau mai necesită şi alte studii”, a mai explicat Virgil Musta preşedintele Comisiei de Boli Infecţioase.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a declarat, miercuri, că ivermectina nu este în prezent un medicament care să dovedească eficienţă în tratamentul infecţiei COVID.
„Practic, ivermectina este un medicament antiparazitar folosit atât în uz uman, cât mai ales în uz veterinar. Ca utilizare umană se recomandă mai ales sub forma unor creme, în tratamentul acneei rozacee, de exemplu, astfel încât nu este un medicament actualmente care să dovedească eficienţa în tratamentul infecţiei COVID. Studiile pe care se bazează utilizarea ivermectinei sunt deocamdată inconsistente, pot să spun, din punct de vedere ştiinţific. Şi considerăm că este un risc de a folosi astfel de medicamente care încă nu au fost testate şi considerate sigure şi eficiente în tratamentul COVID”, a explicat Moldovan, într-o conferinţă de presă.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că a cerut Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale o opinie cu privire la folosirea ivermectinei în tratamentul anti-COVID-19.
Actualitate
Investiții strategice: Departamentul Apărării și SBA sprijină afacerile mici în domeniul tehnologiilor critice
Departamentul pentru Apărare și Administrația pentru Afaceri Mici (SBA) au anunțat marți un set inovator de licențe și fonduri de investiții pentru mici afaceri sub Inițiativa Companiilor de Investiții pentru Afaceri Mici în Tehnologii Critice (SBICCT).
Împreună, guvernul intenționează să investească peste 2,8 miliarde de dolari în peste 1.000 de companii din lanțul de aprovizionare cu apărare pentru a le ajuta să își întărească capitalul privat, facilitându-le astfel tranziția de la prototipuri la produse.
Inițiativa SBICCT a fost creată în 2022 și a început să accepte aplicații în toamna anului 2023, având ca scop atragerea și creșterea investițiilor private în 14 domenii tehnologice critice ale Departamentului Apărării (DoD) esențiale pentru securitatea economică și națională, a declarat Jason Rathje, directorul Biroului de Capital Strategic, într-o întâlnire cu presa. Acest program vizează în special extinderea accesului la capital pentru producție și manufactură.
Rathje a explicat că acum două decenii, capitalul de risc investea masiv în hardware, dar această tendință s-a schimbat drastic în urmă cu aproximativ zece ani. Din acest motiv, DoD a inițiat acest program pentru a suplini această lacună. Investițiile în hardware sunt extrem de importante pentru dezvoltarea unor tehnologii precum semiconductoarele, a adăugat el.
“Acum, aceste companii au acces la capital pe care altfel nu l-ar fi avut, deoarece acele fonduri s-au retras din investiții în industrii cu intensitate de capital, iar disponibilitatea capitalului pentru companiile care dezvoltă aceste tehnologii a scăzut. Cu acest program, reenviem balanța în direcția opusă,” a spus Rathje.
“Aceasta ne oferă acum oportunitatea de a readuce capitalul în domeniile tehnologice critice, intensive în hardware, și ne permite, ca departament, să vedem cu adevărat valoarea produselor și tehnologiilor componente esențiale pentru securitatea națională,” a adăugat el.
La începutul lunii iulie, SBA a alocat prima licență pentru Inițiativa SBICCT. Acest program are ca scop utilizarea fondurilor SBA pentru a oferi împrumuturi și garanții de împrumut investitorilor interesați de finanțarea companiilor care dezvoltă tehnologii avansate ce susțin securitatea națională.
La aproximativ trei luni distanță, acum există patru fonduri licențiate și nouă fonduri „aprobat verde.” Acesta din urmă înseamnă că o afacere este invitată să depună o solicitare finală de licență odată ce a strâns capital suficient și a fost „verificată” pentru a strânge capital privat și a face o „primă închidere” (când un fond este lansat după ce angajamentele inițiale ale investitorilor sunt îndeplinite), a explicat Bailey DeVries, administrator asociat și director al Biroului de Inovare și Investiții al SBA.
“Ce face SBA este că ne vom desfășura diligențele necesare asupra fondurilor, iar în parteneriat cu DoD, aceștia vor efectua analiza de securitate și verificarea acestor fonduri. Când suntem la punctul în care ne-am finalizat diligențele necesare și avem suficiență legală, putem aproba fondurile pentru a strânge capital privat,” a spus ea.
Se preconizează că aceste 13 fonduri, despre care departamentul a refuzat să dezvăluie cine sunt, vor “proiecta colectiv” să investească peste 4 miliarde de dolari în “aproape” 1.700 de companii din portofoliu, conform unui comunicat de presă al DoD.
Suma de 4 miliarde de dolari include 2,8 miliarde de dolari, care combină 1,8 miliarde de dolari în capital privat strâns de cele 13 fonduri licențiate și aprobate, împreună cu leverage-ul SBA. Aceste fonduri, împreună cu cele care sunt aproape de a finaliza procesul de diligență, care provin din programele de obligațiuni ale SBA — o metodă prin care micile afaceri accesează capital pe termen lung la rate fixe — ajung la un total de peste 4 miliarde de dolari, a clarificat un oficial al Statelor Unite după întâlnirea cu presa. (Fiecare fond poate accesa până la 175 de milioane de dolari în împrumuturi prin același sistem, conform comunicatului.)
Spre deosebire de Pentagon, SBA poate utiliza “toată credibilitatea și garanția” guvernului federal pentru a garanta împrumuturi pentru firmele inovatoare. Același lucru nu ar fi valabil pentru un efort OSC, dar deoarece acest birou al Pentagonului colaborează cu SBA, este capabil să folosească aceleași garanții legale.
Rathje a subliniat că astfel de parteneriate între SBA și Pentagon permit Statelor Unite să prioritizeze „avantajul său durabil” față de adversari, combinând inovația cu investiția.
“Facem investiții care nu doar contribuie la creșterea acestor tehnologii, ci și stimulează mai mult interes pentru dezvoltarea acestora, având în vedere că acum există capital disponibil. Aceasta este o oportunitate ecologică care ne oferă o creștere a avantajului durabil al Statelor Unite pe termen lung,” a conchis el.
Actualitate
Proiectul Next-Gen OPIR al Forțelor Spațiale avansează cu noi investiții
Constelația de avertizare la rachete Next Generation Overhead Persistent Infrared (Next-Gen OPIR) a Forțelor Spațiale, un program de miliarde de dolari, a făcut un nou pas înainte cu aprobarea Northrop Grumman pentru finalizarea dezvoltării celor două sateliți în orbită polară, fiind alocată suma de aproape 1,8 miliarde de dolari.
Conform modificării aduse contractului inițial din 2020 al companiei, Northrop Grumman va “finaliza efortul prin construirea sateliților, lansarea acestora și trecerea la operațiuni”, a anunțat Comandamentul Sistemelor Spațiale (SSC) miercuri. Această modificare aduce valoarea totală cumulativă a contractului la aproape 4,2 miliarde de dolari.
Cei doi sateliți Northrop Grumman, care vor avea orbite foarte eliptice asupra polilor Pământului, sunt așteptați să fie lansați în 2028. Aceștia reprezintă o jumătate din constelația generală Next-Gen OPIR, care include de asemenea doi sateliți ce vor fi staționați în orbită geosynchronous (GEO) și care sunt construiți de Lockheed Martin. Acești sateliți sunt programati să fie lansați la sfârșitul anului 2025, deși există unele îngrijorări că această dată ar putea fi întârziată.
Împreună, sateliții vor înlocui actuala constelație de avertizare la rachete, Space-Based Infrared System (SBIRS). Toate cele șase sateliți SBIRS dedicați în GEO sunt operaționali începând din martie trecut. De asemenea, există doi senzori SBIRS care funcționează ca încărcări utile pe sateliți clasificați în orbite foarte eliptice asupra polilor.
Costul total estimat pentru noii sateliți este de 14 miliarde de dolari, ceea ce face ca Next-Gen OPIR să fie cel mai costisitor program al Forțelor Spațiale.
Efortul include, de asemenea, dezvoltarea unui nou sistem terestru, numit Future Operationally Resilient Ground Evolution (FORGE), care va asigura operațiunile zilnice și comanda și controlul (C2) pentru cei patru sateliți Next-Gen OPIR și, în cele din urmă, pentru toate constelațiile de avertizare la rachete ale serviciului. FORGE, condus de RTX (fost Raytheon), s-a confruntat cu probleme de dezvoltare, iar Biroul de Responsabilitate Guvernamentală a avertizat în iunie trecut că piese esențiale ale sistemului terestru multifacetic nu vor fi gata la timp pentru a oferi C2 pentru primul dintre sateliții Next-Gen OPIR.
În aprilie, SSC a anunțat că un prim pachet software de securitate cibernetică pentru sistemul FORGE a fost pus în funcțiune la Centrul de Conștientizare a Spațiului Persuaziv Infrared de pe Buckley SFB din Colorado.
Actualitate
Primii pași către standardizarea partajării datelor de monitorizare a spațiului în cadrul Operațiunii Olympic Defender
Statele Unite și câțiva dintre cei mai apropiați aliați în cadrul Operațiunii Olympic Defender (OOD) au lansat săptămâna aceasta eforturi „inițiale” pentru a crea noi standarde de partajare a datelor de monitorizare a spațiului — o fundație necesară pentru dezvoltarea unei viziuni comune asupra câmpului de luptă în spațiu, conform Comandamentului Spațial al SUA (SPACECOM).
În această săptămână, Delta 5 a Forței Spațiale și Centrul Operațional Comun pentru Spațiu (CSpOC) au găzduit un grup de lucru pe durata a trei zile, dedicat creării unei Imagine Operaționale Comune (COP) pentru Operațiunea Olympic Defender, care a inclus reprezentanți din cadrul Centrului pentru Operațiuni Spațiale din Australia, Centrului pentru Operațiuni Spațiale din Canada și Centrului Național pentru Operațiuni Spațiale al Regatului Unit, a anunțat SPACECOM într-un comunicat de presă.
Operațiunea Olympic Defender reprezintă planul militar al SUA pentru războiul în spațiu, alături de un grup select de aliați cheie.
„Este esențial ca aliații și partenerii [Olympic Defender] să aibă o înțelegere comună a câmpului de luptă, pentru a asigura că deciziile cu impact asupra misiunii se bazează pe percepții comune cu privire la ceea ce se întâmplă și ceea ce este probabil să se întâmple în Zona de Responsabilitate,” a declarat căpitanul grupului din Royal Australian Air Force, Julien Greening, director adjunct al CSpOC.
Misiunea Delta 5 a Forței Spațiale este de a „pregăti, prezenta și lupta” cu forțele pentru SPACECOM în scopul „comandamentului și controlului operațional”, conform site-ului web al SPACECOM. CSpOC aduce împreună SUA, Australia, Canada, Franța, Germania, Noua Zeelandă și Regatul Unit pentru a colabora în materie de comandament și control spațial. Ambele organizații sunt situate la Vandenberg SFB, California. Din luna iulie, colonelul Justin Sorice îndeplinește funcția de comandant al ambelor structuri.
Începând din luna trecută, aceeași grupare de state face parte și din Operațiunea Olympic Defender.
În cadrul unei întâlniri de anul trecut, aliații Operațiunii Olympic Defender au fost de acord cu necesitatea pentru comandanți de a putea vedea colectiv ce se întâmplă în spațiu în același timp. La întâlnirea de săptămâna aceasta, grupul de lucru a revizuit „riscurile și măsurile de atenuare, a rafinat conceptul de operațiune și a actualizat planul pentru a dezvolta o Imagine Operațională Comună în Spațiu,” conform comunicatului de presă al SPACECOM.
De asemenea, grupul a „revizuit și a contribuit cu cerințe inițiale și a identificat standardele necesare pentru a produce cooperativ o înțelegere comună a situației în mediu spațial,” se mai arată în comunicat.
„Echipa va construi pe baza datelor furnizate de rețeaua de supraveghere spațială a SUA și va utiliza Sistemul Global de Comandă și Control – Comun, ca mijloc inițial de generare și afișare a informațiilor de urmărire spațială integrate cu informații de inteligență și mediu disponibile, pentru a oferi utilizatorului o imagine fuziune a câmpului de luptă,” se adaugă în comunicat.
Atât Regatul Unit, cât și Australia sunt în proces de înființare a două dintre cele trei site-uri planificate pentru Radarul Avansat de Spațiu Adânc al SUA (DARC), destinat urmăririi sateliților și a deșeurilor spațiale periculoase în orbite îndepărtate, cu precizie mai mare. (Al treilea site va fi situat în SUA.) Primul radar din Australia de Vest va deveni operațional în 2026; se preconizează că toate cele trei site-uri vor fi funcționale până în 2030.
-
Exclusivacum 4 zile
Pensia medie în sistemul militar: Sumarul informațiilor de la Casa de Pensii Sectorială a M.A.I.
-
Exclusivacum 4 zile
Pensionarii militari în pericol: Acuzații de colaborare politică în contextul modificărilor legii pensiilor
-
Exclusivacum 4 zile
Riscuri mari pentru sporul Bayraktar din cauza reputatiei controversate a Directorului ANP
-
Exclusivacum 3 zile
Trădarea lui Mirițescu: O rețea de corupție și politică în interiorul Poliției Române (I)
-
Exclusivacum 2 zile
Degradarea Serviciului Siguranța Deținerii din ANP: lipsă de viziune și incertitudini în management
-
Exclusivacum o zi
Contestație surprinzătoare în sistemul penitenciar: Lupta pentru reputația directorului ANP
-
Ancheteacum 13 ore
Federația Sindicatelor din Administrația Penitenciarelor susține pensiile militare printr-o petiție online
-
Exclusivacum 13 ore
La vremuri noi, oameni noi: Sfârșitul unei ere pentru Ginel Preda?