Connect with us

Featured

Cine a trimis la CNATDCU acel CV care este o compilație (ca să nu zic de-a dreptul plagiat) între CV-ul domniei sale și cel al Veronicăi Mihalache, conferențiar la Academia SRI? Cine, cu nume și prenume?

Publicat

pe

Scrie o postare domnul Iulian Fota pe Facebook după ce zilele trecute Valeriu Nicolae a scris, tot pe Facebook, că CV-ul său de pe site-ul CNATDCU este plagiat după cel al unei colege de la Academia SRI.

Exprimă domnul Fota în această postare câteva idei despre importanța luptei cu impostura; pe unele le citez mai jos:

– „Impostura academica este cea care impiedica Romania si sa se dezvolte si modernizeze si sa se apere.”

– „Lupta cu impostura trebuie dusa, este de importanta nationala. Este cea mai importanta lupta a noastra, ca popor.”

– „…lupta cu impostura este foarte importanta dar tocmai pentru a nu suferi un grav recul, o periculoasa decredibilizare, persoanele si institutiile care se implica ar trebui sa-si asume anumite obligatii etice.”

– „Lupta impotriva imposturii trebuie sa fie obiectiva, serioasa si sa fuga cat poate de minciuna. Nu poti lupta impotriva imposturii folosind minciuna.”

Acum am și eu câteva nelămuriri, plecând tocmai de la aceste idei, precizeaza Emilia Sercan:

– Cine a trimis la CNATDCU acel CV care este o compilație (ca să nu zic de-a dreptul plagiat) între CV-ul domniei sale și cel al Veronicăi Mihalache, conferențiar la Academia SRI? Cine, cu nume și prenume?

– Domnul Iulian Fota nu este conducător de doctorat și nici nu îndeplinește criteriile de conducător de doctorat pentru domeniul Științe Politice, relații internaționale și științe militare, dar cu toate astea a acceptat să fie vicepreședinte al Panelului de Științe Sociale din CNATDCU, fiind – cel mai probabil – singurul membru CNATDCU care nu îndeplinește criteriile. Știu că criteriile nu sunt obligatorii pentru a fi membru în CNATDCU (cu siguranță o scăpare în legislație), totuși, dacă impostura este atât de importantă pentru domnia sa și este o preocupare a domniei sale, de ce nu demisionează din CNATDCU având în vedere că este în nefireasca poziție de a valida sute de teze deși domnia sa nu îndeplinește criteriile? (Sava N.).

 

Exclusiv

Angajații Arhivelor Naționale primesc noi atribuții, dar fără soluții pentru inechitatea salarială.

Publicat

pe

De

Angajații din Arhivele Naționale au primit, peste noapte, noi atribuții, fără a fi consultate, conform Sindicatului Europol. O modificare puțin cunoscută și cu un impact semnificativ asupra rolului și atribuțiilor acestora a avut loc în Legea Arhivelor Naționale, fără o dezbatere publică adecvată. Aceasta influențează inclusiv operatorii economici care oferă servicii arhivistice contra cost, servicii ce sunt esențiale pentru cetățeni, fie că este vorba despre documente legate de vechimea în muncă, acte de stare civilă sau acte de proprietate.

Anterior modificării legii, tarifele pentru serviciile de arhivă erau stabilite de Casa Națională de Pensii Publice, prin Ordinul 299/29.05.2023. Cu toate acestea, recent, Parlamentul a adoptat tacit o modificare a art. 29 alin. (3) din Legea Arhivelor Naționale nr. 16/1996, care stipulează acum că „serviciile arhivistice prestate de operatorii economici autorizați în prestarea de servicii arhivistice se efectuează contra cost, pe baza unor tarife ale căror limite maxime sunt stabilite anual de către Arhivele Naționale, după consultarea operatorilor economici”.

Aceasta înseamnă că responsabilitatea stabilirii tarifelor a fost transferată angajaților Arhivelor Naționale, iar Casa Națională de Pensii nu mai are nicio responsabilitate în acest domeniu, așa cum a avut anterior. Această schimbare a venit fără ca angajații să beneficieze de vreun drept salarial suplimentar, iar inechitatea salarială existentă din 2017 între angajații structurilor județene și cele centrale rămâne nerezolvată. Este surprinzător cum atribuțiile angajaților Arhivelor Naționale s-au schimbat atât de rapid, în timp ce discriminările salariale persistă de la an la an, cu dificultăți legislative în abordarea acestor probleme.

În contrast, angajații Casei Naționale de Pensii beneficiază de salarii corecte și echitabile, în timp ce la Arhivele Naționale continuă discriminarea salarială între aparatul central și structurile teritoriale. Deși angajații serviciilor județene au inițiat demersuri începând cu luna ianuarie pentru a elimina aceste inechități, nu au obținut rezultate favorabile, a mai precizat Sindicatul Europol. (Cerasela N.).

Citeste in continuare

Anchete

Modificarea cotizației sindicale: „Forța Legii” rămâne cu cele mai mici tarife din România

Publicat

pe

De

Cuantumul cotizației sindicale va suferi o modificare, intrând în vigoare la începutul lunii august 2024. Conform Constituției României, sindicatele au rolul de a apăra drepturile și de a promova interesele profesionale, economice și sociale ale membrilor lor. Activitatea principală a Sindicatului Național „Forța Legii” constă în apărarea drepturilor membrilor săi în fața angajatorilor și a comisiilor de disciplină, în special în domeniul Justiției, unde costurile sunt mari, organizația având o echipă proprie de apărători pentru asistență.

Cotizația sindicală reprezintă sursa unică de venit a organizației, esențială pentru promovarea drepturilor și intereselor membrilor. Legea dialogului social stipulează, la Art. 24, că această cotizație este deductibilă fiscal, având un plafon de maximum 1% din venitul brut realizat. Modificările privind stabilirea și încasarea cotizației sunt detaliate în Statutul sindicatului.

Din ianuarie 2018, cotizația a fost stabilită la 0,7% din venitul brut, cu un plafon de 29 lei lunar. Acest plafon a fost menținut timp de șase ani și jumătate, în ciuda creșterii semnificative a costurilor de funcționare și a celor legate de Justiție. Acum, în urma acestor creșteri, sindicatul a decis să majoreze plafonul cotizației cu 10 lei, astfel că va fi de maximum 39 lei lunar, menținându-se la 0,7% din venitul brut realizat. Această modificare va fi aplicabilă în luna august, pentru salariile aferente lunii iulie 2024.

Chiar și cu această ajustare, cotizația rămâne una dintre cele mai mici din România. De asemenea, din luna iulie 2024, salariul minim brut pe țară garantat a crescut la 3.700 lei, ceea ce va însemna o cotizație de 26 lei lunar pentru membrii „Forța Legii”, în comparație cu 37 lei lunar la alte sindicate care percep 1% din salariu.

Pentru salariați cu venituri mai mari, cum ar fi un salariu brut de 5.500 lei (net 3.225 lei), cotizația va fi de doar 39 lei lunar. Cu alte cuvinte, cotizația la „Forța Legii” va crește cu 10 lei față de plafonul anterior, în timp ce sindicatele care percep 1% vor percepe 55 lei lunar, adică o diferență de 198 lei anual în favoarea membrilor „Forța Legii”.

Diferențele devin și mai evidente pentru salarii mai mari. De exemplu, un angajat cu un salariu brut de 10.000 lei (net 5.850 lei) va plăti 100 lei la sindicatele care percep 1%, în timp ce cotizația la „Forța Legii” va fi de doar 39 lei, economisind astfel 732 lei anual. La fel, un angajat cu un salariu brut de 15.000 lei (net 8.850 lei) va plăti 150 lei la alte sindicate, în timp ce la „Forța Legii” cotizația rămâne tot 39 lei, rezultând o economie anuală de peste 1.300 lei. (Sava N.).

Citeste in continuare

Featured

România acumulează 62 miliarde lei datorii în trei luni, clasându-se în topul UE

Publicat

pe

De

În primele trei luni ale acestui an, România a acumulat datorii de 62 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 2,8% din PIB comparativ cu trimestrul IV din 2023, conform publicației Cotidianul Național, sub semnătura jurnalistei Claudia Marcu. Situația este alarmantă, întrucât economiile dezvoltate din Uniunea Europeană se confruntă cu datorii ce ajung la mii de miliarde de euro. Franța ocupă prima poziție cu datorii de 3.160 miliarde de euro, urmată de Italia cu 2.894 miliarde de euro și Germania cu 2.636 miliarde de euro, conform Eurostat.

În România, creșterea datoriilor plasează țara în primele patru locuri din UE în ceea ce privește majorarea împrumuturilor. La sfârșitul primului trimestru din 2024, 20 de state membre au raportat o creștere a raportului datorie/PIB, în timp ce șapte au înregistrat o scădere. Cele mai mari creșteri au fost observate în Slovacia (+4,6 puncte procentuale), Estonia (+4,0 pp), Belgia (+3,1 pp) și România (+2,8 pp). În contrast, scăderi semnificative au fost văzute în Grecia (-2,1 pp), Cipru și Olanda (ambele -1,2 pp).

Comparativ cu primul trimestru din 2023, datoria a crescut în 12 state membre, în timp ce 14 au înregistrat o scădere a ponderii datoriei față de PIB, iar raportul a rămas stabil în Irlanda.

La nivelul zonei euro, ponderea datoriei publice brute față de PIB a crescut de la 88,2% la 88,7%, iar în UE de la 81,5% la 82,0%. La sfârșitul primului trimestru din 2024, cele mai mari rate ale datoriei s-au înregistrat în Grecia (159,8%), Italia (137,7%) și Franța (110,8%), iar cele mai mici în Bulgaria (22,6%), Estonia (23,6%) și Luxemburg (27,2%).

România a atins o datorie de 51,6% din PIB, un nivel semnificativ având în vedere că economia românească nu produce la fel de mult ca alte state europene. În condițiile actuale, fostul ministru de Finanțe, Adrian Câciu, a subliniat că deficitul mare al României a început în 2020, când s-au făcut împrumuturi masive sub pretextul cheltuielilor pentru pandemie, stimulând astfel economia într-un mod nesustenabil.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv16 ore ago

Angajații Arhivelor Naționale primesc noi atribuții, dar fără soluții pentru inechitatea salarială.

Angajații din Arhivele Naționale au primit, peste noapte, noi atribuții, fără a fi consultate, conform Sindicatului Europol. O modificare puțin...

Gemevo Gemevo
Exclusivo zi ago

Irigatoarele bucale: Soluția eficientă pentru persoanele cu aparate ortodontice sau lucrări dentare

Menținerea unei igiene orale impecabile este esențială pentru toată lumea, dar este deosebit de importantă pentru cei care poartă aparat...

Exclusiv2 zile ago

CSM Ploiești în criză: „MILITIANUL” Dănuț Burghelea, favorit pentru funcția de director în mijlocul controversei

CSM Ploiești a „anunțat” (pe şestache) organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al instituției, fără a consulta aleșii...

Exclusiv3 zile ago

Confruntările de putere în subteranele Administrației Locale din Neamț

Când Șoarecele se Crede Leu Un grav accident în județul Neamț l-a pus într-o situație dificilă pe prefectul interimar –...

Exclusiv3 zile ago

Controverse în Legislația Rutieră: Confuzie și Presiune Asupra Polițiștilor Rutieri, dezvăluite de Sindicatul Europol

Sindicatul Europol a atras atenția asupra unei situații tensionate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și IGPR, referitoare la neactualizarea procedurilor...

Exclusiv3 zile ago

Conflicte Sindicale și Lipsa Transparenței în Administrarea Financiară la SC Hale și Piețe SA Ploiești

Sindicatul Administrației Publice și Asistenței Sociale „Alexandru Ioan Cuza” (SAPAS), reprezentat legal de către Președinte – domnul Radu Florian Constantin,...

Exclusiv4 zile ago

„Alba neagra” privind drepturile și libertățile cetățenești/Intrigă la o Secție de Poliție dintr-un oraș din Prahova (V)

Avem informații detaliate conform cărora, pentru a acoperi posibile abuzuri ale agentului de poliție Picior Alexandru de la Poliția Boldesti-Scaieni,...

Exclusiv4 zile ago

Ancheta complexă: Scandalul implicării politice și economice la Șantierul Naval 2 Mai și cheltuielile bugetare sub semnul întrebării

Pe data de 04 iulie 2024, ziarul nostru, Incisiv de Prahova, a publicat un articol intitulat „Jocuri dubioase politico-economice: Oprea...

Exclusiv4 zile ago

Opacitatea sumelor: RetuRO și enigma mafiotă de spălare de bani a sistemului de Garanție-Returnare

Conform dezvăluirilor din serialul nostru de la Incisiv de Prahova (aici, aici, aici, si aici, ), Returo este o schemă subtilă...

Exclusiv4 zile ago

Clarificarea informațiilor despre rațiile militare etichetate în limba română și pregătirea pentru exercițiul național din septembrie

Contextul clarificărilor: Deputatul Dumitru Coarnă a adresat o interpelare Ministrului Apărării legată de informațiile apărute despre rațiile militare etichetate în...

Exclusiv4 zile ago

Semnalare de fapte suspecte în dosarul despăgubirilor imobilelor: se apelează la Integritatea Judiciară

D. Ș., cu domiciliul în Orașul Otopeni, ne atrage atenția noua si Inspectorului șef al Inspecției Judiciare asupra unor posibile...

Exclusiv4 zile ago

Turbulențe și incertitudini în privința aplicării ordonanțelor privind testările antidrog pentru polițiștii rutieri din România

In cadrul unei intervenții la Digi 24, Cosmin Andreica, reprezentant al Sindicatului EUROPOL, a subliniat încă o dată faptul că...

Exclusiv4 zile ago

Controverse și acuzații în mediul poliției Neamț: de la proteste la posibile acte de corupție

Se pare că verificările privind protestul considerat „neautorizat” în fața sediului IPJ Neamț sunt efectuate de către comisarul șef de...

Exclusiv5 zile ago

Despre comunicare și diferențiere în scrierea publică: o analiză a Comunicatului Poliției Române

Prin școala generală am învățat că există diferențe de limbaj – extindem termenul la noțiunea de ”comunicare” – pentru diverse...

Exclusiv5 zile ago

Nemulțumiri profunde ale Polițiștilor din Constanța: Protest major împotriva Reorganizării IPJ și a condițiilor de muncă

Polițiștii din Constanța anunță un protest masiv: nemulțumiri profunde privind reorganizarea IPJ și condițiile de muncă, dezvaluie Sindicatul Politistilor- Sidepol....

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv