Connect with us

Anchete

Chiar au luat-o razna, iar libertatile si drepturile fundamentale ale noastre chiar au “devenit un lux”

Publicat

pe

Inteleg ca intre orele 23 – 05 se va putea circula doar in baza unor motive strict determinate de guvernantii inteligenti ai tarii! Dar daca ai un animal de companie si va trebui sa iesi cu el in intervalul sus precizat cum vei face, intrucat un astfel de motiv nu este prevazut?

Chiar au luat-o razna, iar libertatile si drepturile fundamentale ale noastre chiar au “devenit un lux” cum bine zice cineva … dar un nimeni in fapt, precizeaza expertul SRI, col (R) Ion Dedu.

Principalele hotărâri luate:

 • La nivelul României se propune instituirea obligației purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, la nivel național, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile.
 • toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați să aibă obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 2 ore.
 • activitățile didactice care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ să se desfășoare în sistem on-line.

În toate localitățile din România, se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/ gospodăriei în intervalul orar 23.00 –05.00. Prin excepție de la prevederile alin. (1), circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 23.00 –05.00 pentru următoarele motive:

 • a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 • b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
 • c) deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
 • d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil;

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii,adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

 • Se propune interzicerea desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private.
 • Se propune suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare. Se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
 • Se propune ca, pentru spațiile exterioare în care se desfășoară activități de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice, care au fost amenajate și pot fi asimilate spațiilor publice închise, astfel cum sunt ele definite în Legea pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun nr. 349/2009, cu modificările și completările ulterioare, le sunt aplicabile în mod similar regulile și măsurile de protecție sanitară, prevăzute în anexa nr. 3, art. 6 pct. 1 și 2 din Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
 • Se propune instituirea obligației pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private să-și organizeze și desfășoare activitatea în intervalul orar 05.00 -21.00. Prin excepție, în intervalul orar 21.00 -05.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. Unitățile farmaceutice, benzinăriile și operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Implementarea măsurilor prevăzute în prezenta hotărâre să se realizeze pe o perioadă de 30 de zile, urmând ca la finalul acesteia, în funcție de evoluția situației epidemiologice, să se hotărască, după caz, menținerea, eliminarea sau modificarea acestora.

Decizia a fost luată ​”având în vedere evoluția epidemiologică pe teritoriul României până la data de 05.11.2020, luând în considerare creșterea numărului de persoane infectate la nivel național, precum și creșterea zilnică a numărului de cazuri noi confirmate, implementarea deficitară a măsurilor de prevenire, organizarea unor evenimente private, interacțiunea intensă și mobilitatea persoanelor, aspecte care generează o presiune constantă asupra capacității de gestionare a unităților administrativ –teritoriale și a sistemului sanitar”.

(Cerasela N.).

 

Anchete

Lupta pentru poziții de conducere în Justiție

Publicat

pe

De

Conform informațiilor dezvăluite de Lumea Justiției pe data de 17 iulie 2024, se anunță o zi aglomerată la Consiliul Superior al Magistraturii, unde zeci de procurori își doresc să fie numiți sau să-și prelungească delegările în funcții de conducere.

Iată lista celor 38 de cereri depuse:

I. Propuneri de delegare inițială:

 1. Sorina Cecilia Ciornei – procuror-șef la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara
 2. Alexandru Daniel Olteanu – prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța
 3. Alexandru Vasile Barcan – prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zărnești
 4. Remus Nicolae Coman – procuror-șef la DNA (Registratură, Grefă, Arhivă)
 5. Simona Mihaela Prescorniță – procuror-șef la DNA (Biroul de legătură cu instituții similare din alte state)
 6. Dan Gabriel Badea – procuror-șef la DNA (Serviciul tehnologii avansate și metode emergente)
 7. Marius Cătălin Dumitrache – prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pucioasa
 8. Georgiana Smarandache – prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săliște
 9. Angela Bianca Ispas – procuror-șef la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea

II. Preluări de delegări:

 1. Ion Florin – procuror-șef la DIICOT – Biroul Teritorial Buzău
 2. Carmen Damian – procuror-șef la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție
 3. Iuliana Bătrînu – procuror-șef la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea
 4. Teodora Elena Rotea – procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța
 5. Laurențiu Rotaru – prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani
 6. Anca Dorina Risca – prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea
 7. Corina Bălanescu – procuror-șef la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București
 8. Andrei Alexandru Bogdan – prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia
 9. Gabriela Rugea – prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Babadag și altele…

Aceste solicitări reflectă interesul procurorilor pentru funcții de conducere, într-o competiție intensă pentru pozițiile de autoritate din cadrul sistemului judiciar. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

Intervenție de urgență: Profesionalismul polițiștilor salvează o viață într-o situație extremă

Publicat

pe

De

La miezul nopții, Ionuț și Darius, în misiune de patrulare, au fost martorii unei situații de urgență, dezvăluită de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne: un bărbat fugind disperat spre ei.

„Bună seara! Vă rog să mă ajutați! Prietena mea mi-a trimis niște mesaje îngrijorătoare și nu mai răspunde deloc.” Bărbatul le-a arătat telefonul, mesajele fiind pline de tentativă suicidară.

„Unde locuiește prietena ta?” „Stă în zonă la noi, dar nu am cheia de la apartament și nu răspunde la telefon. Ultima dată când am vorbit cu ea era acasă.” Polițiștii au acționat prompt, dar la apartament, niciun răspuns și nicio urmă de zgomot.

Au intrat forțat în apartament și pe hol au găsit o fată căzută pe jos, ținând un recipient mare de detergent. „Se pare că a consumat din el! Sună la ambulanță. Eu încerc să îi acord primul ajutor.” Fata era inconștientă, iar urmele de detergent erau vizibile pe fața ei.

Până la sosirea ambulanței, agenții au acționat conform instrucțiunilor primite de la medici, ceea ce a fost crucial. Fata a fost preluată de echipajul medical, iar așteptarea informațiilor despre starea ei a fost plină de tensiune.

Medicul care a ieșit din unitatea de urgență i-a adus vești bune polițiștilor: „Felicitări! Am auzit că ați intervenit. Dacă întârziați… Ca medic, vă spun că ați salvat o viață! Ați fost profesioniști și asta face diferența în astfel de situații critice.” (Sava N.).

Citeste in continuare

Anchete

Reglementări în mișcare: Schimbări pentru Grefieri pregătite de CSM

Publicat

pe

De

CSM pregătește modificări pentru grefieri conform informațiilor de la Lumea Justiției

În ciuda sezonului de concedii, Consiliul Superior al Magistraturii, sub conducerea judecătoarei Denisa-Angelica Stanisor, continuă să lucreze, cel puțin membrii din aparatul tehnic.

Joi, 11 iulie 2024, CSM a publicat în dezbatere publică nu mai puțin de șase proiecte de regulamente referitoare la grefieri: concedii, absolvirea SNG, recrutarea și promovarea. Motivul pentru aceste acțiuni este iminența intrării în vigoare (vineri, 12 iulie 2024) a noului statut al grefierilor conform Legii nr. 11/2024.

De asemenea, a fost publicat și al șaptelea proiect de regulament care vizează modificarea și completarea Regulamentului de Ordine Interioară (ROI) al instanțelor. Toate acestea au fost adunate într-o arhivă de către Lumea Justiției.

Este important de menționat că legea intră în vigoare la scurt timp după publicarea de către CSM a proiectelor de regulamente pentru grefieri, deși noul statut a fost publicat în Monitorul Oficial încă din data de 12 ianuarie 2024. SNGJ Dicasterial a semnalat pasivitatea CSM-ului și a amenințat cu grevă în cazul în care aceasta va persista. Cu toate acestea, se poate observa că această perioadă este una de vacanță judecătorească. Sperăm că regulamentele vor fi implementate până în luna septembrie, când judecătorii și procurorii își reiau activitatea. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv16 ore ago

Managementul defectuos în cadrul IGPR: Oscarul irosit și implicațiile abuzurilor

Sindicatul Diamantul a dezvăluit că la IGPR, abuzurile privind acordarea Oscarurilor au atins cote alarmante. ” Eminentele cenusii” din IGPR...

Exclusiv16 ore ago

Abuzuri la IPJ Neamț: Utilizarea neautorizată a Tehnologiei de Supraveghere

Sindicatul Europol Neamț a dezvăluit că la IPJ Neamț, abuzurile împotriva lui Cănărău Ioan au atins un nou nivel al...

reîncărcare Orange reîncărcare Orange
Actualitate3 zile ago

Ce avantaje ai la reîncărcare Telekom prin incarca.ro?

Să cumperi o reîncărcare Telekom a devenit un procedeu foarte simplu în 2024, din cauza dezvoltării internetului și implicit a...

Exclusiv4 zile ago

Neclare și nocive: Provocările legate de reglementarea conducerii sub influente psihoactive în România

Sindicatul Diamantul, prin Emil Pascut, dezvăluie că suntem expuși riscului grav de a conduce sub influența substanțelor psihoactive, nu doar...

Exclusiv5 zile ago

Cheltuieli bugetare “ciudate” ale tandemului Ciolacu – Oprea/Partea a II a

Revenim cu noi date referitoare la modul cum sunt cheltuiti banii contribuabililor de catre ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Radu...

Exclusiv5 zile ago

Rectificări esențiale pentru OUG-ul 24/2024: Ajustări cruciale pentru respectarea prezumției de nevinovăție

După neclaritățile provocate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în urma promulgării OUG nr. 24/2024, menită să îmbunătățească siguranța rutieră, au...

Exclusiv5 zile ago

Controverse și opacitate în procesul de concursuri la Ministerul Afacerilor Interne – Perspectiva Sindicatului Național DECUS

A avut loc ședința Grupului de Dialog Social la Ministerul Afacerilor Interne, fiind prezent pe ordinea de zi Proiectul OMAI...

Exclusiv6 zile ago

Investigarea acuzațiilor de poliție Sindicală și implicarea Serviciilor de Informații la IPJ Neamț: Sindicaliștii Europol aduc dovezi

Sindicatul Europol Neamț a ridicat acuzații serioase într-o postare pe pagina sa de Facebook împotriva IPJ Neamț, sugerează existența unor...

Exclusiv6 zile ago

Testele rapide în Poliția Română și provocările Toxicologiei: Dezbateri și clarificări

Dezbaterile recente au evidențiat diferențele dintre testele rapide de screening utilizate de Poliția Română și testele diagnostice confirmatorii efectuate la...

Exclusiv6 zile ago

Scandalul Organigramei Politiei Locale Ploiesti: Alerta dată de fostul consilier al Primarului Volosevici

Fostul consilier onorific al primarului Volosevici, Gerard Georgescu, trage un nou semnal de alarmă: „Opriți, nașii, finii și amantele, ultimele...

Exclusivo săptămână ago

Redefinind standardul: Sindicatul Europol aduce lumina asupra erorilor în anunțurile de recrutare

Sindicatul Europol atrage atenția asupra erorii apărute pe site-ul oficial al MAI referitoare la viitoarele angajări: „Ar fi corect să...

Exclusivo săptămână ago

Scandal în Poliția Română: Cum un șef a pus normă de amenzi și a denunțat subalternii pentru avertismente prea multe

„Până aici s-a ajuns” – acesta este nivelul unui șef din Poliția Română. Sindicatul Sidepol a dezvăluit preocuparea legată de...

Exclusivo săptămână ago

Mărturie de profesionalism: polițiștii români și exemplul lor de solidaritate în trafic

Polițiștii români demonstrează încă o dată solidaritate și profesionalism în trafic, conform Sindicatului Europol Ieri dimineață, în jurul orei 07:30,...

Actualitateo săptămână ago

Descopera Magia Amintirilor Cu Cabina Foto Fantastic – Cabina Foto Ploiesti

Organizarea unui eveniment special poate fi o provocare, dar și o oportunitate de a crea amintiri de neuitat. Indiferent dacă...

Exclusiv2 săptămâni ago

Transparență sau aparente? O privire critică asupra activității DGA în prevenirea corupției

DGA, aparent preocupată de transparență și prevenirea corupției, este descrisă de Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul ca un ciob...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv