Connect with us

Administratie

Alegerile, sub semnul derapajului total: se amina la 200 de infectari, se fac la 10.000

Publicat

pe

(Preluare Inpolitics):

Scandalul momentului în România ține de organizarea alegerilor parlamentare în decembrie: le amînăm sau nu? Poziția guvernului e fermă în favoarea lor, iar contestatarilor li se aplică din scurt corecții peste bot: nu avem motive să le amînăm, totul e OK, votul e sigur etc. Ceea ce nu înțeleg Iohannis și Orban, din păcate, în ceea ce îi privește pe cetățenii îngrijorați de pericolul alegerilor în 6 decembrie, e că ei înșiși au transmis poporului, tăios și neabătut, că scrutinul periclitează grav sănătatea oamenilor și trebuie amînat. Ne referim, desigur, la alegerile locale. Iar acum, cei care au amînat localele, profund îngrijorați la 202 cazuri pe zi, sunt foarte relaxați la 10.000.

Să o luăm metodic.

Pe 27 martie, cînd pandemia era încă tînără, premierul Orban a anunțat că vrea consultări cu partidele pentru a decide dacă se impune amânarea alegerilor locale. Un demers civilizat și democratic, am spune.
Agitația era maximă. Autoritatea Electorală Permanentă scria negru pe alb într-un document transmis autorităților:
„Epidemia COVID 19 a generat multiple consecințe negative și a avut un impact negativ asupra întregii societăți românești. În acest context, organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare ce ar trebui să aibă loc la finalul anului planează un grad mare de incertitudine”.

Greii politicii erau la fel de categorici, mai ales cei ai PNL.

„Alegerile locale trebuie amânate. Când țara arde, partea de alegeri trebuie trecută în plan secund. Alegerile locale sunt programate în iunie, nu cred că mai pot să fie în iunie, dată fiind evoluția pe care o avem în România. Se poate gândi o suprapunere în toamnă a alegerilor locale cu cele parlamentare. Ar fi o variantă pe care o văd fezabilă. Problema României este coronavirusul și nu alegerile locale” susținea Ilie Bolojan.

Îi ținea isonul proaspătul liberal Mihai Chirică:
„Situația e destul de confuză, e momentul pentru alegeri, dar sănătatea este mai importantă. Trebuie să facem alegeri cât de repede se poate, dar nu cred că mai sunt posibile alegerile locale în luna iunie. ”

Adrian Dobre, primar liberal din Ploiești era de acceași părere:
„Noi avem starea de urgență până pe 16 aprilie. În condițiile în care această stare de urgență se prelungește, nu văd cum s-ar putea organiza alegerile locale în perioada următoare. Atât timp cât avem recomandări și restricții la ieșirea cetățenilor din locuințe și deplasările sunt limitate pentru nevoi strict personale, cât timp categoria persoanelor de peste 65 de ani este vulnerabilă, este dificilă realizarea alegerilor locale. Perioada poate dura și câteva luni de zile”.

Emil Boc, mai conciliant, considera că localele depind ”de evoluția crizei de coronavirus”.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, era categoric, la rîndul lui:
„Alegerile locale nu trebuie considerate, în acest moment, o prioritate. Legea spune că, în caz de catastrofă naturală, prin lege organică, alegerile pot fi amânate. Propunerea noastră este amânarea alegerilor locale cu o jumătate de an, până în luna octombrie. Nu este nicio problemă, se lucrează la un proiect de lege în acest sens și se va vota în ambele Camere ale Parlamentului în două-trei săptămâni, acum nu trebuie să ne gândim la alegeri. Din punctul meu de vedere, în iunie nu pot fi organizate alegeri locale în România în condiții normale, astfel că noi vom susține și vom vota amânarea acestora cu șase luni. Prioritatea numărul unu este sănătatea fiecăruia, sănătatea populației, și încetinirea răspândirii coronavirusului, iar prioritatea numărul doi este economia”.

Klaus Iohanis era, de departe, cel mai îngrijorat:

„Important este să facem alegerile când nu sunt un pericol pentru populație. Va trebui să găsim un mod de a trăi cu această boală. Vom avea bolnavi, din păcate, dar restul societății să-și vadă de treabă. Este prematur să spunem că vom avea în septembrie- decembrie alegeri. Depinde de cum vom gestiona situația. Important, după părerea mea, este ca alegerile să nu reprezinte un pericol pentru populație.

Eu nu o să fiu de acord să facem alegeri când epidemia încă există și sunt un număr semnificativ de bolnavi.

Îmi doresc să reușim în toamnă să avem alegeri locale, și la termen alegeri parlamentare. Dacă nu pot fi făcute în siguranță, vor fi amânate. Nu voi tolera în niciun caz să avem alegeri sub semnul epidemiei!”.

Pe 6 aprilie, Guvernul a anunțat că alegerile locale se amână, prin Ordonanță de urgență.
Pentru că, explica vicepremierul Raluca Turcan: „Este evident că în această situație de criză nu se pot desfășura activități specifice campaniei electorale și că alegerile trebuie organizate într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic”.

În ziua amînării localelor, se raportase de către Grupul strategic, un număr de 193 de noi infectări, și un total la nivel național, de la izbucnirea pandemiei cu 5 săptămîni în urmă, de 4.057 de infectări.

În prezent, avem un bilanț de aproape 270.000 de infectări, cca.7500 de morți și aproape 10.000 de infectări noi pe zi.

Brusc, românii aud cu totul altceva de la politicienii teribil de îngrijorați și de preocupați de sănătatea populației din primăvară.
Aud că la 7-8-10.000 de cazuri pe zi și cîte o sută de morți, alegerile nu sunt mai periculoase decît mersul la pîine ori la farmacie.
Aud că nu există nici un risc dacă ne punem măști și ne spălăm pe mîini înainte și după vot.

„În momentul acesta nu luăm în calcul amânarea alegerilor şi experţii nu cred că se impune amânarea alegerilor. Nu putem să ne legăm de un anumit număr, ci trebuie să vedem soluţia în întreg” le transmite președintele.

La fel și premierul: „Organizăm ziua votului aşa cum am organizat-o şi la alegerile locale, astfel încât să nu existe un risc de răspândire a virusului odată cu exercitarea dreptului de vot de către cetăţeni. Ceea ce chiar nu există. E ca şi cum te-ai duce la farmacie să-ţi cumperi un medicament sau te-ai duce la un magazin, aşa e şi cu mersul la vot. Dacă ai mască, dacă păstrezi distanţa când stai în aşteptare ca să votezi, nu există risc de răspândire a virusului”.

Sigur, cîrcotașii ar putea obiecta că după locale a explodat numărul infectărilor, dar cine se împiedică de ei?
Nu spunem, una peste alta, că alegerile ar trebui amînate. E discutabil. Sunt peste 50 de state ale lumii care au avut programate în acest an diferite alegeri. Cele din Africa au mers foarte prost, cele din Asia mult mai bine. Nu știm încă impactul alegerilor de marți, din SUA. Sigur e că nu există o recomandare internațională privind necesitatea amînării alegerilor.

Doar că România e, în mod categoric, unica țară în care aceiași politicieni care au amînat ”cu profundă îngrijorare” un rînd de importante alegeri sub pretextul unui număr mai mult simbolic de infectări, par acum de-a dreptul indignați cînd am ajuns pe primul loc în Europa la numărul de decese provocate de Covid și la o explozie de proporții a infectărilor zilnice, de tupeul unora care cer, totuși, să se ia în discuție amînarea parlamentarelor.

”Încă nu am o explicație legată de rata mortalității.” spune Orban pentru Europa liberă. Dar îi vine repede inspirația: „​Totul se datorează persoanelor care se îmbolnăvesc”.

Uf, ne-am mai liniștit: avem, totuși, politicieni maturi și responsabili.

 

Administratie

Raport privind activitatea Poliției de Frontieră Române în semestrul I al anului 2024

Publicat

pe

De

Analiza activității Poliției de Frontieră Române în semestrul I al anului 2024

Începând cu anul 2024, Poliția de Frontieră Română a continuat să își îndeplinească atribuțiile conform legislației naționale, concentrându-se atât pe optimizarea supravegherii și controlului la frontieră, cât și pe combaterea eficientă a infracționalității transfrontaliere.

Implicarea activă a Poliției de Frontieră în implementarea unui control sistematic în toate punctele de trecere a frontierei și intensificarea supravegherii frontierei de stat au condus la o scădere considerabilă a fluxului de migranți către Europa occidentală prin România. Principalul obiectiv al Poliției de Frontieră rămâne integrarea României în Spațiul Schengen, cu accent pe finalizarea procesului de aderare.

Pentru a atinge acest obiectiv, sunt evaluate periodic performanțele structurii aeroportuare și se elaborează documente procedurale interne care vizează diverse activități, inclusiv escortarea aeriană, controalele la aerodromuri și heliporturi, precum și verificările în porturile maritime. Deși polițiștii de frontieră din aeroporturi și porturi maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru călătorii din spațiul Schengen, ei colaborează cu alte autorități pentru a verifica identitatea persoanelor și a preveni infracțiunile.

În cele trei luni de la implementarea aplicației eDAC, între 31 martie și 30 iunie 2024, polițiștii de frontieră au efectuat peste 427.000 de verificări, stabilind valabilitatea documentelor de călătorie.

Traficul de persoane și mijloace de transport

În prima jumătate a anului 2024, Poliția de Frontieră a înregistrat aproximativ 28.300.000 treceri de persoane, dintre care 13.700.000 pe sensul de intrare și 14.600.000 pe cel de ieșire. Situația traficului pe secțiuni de frontieră este următoarea:

 • Ungaria: 8.600.000
 • Ucraina: 2.270.000
 • Moldova: 4.430.000
 • Bulgaria: 4.470.000
 • Serbia: 1.500.000
 • Aeroportuară: 6.900.000
 • Maritimă: 120.000

Se observă creșteri ale traficului prin punctele de trecere la segmentele de frontieră cu Ungaria (+17%), Serbia (+11,7%) și Bulgaria (+10,2%). În ceea ce privește mijloacele de transport, aproximativ 8.800.000 au trecut prin punctele de trecere, înregistrând o creștere de 9,4% față de anul precedent.

Infracțiuni constatate de Poliția de Frontieră Română

În primele șase luni din 2024, au fost constatate 16.759 de fapte ilegale (6.489 infracțiuni și 10.270 contravenții). Dintre infracțiuni, cele mai frecvente au fost migrarea ilegală de persoane (3.657), fals și uz de fals (514), precum și infracțiuni la regimul circulației și traficului de droguri (322).

În aceeași perioadă, au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de peste 8.000.000 lei, majoritatea la frontiera cu Republica Moldova.

Combaterea migrației ilegale

Fenomenul migrației ilegale a luat amploare, în special în contextul migrației forțate în Europa. În prima jumătate a anului 2024, polițiștii de frontieră au depistat 2.138 cetățeni străini încercând să treacă ilegal frontiera, reprezentând o scădere de 72% comparativ cu anul precedent.

Măsuri de combatere a infracționalității transfrontaliere

Poliția de Frontieră a continuat să acționeze împotriva traficului de bunuri și a contrabandei cu țigări, confiscând 1.334.000 pachete de țigări și bunuri în valoare de aproximativ 231,3 milioane lei. De asemenea, au fost înregistrate 297 de fapte de încălcare a dreptului de proprietate intelectuală.

Concluzii

Poliția de Frontieră Română își reafirmă angajamentul de a întreprinde măsuri ferme pentru a depista și reține persoanele implicate în fapte ilegale, contribuind astfel la asigurarea securității naționale și a cetățenilor. (Sava N.).

Citeste in continuare

Administratie

Recomandări pentru românii care participă la Jocurile Olimpice de la Paris

Publicat

pe

De

Pentru a asigura o experiență plăcută și sigură, jandarmii și polițiștii de frontieră români vor fi prezenți la Paris pentru a oferi sprijin cetățenilor români și autorităților franceze pe tot parcursul Jocurilor Olimpice.

Ministerul Afacerilor Interne le recomandă spectatorilor români următoarele:

 • Păstrați un act de identitate: Asigurați-vă că aveți asupra dumneavoastră un act de identitate, deoarece acesta poate fi solicitat pentru accesul în locațiile evenimentului.
 • Prezentarea timpurie: Veniti din timp, începând cu ora de deschidere a porților, pentru a evita aglomerația în jurul punctelor de intrare.
 • Respectați forțele de ordine: Urmați indicațiile forțelor de ordine și evitați implicarea în conflicte de orice natură.
 • Informați-vă despre locațiile competițiilor: Familiarizați-vă cu locul unde se va desfășura evenimentul, competițiile având loc în diverse locații.
 • Raportați faptele antisociale: Dacă observați fapte de natură antisocială, solicitați sprijinul forțelor de ordine din zonă.
 • Semnalați bagajele abandonate: Avertizați imediat despre prezența unor bagaje sau colete ce par abandonate.
 • Răbdare la controalele de securitate: Manifestați răbdare în timpul controlului preventiv al bagajelor, având în vedere că accesul cu bagaje voluminoase sau obiecte periculoase este interzis, inclusiv materiale pirotehnice sau băuturi alcoolice.

De asemenea, menționăm că organizațiile și simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob sunt interzise, la fel ca incitarea la ură națională, rasială sau religioasă. Este interzisă și promovarea cultului persoanelor vinovate de infracțiuni contra păcii și omenirii.

Dacă doriți să susțineți pe cei 107 sportivi români calificați la Jocurile Olimpice de la Paris, îi puteți încuraja în următoarele locații: Stade de France, Hôtel de Ville, Trocadéro, Esplanade des Invalides, Arena Paris Nord, Roland Garros, Vaires-sur-Marne Nautical Stadium, Colline d’Élancourt, Bercy Arena, Porte de la Chapelle Arena, Arena Paris Sud 6, Champ de Mars Arena, La Défense Arena, Aquatics Centre, Grand Palais, Arena Paris Sud 4 și Pont Alexandre III.

Vă recomandăm să consultați harta disponibilă pe site-ul organizatorilor: anticiperlesjeux.gouv.fr, pentru a vă planifica deplasările în Paris și în Île-de-France.

În caz de urgență care necesită intervenția autorităților franceze, sunați la numărul de urgență 112, mai transmite sursa citata.

Ministerul Afacerilor Interne se angajează să protejeze drepturile și libertățile fundamentale ale omului, să apere proprietatea publică și privată, să gestioneze situațiile de urgență, să mențină ordinea publică și să prevină și combată faptele antisociale, conform competențelor legale. (Paul D.).

Citeste in continuare

Administratie

România, progrese semnificative în justiție, conform raportului Comisiei Europene

Publicat

pe

De

„Comisia Europeană a publicat raportul referitor la statul de drept, iar acesta este cel mai bun raport de până acum în domeniul justiției. După închiderea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), acest raport pozitiv reprezintă una dintre cele mai mari realizări ale Ministerului Justiției în ultimul an,” a declarat Alina Gorghiu, ministra Justiției.

Progresele semnificative realizate în îndeplinirea recomandărilor din 2023 referitoare la sistemul judiciar includ: demararea consultărilor instituționale pe evaluarea Panelului de experți în raport cu opinia Comisiei de la Veneția, stabilizarea reformei judiciare și implementarea Legilor Justiției, îmbunătățiri în eficiența controlului jurisdicțional efectuat de Înalta Curte de Casație și Justiție, progrese în ceea ce privește resursa umană din sistemul judiciar, eforturi notabile pentru digitalizarea acestuia și reformarea sistemului de acordare a ajutoarelor publice judiciare pentru cetățeni.

Raportul include, de asemenea, progrese și în cadrul anticorupție, conținând elemente precum implementarea la termen a Strategiei Naționale Anticorupție, stabilitatea numărului de procurori DNA conform angajamentului din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), un bilanț pozitiv în combaterea corupției, inclusiv în cazurile de corupție la nivel înalt, și progrese în funcționarea sistemului post-SIIJ, reflectate în modificarea Legii 49/2022 prin Legea 213/2024.

„Acest rezultat remarcabil este rezultatul muncii constante și efortului colectiv al multor instituții. Vreau să le mulțumesc colegilor din Ministerul Justiției, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Public și întregului sistem judiciar pentru buna colaborare. În această perioadă, dialogul cu reprezentanții Comisiei Europene a fost constant și de substanță și le mulțumesc și lor pentru sprijin,” a adăugat Gorghiu.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv15 ore ago

Angajații Arhivelor Naționale primesc noi atribuții, dar fără soluții pentru inechitatea salarială.

Angajații din Arhivele Naționale au primit, peste noapte, noi atribuții, fără a fi consultate, conform Sindicatului Europol. O modificare puțin...

Gemevo Gemevo
Exclusivo zi ago

Irigatoarele bucale: Soluția eficientă pentru persoanele cu aparate ortodontice sau lucrări dentare

Menținerea unei igiene orale impecabile este esențială pentru toată lumea, dar este deosebit de importantă pentru cei care poartă aparat...

Exclusiv2 zile ago

CSM Ploiești în criză: „MILITIANUL” Dănuț Burghelea, favorit pentru funcția de director în mijlocul controversei

CSM Ploiești a „anunțat” (pe şestache) organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al instituției, fără a consulta aleșii...

Exclusiv3 zile ago

Confruntările de putere în subteranele Administrației Locale din Neamț

Când Șoarecele se Crede Leu Un grav accident în județul Neamț l-a pus într-o situație dificilă pe prefectul interimar –...

Exclusiv3 zile ago

Controverse în Legislația Rutieră: Confuzie și Presiune Asupra Polițiștilor Rutieri, dezvăluite de Sindicatul Europol

Sindicatul Europol a atras atenția asupra unei situații tensionate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și IGPR, referitoare la neactualizarea procedurilor...

Exclusiv3 zile ago

Conflicte Sindicale și Lipsa Transparenței în Administrarea Financiară la SC Hale și Piețe SA Ploiești

Sindicatul Administrației Publice și Asistenței Sociale „Alexandru Ioan Cuza” (SAPAS), reprezentat legal de către Președinte – domnul Radu Florian Constantin,...

Exclusiv4 zile ago

„Alba neagra” privind drepturile și libertățile cetățenești/Intrigă la o Secție de Poliție dintr-un oraș din Prahova (V)

Avem informații detaliate conform cărora, pentru a acoperi posibile abuzuri ale agentului de poliție Picior Alexandru de la Poliția Boldesti-Scaieni,...

Exclusiv4 zile ago

Ancheta complexă: Scandalul implicării politice și economice la Șantierul Naval 2 Mai și cheltuielile bugetare sub semnul întrebării

Pe data de 04 iulie 2024, ziarul nostru, Incisiv de Prahova, a publicat un articol intitulat „Jocuri dubioase politico-economice: Oprea...

Exclusiv4 zile ago

Opacitatea sumelor: RetuRO și enigma mafiotă de spălare de bani a sistemului de Garanție-Returnare

Conform dezvăluirilor din serialul nostru de la Incisiv de Prahova (aici, aici, aici, si aici, ), Returo este o schemă subtilă...

Exclusiv4 zile ago

Clarificarea informațiilor despre rațiile militare etichetate în limba română și pregătirea pentru exercițiul național din septembrie

Contextul clarificărilor: Deputatul Dumitru Coarnă a adresat o interpelare Ministrului Apărării legată de informațiile apărute despre rațiile militare etichetate în...

Exclusiv4 zile ago

Semnalare de fapte suspecte în dosarul despăgubirilor imobilelor: se apelează la Integritatea Judiciară

D. Ș., cu domiciliul în Orașul Otopeni, ne atrage atenția noua si Inspectorului șef al Inspecției Judiciare asupra unor posibile...

Exclusiv4 zile ago

Turbulențe și incertitudini în privința aplicării ordonanțelor privind testările antidrog pentru polițiștii rutieri din România

In cadrul unei intervenții la Digi 24, Cosmin Andreica, reprezentant al Sindicatului EUROPOL, a subliniat încă o dată faptul că...

Exclusiv4 zile ago

Controverse și acuzații în mediul poliției Neamț: de la proteste la posibile acte de corupție

Se pare că verificările privind protestul considerat „neautorizat” în fața sediului IPJ Neamț sunt efectuate de către comisarul șef de...

Exclusiv5 zile ago

Despre comunicare și diferențiere în scrierea publică: o analiză a Comunicatului Poliției Române

Prin școala generală am învățat că există diferențe de limbaj – extindem termenul la noțiunea de ”comunicare” – pentru diverse...

Exclusiv5 zile ago

Nemulțumiri profunde ale Polițiștilor din Constanța: Protest major împotriva Reorganizării IPJ și a condițiilor de muncă

Polițiștii din Constanța anunță un protest masiv: nemulțumiri profunde privind reorganizarea IPJ și condițiile de muncă, dezvaluie Sindicatul Politistilor- Sidepol....

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv