Actualitate
Cercetătoarea Angela Ionică, recompensată cu Premiul Memorial „Odile Bain”, o premieră pentru România şi Europa de Est

Cercetătoarei ştiinţifice dr. Angela Monica Ionică din cadrul colectivului Disciplinei de Parazitologie şi Boli parazitare de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca i-a fost decernat prestigiosul Premiu Memorial „Odile Bain”.
Premiul este acordat anual de către revista Parasites & Vectors, una dintre revistele ştiinţifice de top din domeniul parazitologiei şi este sponsorizat de către compania Boehringer-Ingelheim. Acest premiu se acordă prin competiţie, pe bază de nominalizări, pentru tineri cercetători cu rezultate excepţionale şi contribuţii semnificative în domeniul Parazitologiei medicale şi veterinare.
Angela Ionică este prima câştigătoare a acestui premiu din România şi chiar din Europa de Est. Ea a fost recompensată cu acest prestigios premiu pentru rezultatele cercetării în domeniul biologiei, ecologiei şi epidemiologiei unor boli produse de nematode parazite la animale domestice şi sălbatice în Europa şi Africa sub-Sahariană. Ceilalţi doi laureaţi ai distincţiei din 2020 sunt Adnan Hodzic şi Alicia Rojas, de la universităţi din Viena şi Ierusalim.
Cercetătoarea recompensată cu această distincţie în premieră a fost nominalizată între competitori de Prof. dr. Andrei Mihalca, de la Disciplina de Parazitologie şi Boli parazitare din cadrul USAMV Cluj-Napoca.
„Cred că Angela merită cu prisosinţă acest premiu. A muncit mult atât pe durata doctoratului, al cărui coordonator am fost, cât şi ca şi cercetător ştiinţific în cadrul Institutului pentru Ştiinţele Vieţii de la USAMV Cluj-Napoca. Trebuie să recunosc că ideea de a o nominaliza îmi aparţine şi eram ferm convins că are şanse mari de a câştiga. Dacă vă uitaţi la lista ţărilor din care sunt câştigătorii precedenţi, acestea sunt în general poluri de excelenţă în cercetarea mondială. Sunt mândru că am reuşit să punem şi România pe această hartă şi mă consider privilegiat că am avut ocazia să lucrez cu Angela”, a precizat Prof. dr. Andrei Mihalca.
Dr. Angela Ionică s-a aflat, în luna martie, alături de Asis. univ. dr. Ioana Matei, şi în prima echipă detaşată de universitatea noastră la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, în semn de sprijin pentru diagnosticarea rapidă a testelor prelevate de la persoane suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Ea activează şi în prezent la spitalul clujean.
Odile Bain (1939-2012) a fost una dintre figurile proeminente ale Parazitologiei mondiale şi şi-a petrecut aproape întreaga carieră ştiinţifică la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Paris, Franţa. Premiul Memorial „Odile Bain” a fost înfiinţat în anul 2014, până acum fiind desemnaţi ca şi câştigători (câte 2-3 pe an), 16 tineri cercetători din Austria, Costa Rica, Belgia, Italia, Franţa, Olanda, Brazilia, China, Statele Unite ale Americii, Australia şi Marea Britanie.
Actualitate
Australia achiziționează torpile MK-48 pentru modernizarea flotei sale submarine
Actualitate
Forțele Spațiale ale SUA: Priorități aliniate cu administrația Trump în fața unor reduceri bugetare
Actualitate
UE exclude SUA din pachetul de finanțare SAFE de 150 de miliarde de euro: drumul spre autonomia strategică

Inițiativa SAFE, parte a programului Readiness 2030, marchează o schimbare semnificativă în politica de apărare europeană, prioritizând reînarmarea și reducerea dependenței de Washington.
Uniunea Europeană a exclus Statele Unite din accesul la noul pachet de finanțare de 150 de miliarde de euro (163 de miliarde de dolari) pentru acțiuni de securitate în Europa (SAFE), demonstrând angajamentul său față de autonomia strategică, reînarmarea accelerată și o mai mică dependență de Statele Unite pentru armament. Inițiativa SAFE face parte din programul mai amplu Readiness 2030, anunțat de Comisia Europeană. Finanțarea se va realiza prin intermediul piețelor de capital, iar fondurile vor fi redistribuite statelor membre sub formă de împrumuturi, în funcție de cerere și de planurile naționale de înarmare.
Autonomie strategică și achiziții comune
SAFE va permite statelor membre să își mărească semnificativ investițiile în apărare prin achiziții comune din industria europeană de apărare, concentrându-se pe capabilitățile prioritare. Acest lucru va contribui la interoperabilitate, predictibilitate și reducerea costurilor pentru o bază industrială europeană de apărare puternică. Achizițiile comune SAFE necesită implicarea a cel puțin două țări, una dintre acestea fiind membră UE. Pe lângă statele membre UE, sunt eligibile Ucraina, țările Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA) – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția – și țările Spațiului Economic European (SEE). SUA și Regatul Unit sunt excluse.
Îndoieli privind dependența de sistemele de armament americane
Decizia de a exclude SUA reflectă îngrijorările legate de independența operațională a unor sisteme de armament americane, precum avioanele de luptă F-35. Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, a subliniat necesitatea ca armata să aibă „mâini libere” în situații de criză, sugerând limitări impuse de utilizarea armelor străine.
Pachetul ReArm Europe și noul document alb de apărare
SAFE reprezintă o parte importantă din pachetul ReArm Europe de 800 de miliarde de euro, restul urmând să fie alocat în patru ani printr-o clauză de excepție pentru bugetele naționale de apărare, până la maximum 1,5% din PIB. Noul document alb de apărare al UE se concentrează pe închiderea decalajelor de capacitate, consolidarea bazei industriale de apărare, sprijinirea Ucrainei și creșterea rapidă a gradului de pregătire până la sfârșitul deceniului. Documentul evidențiază ritmul accelerat al retragerii aliaților tradiționali, inclusiv SUA, de pe scena europeană, subliniind decizia ca fiind mai rapidă decât anticipat. Acest lucru este corelat cu declarațiile pro-ruse ale președintelui Donald Trump, precum și cu suspendarea ajutorului militar și a schimbului de informații cu Ucraina.
Priorități și proiecte viitoare
Printre decalajele de capacitate vizate se numără sistemele de apărare aeriană și antirachetă, munițiile, sistemele anti-drone, dronele, echipamentele de război electronic și tehnologiile emergente precum inteligența artificială și calculul cuantic. Documentul propune o serie de proiecte comune de apărare, detaliile urmând a fi stabilite ulterior de statele membre. Comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, a menționat că Consiliul European își propune să prezinte opțiuni pentru proiecte comune de apărare statelor membre în jurul lunii iunie. Documentul subliniază importanța programelor collaborative pentru a accelera livrarea echipamentelor și pentru a spori capacitatea de producție a industriei europene de apărare. Kubilius a evitat să ofere ținte precise pentru cheltuielile de apărare ale statelor membre, sugerând totuși că o cotă de peste 2% din PIB este în concordanță cu un „nou nivel de ambiție”.
-
Exclusivacum 4 zile
Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni
-
Exclusivacum 2 zile
Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi
-
Exclusivacum 3 zile
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar
-
Exclusivacum 2 zile
Un milion de euro pentru plimbări în parc: Luxul de la ANP în contrast cu realitatea din penitenciare
-
Exclusivacum 4 zile
Muntele corupției: Iepuri și capcane în Vălenii de Munte
-
Exclusivacum 2 zile
Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr
-
Exclusivacum 4 zile
Scenariul fraudelor imobiliare: Figuri si umbre în dosarul White Tower & City Gate
-
Exclusivacum 3 zile
Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor