Connect with us

Actualitate

Iohannis câștigă la CCR: a contestat finanțarea IRDO și AOSR

Incisiv

Publicat

pe

Curtea Constitutionala a admis joi, cu unanimitate de voturi, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis privind modificarea Legii de infiintare a Institutului Roman pentru Drepturile Omului. Actul normativ este neconstitutional si se va intoarce in Parlament pentru a fi pus in acord cu decizia CCR.

Judecatorii Curtii au admis, tot cu unanimitate de voturi, si obiectia sefului statului referitoarea la actul normativ care modifica Legea 31/2007 privind reorganizarea si functionarea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania.

„In ziua de 22 octombrie 2020, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului anterior promulgarii, a pronuntat, cu unanimitate de voturi, urmatoarele decizii de admitere: A admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de Presedintele Romaniei si a constatat ca este neconstitutionala Legea pentru modificarea Legii nr.31/2007 privind reorganizarea si functionarea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania; A admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de Presedintele Romaniei si a constatat ca este neconstitutionala Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.9/1991 privind infiintarea Institutului Roman pentru Drepturile Omului”, arata un anunt de presa al CCR.

Pe 24 iulie, Klaus Iohannis a sesizat CCR in legatura cu modificarea legii privind infiintarea Institutului Roman pentru Drepturile Omului. Legea transmisa de Parlament la promulgare pe data de 6 iulie contravine mai multor prevederi din Constitutie, sustine seful statului, potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale. „Utilizarea sintagmei << institutie publica de interes national, autonoma si independenta fata de orice autoritate publica >>, precum si din analiza obiectului de activitate al Institutului, a scopului pentru care a fost creat, a modalitatii de desemnare a conducerii, precum si a atributiilor si a modului de functionare a acestuia – astfel cum sunt acestea reglementate prin legea dedusa controlului de constitutionalitate – constatam ca legea este neclara si lipsita de predictibilitate”, arata sursa citata.

Prin urmare, adoptarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 9/1991 privind infiintarea Institutului Roman pentru Drepturile Omului ca lege organica, in temeiul Constitutiei, in conditiile in care in cuprinsul legii criticate nu exista nicio prevedere din care sa rezulte ca IRDO actioneaza in regim de putere publica, face lipsite de claritate atat natura juridica, cat si regimul de functionare al acestuia, mai argulenteaza presedintele Iohannis.

Seful statului mai spune ca rolul IRDO devine neclar, in contextul in care au fost introduse in lege prevederi similare cu cele de functionare ale Avocatului Poporului.”Prin modificarea realizata, rolul acestei institutii devine unul neclar, in conditiile in care, potrivit art. 1 alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatului Poporului, „Institutia Avocatul Poporului este institutie nationala pentru promovarea si protectia drepturilor omului, in sensul stabilit prin Rezolutia Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) nr. 48/134 din 20 decembrie 1993, prin care au fost adoptate Principiile de la Paris”. Din aceasta perspectiva, introducerea acestor referiri in cuprinsul art. 2 alin. (1) din Legea nr. 9/1991 creeaza confuzie, nefiind clar raportul dintre IRDO si institutia Avocatului Poporului, autoritate constitutionala, care, potrivit art. 58 din Legea fundamentala, are rolul de a apara drepturile si libertatile persoanelor fizice”, arata sursa mentionata.

Klaus Iohannis vorbeste in textul sesizarii la Curte si despre o sursa de finantare incerta pentru IRDO.

„Intrucat s-a avut in vedere o sursa de finantare incerta, iar dispozitiile criticate afecteaza bugetul de stat, invederam faptul ca adoptarea unei asemenea prevederi nu se putea realiza decat dupa solicitarea de catre Parlament a unei informari din partea Guvernului, in conformitate cu dispozitiile art. 111 alin. (1) din Constitutie. Aceste argumente se aplica mutatis mutandis si in ceea ce priveste interventia legislativa de la art. I pct. 8, cu referire la art. 9 alin. (1) din Legea nr. 9/1991, potrivit caruia bugetul IRDO face parte integranta din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputatilor. De aceea, solicitam Curtii Constitutionale sa constate neconstitutionalitatea in ansamblu a legii deduse controlului, prin raportare la dispozitiile art. 111 alin. (1) teza a doua si ale art. 138 alin. (5) din Constitutie”, conchide sursa amintita.

Pe 26 iulie, seful statului a sesizat CCR in legatura cu modificarea facuta la Legea privind functionarea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania.

In obiectia de neconstitutionalitate, presedintele Klaus Iohannis arata ca prin derogare de la prevederile articolului 35 din Legea 5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020, pana la data de 31 decembrie 2020, finantarea cheltuielilor Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania se asigura din subventii acordate de la bugetul de stat, iar Ministerul Finantelor este autorizat sa opereze modificarile necesare pentru punerea in aplicare a prevederilor.

Iohannis arata ca, potrivit prevederilor articolului 35 din Legea bugetului de stat pe acest an, „In anul 2020, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania va fi finantata in integralitate din venituri proprii fara a beneficia de niciun transfer sau subventie de la bugetul de stat”. Seful statului mai sustine ca aceasta derogare de la Legea bugetului de stat pe anul 2020 trebuia facuta „in sedinta comuna a celor doua Camere, astfel cum sunt realizate toate modificarile aduse legilor bugetului de stat, sub forma rectificarilor bugetare, cel mai recent exemplu fiind chiar Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2020 pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 care a fost adoptata, de asemenea, in sedinta comuna a celor doua Camere”.

Totodata, presedintele Iohannis precizeaza ca „din analiza parcursului legislativ al legii deduse controlului de constitutionalitate rezulta ca fisa financiara nu a existat si nu a fost solicitata nici la momentul initierii legii, nici in momentul adoptarii unor amendamente in Camera decizionala, cu impact asupra bugetului de stat”.

 

 

 

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Trafic restricţionat pe Șoseaua Panduri, după ce s-a surpat o porțiune de drum

Incisiv

Publicat

pe

De

Circulația rutieră este restricţionată miercuri pe Șoseaua Panduri, între strada Dr. Dumitru Bagdasar şi bulevardul Geniului, după ce s-a surpat o porțiune de drum.

Brigada Rutieră a Capitalei a transmis că a fost informată de către administratorul drumului că pe şoseaua Panduri, segmentul de drum cuprins între strada Dr. Dumitru Bagdasar şi bulevardul Geniului, sensul de deplasare către strada Răzoare, s-a produs o surpare/tasare a părţii carosabile.

Administratorul drumului împreună cu deţinătorii de reţele edilitare vor aplica restricţii de circulaţie etapizat, de la blocarea unei benzi, până la blocarea în totalitate a sensului de deplasare.

Brigada Rutieră le solicită șoferilor să circule cu prudenţă, să respecte semnificaţia indicatoarelor rutiere montate temporar în zonă, precum şi semnalele poliţiştilor rutieri.

Citeste in continuare

Actualitate

Premierul Ludovic Orban spune că România nu își poate permite un lockdown după alegeri: „Garantez 100% că nu va fi”

Incisiv

Publicat

pe

De

Ludovic Orban, premierul României și candidat PNL la alegerile parlamentare, a asigurat miercuri seară, la România TV, că nu va fi un nou lockdown după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Garantez 100% că nu va fi lockdown. România nu își poate permite așa ceva. Nu ne putem permite din punct de vedere economic, din punct de vedere al perioadei care urmează. Așa ceva nu se poate întâmpla. Cine mai susține așa ceva este o bazaconie și este de fapt o minciună de campanie în încercarea de a mai reduce susținerea pentru PNL”, a precizat premierul.

Acesta a spus că și președintele Iohannis a afirmat acest lucru și că executivul are deja seturile de măsuri necesare pentru situația epidemiologică în care ne aflăm:

Dar și președintele a spus foarte clar, a și fost întrebat pe situația asta. A spus – nici vorbă de așa ceva. Nu se pune problema unor închideri a activităților economice. Noi avem deja un set de măsuri pe care îl aplicăm local, județean, și un set de restricții suplimenatare care au fost impuse la nivel național atunci când ne-am confruntat cu creșterea numărului de cazuri. Aceste instrumente există, sunt aplicabile”, a mai declarat Orban.

Comisia Europeană avertizează: Ridicarea restricțiilor de sărbători va duce la o nouă creștere a spitalizărilor COVID! / Previziunile experților UE

Comisia Europeană arată într-un document oficial transmis Parlamentului european și Consiliului European faptul că numărul de cazuri COVID-19 și al spitalizărilor ar urma să crească dacă restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus vor fi ridicate cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

În raportul CE se precizează, de asemenea, faptul că până la apariția unor rezultatele măsurabile, după adoptarea măsurilor restrictive, pot trece și 40 de zile, mult peste cele 14 zile pe care le i-au unele state drept etalon, inclusiv România.

Comisia Europeană a adoptat o strategie pentru gestionarea durabilă a pandemiei în următoarele luni de iarnă, o perioadă care poate aduce un risc mai mare de transmitere a virusului SARS-CoV-2 din cauza unor circumstanțe specifice, cum ar fi adunările în interior.

CE nu recomandă ridicare restricțiilor de Sărbători!

În strategia se recomandă vigilență și precauție continuă pe tot parcursul iernii și până în 2021, când va avea loc lansarea vaccinurilor sigure și eficiente. Comisia va oferi apoi îndrumări suplimentare cu privire la o ridicare treptată și coordonată a măsurilor de izolare.

O abordare coordonată la nivelul UE este esențială pentru a oferi claritate oamenilor și pentru a evita reapariția virusului în preajmasărbătorilor de la sfârșitul anului.

Orice decizie de relaxare a măsurilor ar trebui luată după ce sunt luate în considerare evoluția situației epidemiologice și capacitatea suficientă pentru testare, urmărirea contactelor și tratarea pacienților.

Citeste in continuare

Actualitate

TAROM anunță zboruri suplimentare către Madrid și Amsterdam

Incisiv

Publicat

pe

De

TAROM a anunțat miercuri suplimentarea zborurilor către Madrid și Amsterdam. Potrivit oficialilor companiei, motivul pentru care a fost luată această decizie, este cererea crescută.

Decizia TAROM, adoptată „din dorința de a veni în întâmpinarea nevoilor pasagerilor”

„Ținând cont de cererea crescută pentru acestă destinație, vă anunțăm faptul că TAROM va opera o nouă cursă pe relația București – Madrid – București în data de 8 decembrie 2020”, a transmis compania.

Potrivit TAROM, începând cu data de 23 noiembrie 2020, toate persoanele care călătoresc în Spania, pe cale aeriană sau maritimă, provenind din zone/state cu risc epidemiologic ridicat trebuie să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care să fie efectuat cu maxim 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol. De asemenea, toate persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, trebuie să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet www.spth.gob.es.

TAROM mai anunță că „din dorința de a veni în întâmpinarea nevoilor pasagerilor” va opera un nou zbor pe relația București – Amsterdam – București, în data de 11 decembrie.

„Toți cetățenii care se deplasează în Regatul Țărilor de Jos din state încadrate în zona roșie sau portocalie (România este în zona portocalie), li se recomandă ferm autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile din momentul intrării pe teritoriul acestui stat, indiferent dacă persoana care intră pe teritoriul olandez prezintă un test negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 sau dacă este testată ulterior și rezultatul este negativ. (…) Pasagerii cu vârsta peste 13 ani care sosesc în Regatul Țărilor de Jos din zonele cu risc ridicat sau părăsesc acest stat trebuie să completeze, de preferat în dublu exemplar, o declarație de sănătate obligatorie. Declarația poate fi completată și online și salvată în format pdf pe telefonul mobil. Declarația medicală pe proprie răspundere: https://assets.ctfassets.net/…/Gezondheidsverklaring”, au mai transmis reprezentanții companiei.

Citeste in continuare

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Exclusiv18 ore ago

DSP nu sună izolații! Ci pe Tătaru, să trimită urna!

(Preluare National – Catalin Tache): Pe Tătaru îl interesează doar să voteze izolații! Politizarea pandemiei de COVID în contextul organizării...

Administratie2 zile ago

1 decembrie, Ziua Naţională a României/ La mulți ani României, tuturor romanilor si celor ce simt si gândesc românește!

Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un...

Exclusiv2 zile ago

Asa SRI a devenit un for decizional asupra activitatii MP-PICCJ si procurorii un instrument sau mijloc tehnic special pentru SRI in campul tactic al democratiei din Romania!

La data de 28 noiembrie 2018, in plenul CCR, procurorul MP-PICCJ a spus un adevar ce ar trebui sa determine...

Exclusiv4 zile ago

Pentru cei care își iau amendă pentru că nu poartă masca de protecție: când vă zice organu` că ați încălcat ”legea” să îi cereți Ordinul Comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Afacerilor Interne emis în baza HG nr. 967/2020 care stabilește condițiile în care e obligatorie masca

Asta ca să se vadă cât de deștepți sunt din nou mai marii noștri: Art. 1 din Anexa nr. 2...

Exclusiv4 zile ago

Hai ca au gasit vinovatul pentru inginerul dat afara de PNL!/Ati ghicit, e Pe-Se-De!/Si nu e o gluma!

Aflat în vizită în județul Dâmbovița, premierul României, Ludovic Orban, a fost întrebat despre cazul de la Târgu Mureș de...

D.N.A.6 zile ago

PROMO/In data de 02.12.2020, inregistrari audio/stenograme senzationale cu un sef de institutie de forta

In data de 02.12.2020, Incisiv de Prahova demasca fata hadra a mafiei locale. Inregistrari audio/stenograme care va arunca in “aer”...

Exclusiv6 zile ago

DNA ar fi trebuit să înceapă deja urmărirea penală împotriva lui Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne, pentru ca a dat de șase

Păi asta nu este divulgare de informații nedestinate publicității? Că mai are și folos necuvenit: voturi pentru Vela! DNA ar...

Exclusiv7 zile ago

PROMO/In curand, inregistrari audio/stenograme senzationale cu un sef de institutie de forta

In curand, Incisiv de Prahova demasca fata hadra a mafiei locale. Inregistrari audio/stenograme care va arunca in “aer” o institutie...

Exclusiv7 zile ago

Un ministru dintr-un stat membru al Uniunii Europene admite ca si-au batut joc de propria populatie si ca pandemia a fost speculata, cu pretul vietilor cetatenilor

O premiera! Pentru prima data, un ministru  dintr-un stat membru al Uniunii Europene admite ca si-au batut joc de propria...

D.N.A.1 săptămână ago

Sotia procurorului Negulescu Mircea confirma: in „Justitia din Prahova” dosarele sunt repartizate „dupa sufletul omului” si „cine poate, oase roade”

La data de 20.06.2020 Incisiv de Prahova publica articolul „Mafia contraataca/Solicitare oficiala catre Comisarul şef de poliţie Marian IORGA –...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Institutii publice din Ploiesti afectate de Covid – 19/Noi focare de infectie printre angajatii din sectorul public/Administratia liberala in „silenzio stampa” si inexistenta

Odată ce PSD însuși a renunțat să mai tărăgăneze lucrurile, a devenit cât se poate de clar că partidele pornesc...

Exclusiv1 săptămână ago

Aduceti izoleta si pentru Marcel Vela/Il stiti, e baiatul ala care se lauda cu amenzi neconstitutionale de 600 de milioane de Euro de a facut Romania de batjocura in fata lumii

E baiatul ala care participa (nu a infirmat niciodata, desi l-am intrebat expres) la petrecerea dezmatatilor din guvernul Romaniei, fara...

Exclusiv1 săptămână ago

Ce ati facut timp de 8 luni si pret de 14 miliarde de Euro?

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Horatiu Moldovan, in martie 2020: ,,În afară de achiziţiile de ventilatoare, în România există...

Exclusiv2 săptămâni ago

Paiata Manole a dat unda verde unei marionete de la BNR sa imprastie frica in populatia si economia Romaniei, amenintand, in plina criza economica si in recesiune deplina cu represiune financiara la adresa economiei din Romania

Nu pot decat sa constat ca turnatorul securitatii Petrov nu poate decat sa rabufneasca la adresa Presedintelui SUA, Donald Trump,...

Exclusiv2 săptămâni ago

România este într-adevăr lider european, inevitabil!/Se împrumută la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană

La nici două zile de când Adrian Zuckerman, ambasador de origine română al SUA în România ne asigura că ,,România...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!