Connect with us

Actualitate

Cu Maia Morgenstern despre „Efortul de a nu ne lasa coplesiţi”

Incisiv

Publicat

pe

Luminile s-au stins, cortina a căzut, sălile de spectacol altădată scăldate în aplauze au devenit pustii, iar actorii se pregăteau să ” stea acasă”.

Cum aţi resimţit acest surghiun neaşteptat, această rupere bruscă de ritm din viaţa Dumneavoastră, dar şi a societăţii ?

Ultima mea apariţie în public a fost pe 8 martie 2020 şi îmi făceam planuri, gânduri, îmi împărţeam timpul, îmi drămuiam energia, în fiecare zi urma un alt eveniment. Pe 2 aprilie urma să am o premieră, un prim spectacol cu gândurile mele, cu poveștile mele, cele pe care le scriu în mediul online și cu amintirile mele. Mă pregăteam intens cu imagini și fotografii, cu ajutorul colegilor mei, știam că vor urma întâlniri cu publicul, evenimente, înregistrări radio, filmări, spectacole în toată țara, urma să am o prezentare a filmului Balanța în Statele Unite ale Americii. Și de astăzi pe mâine nu s-a mai putut !!! În primele momente am luat situația ușor și cu umor, poate neînțelegând, poate nevrând să accept dimensiunea timpului, a întâmplărilor prin care aveam să trecem cu toții cu încredere și spunându-ne că o sa fie bine. Am înțeles apoi, timp de 2 luni și ceva, cum toată activitatea, toată viața mea, toată percepția, totul a fost anulat, dat peste cap!

După câteva zile care au lăsat să cadă lumina asupra evenimentelor, perioadă în care v-au lipsit publicul, întâlnirile și repetițiile de la teatru, spectacolele din diferite orașe din toată țara, hotărând că teatrul și proiectele sale nu trebuie să moară, ați regândit existența artistică.

Am înțeles, am învățat și m-am ambiționat să îmi organizez existența artistică în alt fel. Știm cu toții: teatrul înseamnă actul artistic, înseamnă actorul și toți cei care contribuie la realizarea actului artistic: regizori, scenografi, muzicieni, tehnicieni, maeștri de sunet, de lumină și, evident, înseamnă întâlnirea cu publicul. Vorbim atâta și bine facem că am vorbit și vorbim în continuare despre schimbul de energie, dialogul, chiar dacă nu este un dialog vorbit cu întrebări și răspunsuri, dar energia, emoția, reacția de la un hohot de râs până la un suspin, pe care îl aștepți, pe care contezi în timpul unui spectacol viu, o pauză încărcată de emoție, o tăcere încărcată de suspans, au valoarea lor și publicul respiră sau speri să respire odată cu tine. Ei bine, toate lucrurile astea dintr-o dată s-au suspendat. Desigur că sper și mi-am spus și mă pregătesc să treacă și să ne reîntâlnim. Cred în lucrul ăsta, cred că publicul ne așteaptă și își dorește să ne revadă în spectacole. O să treacă și această perioadă încărcată de întrebări, de frustrări, de dureri, de emoții nu întotdeauna pozitive și te pregătești pentru reîntâlnire. Am fost și în postura de conducător al unei instituții publice de cultură, Teatrul Evreiesc de Stat. Ne-am făcut planuri, am făcut proiecte, chiar în perioada asta ar fi urmat să aibă loc Festivalul Internațional de Teatru Idiş TES FEST cu oaspeți de peste mări și țări, cu invitați, cu proiecte, cu workshop-uri, cu concerte, cu spectacole pe cât de diverse pe atât de interesante. Anul acesta ne-am adaptat și începând din 25 mai va avea loc cea de-a cincea ediție a acestui festival, The Best of TES FEST, adică o retrospectivă on-line. Scopul, menirea teatrului nostru este actul artistic, dar și promovarea, cultivarea, prezervarea culturii, limbii, tradiției idiș. Sper că se realizează și prin intermediul serialelor, filmelor, pieselor foarte interesante care stârnesc curiozitatea și apetitul publicului. Limba idiș, tradiția idiș, cultura idiș, umorul idiș sunt din ce în ce mai prezente în atenția publicului. Teatrul Evreiesc de Stat, cu o tradiție de peste 140 de ani și cu 72 de ani de la înființare, își face o onoare din a promova și teatrul idiș. Aveam și în această privință proiecte pe termen scurt, mediu și lung.

De la pașii mărunți, dar iuți ați hotărât să treceți la pașii mari, importanți și să reajungeți, spre bucuria publicului, în mintea și în casele sale. Tehnologia modernă, condiție sine qua non a prezenței actorului în fața publicului în situația izolării, privează ambele părți de relația și comunicarea directă care se stabilesc într-o sală de spectacol. Totuși, așa a existat o continuitate…

E un lucru pe care aș vrea să îl subliniez: teatrul nu și-a întrerupt niciodată activitatea, am lucrat în tot timpul ăsta chiar dacă nu au mai avut loc întâlnirile cu publicul nostru, cu publicul fidel, publicul țintă cum ne învață pe la școlile de management. Am câștigat și alte soiuri de public, am fost văzuți, am fost prezenți ( din numărul de vizualizări ne putem da seama) am fost în atenția publicului prin felul nostru de a lucra, de a înregistra, care mai bine, care mai perfectibil ca sa spun așa, cu multă autoironie, am învățat să facem filmări, ne-am străduit să căutăm în repertoriul clasic, să descoperim lucruri noi și să le postăm în mediul online. Sigur că discuțiile sunt multe și serioase și de ce să nu dăm de lucru și criticilor să își spună punctul de vedere? Iar gândirea critică e un lucru foarte sănătos. Teatrul online mai este teatru? Legătura directă despre care vorbim atât, emoția se instalează pentru că ești acolo, este împărtășită, este adevărată și se poate petrece numai în comunitatea spectatorilor pe viu la un spectacol. Ei, acum ne-am aflat în mediul online. Cu avantaje și dezavantaje, cu discuții pro și contra, cu argumente, cu încredere mai mare sau mai mică, fără feedback-ul dorit. E adevărat însă că nu ne-am întrerupt activitatea, mai mult ca oricând acum a funcționat concret conceptul de „munca actorului cu sine însuși”. Desigur că suntem interpreți și așa ne-am obișnuit să lucrăm în echipă, să primim indicațiile regizorului și răspunsul direct, ochi în ochi al partenerului. Ei, acum nu mai este așa și a trebuit să compensăm, să studiem în alte direcții. Dacă a fost bine sau a fost rău, o să vedem mai încolo. Dar ceea ce e cel mai important este strădania, efortul de a nu ne lăsa copleșiți. Tot timpul se face ceva, studiul actorului nu se termină niciodată. Învățăm a cerceta de la mijloace de expresie nemaîncercate până la diversificarea repertoriului pe mai multe paliere, fie că vorbim de poezie sau de încercări de dramatizare. Am exersat fiecare cum am putut, ne-am exersat condeiul în a pune pe hârtie, pe ecran, pe tastatură gândurile noastre, am abordat într-un fel sau altul o formă de a capta atenția celor mici, copiilor; că o fi educație, că o fi divertisment, a fost și asta o diversificare a mijloacelor interpretative încercate până acum. Am învățat să nu îmi mai fie frică de uneltele astea care ne ajută să ne înregistrăm, am învățat să folosim platformele astea de comunicare și să îmbinăm lectura cu interpretarea.

Vă mulțumim pentru că ne-ați oferit o frescă a spiritului, a stărilor sufletești, a dorințelor profesionale ale actorului, din păcate într-o perioada dificilă, vă mulțumim pentru eforturile dumneavoastră de a menține teatrul viu și așteptăm ridicarea cortinei.

Una peste alta nu m-aș repezi să dau verdicte, să trag concluzii că a fost bine sau a fost rău, în orice caz a fost o experiență extrem de intensă și o dată în plus și în mod concret am înțeles cât suntem de vulnerabili și de fragili. Din dialogurile pe care le-am avut cu oameni mai apropiați sau din solicitările de a participa la videoconferințe, din întâlnirile virtuale cu oameni foarte tineri sau nu chiar atât de tineri, am înțeles că suntem așteptați, prețuiți, doriți, atât noi, actorii cât și actul artistic pe viu, teatrul. Mulțumesc!

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

„Pesedeul” îi cere lui Iohannis să renunțe la aura de „OTTO cel Mare” cât mai poate

Incisiv

Publicat

pe

De

Marcel Ciolacu a declarat că suntem la limita dezastrului sanitar şi a precizat că „Iohannis trebuie să renunţe la aura de «Otto cel Mare» şi să cheme urgent toate partidele la consultări, alături de cei mai buni specialişti pe sănătate pe care îi are România”. Liderul PSD mai spune că este rapid nevoie de un pact pentru sănătate, pe care toate partidele să şi-l asume ferm.

„S-a ajuns prea departe! Suntem la limita unui dezastru sanitar! România nu-şi mai permite un preşedinte care, în permanenţă, să divizeze societatea, să împartă românii în buni şi răi, în peneliştii buni şi restul, toţi ceilalţi, răi şi vinovaţi! Iohannis trebuie să renunţe la aura de «Otto cel Mare» şi să cheme urgent toate partidele la consultări, alături de cei mai buni specialişti pe sănătate pe care îi are România”, a scris Marcel Ciolacu vineri pe Facebook.  El a adăugat că e necesar un pact pentru sănătate asumat de toate partidele politice, fiindcă după alegerile parlamentare va fi prea târziu pentru mulţi dintre români.

Citeste in continuare

Actualitate

Wizz Air operează trei noi rute spre Germania, de pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca

Incisiv

Publicat

pe

De

Compania low-cost Wizz Air a anunțat, vineri, extinderea operațiunilor din România prin adăugarea unei noi aeronave Airbus A320 la baza de la Cluj-Napoca.

Acest lucru va permite lansarea a trei noi rute de la Cluj-Napoca spre Karlsruhe/Baden-Baden, Hamburg și Koln în Germania și creșterea frecvențelor pe nouă rute existente din Cluj-Napoca la Eindhoven, Barcelona El Prat, Bruxelles Charleroi, Larnaca, Londra Luton, Madrid, Milano Bergamo, Paris Beauvais și Roma Ciampino, anunță Mediafax.

Potrivit unui comunicat al companiei, citat de Mediafax, biletele pentru noile rute pot fi deja rezervate la tarife ce pornesc de la doar 69 de lei.

„Alocarea aeronavei va crea 36 de noi locuri de muncă directe. Cu această investiție, Wizz Air va contribui la dezvoltarea economică și va crea sute de noi locuri de muncă pe piața locală. Odată cu rutele anunțate astăzi, Wizz Air oferă acum 34 de rute către 13 țări din Cluj-Napoca”, se arată în comunicat.

Compania low-cost Wizz Air a început să zboare din Cluj-Napoca în 2007, iar în 2019 a transportat aproape 2 milioane de pasageri către și din orașul din Transilvania.

Compania Aeriană low-cost Wizz Air a anunțat, în luna iunie, deschiderea celei de-a 31-a baze la Bacău, unde va aloca două aeronave Airbus A320 pe aeroportul Bacău, în noiembrie 2020.

În acest context, Wizz Air a anunțat și lansarea a 12 noi rute din Bacău către 6 țări, începând cu data de 29 octombrie 2020.

Cele două aeronave Airbus A320 vor susține operațiunile a 12 noi rute către: Torino, Veneția Treviso, Bologna, Roma Fiumicino, Milano Bergamo, Catania (Italia), Larnaca (Cipru), Londra Luton, Liverpool (Marea Britanie), Memmingen / München Vest (Germania), Billund (Danemarca) și Bruxelles Charleroi (Belgia). Rețeaua extinsă de 37 de rute Wizz Air către regiunea Moldovei din România – inclusiv 18 rute către Iași și 7 rute către Suceava – va sprijini turismul local, va aduce mai mult capital în regiune și va conecta Bacăul cu destinații noi și interesante.

Biletele pentru toate rutele noi pot fi deja rezervate pe wizzair.com sau prin aplicația pentru mobil a companiei aeriene cu prețuri începând de la 89 de lei.

Citeste in continuare

Actualitate

Octavia Spineanu-Matei propusă pentru funcţia de judecător al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene

Incisiv

Publicat

pe

De

Judecătoarea Octavia Spineanu-Matei este pe cale să devină propunerea României pentru funcţia de judecător al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Magistratul a fost avizată de Comisia de selecţie pentru funcţia de judecător al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din partea Românei. Decizia specialiştilor va fi trimisă Guvernului, spre aprobare.

Comisia a stabilit şi două propuneri de rezervă: judecătorii Cristian Daniel Oana şi  Răzvan Horaţiu Radu.

”În conformitate cu prevederile art. 5, alin. (2) – (4) din Procedura pentru desemnarea candidatului României pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (Procedura de selecţie), aprobată de Guvernul României, prin Memorandum, la data de 9 iulie 2020, Comisia de selecţie s-a întrunit în perioada 21 – 22 octombrie 2020, prin mijloace de comunicare la distanţă, în vederea audierii candidaţilor selectaţi pentru etapa interviului. În urma deliberărilor, Comisia de selecţie, cu întrunirea majorităţii de cel puţin 2/3 din numărul membrilor Comisiei, a decis următoarele: Candidatul României pentru funcţia de judecător al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene – Octavia Spineanu – Matei”, a transmis, vineri, Consiliul Superior al Magistraturii.

Propunerile, însoţite de dosarele de candidatură ale persoanelor aflate pe lista scurtă, vor fi comunicate Guvernului, spre aprobare.

Octavia Spineanu-Matei este judecător la Tribunalul Uniunii Europene, din 2016.

Ministerul Justiţiei a demarat, la finalul lunii iulie, selecţia candidatului României pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Mandatul reprezentantului României expiră în 6 octombrie 2021.

Citeste in continuare

Harmony Beauty Salon Ploiesti

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
- micropigmentare sprâncene
-extensii gene
- coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
- sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Aveti un Pont19 ore ago

Editorial/Epidemia omoară oamenii sau „democrația”?/In plin „JIHAD” la PNL Prahova se utilizeaza varianta „EBa” la alegerile parlamentare: Mihai Apostolache

Voturile prahovenilor sunt tratate, din nou, cu partea „dorsala” de catre PNL Prahova! Asa se procedeaza cu nemaurile, nu se...

Aveti un Pont2 zile ago

IN GUVERNAREA PNL, IN PRAHOVA – GOLANI CHELIOSI SI INTERLOPI TRANSMIT MESAJE, PROBABIL, PUSE „IN GURA” EDILULUI (NOU ALES), DE SCHIMBARI IN CADRUL UNOR INSTITUTII DE SIGURANTA NATIONALA

Nu credeam să existe atîta golănie în Poliție! Si, inca nu cred! Cred ca exista cheliosi – interlopi, (chiar puscariasi...

Aveti un Pont3 zile ago

Unul dintre Ionești va avea, probabil, norocul să fie iarăși în Parlament căci e perioada liberalismului ăla normal, educat și meritocratic (I)

PNL Prahova a propus un deputat condamnat pentru trafic de influență, pe locul III pe lista pentru Camera Deputaților si...

Exclusiv4 zile ago

Guvernul PNL = Guvern CRIMINAL

Pentru vremelnicii care conduc astăzi Romania, luați o foaie de hârtie și notați. Cea mai mare CRIMĂ pe care o...

Exclusiv4 zile ago

PNL Prahova a propus un deputat condamnat pentru trafic de influență, pe locul III pe lista pentru Camera Deputaților si pe locul I, un MINISTRU DE JUSTITIE care incalca legea/Cel de pe locul II va avea parte de o atentie „deosebita” din partea ziarului „Incisiv de Prahova”/In curand

Chiar ne-am „saturat” sa fim luati de „prosti”… Organizația PNL Prahova condusă de senatorul Iulian Dumitrescu, ajuns acum președinte al...

Aveti un Pont4 zile ago

Coviduță nu se atinge de ștampile, saci, secții de vot/E un comunist, urăște alegerile și democrația/Cică e și foarte petrecăreț, îi plac mult cluburile, nunțile, botezurile, manelele, astea de distracție/Participă zi de zi, noapte de noapte, la pelerinaje și slujbe

Eram puțin îndoită, dar acum m-am convins: Coviduță nu se atinge de ștampile, saci, secții de vot. E un comunist,...

Aveti un Pont5 zile ago

Obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatii publice deschise nu exista in Legea nr 55/2020/Se instituie un abuz in serviciu al autoritatii fata de cetateni prin HG, norma secundara, infralegala in aplicarea legii

Prin HG nr.856/2020 se instituie in anexa 2 la art.3 si 4 masura purtarii mastii de protectie in spatii publice...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Incisiv de Prahova lanseaza, in curand, o platforma in care toti jurnalistii locali si/sau din presa centrala, toti „formatorii de opinie” si/sau toti detinatorii de site-uri sa isi dovedeasca „capacitatea” de formatori de opinie si sa prezinte diplomele reale obtinute care ii recomanda

Fiecare om e un „critic”. Viata e plina de „complimente surprinzatoare”, remarci dure, momente de „constienta de sine si de...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Se instituie un abuz in serviciu al autoritatii fata de cetateni prin HG, norma secundara, infralegala in aplicarea legii!

Prin HG nr.856/2020 se instituie in anexa 2 la art.3 si 4 masura purtarii mastii de protectie in spatii publice...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Breaking News/Alegeri parlamentare 2020/Bataie pe ciolan, in PNL/Surse: Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pe pozitia numarul 1 la Senat in Prahova

Alegeri parlamentare 2020. Este tensiune mare în PNL. Liderii de filială fac pelerinaj la Ludovic Orban, pentru a-şi impune pe...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Asemanarile dintre Gheorghe Ciuhandu, Constantin Boşcodeală, Gheorghe Anghel si Andrei Volosevici/Fapte penale identice dar solutie a instantei diferita doar in cazul primarului PNL reales – Andrei Volosevici?

Fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, a fost găsit vinovat de abuz în serviciu de către Curtea de Apel Timișoara...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Oare nu ii spune nimeni acestuia din imagine ca nu exista lege pentru o astfel de masura de protectie sanitara?

Oare nu ii spune nimeni acestuia din imagine ca nu exista lege pentru o astfel de masura de protectie sanitara?...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Chiar nimeni nu ii spune ca aceasta hotarare intra sub incidenta penala a abuzului in serviciu intrucat nu este prevazuta aceasta masura de sanatate publica/individuala nu este prevazuta de lege, astfel cum prevede Constitutia Romaniei!

Arafat decreteaza dar fara a preciza legea aplicabila ca in cazul exitentei unei incidente de 3 la mie a cazurilor...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Citu care a girat numirea lui Baranga in functia de presedinte al ONPCSB ar trebui anchetat penal pentru semnare unui act oficial in acest sens!

Citu care a girat numirea lui Baranga in functia de presedinte al ONPCSB ar trebui anchetat penal pentru semnare unui...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Domnul Petrescu, șef al ORNISS, este încă în funcție?/Prin sentința penală nr. 1605 din 29.06.2016 s-a dispus anularea următoarelor acte ale numitului Baranga Laurențiu: Diploma de Bacalaureat, Diploma de studii postuniversitare emisă de Academia de Poliție, etc

Domnule Petrescu, șef al ORNISS… pe bani publici, desigur! Haideți să vă informez de când și ce se știa despre...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!