Actualitate
Filme de Thomas Vinterberg şi Naomi Kawase în deschiderea Les Films de Cannes a Bucarest

Filme de Thomas Vinterberg şi Naomi Kawase în deschiderea Les Films de Cannes a Bucarest, între 23 octombrie şi 1 noiembrie
„Văd că filmul e viu şi încă în putere”, a declarat Thierry Fremaux, delegatul general al Festivalului de Film de la Cannes, la conferinţa de presă unde a anunţat anularea ediţiei din 2020, din cauza pandemiei de COVID-19. A fost prima întrerupere majoră a festivalului, din 1968 încoace, când puternicele proteste politice au dus la suspendarea, după câteva zile, a evenimentului. Şi a fost prima ediţie anulată complet, de la cea din 1939, inaugurală, la care s-a renunţat din cauza războiului. Şi, totuşi, optimismul a fost contagios la conferinţa de presă, unde Fremaux şi preşedintele festivalului, Pierre Lescure, au dezvăluit o listă de 56 de filme alese în selecţia oficială care a cuprins atât peliculele incluse în competiţie, cât şi cele din secţiunile paralele. Pandemia nepermiţând în luna mai organizarea efectivă de proiecţii publice în Franţa, toate cele 56 de filme au primit eticheta ‘Cannes 2020’, o medalie de onoare care le-a acompaniat la premierele de mai târziu, de la festivalurile de la Telluride, Toronto, San Sebastian, New York şi acum Bucureşti.
Cea de-a 11 ediţie Les Films de Cannes a Bucarest va oferi publicului român, de data aceasta privilegiat faţă de cel de pe croazetă, ocazia unică să vadă o selecţie a celor mai bune dintre aceste producţii. Ediţia din acest an se va desfăşura în interior, cu respectarea tuturor normelor de siguranţă în vigoare, iar filmele vor putea fi văzute în Bucureşti, între 23 octombrie şi 1 noiembrie 2020, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinemateca Union, dar şi la Cluj-Napoca (23-25 octombrie) cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca, Iaşi (23-25 octombrie) şi Timişoara (30 octombrie-1 noiembrie).
Dacă în anii trecuţi, afişul Les Films de Cannes a Bucarest omagia grafic filmele laureate cu Palme d’Or, în 2020, vizualul creat de graficiana Carmen Gociu, autoare a identităţii vizuale a festivalului la ultimele opt ediţii, are ca punct de plecare afişul Festivalului de la Cannes din 1939 care a fost, până la urmă, anulat în contextul începerii celui de-al Doilea Război Mondial şi omagiază forţa vitală a cinematografului, capacitatea acestuia de a evoca cele mai importante faţete ale spiritului uman de 125 de ani încoace, în ciuda războaielor mondiale şi a altor momente limită pe care le-a traversat civilizaţia modernă.
Ediţia a 11-a a festivalului de la Bucureşti se va deschide cu filmele a doi dintre cei mai celebraţi autori contemporani, ambii prezenţi în selecţia din acest an a Festivalului de la Cannes:
Thomas Vinterberg şi Naomi Kawase. Druk | Another Round, proiectat în premieră la puternicul festival de la Toronto, se anunţă a fi unul dintre vârfurile carierei atât pentru regizorul danez, cât şi pentru megastarul Mads Mikkelsen – actorul prezent zi de zi în casele noastre cu celebra replica „probably” – a unei celebre mărci de bere daneze.
Thomas Vinterberg face parte din şcoala daneză de autori care s-au impus în atenţia criticilor şi publicului din întreaga lume după publicarea manifestului intitulat Dogma 95 (împreună cu Lars von Trier). Vinterberg a câştigat deja ca student premiul pentru cel mai bun film al festivalului şcolilor de film de la Munchen în 1993 după care a devenit un autor consacrat cu Festen (1998). Another Round s-a vândut ca pâinea caldă la Cannes, fiind achiziţionat spre distribuţie în peste 30 de teritorii, din Statele Unite până în Japonia sau Australia, precum şi în majoritatea ţărilor europene, în România urmând a fi adus în cinematografe de Bad Unicorn.
Filmul, prezentat în deschiderea ediţiei de anul acesta, se concentrează asupra a patru profesori de liceu danezi care vor să testeze teoria că trăieşti şi munceşti mai bine dacă reuşeşti să menţii un nivel constant de alcool în sânge. „De aici”, scrie Indiewire, „comedia neagră şi extrem de captivantă a lui Thomas Vinterberg se transformă într-un vivace şi fascinant referendum despre băutură în al cărui miez vibrează interpretarea feroce şi neliniştitoare a lui Mikkelsen.” Cu un procent impresionant de 86% apreciere critică pe site-ul Rotten Tomatoes, pelicula este, cu singuranţă, una dintre cele mai apreciate ale anului şi mulţi sunt de părere că doar anularea festivalului l-a împiedicat pe Mads să obţină încă un premiu pentru cel mai bun actor după cel din 2012 pentru The Hunt | Vânătoarea. Euforia cinefilă e din partea casei.
După premiera mondială de la Toronto şi prezenţa în selecţia de la San Sebastian, spectatorii de la Bucureşti vor putea vedea la cea de-a 11-a ediţie Les Films de Cannes a Bucarest, în premieră naţională şi printre primii din lume, cel mai nou film al regizoarei de origine japoneză, Naomi Kawase, True Mothers. Adaptare vizuală a romanului din 2015 al lui Mizuki Tsujimura, construit din textura bogată a stilului regizoral unic al autoarei ce îmbină senzualitatea procesului cinematografic cu realitatea palpabilă şi vibrantă a poveştii, filmul spune povestea părinţilor adoptivi ai unui copil de cinci ani care se confruntă cu posibilitatea ca mama naturală să-l vrea înapoi.
True Mothers se învârte în jurul a două personaje centrale puternice „pe care îşi ia timp să le prezinte spectatorului vrând să-l convingă că merită descoperite” (Screen Daily): Satoko mama adoptivă înstărită şi Hikari, tânăra disperată care nu vrea să fie ştearsă din viaţa copilului ei. Filmul lui Kawase care are la rândul său un copil adoptat, oferă o nouă perspectivă asupra noţiunii de adopţie, ţesând diferite fire narative şi genuri, de la drama morală la romantismul adolescentin, expunerea socială şi chiar thriller, într-o experienţă cinematografică emoţionantă, uneori neliniştitoare.
Naomi Kawase s-a remarcat la Cannes în 1997 când a devenit cea mai tânără regizoare distinsă cu Premiul Camera d’Or pentru filmul său Suzaku. A primit în 2007 Grand Prix pentru The Mourning Forest şi s-a reîntors în competiţia oficială a festivalului cu Hanezu în 2011 şi Still the Water în 2014. În 2015 revine la Cannes în secţiunea Un Certain Regard cu Sweet Bean, iar în 2016 a fost aleasă preşedinta juriului Cinefondation după ce făcuse deja parte din juriul competiţiei oficiale a festivalului în 2013.
Les Films de Cannes a Bucarest va prezenta publicului bucureştean peste 50 de filme, premierele urmând a fi grupate, ca şi în anii trecuţi, în secţiunile ‘Selection Officielle’, care selectează cele mai puternice filme din selecţia canneză, ‘Cinema du Monde’ ce reuneşte cele mai apreciate filme din marile festivaluri ale anului, ‘Ziua de Aur’ care prezintă filmele premiate cu cele mai mari trofee în acest an şi, bineînţeles, mult asteptata ‘Avanpremierele Toamnei’ care dă posibilitatea spectatorilor să descopere în proiecţii desfăşurate în prezenţa echipelor premierele româneşti ale sfârşitului de an, cu un pas înainte ca acestea să fie lansate în cinematografele din România.
„Am primit filme magnifice din lumea întreagă şi avem datoria să le ajutăm să găsească un public”, a declarat Fremaux despre selecţia dintr-un an în care cel mai mare festival din lume a continuat să scoată la lumină capodopere. Între 27 şi 29 octombrie, odată cu Les Films de Cannes a Bucarest, în Franţa, Festivalul de Film de la Cannes a decis să organizeze o mini-ediţie simbolică în care vor fi proiectate în palatul festivalului de pe croazetă patru dintre titlurile incluse în Selecţia Oficială anunţată anul acesta în mai, în vreme ce în aceeaşi perioadă, la Bucureşti, şi publicul românesc va avea ocazia să descopere încă şi mai multe din aceste titluri.
Programul festivalului, prezentări detaliate ale filmelor precum şi informaţii despre punerea în vânzare a biletelor vor fi disponibile în curând pe site-ul: www.filmedefestival.ro
Festivalul Les Films de Cannes a Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Groupama Asigurări
Inspirat de: UniCredit Bank
Ediţia a 11-a Les Films de Cannes a Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România
Proiect co-finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional
Proiect cultural finanţat de: Centrul Naţional al Cinematografiei
Cu sprijinul: Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca
Actualitate
O noua promisiune devenită realitate!/Primii 50 de studenți medicinisti au început cursurile la Ploiesti

Moment special la Ploiesti. Primii pasi spre un sistem de sănătate modern a fost facut prin deschiderea noului an universitar 2023-2024 la Universitatea de Medicină Carol Davilla, sectia Ploiești.
Cei 50 de studenți care se vor specializa în asistență medicală au fost prezenți in sală. La deschidere au participat si senatorul Roberta Anastase, deputatul Mircea Rosca si viceprimarul Daniel Nicodim.
Iulian Dumitrescu, presedintele CJ Prahova, si-a indeplinit promisiunea de a aduce medicina la Ploiesti, astfel incat sistemul sanitar sa nu mai sufere din lipsa personalului specializat.
Iar vestea cea mai bună este că anul viitor, Palatul Culturii ar putea deveni sediul oficial al secției Ploiesti a Universității de Medicină Carol Davilla, iar numărul studenților ar putea creste la 500. (Cristina T.).
Actualitate
O reglementare a ONU a determinat încălzirea oceanului cu 1,5%?

Afirmația nu îmi aparține. Este titlul unui articol relativ recent din revista Science – a se vedea numărul din 2 august 2023. Ce s-a întâmplat?
În anul 2020, Organizația Internațională Maritimă, care face parte din ONU, a emis o reglementare care a impus navelor comerciale reducerea cu 80%, în termen de maxim 3 ani, a poluării cu sulf. În mod neașteptat, această reducere a poluării cu sulf a determinat și rărirea sau chiar dispariția norilor intitulați „urme de nave”, adică a acelor dâre care se văd pe cer și care sunt lăsate nu numai de nave martime, ci și de avioane.
Acești nori erau creditați cu o contribuție importantă la răcirea atmosferei. Despre ei se „știe” sigur că au capacitatea de a reflecta lumina solară. Rărirea sau dispariția lor elimina această presupusă barieră în calea luminii solare. Sarcastic, oamenii de știința au constatat că dispariția acestor dâre duce la încălzirea apelor oceanelor și, evident, la mult trâmbițata „încălzeală globală”. Se susține în articol că oamenii de știința au calculat un minim de 50% a nivelului temperaturii atmosferei și a apei pe coridoarele cele mai circulate din Atlantic, de unde o creștere a temperaturii oceanului cu 1,5 grade.
Băi, stai așa, dar cum vine asta? O reglementare a ONU a determinat încălzirea oceanului cu 1,5%? Parcă era vorba de ordinea internațională liberală bazată pe reguli, care trebuie apărată cu orice preț! Dar : care reguli? Regulile de acest gen făcute și aplicate de dorei globali?
Un anume Michael Diamond a comparat dezastrul cu dispariția efectului de răcire a exploziei unui vulcan pe an.
Deși articolul din Science vrea să pară că prezintă cazul ca o mega-prostie a unui dorel birocratico-științific, în realitate este vorba de eficiența deosebită a geo-ingineriei, pusă în mod concret la treabă. Dacă dispariția norilor „urme de navă” duce la încălzirea rapidă a apei oceanului, înseamnă că prezervarea sau înmulțirea lor duce la răcirea globală, nu?
Ce sugerează Diamond?
Că trebuie ca navele acum să injecteze sare în nori, pentru a-i face mai reflectivi, adică, mai apți de răcire a climei … El susține că umanitatea ar putea răci atmosfera făcând norii mai strălucitori: „dacă vrei, poți”.
Deci, nu-i așa că și chestia asta cu dârele ciudate de pe cer este tot o teorie a conspirației, nu?
Păi, uite că nu … O probează revista Science.
De altfel, teoria conspirației este probată și de revista Nature.
Cea mai incredibilă constatare aparține unui grup de oameni de știință condus de Duncan Watson – Paris, într-un studiu apărut în revista Nature, ediția din 5 octombrie 2022:
Poluarea aerului ar putea cauza răcirea climei într-un ritm de două ori mai accelerat decât cel inițial calculat, înainte de apariția ideii injectării de sulf și sare în atmosferă!
Cu toate acestea, Duncan – Paris a arătat că, după înlăturarea a 80% din aerosolii injectați în atmosferă, s-a constatat că nu s-a reușit readucerea poluării și a emisiilor de gaze de seră nici măcar la niveluri apropiate de era industrială.
Există și oameni de știință sceptici sau îngrijorați de a această geo-inginerie a proștilor cu ștaif sau a nebunilor cu aere mesianice, menită a „schimba norii”.
Franziska Glassmaier arată că, la fel ca și clima, norii sunt extrem de imprevizibili – deci, nu ar fi prea indicat ca cineva sau ceva să se joace cu așa ceva.
Un alt om de știință citat de Science, Robert Wood, atrage atenția că injectarea de sulf și sare în atmosferă pentru a crea strălucire dârelor de navă/avion ar putea bloca … ploaia. În plus, norii mari ar putea să se amestece cu aerul uscat, cu consecința că reflectivitatea lor va fi mai redusă …
Dar ce nu acceptăm noi de dragul „Științei” și al ordinii „liberale” bazate pe reguli?
PS Din păcate, știința a ajuns să se comporte ca un cuțit: în mâinile unor bucătari pricepuți și raționali, cu intenția de a hrăni bine oamenii, poate fi un instrument benefic; în mâinile cuiva rău-intenționat poate deveni o armă.
Gheorghe Piperea
Actualitate
Brânză de vaci făcută în casă: Mod de preparare și ingrediente necesare

Produsele lactate fac parte din tradițiile românești încă din cele mai vechi timpuri. Fie că vorbim de lapte, brânză sau smântână, cu toții am savurat, măcar o dată, brânză și smântână făcute în casă, după rețete tradiționale transmise din generație în generație. Și vestea bună este că poți simți din nou acel gust autentic al lactatelor tradiționale, întrucât ți-am pregătit în rândurile următoare atât lista cu ingredientele necesare, dar și etapele de preparare ale unei brânze de vaci autentice, făcută în casă. Iată cum poți prepara și tu brânză de vaci după rețeta tradițională!
De ce să facem brânză de vaci acasă?
Există numeroase motive pentru care să prepari brânză de vaci acasă, în mod tradițional este o alegere excelentă. În primul rând, preparând brânză de vaci acasă, ai posibilitatea de a controla în mod direct ingredientele folosite în procesul de preparare. Poți alege să folosești lapte de la vaci crescute organic, fără hormoni sau antibiotice. Astfel, te asiguri că produsul final este de o calitate superioară și sănătos pentru consum.
Prepararea brânzei de vaci în casă este și o opțiune economică. Chiar dacă efortul inițial poate fi mai mare, pe termen lung, costul per kilogram este semnificativ mai mic decât cel al brânzei cumpărate din magazine. Astfel, poți economisi bani și te poți bucura de un produs proaspăt și de calitate.
Mai mult decât atât, brânza de vaci este un aliment extrem de nutritiv, bogat în proteine, calciu și vitamine. Preparând-o în casă, vei avea garanția că beneficiezi de toate aceste elemente nutritive în forma lor naturală, fără aditivi sau conservanți. Astfel, poți contribui la menținerea unei alimentații sănătoase și echilibrate.
Prepararea brânzei de vaci acasă poate fi o activitate plăcută și satisfăcătoare. Este o modalitate excelentă de a petrece timpul într-un mod creativ, de a învăța o nouă abilitate și de a produce ceva de care întreaga familie se poate bucura. Prin această activitate, poți experimenta bucuria de a prepara un produs autentic românesc.
Ingrediente necesare pentru prepararea brânzei de vaci în casă
Pentru brânză de vaci făcută în casă vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- lapte proaspăt de vacă, nepasteurizat;
- zeamă de lămâie.
Laptele de vacă este ingredientul principal și de bază al brânzei de vaci. Este important să folosești lapte proaspăt și nepasteurizat, deoarece calitatea acestuia va influența direct gustul final al brânzei. Alege lapte de vaci de la producători locali pentru a obține o brânză de calitate superioară.
De asemenea, zeama de lămâie este esențială pentru grăbirea fermentării laptelui. Desigur, poți prepara brânză de vaci și fără zeamă de lămâie, însă pentru că nu există ceva care să determine laptele să se prindă, laptele va trebui lăsat la temperatura camerei timp de 36 de ore. Cu cât aerul din încăpere este mai cald, cu atât se va prinde mai repede.
Este important de menționat că ingredientele și cantitățile exacte necesare pot varia în funcție de rețeta pe care o urmezi. Este recomandat să consulți diverse surse și rețete de încredere pentru a obține rezultate optime. În general, este recomandat să folosești zeama de la o lămâie pentru 2 litri de lapte proaspăt.
Mod de preparare pentru brânza de vaci făcută în casă
Acum că ai ingredientele la îndemână, iată care sunt pașii de preparare pentru brânza de vaci făcută în casă, în mod tradițional!
- Pune laptele proaspăt la fiert, într-o cratiță cu fundul gros, pe foc mic.
- Când laptele a început să fiarbă, adaugă zeama de lămâie în două tranșe, amestecând rapid până ce zerul începe să se limpezească, iar materia solidă se adună sub formă de bulgărași.
- Ia laptele de pe foc și pune o pânză specială de strecurat brânza într-o strecurătoare așezată deasupra unui vas larg.
- Toarnă conținutul cratiței prin sită.
- Lasă brânza de vaci să se răcească, apoi împachetează strâns brânza în pânză și las-o să se scurgă bine, așezând eventual și o greutate deasupra acesteia.
- Brânza de vaci se poate păstra la frigider timp de o săptămână, depozitată într-un recipient etanș.
Sfaturi pentru reușita preparării brânzei de vaci
Pentru a obține o brânză de vaci de calitate este esențial să acorzi atenție următoarelor elemente cheie:
- Calitatea ingredientelor
Pentru a obține o brânză delicioasă, este important să folosești lapte proaspăt de vacă, de la producători de încredere. Laptele proaspăt și de calitate va asigura gustul și textura preparatului final.
- Temperatura și timpul de fierbere
Controlul temperaturii și timpului de fierbere este crucial în procesul de fabricare a brânzei de vaci. Fierberea la o temperatură prea ridicată sau pentru prea mult timp poate duce la o brânză tare și uscată. Este recomandat să se utilizeze un termometru pentru a te asigura că laptele este încălzit la temperatura corectă și să respecți timpul de fierbere specificat în rețeta folosită.
- Tehnicile de drenare și presare
După coagulare, brânza trebuie drenată corect pentru a elimina zerul. Presarea ulterioară va ajuta la formarea texturii brânzei. Este important să folosești o pânză pentru brânză curată și să te asiguri că brânza este bine presată pentru a elimina excesul de lichid.
În concluzie, prepararea brânzei de vaci în casă nu este doar o modalitate de a te asigura de calitatea și prospețimea produsului, dar poate fi și o activitate plăcută și relaxantă. Odată cunoscute ingredientele necesare și pașii de urmat, poți obține o brânză de calitate superioară, personalizată după gustul tău. Te încurajăm să încerci rețeta de brânză de vaci făcută în casă și să ne împărtășești experiența ta!
-
Administratieacum 4 zile
Primarul PSD-ist Andrei Volosevici își joaca mandatul/ Noi cerem măgarului sa cânte la Filarmornica
-
Exclusivacum 3 zile
Valer Kovacs – Polițistul avertizor, hărțuit din nou/”Se dorește aducerea mea la tăcere”
-
Exclusivacum 2 zile
Criminalii/torționarii/milițienii de la Secția 17 Poliție, așa cum au fost numiți de 2 săptămâni încoace, pot de astăzi să reacționeze public și să vorbească despre NEVINOVĂȚIA lor
-
Exclusivacum 3 zile
MĂRUL STRICAT DIN PENTENCIARUL PLOIEȘTI – ZEUS! NEPRIHANITUL!!!
-
Exclusivacum 3 zile
Nu stăm să numărăm orele care au trecut de când ,,ministrul” Bogdan Despescu, chestor general cu 4 stele, a ,,ucis” fără să-și dea seama limba română
-
Featuredacum 22 de ore
Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns! Mai ales că vorbim de o posibilă ”infestare în masă” anchetată acum de procurorii uneia dintre puținele structuri de Parchet cu adevărat de elită
-
Featuredacum 2 zile
Unde se situeaza acest guvernator fata de varsta medie a guvernatorilor BNR din ultimii 33 de ani?/,,Cei care iau credite ar cam trebui să aibă grijă de ei”
-
Administratieacum 3 zile
Rugămintea de a sprijini financiar pe cei doi politisti snopiți în bătaie în arest chiar de către doi deținuți care voiau să evadeze