Connect with us

Administratie

De unde ne vine mama crizelor?

Publicat

pe

Întrebarea este nu dacă vine. Și nici când vine. Și nici cât de puternică va fi. Adevărata provocare este să știm din timp din ce direcție ne va lovi mama crizelor. Fix în anul în care cel mai iresponsabil ministru al Finanțelor din istoria României, Florin Cîțu se jură că România se va desfăta într-un boom economic. Să încercăm, cu modestele noastre cunoștințe, să răspundem la cea mai importantă întrebare a momentului.

Criza economică mondială, ce mai gravă din ultima sută de ani, nu este generată, așa cum se spune, de pandemie. Ci doar amplificată. Și accelerată. Pentru că semnalele colapsului care urmează veneau din toate direcțiile, anterior invaziei coronavirusului. Existau semnale din ce în ce mai serioase de alarmă și în China, și în Statele Unite, și în Federația Rusă și în Germania, care este până una alta principalul motor de dezvoltare al Europei. Este evident însă că, pe fondul efectelor pandemiei, planeta intră într-o criză probabil fără precedent în istorie.

Și, când spun planeta, nu mă refer la altceva decât la globalizare. Oricât ar încerca să se separe unele de altele – și vedem azi tentative disperate în acest sens – statele sunt din ce în ce mai interconectate. Din acest motiv, nu vor exista crize locale, ci doar o teribilă criză globală.

Anul în care se va dezlănțui această criză, în toate amplitudinea ei, este 2021. Până atunci, statele sau uniunile de state au făcut toate eforturile care le-au stat în putință pentru a atenua efectele. Uniunea Europeană, de exemplu, împrumută sume fabuloase de bani de la bănci pentru a injecta sânge proapăt în locul sângelui care moare în economiile naționale. O doză de sânge, cel puțin teoretic, primește și România. Rămâne însă de văzut dacă vom ști să accesăm această infuzie de capital. Convingerea mea e că nu știm și nu vom ști. Dar să nu mă îndepărtez de subiect.

Este firesc ca semnalele cele mai înspăimântătoare să vină din zona celor mai puternice economii ale lumii. Din China și din Statele Unite. Teama față de viitor este imensă la nivelul ambelor guverne. De aici, războiul economic care s-a declanșat între cele două cele mai mari economii ale lumii. Și, tot de aici, deciziile privind deconectarea acestora. Parțială sau totală. O asemenea măsură radicală a fost anunțată de Donald Trump. Dacă va câștiga sau nu va câștiga alegerile, este mai puțin important din această persectivă. Pentru că, în final, și el și contracandidatul său – deci indiferent cine ajunge la butoanele de la Casa Albă – va proceda aproximativ la fel, pentru a încerca să atenueze șocul crizei economice. Oricum, este de reținut că Statele Unite au ajuns la un deficit record de trei mii de miliarde de dolari și la o datorie fabuloasă de 26 de miliarde de dolari. Există încă o religie a economiștilor din lumea întreagă conform căreia economia americană nu poate să cadă, la fel cum nu ar putea să cadă nici dolarul. Dar este o religie falsă. De fapt, o prejudecată. La care unii țin cu dinții. Când se va prăbuși economia Statelor Unite, întreaga planetă va intra în fibrilații.

Să nu uităm că experimentul pentru un întreg proces care ne așteapă la nivel global, experimentul de deconectare, l-a făcut Marea Britanie. Cu costuri imense, nici până astăzi clarificate. Atunci când s-a deconectat de Uniunea Europeană.

Cu sau fără un acord comercial cu Uniunea Europeană, în război sau nu cu cele mai importante economii UE, e clar că asistăm la un reflex de îndepărtare cu vocație de deconectare între economiile SUA și UE. Sunt doar tentative, pe care statele le vor simți în mod dureros. În realitate, nimic nu mai poate fi deconectat cu adevărat. Cordoanele ombilicale se vor umple de sânge, dar nu vor fi tăiate. Lumea se va duce în viitor târâș-grăpiș, mai degrabă târându-se pe pământ, dar în orice caz împreună și nu separat.

Asemenea tendințe, în paranteză fie spus, le observăm și în plan geopolitic. Se rescriu alianțele militare și se creează noi alianțe în plan economic și financiar. Sunt state, în frunte cu China, care încearcă din răsputeri să creeze împreună cu aliații, unii de conjunctură, noi sisteme monetare capabile să funcționeze la nivel global. Dublând sau chiar surclasând sistemul controlat de Statele Unite.

Dar de unde vine mama crizelor în România? Primul impuls este să spunem că vine din Statele Unite. Pentru că acolo se va produce colapsul declanșator. Așa este. Acolo se va produce explozia. La fel cum s-a

întâmplat în 2008. Când s-au prăbușit societățile de investiții. Apoi societățile imobiliare. Industria de film. Când s-a declanșat marea criză a imobiliarelor. Urmată aproape instantaneu de criza datoriilor. Și de criza băncilor. Și apoi ce a urmat? Criza a trecut trecut Oceanul. Atacând la temelie principalul partener comercial al Statelor Unite. Uniunea Europeană. Și când Uniunea Europeană a început să strănute și a făcut pneumonie, tot ceea ce a mai urmat și ne vizează direct este soluția de ultim moment utilizată de Berlin și urmată de celelalte state din nucleul dur. Exportarea costurilor. Mutarea facturii către statele UE mai slabe economic. Așa se și explică de ce, în final, economia Germaniei este singura care nu a suferit pierderi semnificative în precedenta criză economică. Iar pierderile cele mai mari și respectiv costurile cele mai mari le-au revenit unor state mai slabe, gen Grecia sau România. Așa se va întâmpla și acum.

Chiar dacă marea criză, mama crizelor economice, va fi declanșată în Statele Unite, nouă ne va fi servită o criză altoită în altă parte. În ce parte? Pentru a răspunde la această întrebare, nu avem altceva de făcut decât să ne uităm la topul investițiilor străine în România. Pentru că primele cutremure acolo vor fi. Și se vor produce înainte ca populația să strângă iară din dinți și să plătească costurile. Cum s-a întâmplat după ce Traian Băsescu a împrumutat 20 de miliarde de la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, pentru a injecta cea mai mare parte din bani în băncile străine din România, care la rândul lor i-au injectat în băncile mamă, în încercarea de a le salva. Ei bine, în acest top al investițiilor străine din România, Statele Unite ocupă o pondere neglijabilă. Deci nu de acolo va veni cutremurul în mod direct. Fără a intra în amănunte, e bine să știm că mai mult de jumătate din totalul investițiilor făcute în România vin din Olanda, Austria, Germania, Italia, Franța și Cipru. Primele trei state enunțate dețin 40% din total. Aceste investiții sunt în general făcute în multinaționale. În multinaționalele care au acaparat peste 60% din economia României, dar care vin cu un aport la bugetul de stat de doar 20%. Comparativ cu societățile cu capital românesc, care dau astăzi faliment una după alta. În momentul în care se va declanșa marea criză, aceste multinaționale vor încerca să se salveze. Dinspre periferie spre centru. Vor renunța deci, constrânse de situație, la operațiunile din străinătate, începând cu statele mai slabe economic, și vor încerca să-și concentreze partea viabilă căre societățile mamă. Vor reveni deci instinctiv la matcă. Iar România va ajunge atunci în cădere liberă.

Tocmai structura capitalului ne va fi fatală. De aceea vorbim de ani de zile, din păcate degeaba, despre statele națiune. Despre necesitatea dezvoltării și încurajării pe toate căile a capitalului românesc. Despre un echilibru corect dintre multinaționale și societățile autohtone. Despre un raport echitabil al injectării finanțelor publice de către cei care realizează profituri în această țară. Despre suveranitate. Și de aceea am deplâns și deplângem colonizarea României. În curând, va fi fost prea târziu. În ceea ce ne privește, mama crizelor vine din nucleul dur al Uniunii Europeane. Fix de acolo de unde ni se promite izbăvirea.

Sorin Rosca Stanescu

 

Administratie

Românii au nevoie de vaccin împotriva a două molime devastatoare – noul coronavirus și Guvernul Orban (“Ciuma Galbenă”)

Publicat

pe

De

Bogdan Toader: „Orban și Cîțu vorbesc despre vaccin? Au linie directă cu companiile farmaceutice, înaintea instituțiilor internaționale, înaintea marilor guverne ale lumii?

Nu, doar încearcă să își acopere prostia și indiferența cu serul unui vaccin care NU EXISTĂ pe piață! Vorbesc despre strategii de vaccinare, fac liste prin ministere, cumpără milioane de doze! Doze de ILUZII!

Mizează pe distragerea atenției, dar nu știu că românii au fost atenți la tot ce s-a petrecut în ultimele luni în țară, în domeniul sanitar:

  • milioane de euro pe spitale de campanie neutilizabile și neutilizate
  • achiziții dubioase de aparatură medicală și de materiale de protecție sanitară rămase prin depozitele UNIFARM, conform concluziilor Curții de Conturi
  • lipsa testării adecvate, pentru stăvilirea extinderii SARS Cov-2
  • menținerea la un nivel scăzut a testărilor, pentru a umple buzunarele centrelor medicale private, care aparțin deseori oficialilor din sistem
  • lipsa controalelor pentru verificarea calității măștilor vândute la suprapreț pe o piață lăsată de izbeliște
  • numirea unor personaje dubioase directori de spitale, doar pentru că întruneau condiția de membru PNL
  • peste 10.000 de români au murit, oameni care nu au avut o șansă la viață

Asta vor să acopere incompetenții din Guvernul Morții?”

 

Citeste in continuare

Administratie

Miserupismul iohanist

Publicat

pe

De

A răbdat Iohannis cât a răbdat și la conferință de presă de miercuri a răbufnit: „Nu știu de unde ați scos-o pe asta cu echidistanța politică?” După care a dat de înțeles că el cunoaște DESTUL de bine Constituția, unde scrie doar că președintele nu poate fi membru al unui partid. Ieșind apoi din încurcătură cu argumentul forte:

„Eu cred că președintele face bine să își spună opinia!”. Care, desigur, poate fi inclusiv, sau mai ales, politică. Iar președintele tuturor românilor o face cu prisosință. Doar că opiniile lui vizează mai mereu și în primul rând, cu accente adesea mitocănești, „pesedeul”, cum îi spune el ca sa sublinieze caracterul comun al numelui propriu. Îi spunea un ziarist cam nepoliticos (care din cauza restricțiilor pandemice, probabil că nu va mai participa la evenimentele de la Cotroceni) că în ultima conferință pomenise de nu mai puțin de 14 ori „inamicul public” din cauza căruia vreme de un an (pe care tocmai îl aniversa) nu reușise să facă nimic din ce se presupunea că își propusese, având totuși la îndemână un „Guvern al Său”. Ceea ce nu miră pe prea mulți: a mai avut în 2016 timp de un an, tot un guvern de-al său, ale cărui rezultate au fost și mai proaste decât ale celui actual.

Vreau să revin la argumentul infailibil al președintelui: poate și trebuie să-și pună părerea SA. În calitate de prim părerolog național nu e obligat să țină cont de o cutumă depășită (se pare, din câte știu și eu, că echidistanța nu este pomenită expres în legea fundamentală) și nimeni nu îl poate obliga să ia modelul primilor doi președinți, care au fost chiar exagerat de atenți cu aceasta chestiune – până și Băsescu a avut unele impulsuri de bun simț în acest sens, care nu îi stăteau în caracter. Firul tradiției s-a rupt însă o dată cu cel de-al patrulea șef de stat democratic (preluat în varianta sa paralelă de la predecesor și dus mai departe pe culmi).

Întro devălmășie a părerilor care face să nu se mai discearnă cele bune de cele rele, peste toate se așează ca o șenilă părerea iohanistă având ca argument suprem varianta intelectuală a expresiei de argou: Așa vreau EU! Și nu îmi pasă de nimeni! Pe ce își bazează președinte acest principiu de guvernare? Pe două lucruri.

În primul rând pe guvernările pe drept cuvînt execrabile ale PSD-ului, care și-a bătut joc de suportul electoral masiv din 2016 ( obținut și ca urmare a proastei guvernări tehnocrate), care pe lângă cele câteva lucruri bune pe care le-a făcut, și-a sacrificat prezentul și viitorul prin efortul disproporționat făcut pentru a-și salva liderul de la o pușcărie nemeritată. Iar în al doilea rând, pe suportul extern bazat în principal pe pe o slugărnicie jenantă față de interesele mai mult sau mai puțin oculte ale licuricilor lumii. Aceștia sunt, de fapt, cei care au făcut dintr-un anodin și anonim profesor de provincie un președinte de două mandate. Cu ce preț? Aflăm, aproape în fiecare zi, din bilanțurile combinate a două modele de guvernare falimentară.

Octavian Andronic

 

Citeste in continuare

Administratie

Partidul Social Democrat/Sondaj: Cum considerați că au fost Orban și miniștrii la petrecerea de la Guvern?

Publicat

pe

De

Partidul Social Democrat/Sondaj: Cum considerați că au fost Orban și miniștrii la petrecerea de la Guvern?

Citeste in continuare

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Exclusiv6 ore ago

Pentru cei care își iau amendă pentru că nu poartă masca de protecție: când vă zice organu` că ați încălcat ”legea” să îi cereți Ordinul Comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Afacerilor Interne emis în baza HG nr. 967/2020 care stabilește condițiile în care e obligatorie masca

Asta ca să se vadă cât de deștepți sunt din nou mai marii noștri: Art. 1 din Anexa nr. 2...

Exclusiv7 ore ago

Hai ca au gasit vinovatul pentru inginerul dat afara de PNL!/Ati ghicit, e Pe-Se-De!/Si nu e o gluma!

Aflat în vizită în județul Dâmbovița, premierul României, Ludovic Orban, a fost întrebat despre cazul de la Târgu Mureș de...

D.N.A.2 zile ago

PROMO/In data de 02.12.2020, inregistrari audio/stenograme senzationale cu un sef de institutie de forta

In data de 02.12.2020, Incisiv de Prahova demasca fata hadra a mafiei locale. Inregistrari audio/stenograme care va arunca in “aer”...

Exclusiv2 zile ago

DNA ar fi trebuit să înceapă deja urmărirea penală împotriva lui Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne, pentru ca a dat de șase

Păi asta nu este divulgare de informații nedestinate publicității? Că mai are și folos necuvenit: voturi pentru Vela! DNA ar...

Exclusiv3 zile ago

PROMO/In curand, inregistrari audio/stenograme senzationale cu un sef de institutie de forta

In curand, Incisiv de Prahova demasca fata hadra a mafiei locale. Inregistrari audio/stenograme care va arunca in “aer” o institutie...

Exclusiv3 zile ago

Un ministru dintr-un stat membru al Uniunii Europene admite ca si-au batut joc de propria populatie si ca pandemia a fost speculata, cu pretul vietilor cetatenilor

O premiera! Pentru prima data, un ministru  dintr-un stat membru al Uniunii Europene admite ca si-au batut joc de propria...

D.N.A.4 zile ago

Sotia procurorului Negulescu Mircea confirma: in „Justitia din Prahova” dosarele sunt repartizate „dupa sufletul omului” si „cine poate, oase roade”

La data de 20.06.2020 Incisiv de Prahova publica articolul „Mafia contraataca/Solicitare oficiala catre Comisarul şef de poliţie Marian IORGA –...

Aveti un Pont5 zile ago

Institutii publice din Ploiesti afectate de Covid – 19/Noi focare de infectie printre angajatii din sectorul public/Administratia liberala in „silenzio stampa” si inexistenta

Odată ce PSD însuși a renunțat să mai tărăgăneze lucrurile, a devenit cât se poate de clar că partidele pornesc...

Exclusiv5 zile ago

Aduceti izoleta si pentru Marcel Vela/Il stiti, e baiatul ala care se lauda cu amenzi neconstitutionale de 600 de milioane de Euro de a facut Romania de batjocura in fata lumii

E baiatul ala care participa (nu a infirmat niciodata, desi l-am intrebat expres) la petrecerea dezmatatilor din guvernul Romaniei, fara...

Exclusiv6 zile ago

Ce ati facut timp de 8 luni si pret de 14 miliarde de Euro?

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Horatiu Moldovan, in martie 2020: ,,În afară de achiziţiile de ventilatoare, în România există...

Exclusiv1 săptămână ago

Paiata Manole a dat unda verde unei marionete de la BNR sa imprastie frica in populatia si economia Romaniei, amenintand, in plina criza economica si in recesiune deplina cu represiune financiara la adresa economiei din Romania

Nu pot decat sa constat ca turnatorul securitatii Petrov nu poate decat sa rabufneasca la adresa Presedintelui SUA, Donald Trump,...

Exclusiv1 săptămână ago

România este într-adevăr lider european, inevitabil!/Se împrumută la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană

La nici două zile de când Adrian Zuckerman, ambasador de origine română al SUA în România ne asigura că ,,România...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Legăturilor subterane între fosta „elită” DNA ST. Ploiești și judecătoarea Zamfirescu Anca Corina/Zidul de protecție creat in jurul „elitelor” de la DNA ST. Ploiești ce actioneaza ca un grup de crimă organizată

In prezentul articol ne vom referi strict la judecătoarea Zamfirescu Anca Corina si la zidul de protecție creat in jurul...

laptop-reconditionat laptop-reconditionat
Diverse2 săptămâni ago

De ce să alegi un laptop refurbished?

Laptopurile refurbished au devenit tot mai populare în ultimii ani în domeniul IT. România se numără printre țările cu cei...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Reamintim ca – ziarul Incisiv de Prahova a lansat o aplicatie de mobil care ofera utilizatorilor posibilitatea sa gaseasca toate stirile importante intr-un singur loc/Ne respectam pentru ca va respectam!

Pierre Auguste Renoir, înainte de a muri, a spus: „Cred că am început să înţeleg anumite lucruri” Ziarul Incisiv de...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!