Connect with us

Aveti un Pont

Un partid, două statute și niciun președinte

Publicat

pe

Mărturisesc că tema acestei analize a fost inspirată de Bogdan Tiberiu Iacob de la Inpolitics, care, de mai mulți ani, se califică drept cel mai important arheolog al presei române. Și, ca orice arheolog, a făcut săpături. Care nu au trebuit să fie prea adânci. Și a descoperit în esență că PSD funcționează simultan pe două statute. Un statut conform căruia președintele PSD este ales de toți membrii partidului și nu de către Congres și un statut din 2019, conform căruia președintele poate fi ales de Congres. Iar eu îmi permit să afirm un fapt și mai neobișnuit. În prezent, PSD nu mai funcționează după niciun statut. Este un partid literalmente în aer din punct de vedere legal.

Să ne amintim. Liviu Dragnea, pentru a-și bate în cuie poziția, pentru a dobândi o putere absolută în PSD, a solicitat și a obținut printr-un Congres al partidului o schimbare importantă de statut. Președintele urma din acel moment să fie ales nu de către Congres, ci de către toți membrii partidului. Această schimbare de statut a fost omologată de Justiție. Iar Dragnea a fost ales de circa 300.000 de pesediști. Aproape în unanimitate. Iar consecința a fost că practic el nu mai putea fi schimbat din funcție altfel decât printr-o procedură simetrică. Cu excepția scoaterii lui din joc pe o altă cale. Pe o cale penală. Ceea ce s-a și întâmplat.

În plină criză a partidului, declanșată odată cu decapitarea șefului acestuia, un șef care părea bătut pentru o eternitate în cuie, Viorica Dăncilă, care ocupa în momentul încarcerării lui Dragnea a doua poziție în partid, a acționat în forță și în 2019 a obținut în prima parte a Congresului partidului o schimbare de statut. S-a revenit astfel la situația anterioară, în care președintele era ales de către delegații la Congres și nu de către toți membrii. Această schimbare de statut i-a permis să preia din mers, în condiții de totală avarie, președinția PSD. Dar există o hibă. O hibă gravă. Fatală chiar. Din 2019 până în prezent, partidul cu cei mai mulți juriști de marcă a omis să solicite și să obțină o aprobare a acestei modificări de statut din partea Justiției. Ceea ce înseamnă, nici mai mult nici mai puțin, decât că, legal, PSD trebuia să funcționeze pe vechiul statut. Cel modificat de Dragnea și omologat de Justiție. Automat, fără a trage acest raționament de păr, putem ajunge la concluzia că din momentul încarcerării lui Dragnea și până în prezent, PSD a funcționat ilegal. Pentru că structurile sale de conducere nu au fost alese în conformitate cu un statut valid. Viorica Dăncilă a condus partidul practic prin uzurparea funcției de președinte. În schimb, toți ceilalți conducători ai partidului au fost desemnați în mod valid, întrucât în cazul acestora nu a fost necesară niciun fel de schimbare de statut. Ei au fost aleși, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, de către Congres. Prin urmare, Eugen Teodorovici, ca să dau un exemplu la îndemână, a fost ales în mod valid președinte executiv al partidului. În timp ce poziția Vioricări Dăncilă de președinte ar fi putut fi, dar nu a fost invalidată.

Și, iată, acum venim la zi. După cum se știe, există o puternică dispută, chiar cu nuanțe suprarealiste, în interiorul PSD, legată de modul în care va fi aleasă viitoarea conducere. Este o dispută pe mai multe planuri. Marcel Ciolacu a creat în interiorul conducerii PSD un grup de asalt, care urmărește să acapareze în totalitate pe calea unui Congres, care urmează să fie organizat în 22 august, conducerea PSD. El merge pe scenariul votării unei moțiuni, adică o proiecție a viitorului PSD, moțiune asumată în bloc de mai mulți fruntași ai partidului și care ar urma să fie aleși tot în bloc, la pachet cu moțiunea. În această viziune, timp de patru ani, ar urma ca întreaga activitate PSD să se desfășoare raportat la o singură viziune și sub conducerea unei echipe extrem de omogene. O echipă închisă ca o conservă. În interiorul căreia nu există spațiu pentru dispute, pentru dezbateri interne și cu atât mai puțin pentru opoziție internă. Contracandidatul lui Ciolacu, Eugen Orlando Teodorovici refuză acest mecanism de desfășurare al Congresului. Se înscrie în cursa pentru poziția de președinte în nume propriu și propune o viziune personală și nu colectivă asupra viitorului PSD. Dar acesta nu este singurul teren al confruntării care are loc.

Un al doilea front de luptă vizează pur și simplu starea de normalitate sub aspectul legalității a unui partid. Strict statutar, Eugen Teodorovici este președinte executiv al PSD, deși întreaga echipă din conducerea partidului nu-i recunoaște această calitate. El este președinte executiv, pentru că a fost ales în aceasă poziție în mod legal de către ultimul Congres. Nu a existat vreun alt Congres care să-l demită și să desemneze o altă persoană în locul lui. Când, sub presiunea lui Marcel Ciolacu, care a simțit că poate să ia cu asalt printr-o mișcare fulger conducerea partidului, staff-ul de pe vremea lui Dăncilă a demisionat, Teodorovici a făcut excepție. Nedemisionând, acesta legal și-a păstrat funcția. Mai mult. Dacă nu a existat o demisie în bloc, atunci nu stă în picioare nici teza conform căreia aceasta s-ar fi autodizolvat. Este motivul pentru care Eugen Teodorovici afirmă astăzi sus și tare că, dacă va fi încălcat statutul în vigoare al partidului, adică cel modificat în mare viteză de Viorica Dăncilă, atunci va ataca orice decizie va fi luată în Congres în instanță. Și are toate șansele să câștige. Dar doar în privința alegerii președintelui. Pentru că, repet, întrucât modificarea efectuată de ultimul Congres, cel organizat de Dăncilă, nu a fost omologată în Justiție nici până azi, alegerea președintelui nu se poate face până una alta decât în conformitate cu statutul valid de pe vremea lui Dragnea. Adică cu majoritatea membrilor partidului, și nu cu majoritatea delegaților la Congres.

Situația este cu adevărat explozivă. Dacă până acum nimeni nu a atacat în Justiție modul nestatutar în care funcționează la nivelul conducerii PSD, sub Marcel Ciolacu, iată că acum aflăm că cineva este nu numai dispus, ci și hotărât să se adreseze Justiției. Orlando Teodorovici are toate șansele să câștige. Cu condiția să meargă până la capăt. Iar Marcel Ciolacu are toate șansele să piardă. Cu condiția să fie consecvent și să meargă pe formula unei moțiuni și a unei conduceri aleasă în bloc. Și vorba lui Teodorovici. Dacă partidul nu este capabil să se modernizeze în legalitate, poate că se va moderniza în ilegalitate. Adică după dizolvarea sa.

Sorin Rosca Stanescu

 

Actualitate

Votează Bogdan Toader- Președintele Consiliului Județean Prahova! Poziția 4 pe buletinul de vot!Votează Alianța pentru Prahova!

Publicat

pe

De

Votează Bogdan Toader- Președintele Consiliului Județean Prahova! Poziția 4 pe buletinul de vot!Votează Alianța pentru Prahova!

Citeste in continuare

Actualitate

COMUNICAT/APEL AL PARTIDEI ROMILOR PRO-EUROPA SUCURSALA PRAHOVA: VOTATI BOGDAN TOADER LA CONSILIUL JUDETEAN PRAHOVA, VOTATI CANDIDATII PSD

Publicat

pe

De

APEL AL PARTIDEI ROMILOR PRO-EUROPA SUCURSALA PRAHOVA: VOTATI BOGDAN TOADER LA CONSILIUL JUDETEAN, VOTATI CANDIDATII PSD

„Apel catre comunitățile de romi din județul Prahova și către liderii Partidei Romilor Prahova. Va rog , ca in data de 27 septembrie 2020, să vă mobilizați și să ieșiți la vot, asa cum sunteti învățați. Stiu că sunteți responsabili și vreți ca noi sa o ducem mai bine. PSD a fost aproape de noi întotdeauna, de aceea noi considerăm că acest partid cu o doctrină de stânga, care ne-a aparat drepturile, merită votat.
De aceea vin cu rugămintea la dumneavoastră, pentru a ii ajuta pe acești oameni, pentru că eu fac echipă cu dânșii, fiind candidat la Consiliul Judetean Prahova pe listele Partidului Social Democrat.
Va promit ca voi fii alături de dumneavoastră ori de câte ori este nevoie, asa cu am demonstrat- o întotdeauna. Si, să nu uităm de Președintele nostru dnul Bogdan Toader, un om cu o mare valoare, cu un caracter mai rar întâlnit, un om popular și modest care a fost alături de oamenii necăjiți. Vă mulțumesc din suflet tuturor care ne-ati fost alături, mulțumesc colegilor mei care au fost alături de noi in această campanie electorală .
Votați PSD!
Votați BOGDAN TOADER! (Ionel Marghiolescu).

Citeste in continuare

Actualitate

Editia print a ziarului Incisiv de Prahova blocata la distribuire in judetul Prahova/Cine este baronul de Calarasi Iulian Dumitrescu?/INFRACTIUNI PE BANDA RULANTA

Publicat

pe

De

In conformitate cu TOATE prevederile legale in materie, redactia Incisiv de Prahova a editat si tiparit un numar de 150.000 de exemplare care sunt si/sau au fost distribuite in judetul Prahova.

In mai multe localitati (Floresti, Brebu, Aricestii Rahtivani, Brazi, Filipestii de Padure, Slanic, etc), consilierii locali ai PNL blocheaza distribuirea legala a ziarului, mergand in urma celor care le distribuie si „stragand” ziarele pentru ca informatiile sa nu ajunga la alegatori.
Posta Română a distribuit niște materiale de campanie, adica ziarul nostru, Incisiv de Prahova!
Dna Musat Mariana, actual consilier PNL Slanic si candidat la actualele alegeri le ” aduna”
Este infracțiune!

Vom intocmi o sesizare penala!


Avand in vedere cele de mai sus (disperarea este foarte mare), va invitam sa vizualizati ziarul de pe print si pe online. (Redactia Incisiv de Prahova)

Incisiv de Prahova

Citeste in continuare

Parteneri


Harmony Beauty Salon Ploiesti

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
- micropigmentare sprâncene
-extensii gene
- coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
- sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Actualitate2 zile ago

Votează Bogdan Toader- Președintele Consiliului Județean Prahova! Poziția 4 pe buletinul de vot!Votează Alianța pentru Prahova!

Votează Bogdan Toader- Președintele Consiliului Județean Prahova! Poziția 4 pe buletinul de vot!Votează Alianța pentru Prahova!

Actualitate2 zile ago

COMUNICAT/APEL AL PARTIDEI ROMILOR PRO-EUROPA SUCURSALA PRAHOVA: VOTATI BOGDAN TOADER LA CONSILIUL JUDETEAN PRAHOVA, VOTATI CANDIDATII PSD

APEL AL PARTIDEI ROMILOR PRO-EUROPA SUCURSALA PRAHOVA: VOTATI BOGDAN TOADER LA CONSILIUL JUDETEAN, VOTATI CANDIDATII PSD „Apel catre comunitățile de...

Diverse2 zile ago

Abuzurile PNL la Filipestii de Padure/Intimidari cu Politia Locala Filipestii de Padure pentru a stopa campania si distribuirea ziarului Incisiv de Prahova si/sau ale unor alte materiale de campanie

Primarul suspendat al Primariei Filipestii de Padure si trimis in judecata pentru fapte de coruptie, Morarescu Costel, cel cu falsuri,...

Actualitate3 zile ago

Editia print a ziarului Incisiv de Prahova blocata la distribuire in judetul Prahova/Cine este baronul de Calarasi Iulian Dumitrescu?/INFRACTIUNI PE BANDA RULANTA

In conformitate cu TOATE prevederile legale in materie, redactia Incisiv de Prahova a editat si tiparit un numar de 150.000...

Aveti un Pont3 zile ago

Soc!Alegerile locale din Prahova monitorizate de un serviciu secret, prin toate metodele si mijloacele/Informatii de mituire a alegatorilor in favoarea unui partid politic local

Informatii de ultima ora intrate in posesia redactiei Incisiv de Prahova releva ca, in zilele de vineri, 25, sâmbătă, 26,...

Exclusiv4 zile ago

Candidatul la Primaria Blejoi – Preşedintele Organizaţiei Blejoi a Partidului Prahova în Actiune, Stelian Aurel Grigore – cercetat penal in 3 dosare pentru savarsirea mai multor infractiuni dar si pentru fraudarea bugetului local al comunei Blejoi

Candidatul la Primaria Blejoi – Preşedintele Organizaţiei Blejoi a Partidului Prahova în Actiune, Stelian Aurel Grigore, cercetat penal in 3...

Actualitate4 zile ago

Iulian Dumitrescu fuge de confruntarea cu Bogdan Toader

Invitația la dezbaterea electorală dintre Bogdan Toader și Iulian Dumitrescu, lansată de jurnalistul Marius Visarion, a fost acceptată cu promptitudine...

Actualitate4 zile ago

Liberalii din Consiliul Județean sabotează proiectele pentru prahoveni, la îndemnul șefului lor de la Călărași, Iulian Dumitrescu!

Prin neprezentarea la ultima ședință, programată pentru astăzi, consilierii județeni PNL demonstrează că investițiile la Spitalul Județean și la Universitatea...

Actualitate5 zile ago

SONDAJ/Incisiv de Prahova a avut din nou dreptate/Bogdan Toader castiga alegerile (fiind cu 8% procente peste senatorul din Calarasi)

Cum vor vota prahovenii pentru Consiliul Judetean: Bogdan Toader castiga alegerile! Cu ceva timp in urma, Incisiv de Prahova a...

Actualitate5 zile ago

Abuz în serviciu al directorului PNL-ist, Constantin Oprea, de la Sucursala Ploiești a Poștei Române, din disperarea că șeful lui, pe linie de partid, Iulian Dumitrescu, va pierde alegerile pentru Consiliul Județean Prahova.

Le e frică să nu afle prahovenii cine e cu adevărat. Poșta Română Prahova, condusă de penelistul Constantin Oprea, se...

Anchete5 zile ago

Senatorul Stefan Radu Oprea: PNL-iștilor, de ce vă este frică nu scăpați!/Bogdan Toader va fi în continuare Președintele Consiliului Județean Prahova

PNL-iștii prahoveni, angajați pe funcții mari la Poșta Română, execută cu supușenie ordinul lui Iulian Dumitrescu. Acestuia îi este frică...

Aveti un Pont5 zile ago

Model de administratie liberala/Interesele absconse ale candidatului PNL- Mihai Viorica care vrea sa puna mana pe Primaria Aricestii Rahtivani/DOCUMENTE (IV)

„Increngatura” de interese „sentimentale” si economice duc intotdeauna la sifonarea banului public, cam aceasta este pe scurt modelul de administratie...

Aveti un Pont6 zile ago

Model de administratie liberala/GROAPA DE GUNOI DIN ARICESTII RAHTIVANI/(III)/Provocare publica privitor la acest subiect

Avand in vedere reactiile cu privire la serialul dezvaluirilor noastre „Model de administratie liberala/INCENDIU LA GROAPA DE GUNOI DIN ARICESTII...

Exclusiv1 săptămână ago

Votează Bogdan Toader- Președintele Consiliului Județean Prahova! Poziția 4 pe buletinul de vot!Votează Alianța pentru Prahova!

Votează Bogdan Toader- Președintele Consiliului Județean Prahova! Poziția 4 pe buletinul de vot!Votează Alianța pentru Prahova!  

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Model de administratie liberala- Filipestii de Padure – Prahova/Falsuri, abuzuri, delapidari, distractii la mare si nu numai, totul pe banii publici/Clanul Sportivilor (I)

Cu toate ca”Regina” PNL Prahova „plange” si asta o face de obicei atunci cand eclozeaza mai multe si apare lupta...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Top Articole Incisiv