Connect with us

Actualitate

SUA, război pe două fronturi. România unde e?

Publicat

pe

În prezent, Statele Unite se află în plin Război Rece atât cu China, cât și cu Uniunea Europeană. Câștigă sau pierd. Dar cert este că luptă pe două fronturi. Aceste două războaie reci sau, dacă vreți, asimetrice, sunt în esența lor economice, dar au o miză mai largă, de natură geopolitică. Iar pretextele pentru declanșarea lor, deși par diferite prin enunțurile făcute, sunt și ele tot o expresie a unei confruntări economice la scală globală. Ceilalți jucători majori, Turcia, Rusia și China încearcă din răsputeri să rămână și să culeagă roadele de pe margine.
În timp ce România a trecut pragul psihologic de 1000 de victime ale pandemiei, iar Guvernul se laudă că defilează pe „platou” și că stă mai bine din acest punct de vedere decât celelalte state europene, ignorând situația încă și mai bună a statelor est-europene, la nivel global au loc schimbări profunde. Care în mod inevitabil ne vor afecta. Economic, politic și militar.
Pentru a începe cu sfârșitul, voi prezenta două ipoteze. Ce se va întâmpla în curând, când o confruntare majoră între Statele Unite și China va determina celelalte state să se poziționeze? Ce va face România? România e de presupus că va rămâne loială parteneriatului strategic cu Statele Unite. Ceea ce o plasează în tabăra anti-China. Un moment dramatic. Un moment în care va trebui să ne facem că uităm un gest istoric al Chinei, în principiu de neuitat. În 1968, atunci când Moscova amenința să invadeze România, după modelul invaziei din Cehoslovacia, China a amenințat Uniunea Sovietică că, într-o asemenea situație, va declanșa un război împotriva acestui stat. Și și-a masat trupele la frontieră. Ca să nu mai vorbim de anul 1996. An în care România a fost la un milimetru să intre în încetare de plăți. Iar China din nou ne-a salvat. A garantat pentru România. Suntem parteneri strategici cu Statele Unite, dar în același timp membri ai Uniunii Europene cu obligații, dar nu și cu drepturi depline. Iar prima și cea de-a doua președinție a lui Klaus Iohannis ne plasează în postura de vasali loiali ai Germaniei. Ce se întâmplă în momentul în care criza politică, economică și militară dintre Statele Unite și Europa escaladează și se transformă într-un război asimetric? Unde se va plasa România? Iar, în continuare, detalii despre cele două războaie anunțate.
Congresul Statelor Unite îl împuternicește pe Donald Trump ca, într-un interval rezonabil de timp – am înțeles 60 de zile – să decidă în funcție de comportamentul Chinei dacă recurge la sancțiuni economice. Sancțiunile înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât blocarea conturilor deținute de societățile comerciale chinezești în Statele Unite, indisponibilizarea bunurilor imobile, precum și interzicerea prezenței pe pământ american a unor demnitari chinezi. Miza este uriașă. Bunurile mobile și imobile care ar putea fi sechestate au valoare de câteva mii de miliarde de dolari. Pretextul acestei amenințări fără precedent lansate împotriva Chinei este pandemia de coronavirus. China este silită să prezinte rapoarte și informații convingătoare, care să demonstreze că nu este implicată nici intenționat și nici din neglijență în generarea și răspândirea virusului. Ceea ce nu se va întâmpla niciodată. Niciodată asemenea rapoarte, chiar în ipoteza în care ar fi făcute cu toată bună credința, nu vor fi socotite suficient de convingătoare. La fel cum nici anchetele desfășurate pe teren în Irak și la capătul cărora nu a fost descoperită nicio probă cum că Saddam Hussein producea arme chimice și biologice, nu au împiedicat Statele Unite să meargă până la capăt cu amenințarea, să invadeze Irakul și să-l execute pe Saddam Hussein. Statele Unite au intenția să meargă până la capăt în acest război cu China, întrucât dubla criză, generată de pandemie și de contracția severă economică, pune Washingtonul în situația de a căuta bani acolo unde banii există. Iar China, care de câțiva ani s-a plasat pe primul loc în lume din punctul de vedere al Produsului Intern Brut, devansând Statele Unite și, în același timp, înregistrând constant o creștere economică și având o bună balanță comercială cu celelalte state, dispune de uriașe lichidități. Statele Unite având o gaură sub forma datoriei publice de aproape 30 de mii de miliarde de dolari. În același timp, Statele Unite au totuși cea mai performantă armată de pe glob. După dispariția Uniunii Sovietice, America nu are practic rivali pe măsură din perspectivă militară. Pretextul pandemiei este numai bun pentru a tranșa o rivalitate Washington-Beijing, care a depășit punctul critic. Și ca să mă fac mai bine înțeles, voi mai face precizarea cred extrem de importantă că diplomația de la Beijing s-a schimbat radical, devenind treptat în ultimii doi ani extrem de agresivă. China nu-și mai ascunde puterea. Dimpotrivă, o etalează și și-o afirmă. Fapt care nu poate decât să irite la culme Washingtonul.
Ce va face România, în calitate de aliat strategic al Statelor Unite? Va îngheța la rândul ei bunurile mobile și imobile deținute de China în România, bunuri care au o valoare semnificativă? Sau va urma calea trasată de Germania? Dar care este această cale? Oficial, Uniunea Europeană, dominată de Germania, contrazice Washingtonul și ajunge la concluzia că, în ceea ce privește pandemia, China nu a trecut linia roșie. Nu a încălcat regulile jocului. Nu se face vinovată de răspândirea virusului în mod intenționat sau din neglijență. Această poziție este diametral opusă celei afrmate de Washington. Numai că Berlinul joacă totuși la două capete. Serviciul secret german, unul dintre cele mai eficiente servicii secrete din lume, ajunge la o concluzie diametral opusă. Și face scăpat un raport secret, care conține probe ce incriminează China. Asta înseamnă că, la rândul său, Berlinul se poate suci. Și când se sucește Berlinul, se sucește Europa întreagă. Și, sub acest aspect, diplomația de la București, ca și Guvernul, ca și președinția sunt luate prin surprindere. Astfel încât orbecăie, fiind incapabile să stabilească o politică fermă în logica și în interesul României.
Încă și mai complicat este diferendul de natură militară în care, din nou, România își prinde urechile. Vă amintiți? Donald Trump l-a bătut pe umăr pe Klaus Iohannis și, la schimb, România a decis pe loc ca mai multe miliarde de dolari să meargă în direcția industriei de armament din Statele Unite. Chiar la sfârșitul anului trecut, printr-o operațiune fără precedent în istorie, România a plătit în avans echipamente militare americane, pe care nu le-a primit nici până acum. Parteneriatul militar româno-american merge brici. În toate teatrele de război. Dar și în ceea ce privește războiul invizibil. Ca semnal că așa stau lucrurile, iată, Mircea Geoană, e drept, un personaj extrem de apropiat – și nu numai emoțional – de Statele Unite, a devenit numărul doi în NATO. Din poziția de secretar general adjunct. Dar în ce constă pe acest plan războiul SUA-UE?
Acest război are o miză geostrategică, dar în esență este tot de natură financiară. De mai mult timp, Germania promovează o apropiere de Rusia și, în același timp, o distanțare politică față de Statele Unite. Aceasă distanțare, căreia i s-a raliat și Franța, a împins până la urmă Uniunea Europeană la decizia de a nu mai suporta via Statele Unite costurile apărării militare a continentului. Și astfel UE a intrat în scenariul creării unei armate proprii. Pornind de la un buget inițial de 13 miliarde de euro. În paranteză fie spus, acest buget pare a fi acum compromis de criza economică. Dificultățile, dincolo de costurile finale, care vor fi uriașe, sunt din această perspectivă extrem de mari pentru Uniunea Europeană. Să ne gândim numai la faptul că, în timp ce Statele Unite au numai 30 de sisteme de armament, Uniunea Europeană are 178 și că toate aceste sisteme ar trebui compatibilizate între ele. Uniunea Eurpeană are 17 tipuri de tancuri de luptă, în timp ce Statele Unite au standardizat un singur tip. Iar bomboana pe coliva noii armate europene este pusă de Brexit. Plecarea Marii Britanii, care este principalul aliat geostrategic al Statelor Unite, poate arunca în aer acest proiect, la care totuși Germania nu vrea să renunțe. În aceste condiii, asupra Bucureștiului se exercită numeroase presiuni, până la un punct încununate de succes, astfel încât banii pentru achizițiile de echipamente militare să fie deturnați către industria europeană de armament. Din nou Bucureștiul, lipsit de o diplomație și de o viziune coerentă, rămâne în corzi. În bătaia vântului. În definitiv, ce vom face atunci când acest război rece între Uniunea Europeană și Statele Unite se declanșează pe toate fronturile de luptă? Vom continua să rămânem aliați fideli ai Statelor Unite sau vom arunca în aer, de dragul Berlinului, un proiect româno-american, pe care l-am construit cu sacrificii și trudă în ultimii 30 de ani?
Așa că întrebarea din titlu rămâne deschisă. SUA este în război pe două fronturi. Va câștiga și într-o parte și în cealaltă? Va câștiga doar într-o parte? Sau va pierde ambele războaie, transformându-se în imperiul cel mai scurt din istoria lumii? Și unde se plasează până la urmă România? În care dintre tabere? O întrebare grea, cu răspunsuri dramatice!
Sorin Rosca Stanescu

Actualitate

Orban: Epidemia de COVID-19 este în trend descendent, avem mai puține cazuri decât săptămâna trecută. Anunțul premierului despre o eventuală carantină după alegeri

Incisiv

Publicat

pe

De

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică, în cadrul unei intervenții televizate, că epidemia de COVID-19 este pe un trend descendent în acest moment în România.

Astfel, el a declarat pentru România TV că săptămâna aceasta s-au înregistrat cu 5.000 de cazuri noi mai puțin decât săptămâna anterioară.

De altfel, premierul a spus că aceasta este prima săptămână în care se observă o astfel de scădere a numărului de noi cazuri.

„Săptămâna aceasta există pentru prima oară un trend de scădere a numărului de infectări. Noi analizăm ziua din această săptămână comparată cu ziua echivalentă din săptămâna trecută, din săptămâna anterioară, de asemenea, cumulat pe 3 zile sau cumulat pe 7 zile. Deja, cumulat pe 7 zile avem un trend clar de scădere cu peste 5.000 de cazuri mai puţine decât săptămâna trecută”, a spus Orban.

Acesta susţine că acest trend este rezultatul măsurilor dispuse. Ludovic Orban a explicat că în cazul oraşelor în care a fost instituită carantina, s-a observat iniţial o tendinţă de creştere a numărului de cazuri, apoi un platou şi, în cele din urmă, a început scăderea.

Orban: Informația despre o eventuală carantinare după alegeri este o minciună gogonată

De asemenea, premierul a catalogat drept „o minciună gogonată” afirmațiile potrivit cărora va urma o carantină dură după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Acesta a spus că România „nu își permite un lockdown” din punt de vedere economic, ci este nevoie de un echilibru.

„Este o minciună gogonată. Am avut un moment dificil, pe parcursul a 7-8-10 zile, am avut un trend de creştere îngrijorător. În faţa acestui trend am luat măsuri de restricţie. (…) Rezultatele acestor măsuri se simt. (…) Rezultatele se văd, deja s-a oprit trendul de creştere şi pot să vă spun că săptămâna asta există pentru prima oară un trend de scădere a numărului de infectări. Economia României nu-şi poate permite un astfel de lockdown, noi trebuie să menţinem un echilibru. Oamenii au nevoie de locuri de muncă, trebuie să fie activi trebuie să-şi desfăşare viaţa profesională în condiţii cât mai aproape de normalitate (…) Din punct de vedere economic România nu-şi poate permite un lockdown. Lockdown înseamnă încă o cădere economică şi ar pune în pericol trendul de creştere economică pe care îl avem cert”, a spus premierul Ludovic Orban.

România a înregistrat duminică 5.554 de noi cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus și 148 de noi decese.

Citeste in continuare

Actualitate

Primăria Capitalei, pregătită pentru deszăpezire / ANM a emis un cod galben de ninsori. Care sunt zonele afectate

Incisiv

Publicat

pe

De

Peste 2.600 de operatori, 654 de utilaje şi peste 24.000 de tone de material antiderapant sunt pregătite pentru deszăpezire, după ce meteorologii au emis o avertizare Cod galben de ninsori, care vizează şi Bucureştiul, a anunțat Primăria Capitalei.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei, primarul general Nicuşor Dan a solicitat operatorilor de deszăpezire din toate sectoarele Capitalei să fie pregătiţi de intervenţie, astfel încât traficul rutier din Bucureşti să nu aibă de suferit.

„Astfel, potrivit raportărilor operatorilor de deszăpezire, în total, pentru toate sectoarele Capitalei sunt pregătiţi de intervenţie 2.683 de operatori, 654 de utilaje (dintre care 381 sunt utilaje care intervin pentru combatere polei şi pluguit) şi 24.302 tone de material antiderapant, după cum urmează:

Sectorul 1

– compania Romprest Service SA – 73 de utilaje, 150 de operatori şi un stoc de 6.792 tone materiale antiderapante;

Sectorul 2

– SC Supercom SA – 81 de utilaje, 360 de operatori şi un stoc de 5.000 de tone material antiderapant; ADP sector 2 – 50 de utilaje, 170 de operatori şi 525 tone material antiderapant;

Sectorul 3

– Direcţia Generală de Salubritate sector 3 – 60 de utilaje, 400 de operatori şi 3,570 tone material antiderapant;

Sectorul 4

– SC Rosal Grup SA – 141 utilaje, 500 operatori şi 600 tone material antiderapant;

Sector 5

– SC Salubrizare Fapte 5 SA – 41 de utilaje, 400 de operatori şi 6.000 de tone material antiderapant

Sector 6

– SC Urban SA – 131 utilaje, 532 operatori şi 1,400 tone material antiderapant; ADP 6 are pregătite 77 utilaje, 171 operatori şi 414 tone material antiderapant”, a anunţat Primăria Capitalei.

Totodată, Primăria Capitalei anunţă că echipele DGASMB vor continua acţiunile pentru depistarea persoanelor fără adăpost şi cazarea acestora în centrele sociale. „De asemenea, DGASMB monitorizează, şi în această noapte, persoanele care refuză cazarea în centrele sociale, distribuind ceai şi supă caldă, precum şi geci, bocanci, pături şi mănuşi în caz de nevoie. În centrele DGASMB sunt în prezent cazate 253 de persoane fără adăpost”, a mai transmis primăria.

Primăria Capitalei anunţă că a pus la dispoziţia cetăţenilor Telverde 0.800.800.868 unde aceştia pot sesiza eventualele probleme apărute din cauza vremii. Totodată, bucureştenii sunt rugaţi să semnaleze la numărul de telefon 021/9524 prezenţa pe stradă sau în spaţiile comune ale blocurilor a persoanelor fără adăpost, pentru ca acestea să fie preluate de Poliţia Locală şi transportate la centrele sociale ale Capitalei.

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ninsori pentru sudul şi estul Munteniei şi pentru cea mai mare parte a Dobrogei, care intră în vigoare luni, la ora 5.00.

Citeste in continuare

Actualitate

India, după o săptămâna de greve și proteste in toata tara

Incisiv

Publicat

pe

De

 India a cunoscut săptămâna care se încheie astăzi cu o grevă a 250 de milioane de muncitori și fermieri, grupuri studențești, femei și reprezentanți ai societății civile împotriva noilor legi ale muncii și agriculturii și în opoziție fata de privatizari.

 

Lucrătorii din principalele sectoare industriale, precum oțelul, cărbunele, telecomunicațiile, ingineria, transporturile, porturile și docurile, plantațiile, producția de apărare și unitățile financiare s-au alăturat grevei de joi, potrivit portalului Peoples Dispatch.

 

În plus, partidele de stânga și alte partide de opoziție au participat la toate protestele. Greve rurale au avut loc și în mai multe State agricole din aceasta țara puternic populată a Asiei de Sud.

 

Muncitorii și angajații din industrie cer o creștere a salariilor minime, încetarea lucrărilor contractuale, controlul prețurilor pentru produsele esențiale și încetarea vânzării de unități din sectorul public către entități private.

 

Greva a coincis cu Ziua Constituției Indiei, care comemorează eliberarea sa de sub dominatia coloniala britanica, în 1949, și a avut loc în contextul atacului guvernului asupra drepturilor lucrătorilor din mai multe sectoare economice și împotriva fermierilor.

 

Poliția a folosit tunuri cu apă, gaze lacrimogene și bariere împotriva unui marș masiv al fermierilor, care au reușit totuși să între în New Delhi după ce au primit permisiunea autorităților de a desfășura demonstrațiile lor pașnice.

 

Printre cererile prezentate de protestatari se numără retragerea unei serii de coduri ale muncii și legi agricole aprobate recent de guvernul prim-ministrului Narendra Modi, deoarece guvernul său este acuzat de instrainarea agriculturii naționale către marii comercianți si multinationale.

 

În ciuda opoziției puternice din legislativ, au fost aprobate patru coduri ale muncii care permit angajatorilor și administrațiilor să crească volumul de muncă, îngreunează obținerea unor salarii echitabile, permit cu usurinta realizarea concedierii lucrătorilor, reducerea asigurărilor de sănătate și împiedicarea formării sindicatelor.

 

Greviștii cer aplicarea unor politici de asistență socială pentru a ajuta masele afectate de consecințele economice ale Covid-19, deoarece sute de mii de oameni și-au pierdut locul de muncă și acum mulți dintre ei lucrează cu salarii reduse și în condiții oneroase.

 

Revendicările lucrătorilor includ, de asemenea, 10 kilograme de alimente pentru toate familiile nevoiașe, precum și contribuții mai mari din partea statului la educație și sănătate în țară.

 

India a intrat într-o recesiune tehnică pentru prima dată de la independența țării față de stăpânirea colonială britanică în 1947, potrivit Oficiul Național de Statistică.

 

Produsul intern brut (PIB) al Indiei s-a contractat cu 7,5 la sută în perioada iulie-septembrie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

 

În primul trimestru al anului fiscal 2020-21 (aprilie-martie), PIB-ul s-a contractat cu 23,9 la sută, o cifră fără precedent pe fondul măsurilor blocadei naționale de reducere a răspândirii Covid-19, care au făcut ca activitatea economică a acestei țări din Asia de Sud să se clatine serios, cu grave consecinte sociale.

 

Contracția PIB-ului de 7,5% din iulie-septembrie a contrastat cu creșterea de 4,4% din același trimestru al anului trecut.

 

Șomajul și protestele vin în timp ce repercusiunile economice din cauza crizei pandemice actuale au împins India într-o recesiune economică suplimentară, exacerbând inegalitățile sociale existente și ducând la creșterea șomajului.

Ciprian Pop

Citeste in continuare

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Exclusiv18 ore ago

Pentru cei care își iau amendă pentru că nu poartă masca de protecție: când vă zice organu` că ați încălcat ”legea” să îi cereți Ordinul Comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Afacerilor Interne emis în baza HG nr. 967/2020 care stabilește condițiile în care e obligatorie masca

Asta ca să se vadă cât de deștepți sunt din nou mai marii noștri: Art. 1 din Anexa nr. 2...

Exclusiv19 ore ago

Hai ca au gasit vinovatul pentru inginerul dat afara de PNL!/Ati ghicit, e Pe-Se-De!/Si nu e o gluma!

Aflat în vizită în județul Dâmbovița, premierul României, Ludovic Orban, a fost întrebat despre cazul de la Târgu Mureș de...

D.N.A.3 zile ago

PROMO/In data de 02.12.2020, inregistrari audio/stenograme senzationale cu un sef de institutie de forta

In data de 02.12.2020, Incisiv de Prahova demasca fata hadra a mafiei locale. Inregistrari audio/stenograme care va arunca in “aer”...

Exclusiv3 zile ago

DNA ar fi trebuit să înceapă deja urmărirea penală împotriva lui Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne, pentru ca a dat de șase

Păi asta nu este divulgare de informații nedestinate publicității? Că mai are și folos necuvenit: voturi pentru Vela! DNA ar...

Exclusiv4 zile ago

PROMO/In curand, inregistrari audio/stenograme senzationale cu un sef de institutie de forta

In curand, Incisiv de Prahova demasca fata hadra a mafiei locale. Inregistrari audio/stenograme care va arunca in “aer” o institutie...

Exclusiv4 zile ago

Un ministru dintr-un stat membru al Uniunii Europene admite ca si-au batut joc de propria populatie si ca pandemia a fost speculata, cu pretul vietilor cetatenilor

O premiera! Pentru prima data, un ministru  dintr-un stat membru al Uniunii Europene admite ca si-au batut joc de propria...

D.N.A.5 zile ago

Sotia procurorului Negulescu Mircea confirma: in „Justitia din Prahova” dosarele sunt repartizate „dupa sufletul omului” si „cine poate, oase roade”

La data de 20.06.2020 Incisiv de Prahova publica articolul „Mafia contraataca/Solicitare oficiala catre Comisarul şef de poliţie Marian IORGA –...

Aveti un Pont6 zile ago

Institutii publice din Ploiesti afectate de Covid – 19/Noi focare de infectie printre angajatii din sectorul public/Administratia liberala in „silenzio stampa” si inexistenta

Odată ce PSD însuși a renunțat să mai tărăgăneze lucrurile, a devenit cât se poate de clar că partidele pornesc...

Exclusiv6 zile ago

Aduceti izoleta si pentru Marcel Vela/Il stiti, e baiatul ala care se lauda cu amenzi neconstitutionale de 600 de milioane de Euro de a facut Romania de batjocura in fata lumii

E baiatul ala care participa (nu a infirmat niciodata, desi l-am intrebat expres) la petrecerea dezmatatilor din guvernul Romaniei, fara...

Exclusiv7 zile ago

Ce ati facut timp de 8 luni si pret de 14 miliarde de Euro?

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Horatiu Moldovan, in martie 2020: ,,În afară de achiziţiile de ventilatoare, în România există...

Exclusiv1 săptămână ago

Paiata Manole a dat unda verde unei marionete de la BNR sa imprastie frica in populatia si economia Romaniei, amenintand, in plina criza economica si in recesiune deplina cu represiune financiara la adresa economiei din Romania

Nu pot decat sa constat ca turnatorul securitatii Petrov nu poate decat sa rabufneasca la adresa Presedintelui SUA, Donald Trump,...

Exclusiv2 săptămâni ago

România este într-adevăr lider european, inevitabil!/Se împrumută la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană

La nici două zile de când Adrian Zuckerman, ambasador de origine română al SUA în România ne asigura că ,,România...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Legăturilor subterane între fosta „elită” DNA ST. Ploiești și judecătoarea Zamfirescu Anca Corina/Zidul de protecție creat in jurul „elitelor” de la DNA ST. Ploiești ce actioneaza ca un grup de crimă organizată

In prezentul articol ne vom referi strict la judecătoarea Zamfirescu Anca Corina si la zidul de protecție creat in jurul...

laptop-reconditionat laptop-reconditionat
Diverse2 săptămâni ago

De ce să alegi un laptop refurbished?

Laptopurile refurbished au devenit tot mai populare în ultimii ani în domeniul IT. România se numără printre țările cu cei...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Reamintim ca – ziarul Incisiv de Prahova a lansat o aplicatie de mobil care ofera utilizatorilor posibilitatea sa gaseasca toate stirile importante intr-un singur loc/Ne respectam pentru ca va respectam!

Pierre Auguste Renoir, înainte de a muri, a spus: „Cred că am început să înţeleg anumite lucruri” Ziarul Incisiv de...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!