Connect with us

Actualitate

Calendarul guvernului PNL. După Iohannis

Incisiv

Publicat

pe

Președintele Klaus Iohannis a făcut marele anunț. În public. Nu s-a adresat deci doar staff-ului restrâns din conducerea PNL. A ținut să informeze întreaga clasă politică, populația României și, până la urmă, lumea întreagă că moțiunea de cenzură va trece. Și imediat va organiza consultări și va numi un premier liberal. Premierul unui guvern de tranziție. De ce a procedat așa? Și care vor fi pașii următori?

S-a dovedit că am făcut un raționament corect. Atunci când am preconizat că nici Klaus Iohannis, nici PNL nu mai pot da înapoi. Și că vor fi siliți să-și asume guvernarea. La propriu. Nu doar declarativ. Și iată, acum avem o confirmare oficială. Klaus Iohannis încearcă să instaleze de îndată un guvern PNL. De tranziție.

O precizare extrem de importantă, pe care Klaus Iohannis a făcut-o în discursul public de la Iași, este că liberalii trebuie să se pregătească să guverneze. Iar acest guvern liberal va fi unul de tranziție. Care, atenție, va trebui să gestioneze alegerile. Prin urmare, Klaus Iohannis ia în calcul o schimbare de Guvern până la alegerile prezidențiale. Deci foarte repede. De ce atât de repede?

Un guvern, fie el și de tranziție, destinat să funcționeze un an de zile, are nevoie de un buget. Bugetul trebuie să exprime filozofia liberală. Dacă mai există așa ceva. Dacă nu, el trebuie măcar să materializeze câteva dintre opiniile politice exprimate cu o frecvență mai mare de către liderii acestui partid. Elaborarea bugetului într-un format final nu poate fi operată însă din afara guvernării. Este obligatoriu ca PNL să fie la butoane, iar miniștrii acestui partid să aibă acces la o serie întreagă de informații, care se presupune că până în prezent le-au fost ascunse de către PSD. Anul viitor, România, în viziunea lui Klaus Iohannis, de altfel cât se poate de corectă, va trebui să pornească având deja adoptată în Parlament o lege a bugetului. Știe că va fi greu, pentru că partidele care au semnat moțiunea de cenzură, care speră el că vor și vota ce au semnat, nu vor face parte toate din algoritmul politic a noului guvern, în esența lui PNL, și nici nu vor susține necondiționat măsurile pe care le va adopta să spunem cabinetul lui Ludovic Orban. De aceea, chiar și procedura de adoptare a bugetului pe 2020 va necesita intense negocieri, care, la rândul lor, vor consuma timp.

Acum semnalul a fost dat. Klaus Iohannis a apăsat în fine pe pedala de accelerație. Asta înseamnă că PNL, până la votul moțiunii de cenzură, care va avea loc joi, trebuie să-și pregătească un plan minuțios în câteva variante. Să ia mai întâi în calcul că vor guverna singuri, fără niciun alt partener politic. De altfel, USR a afirmat de multe ori că nu dorește să guverneze până la sfârșitul anului 2020, după ce se vor fi consumat alegerile parlamentare, sau până la eventualele alegeri anticipate. PMP, la rândul său, a afirmat răspicat că Ludivic Orban nu e bun de premier. Și că nici nu se gândește să facă parte din echipa acestuia. La fel, Pro România, prin vocea lui Victor Ponta, lider politic predispus însă să se răzgândească la fiecare pas. Nici UDMR nu s-a arătat dispus să intre într-o guvernare, cel puțin înainte de alegerile parlamentare, alături de o echipă Ludovic Orban. Dar președintele, pentru moment cel puțin, nu are de ales.

Klaus Iohannis trebuie să-i încredințeze lui Ludovic Orban sarcina formării guvernului liberal. Admițând că guvernul format de acesta din urmă cade la vot în Parlament, va face o altă nominalizare. Dar și această operație cere timp. Iar numărătoarea inversă a început. Dacă vrea să termine treaba până la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis, pentru prima dată probabil în viața lui politică, va trebui să apese pedala de accelerație la maximum. Cu atât mai mult cu cât, chiar și dacă se intră în spirala alegerilor anticipate, după o eventuală respingere a celei de-a doua nominalizări, Klaus Iohannis tot trebuie să știe cu exactitate cum stă până la alegerile prezidențiale.

Și cum anume va funcționa un guvern exclusiv liberal? Ludovic Orban va fi premier și își va forma un cabinet dintre oamenii din partid în care are încredere, încredințând poate unele ministere unor așa-ziși tehnocrați, pentru a lăsa astfel spațiu de manevră și celorlalte partide politice din actuala opoziție. În aceeași logică, este de presupus că și miniștrii secretari de stat vor fi numiți tot din rândul unor așa-ziși tehnocrați. Prin buget va încerca să dea cât de cât satisfacție și celorlalte partide. Acest guvern de tranziție se va mișca la liber impuse și, pe parcursul gestionării situației politice și economice, va trebui să se dea de mai multe ori peste cap, oferindu-le motive de satisfacție partidelor care îi pot asigura majoritatea în Parlament, pentru proiecte punctuale. Acest guvern va începe, operațiune care va dura câteva luni, prin a-i înjura pe pesediști pentru greaua moștenire lăsată și va face dezvăluiri referitoare la cheltuielile nesăbuite, după opinia PNL, făcute de Viorica Dăncilă. Apoi își va consuma energiile până la epuizare, în efortul de a gestiona lucrurile și de a schimba din mers direcția în care se îndreaptă România. În cele din urmă, guvernul Orban va sfârși hulit și dat jos de la putere. Asta se va întâmpla imediat după alegerile parlamentare. Așa se explică de ce Klaus Iohannis a vorbit doar despre un guvern de tranziție, cu o durată de existență limitată.

Ar trebui să ne mai fie clar și faptul că Iohannis respinge ideea unui viitor guvern alcătuit din toate partidele care au semnat pentru moțiunea de cenzură. Își dă și el seama de atâta lucru, înțelege și el că un asemenea guvern nu ar fi funcțional, întrucât fiecare decizie se va lua abia după ce reprezentanții tuturor formațiunilor politice se vor sfâșia între ei. De cele mai multe ori în văzul lumii.

Sorin Rosca Stanescu

 

Actualitate

Tatăl lui Ludovic Orban, Imre Orban, a fost ofițer de Securitate

Incisiv

Publicat

pe

De

Bugetul.ro a mers pe urmele acestei dezvăluiri, descoperind chiar o declarație făcută de șeful liberalilor în acest sens.

În anul 2006, Ludovic Orban a recunoscut că tatăl său a fost angajat al Securității, conform HotNews.ro. Însă, șeful PNL a precizat că Imre (Emeric) Orban a încheiat orice colaborare cu Securitatea înainte de a se naște el.

„Liberalul Ludovic Orban a declarat in cadrul emisiunii 100% (Realitatea TV), raspunzand intrebarilor de final, ca Securitatea a incercat sa-l racoleze in perioda cand se afla in armata, dar ca a refuzat categoric. „Am si suferit de pe urma acestui refuz fiindca mi s-a violat corespondenta si a trebuit sa rad diferite chestii uscate de pe faianta de la WC”, a declarat Orban.

Orban a recunoscut ca tatal sau a fost angajat al Securitatii avand gradul de capitan in rezerva, dar spune ca a incheiat orice colaborare cu Securitatea inainte de a se naste el”, scria HotNews.ro.

Inclusiv pe site-ul CNSAS apare parcursul profesional al lui Orban Imre, născut la 3.10.1920 și decedat în anul 2005.

Tatăl lui Ludovic Orban a lucrat pentru Securitate între 1948 și 1956. Conform CNSAS, la 29.02.1956, el a fost trecut în rezervă, confirmându-se astfel ce a declarat șeful PNL, anume că tatăl său a încheiat colaborarea cu Securitatea înainte de a se naște el.

Unitatea pentru care a activat Imre Orban a fost Direcția Regională Brașov/Stalin, potrivit CNSAS precizeaza publicatia sus mentionata.

Incisiv de Prahova vine cu noi precizari:

Deci. Imre Orban  a fost ofiter de Securitate intre 1947 si 1958. A fost dat afara odata cu plecarea consilierilor sovietici. Asta spune multe!…Nu?…
Ăsta a fost Orban Imre (Emeric). Nascut in 1920 in Odorheiul Secuiesc. Ofiter de miliție si apoi de securitate. Copii: Leonard (primul comisar european din partea Romaniei); Ludovic (Lajos) – prim ministru. Cum tot numai ăstia, tovarăși ?!? (Cristina T.).

 

 

Citeste in continuare

Actualitate

“Nu mi se pre normal sa avem la cel mai inalt nivel pe turnatorul securitatii Petrov”! Dar de “Manole” cunoscut si ca Mugur Isarescu aveti retineri?

Incisiv

Publicat

pe

De

Il aud la tv pe domnul Tariceanu, “nu mi se pre normal sa avem la cel mai inalt nivel pe turnatorul securitatii Petrov”! Bravo domnule Tariceanu! Cand ati facut alianta in 2004 cu turnatorul securitatii petrov, nici dumneavoastra nu stiati, ca petrov, ca Directia de informatii a armatei era parte a securitatii? Astept din partea dumneavoastra si continuarea declaratiei: “nu mi se pare normal ca la cel mai inalt nivel sa il avem pe turnatorul securitatii – Manole. Cunoscut si ca Mugur Isarescu”. Daca va retine ceva sa declarati asta, va informez eu ca DIE, care se ocupa cu spionarea NATO inainte de 1989, era tot parte a fostei securitati, precizeaza pe pagina sa de socializare analistul Radu Teodor Soviani. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Actualitate

Cine a băgat ”conserve” la USR!

Incisiv

Publicat

pe

De

(Preluare National – Catalin Tache):

Creatorii ”partidului anti-sistem” Uniunea Salvați România au avut mare grijă ca să respecte de la bun început chiar prima regulă a sistemului! Și anume aceea ca pe funcțiile de conducere să fie promovați tocmai oameni șantajabili! Iar ”găsirea” la țanc a dosarului de la CNSAS a atât de vocalei lidere a USR-ului bucureștean, Roxana Wring este doar prima ”conservă” deschisă parcă special pentru a umple Uniunea cu mirosul pestilențial al colaboraționismului cu serviciile, încă de pe vremea Securității ceaușiste.

De asemenea, la doar câteva zile după decaparea Roxanei Wring i s-a arătat ”pisica” și rivalului de moarte al președintelui Klaus Iohannis pe dreapta politică românească… Însă în cazul lui Dan Barna aceasta nu a fost chiar ”moartă” cu totul! Pentru că ”ancheta jurnalistică”, adică publicarea unui dosar de la minister arată mai mult o crasă imoralitate, decât o ilegalitate evidentă. Dar cel puțin astfel i s-a transmis ”incontrolabilului” Barna că oricând cel care a băgat ”conservele” la USR le poate deschide public. Asta dacă adevărații băieți deștepți consideră că oricum acestora li se apropie ”termenul de expirare”, dacă nu cumva chiar s-au ”împuțit” cu totul între timp…

De ce nu o fi jucat a LOTO?

Cu toate că speța de acum fostei lidere useriste ar trebui în mod normal să se afle în mijlocul unei puternice controverse, cazul ei de colaborare cu Securitatea a fost ”îngropat” imediat cu demisia din fruntea Organizației USR București. Dar, totuși, biografia mai mult sau mai puțin romanțată a Roxanei Wring lasă în urma sa o mare întrebare : cum de nu o fi jucat aceasta la LOTO, la ce ”baftă” a putut avea în viață, mai ales pe vremea comuniștilor? Pentru că, în anul de grație 1977, imediat după terminarea facultății aceasta a fost angajată direct la ONT Carpați, la sediul central din ”buricul” Capitalei! Repet, în 1977, atunci când miile de studenți care la fel au terminat studiile universitare credeau că l-au luat pe Dumnezeu de picior dacă apucau la repartiție un loc unde totuși barem puteau ajunge direct cu trenul! Ce-i drept, după doi-trei ani sistemul relațional intervenea și atunci și se mai puteau obține derogări pentru întoarcerea în marile orașe unde au studiat. Dar ca Roxana Wring să fie repartizată direct de pe băncile facultății la ONT Carpați, asta da minune! Și cu toate că ghizii cu normă întreagă sau colaboratorii care aveau privilegiul însoțirii grupurilor de turiști străini erau de departe privilegiații sorții acelor vremuri, iată că Roxana Wring a părăsit instituția după doar doi ani! Ea lucrând la ONT Carpați între septembrie 1977 și noiembrie 1979, perioadă în care l-ar fi cunoscut pe britanicul Michael Roland Wring, un inginer petrolist care ulterior a făcut afaceri și în România. Iar comuniștii cei răi nu i-au dat drumul să plece din țară Roxanei Wring ”decât după șase luni”! Ce-i drept, un termen care în afară de Roxana Wring tuturor celorlalți care au încercat să părăsească România ceaușistă li se pare iarăși un adevărat miracol, din moment ce până și evreii, sașii sau șvabii erau fericiți dacă primeau această permisiune după doi-trei ani…

 

 

Citeste in continuare

Parteneri

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Actualitate1 zi ago

Tatăl lui Ludovic Orban, Imre Orban, a fost ofițer de Securitate

Bugetul.ro a mers pe urmele acestei dezvăluiri, descoperind chiar o declarație făcută de șeful liberalilor în acest sens. În anul...

Actualitate1 zi ago

“Nu mi se pre normal sa avem la cel mai inalt nivel pe turnatorul securitatii Petrov”! Dar de “Manole” cunoscut si ca Mugur Isarescu aveti retineri?

Il aud la tv pe domnul Tariceanu, “nu mi se pre normal sa avem la cel mai inalt nivel pe...

Actualitate1 zi ago

Cine a băgat ”conserve” la USR!

(Preluare National – Catalin Tache): Creatorii ”partidului anti-sistem” Uniunea Salvați România au avut mare grijă ca să respecte de la...

Actualitate1 zi ago

Vasilica ia lectii de drept pe Facebook

Ridicati-va, intra instanta! Mai precis, onorata instanta Vasilica Danilet, dezvaluie colegii de la Lumea Justitiei. Credeati ca a lasat Vasilica...

Actualitate1 zi ago

Uzina de cancer: companie austriaca, acuzata de genocid industrial in Romania

(Preluare Inpolitics): O mare companie austriacă specializată în producția de aluminiu, Hammerer Aluminium Industries, este ținta unor acuzații extrem de...

Actualitate3 zile ago

Jurnalista Sorina Matei face dezvaluiri teribile despre un important judecator din Romania

“Justiția în România. Fiți atenți aici. Un judecător important dintr-o instanță mare din România pe care o știe toată lumea-...

Actualitate3 zile ago

,Economia globală se află într-o încetinire sincronizată și, ne revizuim încă o dată ÎN JOS creșterea economică pentru 2019”

,Economia globală se află într-o încetinire sincronizată și, ne revizuim încă o dată ÎN JOS creșterea economică pentru 2019, la...

Actualitate3 zile ago

S-a dat ”oralul” la Corpul de control!

(Preluare National – Catalin Tache): Miercuri, 16 octombrie, de la ora 16.10, a fost programat interviul pentru titularizarea împuternicitului de...

Actualitate3 zile ago

Ponta, etichetat drept ”psihopat” si analizat alaturi de mari criminali

(Preluare Inpolitics): Am avut un eveniment spectaculos și grav, totodată, după dezvăluirile Rise Project privind afaceri neprincipiale ale unui politician...

Actualitate3 zile ago

In apărarea lui Klaus Iohannis

O importantă instituție autonomă a statului român și-a încălcat statutul și a intervenit în plină campanie electorală printr-o decizie politică,...

Actualitate3 zile ago

DEZILUZIE LA POLITIA LOCALA PLOIESTI

Pe data de 09.10.2019, Incisiv de Prahova publica articolul “Comisarul de poliție ANA MARIUS CĂTĂLIN de la DNA ST Ploiesti...

Actualitate4 zile ago

EXCLUSIV/Iata cate ceva despre gasca lui Orban din sfere ale puterii PSD…/Oare nu or fi stiut PSD – isti despre relatiile oculte ale lui Orban propus premier acum!

Laura Rusescu „amanta” lui de pe vremea ministeriatului 2007,  se pare ca are si un copil cu ea cam acum...

Actualitate4 zile ago

Doamna Laura Codruta Kovesi va avea de oscilat in privinta primului caz din Romania pe care il va investiga: sa fie Teldrum sau ,,Grupul” lui Dan Barna

Am reusit cu greu (pentru ca site-ul se incarca greu) sa citesc investigatia riseproject: Adevarul despre Dan Barna. O investigatie...

Actualitate4 zile ago

RESTAURATIA SISTEMULUI TICALOSIT

Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului avertizeaza intr-un comunicat emis luni. AJADO il distruge pe Iohannis: „Intentia declarata a Presedintelui...

Actualitate4 zile ago

Premiera in justitie- Decizia Curtii Constitutionale privind specializarea completurilor de judecata invocata in procesul lui Cristinel Toader la Tribunalul Prahova.

Consiliul Superior al Magistraturii și Colegiul de conducere al instanței supreme ar fi trebuit să elaboreze un set de reguli...

Partener media exclusiv

stiri actualizate

Top Articole Incisiv