Connect with us

Actualitate

”Ficusul” din Biroul Oval!

Publicat

pe

(Preluare National – Catalin Tache):

Așa după cum dezvăluiam chiar înainte de convocarea de urgență a președintelui român la Washington, prezentată de unii și drept o ”vizită oficială”, Klaus Iohannis nu a mai avut timp să-și revină, fiind astfel ”luat cu japca” de către Donald Trump. Cel care a arătat încă o dată ce înseamnă să acționezi strict în interesul țării al cărei președinte ești, astfel că Trump a reușit să bifeze absolut toate punctele de interes, mai ales cele economice de pe agenda marilor companii americane. Cele care de altfel i-au și cerut Casei Albe să intervină pe lângă ”partenerul” de la București pentru a mai frâna din avântul investițiilor ”Made in China”.

Lăsat din brațe de Angela Merkel, ”neamțul” a fost recuperat de americani

Asta în timp ce Klaus Iohannis nu doar că a arătat încă o dată că habar nu are de ”regulile jocului” la cel mai înalt nivel diplomatic, dar și că nu este în stare măcar să se adapteze din mers la ritmul impus de ”masculul alfa” de necontestat al negocierilor, așa cum a făcut-o barem consilierul Bogdan Aurescu. De altfel, singura ”inițiativă” a șefului statului român la întâlnirea în care România nu a obținut decât un ”trimis la plimbare” semi-politicos cu formularea ”ne mai gândim” cu privire la ridicarea vizelor a fost cea a punerii pe cap a ”suvenirului” primit de la Trump și care probabil va reprezenta cea mai mare realizare a mandatului prezidențial a lui Iohannis! Ce-i drept, ”stăpânii” s-au amuzat teribil văzând cum ”înghite” cu rictusul de rigoare pe față președintele României umilința de a-și pune o șapcă pe cap în plină întrevedere cu guvernul SUA, probabil tot la fel cum ”părinții” națiunii americane se delectau cu imaginea liderilor ”pieilor roșii” care se împopățănau cu mărgelele de sticlă primite de la coloniști! Însă cum nimeni nu avea oricum prea mari așteptări de la Iohannis să fie tocmai acum un ”președinte jucător”, nici dezamăgirea românilor nu are de ce să fie așa de mare, după tradiționala ”politică” națională de ”ce-am avut și ce-am pierdut…” Numai că pentru inițiații sistemului a fost pur și simplu halucinantă abordarea în forță a Administrației Statelor Unite ale Americii, cea care a dat un comunicat cu ”angajamentele” economice luate de România chiar în timpul întrevederii și înainte ca barem șeful statului român să le afle el însuși! Astfel că ”ficusului” din Biroul Oval nu i-a mai rămas la ieșire decât să-și asume neputuncios ”foaia de parcurs” întocmită de oamenii lui Trump. Cel care a arătat ce înseamnă să te comporți ca un adevărat președinte care obține ”profit” pentru țara sa, în timp ce ”pasivitatea” năucă a lui Iohannis va costa România multă vreme de acum înainte. Pentru că, în fond și la urma urmei, strategia cu ”copilul care nu plânge nu primește” este valabilă chiar și la acest nivel. Iar pentru poporul român, Iohannis nu a cerut de la americani decât ”noi trupe”… Ratând prin urmare o ocazie cu care statul român rar se va mai întâlni, mai ales că pragmaticul Donald Trump ne-ar fi putut întinde astfel o mână reală de ajutor, așa cum a făcut de altfel cu Polonia! Celălalt aliat strategic al Administrației Republicane din Europa de Est, dar care, să nu uităm că a ajuns să benficieze de un offset în procent de 36 la sută din contractele de armament cu companiile americane. Asta în timp ce statul român a ”amanetat” deja achiziția de rachete Patriot de la compania americană Raytheon, cu 4 miliarde de dolari și alte 1,5 miliarde dolari date pe rachete HIMARS concernului Lockheed Martin, fără ca măcar un singur dolar să se întoarcă în economia românească! Deși legislația prevede că se poate face offset până la 80 la sută din valoarea unui astfel de contract de armament!

Habar nu avea ce angajament și-a luat!

Iohannis a intrat la Casa Albă cu capul plecat și a ieșit tot așa, dar cu o șapcă suvenir…

”Angajamentele” României că vor stopa activitatea concernului HUAWEI în dezvoltarea tehnologiei 5G și construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă de către China General Nuclear Power Corporation au fost incluse în comunicatul de presă al Casei Albe, ”difuzat în timpul întrevederii între cei doi șefi de stat”!!! Iar asta spune totul despre această întrevedere, ”fumigenele” despre mângâiatul pe șapcă a lui Iohannis cum luptă el cu corupția nereușind să acopere cruda realitate a poziționării președintelui român. Pentru că a da un comunicat public cu angajamentele luate de România chiar la începutul întrevederii, când unele dintre subiecte nici măcar nu apucaseră să fie abordate este o adevărată ”rangă în dinți” diplomatică dată unui șef de stat străin, una fără precedent chiar și pentru atât de combativul Donald Trump! Cel care a odonat și Iohannis a executat, aceasta fiind de fapt adevărata ”fotografie” a întregii vizite. Una intempestivă și care a luat prin surprindere chiar și Palatul Cotroceni, după cum dezvăluiam chiar zilele trecute. Mai ales că ”urgența” acestei invitații a fost justificată strict de ”pontul” primit de Donald Trump de la agențiile guvernamentale americane că președintele român nu se mai află în grațiile cancelarului german Angela Merkel și că astfel Iohannis poate fi ”recuperat” din mers de către Adminsitrația Republicană. Mai ales că nu costă nimic, ba din contră…

Partea română a aflat că a intrat în ”război economic” cu China și investițiile HUAWEI și cele de la Cernavodă din comunicatul Casei Albe!

Cu capul în pământ…

Așa a intrat președintele României la Casa Albă… Cu capul în pământ și mersul ”legănat”, astfel că dacă nu îl ”ghida” Trump din spate risca să se lovească de ușă! Și tot astfel a și ieșit, cu singura ”schimbare în bine” că a respirat ceva mai ușurat, fericit că a scăpat cum-necum de această corvoadă picată pe capul lui… Fără însă să-i mai pese că astfel nicio viitoare autoritate românească nu va mai îndrăzni multă vreme de acum înainte să renegocieze cu Statele Unite ale Americii vreuna din ”tâmpeniile” deja comise! Și asta cu toate că până și ”ficusul” Iohannis pare să se fi simțit oarecum stânjenit de conferința de presă în care președintelui român  nu i s-a pus nicio întrebare! Asta după ce Trump s-a dezlănțuit vorbind de Afaganistan și China, asistat de ”mutul”, dar altfel arogantul Iohannis. Astfel că, așa după cum anticipam, de ceea ce s-au temut cel mai mai tare până și liderii responsabili din sistem nu am scăpat… Și anume că ”în disperarea lui, Iohannis va fi în stare să semneze orice…”! Nefiind însă aici în niciun caz vorba de ”frecția la picior de lemn” a declarației comune privind ”întărirea parteneriatului”…

 

 

Actualitate

Suedia alocă suma colosală de 30 miliarde de dolari pentru apărare, anticipând un nou prag NATO

Publicat

pe

De

Stockholm se pregătește să facă un salt uriaș în cheltuielile militare, țintind 3,5% din PIB, în contextul așteptărilor privind un nou obiectiv NATO.

Un nou prag NATO la orizont?

Premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat într-o conferință de presă că „presupunerea sa calificată” este că NATO va stabili ținta de 3,5% la summitul alianței din iulie. Suedia deja plănuiește să atingă această cifră „în următorii cinci ani”, a adăugat el.

Un efort financiar considerabil

Această mișcare vine cu un cost substanțial de 300 de miliarde SEK (30 miliarde de dolari), pe care țara intenționează să-i împrumute dacă propunerea este aprobată de parlament. Legislația va fi prezentată pe 15 aprilie și votată până pe 20 iunie, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

De la 2,4% la 3,5% din PIB

Cheltuielile actuale ale Suediei pentru apărare se ridică la 2,4% din PIB – deja peste ținta NATO de 2% – cu planuri de a le crește la 2,6% până în 2028. Deși Partidul Moderat de guvernământ are o coaliție cu Democrații Suedezi în parlament, intenționează să caute un sprijin larg pentru această inițiativă.

Motivații transatlantice

Kristersson a fost sincer cu privire la motivațiile sale, recunoscând că creșterea este parțial menită să mențină relații puternice cu Statele Unite.

„Nu vreau să acționăm într-un mod care să submineze posibilitatea cooperării transatlantice. Dar nu putem nici să presupunem sau să considerăm de la sine înțeles că Statele Unite vor continua să acționeze în Europa așa cum au făcut-o în ultimii 80 de ani”, a spus el, adăugând că unele declarații și mișcări ale administrației Trump sunt „destul de dificil de înțeles pentru noi în Europa în acest moment”.

„Acest lucru ar reprezenta o consolidare semnificativă a NATO europeană. Să nu uităm că NATO europeană este cea care este testată în acest moment”, a subliniat Kristersson.

Priorități de investiții

Este prea devreme pentru a specifica modul în care vor fi alocate fondurile, deși diapozitivele prezentate de Kristersson au inclus drone, sisteme de apărare aeriană și muniție. „Va fi vorba despre nevoile de capacitate ale NATO – ceea ce cere NATO. Pentru Suedia, o mare parte din aceasta se învârte în jurul Mării Baltice”, a explicat el.

Sprijin continuu pentru Ucraina

În plus, cadrul financiar aprobat pentru sprijinul militar acordat Ucrainei va crește de la 25 de miliarde SEK la puțin peste 40 de miliarde SEK în 2025, realizat prin aducerea în avans a investițiilor planificate inițial pentru 2026. Guvernul va revizui cadrul de finanțare pentru Ucraina pentru 2026 la o dată ulterioară.

De la invazia Rusiei în Ucraina, sprijinul militar al Suediei pentru Ucraina se ridică la aproximativ 61,9 miliarde SEK începând cu 30 ianuarie 2025, livrat prin 18 pachete de ajutor, conform fișei informative a guvernului.

Citeste in continuare

Actualitate

Armata SUA testează operațiuni mobile cu Unitatea Multi-Domeniu

Publicat

pe

De

Unitatea 1 Multi-Domeniu a Armatei SUA demonstrează capacitatea de a menține operațiunile în mișcare, cu ajutorul Collins Aerospace.

Dificultăți inițiale

Unitatea 1 Multi-Domeniu (MDTF) a Armatei SUA, operând dintr-o tabără improvizată, se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește securitatea, software-ul complex și conectivitatea instabilă atunci când trebuie să se relocheze.

Soluția Collins Aerospace

Pentru a depăși aceste obstacole, Collins Aerospace a colaborat cu unitatea pentru a demonstra posibilitatea de a efectua misiuni în mișcare. În timpul unui exercițiu recent, au demonstrat capacitatea de a muta echipamentul și software-ul de misiune dintr-o locație fixă într-un vehicul echipat cu internet prin satelit și 5G, menținând operațiunile fără întreruperi.

Capacități imbunătățite

Sistemul, numit Next Generation Battle Management On The Move, integrează inteligența artificială și învățarea automată pentru a ajuta unitatea să analizeze rapid datele și să identifice amenințările.

Dezvoltare și testare intensivă

Echipa Collins a lucrat îndeaproape cu unitatea timp de două săptămâni pentru a rafina și testa sistemul, dezvoltând prototipuri și ajustând software-ul pentru a se asigura că tranziția de la o locație fixă la operațiuni mobile este perfectă.

Beneficii și perspective

Exercițiul a demonstrat viabilitatea conceptului, iar echipa Collins intenționează să reducă timpul de exercițiu la jumătate în versiunile viitoare. Dezvoltarea în faze permite unității să utilizeze tehnologia pe măsură ce se îmbunătățește, fără a aștepta un produs final.

Citeste in continuare

Actualitate

Cum sa alegi cea mai avantajoasa optiune de mobilitate cand vii in tara

Publicat

pe

De

Atunci cand aterizezi pe Aeroportul International Henri Coanda din Otopeni, mobilitatea devine o prioritate. Serviciile de inchirieri auto disponibile aici iti ofera libertatea de a te deplasa rapid si confortabil, fara a depinde de orarele transportului public sau de costurile ridicate ale taxiurilor.

Diversitatea companiilor de rent a car din zona Otopeni este impresionanta. De la firme internationale renumite pana la companii locale ce se remarca prin disponibilitatea 24/7 si raportul excelent calitate/pret, ai la dispozitie o gama variata de optiuni pentru a-ti satisface nevoile de transport.

Un aspect important de luat in considerare la inchirierea unei masini este varsta minima impusa de companie. De exemplu, trebuie sa ai cel putin 18 ani si un permis de conducere valabil, insa anumite categorii de vehicule pot necesita o varsta minima mai mare si pot implica taxe suplimentare pentru soferii tineri.

Transparenta costurilor este esentiala. Multe companii se lauda cu tarife fara taxe ascunse si fara necesitatea unei garantii, facilitand procesul de inchiriere pentru clienti.

Pentru cei care cauta flexibilitate in ceea ce priveste kilometrajul, exista optiuni de inchiriere fara limita de kilometri, cu livrare non-stop la aeroport si in oras, asigurand astfel o experienta fara griji.

Daca preferi sa compari ofertele mai multor companii intr-un singur loc, exista platforme online care iti permit sa gasesti cele mai mici preturi de la diverse firme importante, economisind timp si bani.

Un alt furnizor de incredere este cel care ofera o gama larga de vehicule, de la economice la de lux, disponibile direct in incinta aeroportului.

Pentru cei care doresc o solutie rapida si practica, site-ul inchirieriauto-otopeni.com ofera optiuni variate de vehicule, cu posibilitatea de rezervare online simpla si eficienta. Flota lor include modele precum Ford Mondeo, Dacia Logan sau Opel Zafira cu 7 locuri, adaptate nevoilor diverse ale clientilor.

Inainte de a face o rezervare, este recomandat sa analizezi cu atentie termenii si conditiile fiecarei companii, sa verifici acoperirea asigurarilor incluse si sa te asiguri ca intelegi politicile privind combustibilul si eventualele taxe suplimentare. O planificare atenta iti va asigura o experienta placuta si lipsita de surprize neplacute.

In concluzie, serviciile de inchirieri auto din Otopeni de la Inchirieriauto-otopeni.com reprezinta solutii de mobilitate pe care te poti baza de fiecare data cand ajungi in tara. Indiferent de preferintele si bugetul tau, vei gasi cu siguranta o optiune care sa iti satisfaca nevoile, asigurandu-ti astfel o calatorie confortabila si fara griji.

 

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv6 ore ago

O nouă proba de corupție: Caracatița de la Vălenii de Munte își dezvăluie tentaculele

Corupție și abuzuri în fața justiției După dezvăluirile anterioare ale ziarului nostru, Incisiv de Prahova, legate de corupția endemică de...

Exclusiv6 ore ago

WHITE TOWER: Percheziții, audieri și rețineri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești

Magnatul Daniel Ștefănescu, audiat în megaescrocheria imobiliară WHITE TOWER Ieri, magnatul Daniel Ștefănescu, recunoscut ca unul dintre cei mai mari...

Exclusiv6 ore ago

Când legea devine opțională: FSANP îi prezintă nota de plată lui Halchin

10.000 lei daune morale pentru fuga de întrebări Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) nu mai tolerează discuțiile...

Exclusivo zi ago

Bomba cu ceas de la Vamă: Parcare fără autorizație și hala de documente în stil „Bună Ziua”!

Cisterne versus Fast-Food: Judecata în parcul “Gărilor” (aici) Într-o dimineață la Vama Ploiești, imaginează-ți un peisaj de poveste: camioane colorate,...

Exclusiv2 zile ago

Bombă ecologică cu ceas la Vama Ploiești: Ilegalități, corupție și un risc de dezastru iminent! (I)

Dezvăluiri șocante despre o rețea de interese obscure care pune în pericol vieți omenești și mediul înconjurător. O investigație jurnalistică...

Exclusiv2 zile ago

Pamflet: Cătălin Luncașu, de la adjunct la… ajutor de birou

Tragedia tonerului secat și a loialității evaporate În lumea fermecată a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), unde favoritismul înflorește asemenea...

Exclusiv2 zile ago

Acuzații grave de corupție și abuz în cadrul Poliției Române: Sindicatul Diamantul denunță un sistem parazitar

Emil Pascut acuză conducerea Poliției de incompetență, favoritism și exploatare a personalului. Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul a lansat...

Exclusiv2 zile ago

Fost subsecretar de stat în MAI pledează pentru modernizarea echipamentelor forțelor de ordine

O conferință organizată la Senatul României a adus în discuție necesitatea dotării polițiștilor români cu dispozitive cu electroșocuri, o măsură...

Exclusiv3 zile ago

Vălenii de Munte: Dovada video expune caracatița corupției – Un sistem putred până la maduvă

Vălenii de Munte: Caracatița corupției expusă – Dovada video socantă! CORUPȚIE ȘI ABUZURI ÎN VĂLENII DE MUNTE: O CARACATIȚĂ CU...

Exclusiv3 zile ago

Escrocheria White Tower & City Gate: „Cei Trei Muschetari Notariali” și rețeaua de corupție

Dezvăluiri șocante despre implicarea unui notar public în mega-frauda imobiliară (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc. Scandalul imobiliar White...

Exclusiv3 zile ago

DSDRP: O direcție între îndrumare și haos – cazul Ilie și Spătaru

Îndrumare absentă, control obsesiv Direcția Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP) a devenit un exemplu de management ineficient, caracterizat de...

Exclusiv4 zile ago

Poliția Română destructurează rețele infracționale în urma unor ample acțiuni de combatere a criminalității economice

Acțiuni de amploare  Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au desfășurat 21 de acțiuni de amploare, rezultând instituirea de măsuri...

Exclusiv5 zile ago

Vălenii de Munte: Caracatița și „Blondul” – Show-ul corupției în prime time

Joc de culise în Vălenii de Munte Stimați telespectatori/cititori, faceți-vă comozi și pregătiți popcornul, căci telenovela corupției din Vălenii de...

Exclusiv5 zile ago

Decizie crucială a ICCJ: Lipsa retroactivității majorărilor salariale pentru specialiști

Clarificări legale privind drepturile salariale Prin Decizia 105 din 09.12.2024, publicată în Monitorul Oficial al României pe 14.02.2025, Înalta Curte...

Actualitate6 zile ago

Cum prinde glas copilăria: Jucăriile de plus personalizate și tainele învățării prin joacă/ursuletultau.ro

Dragă cititorule, ia loc și răsfață-te puțin, căci azi am să-ți povestesc ceva deosebit — o istorie despre copilărie, despre...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv