Connect with us

Actualitate

Guvernul se agăța de ideea ca PIB-ul va ajunge la 1031 de miliarde de lei (creștere de 5,5%)

Incisiv

Publicat

pe

Negând evoluțiile economice reale (creșterea economică reală este sub așteptări – guvernul raportându-se la o creștere economică de 5% înregistrată în primul trimestru pentru a se agăța de ideea ca PIB-ul va ajunge la 1031 de miliarde de lei (creștere de 5,5%), administrația insistă pentru derapaje bugetare. Niciodată de la marea criză din 2009-2012 România nu a mai avut un astfel de derapaj bugetar precum cel consemnat după primele 7 luni ale anului: 2%. Am detaliat pentru psnews, precizeaza analistul Soviani Radu:

Despre rectificarea bugetară pozitivă a lui ”să facem totu’”

Suntem în cel mai complicat moment financiar de după criza din 2009-2012. Acesta este contextul în care apare rectificarea bugetară pe care ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, se străduiește să o prezinte drept ,,pozitivă’’, în fapt ea reprezentând o reașezare a scaunelor pe Titanic.

Negând evoluțiile economice reale (creșterea economică reală este sub așteptări – guvernul raportându-se la o creștere economică de 5% înregistrată în primul trimestru pentru a se agăța de ideea ca PIB-ul va ajunge la 1031 de miliarde de lei (creștere de 5,5%), administrația insistă pentru derapaje bugetare. Niciodată de la marea criză din 2009-2012 România nu a mai avut un astfel de derapaj bugetar precum cel consemnat după primele 7 luni ale anului: 2%. Asta înseamnă că economia a performat sub așteptări, veniturile fiind mai mici decât cele estimate (pe de-o parte pentru că economia a încetinit, pe de altă parte pentru că au fost prost estimate).

Cu o majorare a cheltuielilor față de primele 7 luni ale anului 2018 de 21,5 miliarde de lei (+14,7%) și cu perspectiva majorării sumelor alocate plății pensiilor pentru promisiunile în vigoare după 1 septembrie, realitatea arată că inclusiv proiectul de buget a fost făcut fără să asigure măcar sumele financiare pentru plata integrală a salariilor (serviciilor de informații li s-au alocat sume prin propusa rectificare exact pentru asta, ceea ce arată că reducerea de bugete nu a existat dar și faptul că s-au alocat sume insuficiente pentru plata obligațiilor curente). Dacă adăugăm și faptul că ,,noul buget’’ taie sume de la stradă, școală și spital, vedem că nici măcar nu vorbim despre o adevărată rectificare (care ar trebui să fie indusă nu de proasta/falsa programare bugetară făcută inițial ci de evoluții diferite ale economiei, neașteptate). La noi guvernul explică faptul că va face această rectificare tocmai pentru că nu s-a modificat nimic în proiecția bugetară: economia crește la fel (5,5%), deficitul bugetar rămâne la fel (2,76% din PIB). Ei bine, lucrurile nu stau deloc la fel.

Avem deja un cocktail financiar periculos (cu majorare insuficientă pentru asigurarea cheltuielilor programate a veniturilor, cu majorare a cheltuielilor cu dobânzile cu 10% față de anul trecut pe vremea asta și cu o deteriorare a perspectivelor de creștere economică. Acest coctail face ca datoria deja contractată să fie mai greu și mai scump de finanțat, situație în care, soluția cea mai bună ar fi ca guvernul să se abțină în a mai face cheltuieli suplimentare după perspectivele dorite și nu cele reale de venituri bugetare. Nu o face și prin urmare rezultatul va fi escaladarea tensiunilor bugetare.

S-a abținut în schimb guvernul de a adopta rectificarea săptămâna acesta (și a amânat-o pe luni), invocând un motiv penibil: ,,ca să nu mai fie interpretări’’. Păi tocmai adoptarea rectificării ar fi condus la tăierea interpretărilor. Or, motivul real este că guvernul nu poate face rectificare bugetară decât pe legi existente. Or, nici impozitul haiduc inventate de minți de argați financiar, nici supra-impozitarea pensiilor speciale, nici propusele taxe pe băuturile cu zahăr nu au fost trecute, până la amânare, prin guvern. Explicațiile ministrului finanțelor arată un administrator financiar în derivă, care nu înțelege ce trebuie să facă: ,,la sănătate rămâne bugetul cum a fost alocat la începutul anului (…) la cercetare să vedem cum maximizăm ceea ce avem alocat deja (…) trebuie să se facă toate eforturile posibile ca cei 650 de milioane de Euro alocați din fonduri europene să intre în buget’’, a spus Teodorovici. Nimic diferit față de politica financiară a analfabeților economici de dinainte de 1989 subsumată sub sloganul ,,să facem totul’’. ,,N-ai voie să cheltui bani publici fără să încerci să îi ceri de la Bruxelles pentru a fi rambursați’’. Se ocupă Bruxelles-ul cu rambursarea banilor publici cheltuiți sau se ocupă cu decontarea unor cheltuieli în urma unor proiecte aprobate? Ceea ce ne transmite ministrul Teodorovici este în esență altceva: cum păcălim realitatea financiară – mizăm în rectificarea bugetară umflarea estimărilor de venituri prin fixarea pe hârtie a unor sume provenite din decontări din fonduri europene a unor cheltuieli publice deja făcute, neaprobate ca proiect.

După criza din 2009 a fost adoptată o măsură care spunea însă altceva: niciun proiect care poate fi finanțat din bani europeni nu va fi făcut din fonduri bugetare naționale. Între timp, politicile financiare au mers în sens contrar: bazaconiile cu autostrăzi și spitale în parteneriat public-privat (abandonate de facto), bazaconia cu autostrăzi aprobate în CSAT, din fonduri publice și nu europene și singura realitate de necontestat – asigurarea cheltuielilor curente, majorate, din împrumuturi consistente.  Un fel de senzație ,,te simți mai bogat’’ oferită contra voturilor.

Peste această instabilitate bugetară, se adaugă instabilitatea politică: există un risc real ca partidul lui Tăriceanu să trântească în Parlament rectificarea bugetară, ceea ce, în mod real echivalează cu o moțiune de cenzură. Cum tratează ministrul finanțelor, care este și Președinte executiv PSD această aproape certă moțiune? ,,PSD este un partid prea important pentru a fi șantajat’’. Oare șantajul se practică la persoanele/instituțiile realmente mici? Judecând după reeșaparea ideii introducerii impozitului pe bacșiș, ca soluție la căderea veniturilor bugetare în raport de majorarea cheltuielilor, putem vedea întreaga dimensiune a actualei administrații politico-financiare: chelneri de bacșișuri mici. (Paul D.).

 

Actualitate

Aniversări, 23 octombrie

Incisiv

Publicat

pe

De

  Astăzi îşi aniversează ziua de naştere!

Citeste in continuare

Actualitate

Ce se va întâmpla cu pacienții Covid-19 ajunși la spital. Arafat a făcut anunțul: „Vom încerca să suplimentăm…”

Incisiv

Publicat

pe

De

Autoritățile sanitare au în vedere suplimentarea, la nivelul unităților de primiri urgențe, a numărului de ventilatoare, care să asigure tratarea corespunzătoare a pacienților Covid-19 până când aceștia intră în secțiile de terapie intensivă. Anunțul a fost făcut de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„La nivelul unităţilor de primiri urgenţe, în discuţiile pe care o să le avem cu colegii, inclusiv mâine, este creşterea capacităţii de ventilaţie pentru a face faţă pacienţilor care ajung acolo până la preluarea lor în secţiile de terapie intensivă.

Noi avem capacitate de ventilaţie în toate unităţile de primiri urgenţe, dar ea este limitată, pentru că este gândită pentru altfel de activitate, dar acum, dacă va creşte numărul, vom încerca să suplimentăm din ventilatoarele pe care le avem în stoc, ca să putem să asigurăm îngrijirea bolnavului, corect, până este preluat de secţiile de terapie intensivă”, a declarat Arafat, joi, în cadrul şedinţei de Guvern.

Guvernul a aprobat OUG pentru bolnavii cu forme medii şi uşoare de COVID-19. Tătaru: Cum vor fi tratați asimptomaticii

Bolnavii de Covid-19 asimptomatici, sau cu simptome ușoare vor putea fi tratați la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie, potrivit Ordonanței de Urgență care a fost aprobată joi de Guvern.

Guvernul a aprobat joi o Ordonanță de Urgență care prevede că persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus și sunt asimptomatice, pot fi tratate la domiciliu.

Această Ordonanță de Urgență prevede „o modificare a legii 136 în care asimptomaticii și oligosimptomaticii și fără comorbidități vor fi tratați la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie”, a declarat ministrul Sănătății.Această Ordonanță a fost anunțată de Nelu Tătaru încă d epe data de 15 octombrie.

„Avem în pregătire o ordonanţă de urgenţă pentru cazurile medii şi uşoare de boală, asimptomatice, să rămână la domiciliu, sub supravegherea şi monitorizarea medicului de familie, urmând ca mijloacele de transport de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să-i ia programat pentru investigaţiile suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologia, ei sunt duşi şi internaţi în unităţile spitaliceşti”, a declarat Nelu Tătaru pe 15 octombrie.

Citeste in continuare

Actualitate

Un polițist controversat – noul prefect al Capitalei

Incisiv

Publicat

pe

De

 

Noul prefect al Capitalei, Traian Berbeceanu, este controversat politist roman, fost sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Alba Iulia, pozitie in care mai multi procurori i-ar fi fabricat probe pentru a obtine inlaturarea sa. Desi acestia din urma au fost condamnati in prima instanta, procesul este suspendat si se asteapta un verdict de la CJUE, intre timp Berbeceanu a ajuns seful de cabinet al ministrului de Interne.

Traian Berbeceanu a lucrat in Politie timp de 25 de ani, pana la pensionarea sa, din 2018, si a condus Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia intre anii 2005 si 2013, pana la punerea sa sub invinuire. In 2007 a primit distinctia de politist al anului in Romania pentru destructurarea mafiei fierului vechi din Hunedoara, in dosarul denumit „Hidra”.

Potrivit rechizitoriului acestui dosar, circa 40 de hunedoreni, bande de hoti de fier vechi, patroni ai unor centre de colectare si angajatii lor au produs prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spalare de bani si evaziune fiscala si pagube de alte cateva milioane de lei prin furturi de pe platforma siderurgica a Hunedoarei. Gruparea a fost destructurata in vara anului 2006, in urma unor descinderi coordonate de Traian Berbeceanu si de procurorul sef delegat de la DIICOT – Sibiu, la acea vreme, Laura Codruta Kovesi.

In perioada intrarii sale in echipa ministrului Marcel Vela, Traian Berbeceanu a fost mai mereu o voce obiectiva, criticand atat unele din deciziile politicienilor, cat si neregulile din Politie.

 

 

 

Citeste in continuare

Harmony Beauty Salon Ploiesti

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
- micropigmentare sprâncene
-extensii gene
- coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
- sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Aveti un Pont3 ore ago

Editorial/Epidemia omoară oamenii sau „democrația”?/In plin „JIHAD” la PNL Prahova se utilizeaza varianta „EBa” la alegerile parlamentare: Mihai Apostolache

Voturile prahovenilor sunt tratate, din nou, cu partea „dorsala” de catre PNL Prahova! Asa se procedeaza cu nemaurile, nu se...

Aveti un Pont1 zi ago

IN GUVERNAREA PNL, IN PRAHOVA – GOLANI CHELIOSI SI INTERLOPI TRANSMIT MESAJE, PROBABIL, PUSE „IN GURA” EDILULUI (NOU ALES), DE SCHIMBARI IN CADRUL UNOR INSTITUTII DE SIGURANTA NATIONALA

Nu credeam să existe atîta golănie în Poliție! Si, inca nu cred! Cred ca exista cheliosi – interlopi, (chiar puscariasi...

Aveti un Pont2 zile ago

Unul dintre Ionești va avea, probabil, norocul să fie iarăși în Parlament căci e perioada liberalismului ăla normal, educat și meritocratic (I)

PNL Prahova a propus un deputat condamnat pentru trafic de influență, pe locul III pe lista pentru Camera Deputaților si...

Exclusiv3 zile ago

Guvernul PNL = Guvern CRIMINAL

Pentru vremelnicii care conduc astăzi Romania, luați o foaie de hârtie și notați. Cea mai mare CRIMĂ pe care o...

Exclusiv3 zile ago

PNL Prahova a propus un deputat condamnat pentru trafic de influență, pe locul III pe lista pentru Camera Deputaților si pe locul I, un MINISTRU DE JUSTITIE care incalca legea/Cel de pe locul II va avea parte de o atentie „deosebita” din partea ziarului „Incisiv de Prahova”/In curand

Chiar ne-am „saturat” sa fim luati de „prosti”… Organizația PNL Prahova condusă de senatorul Iulian Dumitrescu, ajuns acum președinte al...

Aveti un Pont3 zile ago

Coviduță nu se atinge de ștampile, saci, secții de vot/E un comunist, urăște alegerile și democrația/Cică e și foarte petrecăreț, îi plac mult cluburile, nunțile, botezurile, manelele, astea de distracție/Participă zi de zi, noapte de noapte, la pelerinaje și slujbe

Eram puțin îndoită, dar acum m-am convins: Coviduță nu se atinge de ștampile, saci, secții de vot. E un comunist,...

Aveti un Pont4 zile ago

Obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatii publice deschise nu exista in Legea nr 55/2020/Se instituie un abuz in serviciu al autoritatii fata de cetateni prin HG, norma secundara, infralegala in aplicarea legii

Prin HG nr.856/2020 se instituie in anexa 2 la art.3 si 4 masura purtarii mastii de protectie in spatii publice...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Incisiv de Prahova lanseaza, in curand, o platforma in care toti jurnalistii locali si/sau din presa centrala, toti „formatorii de opinie” si/sau toti detinatorii de site-uri sa isi dovedeasca „capacitatea” de formatori de opinie si sa prezinte diplomele reale obtinute care ii recomanda

Fiecare om e un „critic”. Viata e plina de „complimente surprinzatoare”, remarci dure, momente de „constienta de sine si de...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Se instituie un abuz in serviciu al autoritatii fata de cetateni prin HG, norma secundara, infralegala in aplicarea legii!

Prin HG nr.856/2020 se instituie in anexa 2 la art.3 si 4 masura purtarii mastii de protectie in spatii publice...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Breaking News/Alegeri parlamentare 2020/Bataie pe ciolan, in PNL/Surse: Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pe pozitia numarul 1 la Senat in Prahova

Alegeri parlamentare 2020. Este tensiune mare în PNL. Liderii de filială fac pelerinaj la Ludovic Orban, pentru a-şi impune pe...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Asemanarile dintre Gheorghe Ciuhandu, Constantin Boşcodeală, Gheorghe Anghel si Andrei Volosevici/Fapte penale identice dar solutie a instantei diferita doar in cazul primarului PNL reales – Andrei Volosevici?

Fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, a fost găsit vinovat de abuz în serviciu de către Curtea de Apel Timișoara...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Oare nu ii spune nimeni acestuia din imagine ca nu exista lege pentru o astfel de masura de protectie sanitara?

Oare nu ii spune nimeni acestuia din imagine ca nu exista lege pentru o astfel de masura de protectie sanitara?...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Chiar nimeni nu ii spune ca aceasta hotarare intra sub incidenta penala a abuzului in serviciu intrucat nu este prevazuta aceasta masura de sanatate publica/individuala nu este prevazuta de lege, astfel cum prevede Constitutia Romaniei!

Arafat decreteaza dar fara a preciza legea aplicabila ca in cazul exitentei unei incidente de 3 la mie a cazurilor...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Citu care a girat numirea lui Baranga in functia de presedinte al ONPCSB ar trebui anchetat penal pentru semnare unui act oficial in acest sens!

Citu care a girat numirea lui Baranga in functia de presedinte al ONPCSB ar trebui anchetat penal pentru semnare unui...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Domnul Petrescu, șef al ORNISS, este încă în funcție?/Prin sentința penală nr. 1605 din 29.06.2016 s-a dispus anularea următoarelor acte ale numitului Baranga Laurențiu: Diploma de Bacalaureat, Diploma de studii postuniversitare emisă de Academia de Poliție, etc

Domnule Petrescu, șef al ORNISS… pe bani publici, desigur! Haideți să vă informez de când și ce se știa despre...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!