Connect with us

Actualitate

Noua majoritate parlamentară

Publicat

pe

Pentru ca opoziția să vină la guvernare, singura soluție este să se formeze în Parlamentul României, imediat după alegerile pentru Parlamentul European, o nouă majoritate. În Legislativ. Ar fi o mișcare dramatică. Ea trebuie însă declanșată numai după îndeplinirea unei prime condiții elementare: ca PSD să obțină un rezultat dezastruos sau foarte slab. Care sunt însă celelalte condiții?

Un rezultat dezastruos sau foarte slab al PSD ar fi ca acest partid, pentru prima dată în istorie, să nu mai fie capabil să obțină cel mai bun rezultat. Un alt partid din opoziție, cel mai probabil PNL, ar urma în acest scenariu să demonstreze că a devenit forța politică dominantă. Concret, ar fi necesar ca PNL să facă un scor de peste 35%. Iar PSD să se plaseze cu câteva procente mai jos. Cum s-ar întâmpla așa ceva? Un asemenea scor ar fi posibil doar în condițiile în care aproape toate cercetările de piață făcute de institute cât de cât serioase s-ar dovedi false. Iar o condiție sine qua non a unui scor de natură să poată constitui premiza răsturnării situației politice este o prezență la urne neașteptat de mare pentru alegerile europarlametare. În urmă cu cinci ani, s-au prezentat doar 32% dintre cetățenii cu drept de vot.

Dacă cifra se menține aceeași, mișcarea de care vorbeam mai sus nu s-ar putea produce. Klaus Iohannis a încercat imposibilul. Să aducă mai multă lume la alegerile europarlamentare, forțând în aceeași zi și în aceleași secții un referendum comandat de el. Care, spre deosebire de celălalt referendum, are în spate voința unei singure persoane și nu a trei milioane de cetățeni. Dacă reușește să aducă pentru acest referendum 30% dintre cetățeni cu drept de vot, atunci victoria este aproape integral a lui. Dacă nu, își va asuma eșecul. Un eșec multiplu. Un eșec politic al său, al partidelor care îl susțin, dar nu mai puțin un eșec al modului în care președintele înțelege să trateze temele complexe ale independenței Justiției, domniei legii și drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Dacă Iohannis aduce la referendum 30%, înseamnă – scăzând o bună parte din electoratul frontului PSD – că la alegerile europarlamentare românii s-ar prezenta într-un procent fenomenal de circa 40% sau chiar peste. Este improbabil, dar de dragul acestui scenariu al venirii opoziției al putere, un asemenea rezultat poate fi luat în calcul.

Cum se poate întâmpla acest fapt suprinzător al unei prezențe masive la vot, unice în Europa? Numai cu condiția creării unei puternice emoții colective. Referendumul în sine, tematica stufoasă și chiar contradictorie a acestuia, marile demonstrații de stradă organizate de opoziție, brutalitățile și violențele susținute de aceasta, sub pretextul că populația are dreptul se manifeste liber, nu sunt de natură să declanșeze o emoție colectivă atât de puternică. Pentru a atinge acest obiectiv atât de drag președintelui Klaus Iohannis, invocat de el în mai multe rânduri, este indispensabilă producerea artificială a unui eveniment major, care să cutremure întreaga societate și care aparent să nu aibă legătură cu procesul electoral. Un asemenea eveniment de intensitate maximă nu poate fi declanșat în acest moment în România decât de Armată sau de cel mai puternic serviciu secret. Excludem Armata, întrucât e imposibil de presupus că se bagă în așa ceva sau că poate fi manipulată în acest moment de către Klaus Iohannis. Eu unul însă exclud și Serviciul Român de Informații, a cărui activitate tinde sub Eduard Hellvig să se normalizeze. De dragul demonstrației însă, haideți să mergem mai departe.

Dacă se produce un eveniment de intensitate maximă, dacă se creează o fenomenală emoție colectivă, dacă această emoție colectivă aduce la vot un număr nebișnuit de mare de români și dacă rezultatele PNL vor fi mai bune decât rezultatele PSD, tot mai există o condiție indispensabilă pentru ca actuala majoritate parlamentară să fie dată peste cap. Exstența unui program foarte precis, extrem de mobilizator în plan guvernamental și în plan politic, în general, avansat de un nucleu de conducători, de lideri, suficient de credibil pentru a dizloca parlamentari din celelalte partide într-un număr suficient de mare pentru a schimba balanța puterii în Legislativ. Din toate experiențele trecute, rezultă că această răsturnare de situații nu se poate însă produce doar luând cu penseta parlamentari ai frontului PSD. Este necesară în mod obligatoriu o schimbare de orientare politică a UDR și a minorităților. Căci pe Victor Ponta, indiferent ce rezultate ar obține și indiferent cât îl înjură el pe Dragnea, opoziția din jurul lui Iohannis nu poate conta într-o asemenea operațiune, care presupune măturarea PSD de la putere. UDMR și minoritățile reprezintă buturuga mică pe care am putea-o vedea răsturnând carul mare. Aici însă există o imensă problemă.

Problema este Rareș Bogdan. Sau principala problemă. Omul adus pentru a deveni tractorul sau locomotiva PNL, transformat prin modul în care s-a achitat de sarcină într-o veritabilă rachetă electorală și care transpiră pentru a aduna cu fărașul tot ce a pierdut PNL în ultima vreme. În materie de electorat propriu, dar și în ceea ce privește electoratul altor partide din opoziție, inclusiv electoratul USR. În acest scop, Rareș Bogdan și-a utlizat din plin imaginea de patriot. De om necruățtor cu orice tentativă de a lovi dinspre Ardeal în unitatea națională. Pentru a atinge acest obiectiv, Rareș Bogdan a izbit constant în UDMR, sancționându-l drastic pentru tot ceea ce a considerat el că ar reprezenta vreo formă de revizionism. Consecința este că, pe de-o parte, câștigă electorat, în special din Ardeal, dar și din alte zone ale țării, iar pe de altă parte pierde cu certitudine electoratul captiv al minorităților. Iar consecința este că PNL, chiar și în eventualitatea unui scor suprinzător de bun, nu va putea forma în Parlament o majoritate care să răstoarne PSD.

Și cu aceasta am epuizat cele mai favorabile scenarii prin care PNL și Klaus Iohannis ar putea genera o schimbare majoră a configurației politice din România.

Sorin Rosca Stanescu

 

Actualitate

Participarea Președintelui României, Klaus Iohannis, la evenimentul „Bune practici pentru mediu avansate de societatea civilă”, organizat la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Mondiale a ONG-urilor

Publicat

pe

De

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa marți, 27 februarie 2024, începând cu ora 12:00, la evenimentul „Bune practici pentru mediu avansate de societatea civilă”, organizat de Administrația Prezidențială la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Mondiale a ONG-urilor.

Organizațiile neguvernamentale s-au implicat în mod activ în ultimii ani în creșterea rezilienței României în fața unor provocări multiple sociale, economice, sanitare sau de mediu.

Evenimentul, la care vor participa și Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, oferă oportunitatea ONG-urilor să prezinte în special proiecte de mediu și încurajează sectorul guvernamental și mediul academic să preia bunele practici dezvoltate și promovate de societatea civilă în acest domeniu. Intervențiile la nivel înalt vor fi urmate de două sesiuni de prezentare a unor proiecte și bune practici privind educația pentru mediu și implicarea comunităților în tranziția verde.

La eveniment vor fi prezenți reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale care au adus o contribuție esențială în ultimii ani la protecția mediului și limitarea schimbărilor climatice în România. Proiectele pilot prezentate în domeniile educației ecologice, biodiversității, economiei circulare și tranziției energetice au potențial de a fi replicate pentru un impact pozitiv extins.

Citeste in continuare

Actualitate

Mamasisotie.ro: Ghidul Complet pentru o Mamă și Soție Modernă din România

Publicat

pe

De

blog mamamasisotie.ro

Descoperă Universul Mamelor și Soțiilor pe Mamasisotie.ro: O Sursă Inovatoare de Inspirație și Sfaturi

Femeile din România, coloana vertebrală a societății, navighează cu dexteritate prin multiple roluri: mamă, soție, carieristă și membru activ al comunității. În universul lor plin de provocări și satisfacții, un spațiu virtual se remarcă prin lumină și sprijin: mamasisotie.ro. Mai mult decât o platformă, este un univers în sine, unde femeile găsesc nu doar informații, ci și o comunitate empatică, înțelegătoare și solidară.

blog mamamasisotie.ro

O oază creată de femei, pentru femei

Mamasisotie.ro se distinge în peisajul digital prin conținutul autentic și relevant pentru femeile din România. Abordând o varietate de subiecte care acoperă toate aspectele vieții femeii moderne, blogul devine o sursă de inspirație și informație, susținând și educând cititoarele sale într-un mod inedit și personalizat.

Darul Mamasisotie.ro pentru comunitatea femeilor din România:

1. Sfaturi Pragmatice pentru Mamă și Soție:

Mamasisotie.ro nu doar oferă sfaturi, ci construiește conexiuni autentice cu cititoarele. Fie că este vorba despre gestionarea timpului, organizarea familială sau rezolvarea conflictelor, blogul oferă soluții practice și aplicabile în viața de zi cu zi.

2. Articole Inspirationale despre Viața de Familie:

De la articole motivaționale la povești de succes ale mamelor și soțiilor, mamasisotie.ro hrănește sufletele cititoarelor cu încredere și determinare. Fiecare articol este o rază de lumină care le încurajează să-și urmeze visurile și aspirațiile, indiferent de obstacolele vieții.

3. Recenzii și Recomandări Utile:

În lumea dinamică a produselor și serviciilor dedicate femeilor, mamasisotie.ro este un ghid de încredere. Recenziile obiective și recomandările informate ajută cititoarele să ia decizii inteligente în privința sănătății, frumuseții, parenting-ului și multe altele.

4. Comunitate Empatică și Solidară:

Unul dintre cele mai valoroase aspecte ale mamasisotie.ro este comunitatea sa. Aici, femeile găsesc sprijin emoțional, consiliere și încurajare în momente dificile sau în luarea unor decizii importante.

Impactul Mamasisotie.ro:

Mamasisotie.ro nu este doar un blog, ci o forță care influențează și transformă viețile femeilor din România. Prin conținutul său autentic și diversificat, site-ul contribuie la ridicarea standardelor și la emanciparea femeilor în societatea contemporană.

1. Informație și Educație:

Cu articole bine documentate și expertiză autentică, mamasisotie.ro este o sursă de învățare continuă pentru femeile din toate domeniile vieții.

2. Solidaritate și Empatie:

Comunitatea mamasisotie.ro oferă un spațiu sigur și empatic unde femeile se simt acceptate, înțelese și susținute în drumul lor către echilibru și fericire personală.

3. Inspirație și Motivație:

Fie că este vorba despre carieră, creșterea copiilor sau echilibrul dintre viața profesională și cea personală, mamasisotie.ro oferă modele și exemple de succes care inspiră și motivează cititoarele să-și atingă potențialul maxim.

Mamasisotie.ro – Sursa de Putere și Inspirație pentru Femeile din România

Într-o lume plină de provocări și oportunități, femeile din România găsesc în mamasisotie.ro un aliat de nădejde și o sursă inepuizabilă de cunoștințe, inspirație și solidaritate. Prin conținutul său autentic și divers, blogul devine o voce puternică care împuternicește și transformă viețile femeilor, aducând lumină și speranță în fiecare zi.

Citeste in continuare

Actualitate

Simona Dolniceanu, candidatul surpriză la Primăria Ploiesti

Publicat

pe

Partidul România în Acțiune a produs soc în lumea politica ploiesteană prin anunțarea candidatului la funcția de primar al municipiului Ploiesti.

Simona Dolniceanu, directorul SPFL Ploiesti, va intra în cursa pentru sefia primăriei condusă în prezent de Andrei Volosevici.

Om cu o vastă experiență în administrația locală, dar si foarte pricepută în campaniile electorale, Dolniceanu spune că avantajul ei este că va putea lucra încă din prima zi. „Eu nu am nevoie să învăț, să înțeleg cum merg lucrurile. Eu voi putea munci pentru ploiesteni încă din prima zi”, a afirmat Simona Dolniceanu.

România în Acțiune este partidul înființat de profesorul universitar Mihai Apostolache, înaintea alegerilor trecute, fiind prima formațiune locală din țară care a reusit să prindă mai multe mandate de consilier judetean.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv47 de minute ago

Grup de interese “organizat” aflat in proximitatea premierului Marcel Ciolacul

Prin targul municipiului Buzau circula fel si fel de vorbe de duh privitor la prietenia actualului premier si deputat de...

Actualitate11 ore ago

Simona Dolniceanu, candidatul surpriză la Primăria Ploiesti

Partidul România în Acțiune a produs soc în lumea politica ploiesteană prin anunțarea candidatului la funcția de primar al municipiului...

statuete personalizate statuete personalizate
Exclusiv19 ore ago

Cele mai potrivite idei de cadouri pentru șeful și colegii tăi de muncă

Cadourile reprezintă nu doar gesturi de generozitate, ci și modalități de a consolida relațiile profesionale și de a întări legăturile...

scoatere nerv masea scoatere nerv masea
Exclusiv20 de ore ago

Cariile dentare: Simptome, cauze și opțiuni de tratament

Cariile dentare sunt una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate orală cu care se confruntă oamenii din întreaga lume....

Exclusiv24 de ore ago

UPDATE/CARACATIȚA WHITE TOWER (XVI)/Hidra care a terorizat Ploieștiul și care continuă să distrugă vieți/Totul sub acoperirea politistilor corupti din varful IPJ Prahova si varful M.A.I.

Gruparea infracțională care a terorizat Ploieștiul în perioada pseudo-procurorului Portocală, continuă și astăzi să distrugă viețile oamenilor. Șantaj, mită, mașini...

Exclusiv24 de ore ago

Cum a „facut” Statescu Ciprian Gh. primul milion de euro cand era primar al orasului Baicoi? (III)/PROMO/IN CURAND

Cum a „facut” Statescu Ciprian Gh. primul milion de euro cand era primar al orasului Baicoi? (III)/PROMO/IN CURAND Cum a...

Exclusiv24 de ore ago

Caracatita din sistemul penitenciar (I)/SERIAL

STEFAN TEOROC LIDER PENTRU EL! Din acest numar, ziarul Incisiv de Prahova va deschide, cu o serie de cateva articole,...

Exclusiv24 de ore ago

„Exista si principiul potrivit caruia un drept necontestat se prezuma ca a fost acordat corect”

“Ironia sortii este ca astia cu salarii de excelenta nu au fost niciodata in tabara ta. In randul suporterilor tai...

Exclusiv24 de ore ago

Polițiștii i-au identificat pe cei doi autori ai acestor acte de o cruzime inimaginabilă, documentându-le activitatea în cadrul dosarului penal constituit, fiind reținuți pentru rănirea cu intenție a animalelor

În epocile în care oamenii traversau procesul de evoluție, trebuiau să fie precauți pentru a nu fi atacați de animalele...

salon frizerie Bucuresti salon frizerie Bucuresti
Exclusiv3 zile ago

Cum să îți alegi tunsoarea perfectă pentru forma feței tale

Alegerea unei tunsori potrivite este esențială pentru exprimarea personalității și pentru îmbunătățirea aspectului general. La fel ca în cazul femeilor,...

Exclusiv3 zile ago

„Avem si noi la MAI, un Coldea mai mititel”

Referitor la subiectul excelentei, asa cum am banuit, Ministerul Muncii a fost sensibilizat sa tergiverseze comunicarea informatiilor solicitate prin petitiile...

Exclusiv3 zile ago

Șeful IPJ Neamț, comisar șef de poliție Osoianu Mihai Iulian, refuză să aplice prevederile acordului privind contracte de asigurare facultativă pentru mijloacele de mobilitate navală și terestră din dotarea IPJ Neamț.

Sindicatul Europol Neamț „Către, Ministerul Afacerilor Interne, Domnule Ministru, Conform Acordului Colectiv privind raporturile de serviciu ale funcționarilor publici cu...

Exclusiv4 zile ago

UPDATE/CARACATIȚA WHITE TOWER (XV)/Putregaiul acoperit de șefii poliției care stau la băute cu infractorii

Curg tone de cerneală dezvăluind mizeriile ascunse într-o afacere care dacă s-ar fi întâmplat într-un stat civilizat am fi avut...

Exclusiv4 zile ago

Sefii sunt obligați să raporteze până azi – 23 februarie (coincidența face că e chiar sărbătoarea Armatei Roșii) numărul polițiștilor care dețin pașapoarte

Am primit o semnalare și am simțit mâncărimi în palme, chiar dacă Emil Păscuț – și el incitat de subiect...

Exclusiv4 zile ago

Se conturează informatia ca SOLDA DE GRAD ȘI NORMĂ DE HRANĂ va fi cu aplicare de la 01.04.2024 si cu plată pe 10.05.2024!

La data de 23.01.2024, la intâlnirea dintre prim-ministrul României, ministra jusțiției și președinții federațiilor reprezentative din sistemul penitenciar, politicienii s-au...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!