Actualitate
EDITORIAL/Mafia e puternică… O simt și o resimt pe propria lor piele oamenii din localitățile Cătunele din Gorj, Broșteni, Florești și Meriș

Este vorba despre o carieră privată, PRIVATĂ!!! de unde extracția de cărbune…
Cum se exploatează bogăția acestei țări și cine o face protejat de TOȚI
►Redevenţa minieră
Titularii licenţelor/permiselor sunt obligaţi la plata către bugetul de stat a unei redevenţe miniere pentru activitatea de exploatare (incluzând şi exploatarea experimentală desfăşurată în timpul activităţii de explorare).
Redevenţa minieră cuvenită bugetului de stat se stabileşte, la încheierea licenţei ori la eliberarea permisului de exploatare, după cum urmează:
- a) o cotă procentuală de 5% din valoarea producţiei miniere pentru minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, radioactive, pământuri rare şi disperse, pietre preţioase şi semipreţioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice;
- b) o cotă procentuală de 4% din valoarea producţiei miniere pentru CĂRBUNI,,
Cu toate acestea, ȘMECHERII, au transformat pădurile în cratere și sunt la un pas să distrugă mai multe locuințe din aceste localități.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1334074856732778&id=753018948171708
ȘI DAU CUVÂNTUL OAMENIILOR ÎN ACEST EDITORIAL, FIINDCĂ OAMENII POT EXPRIMA ADEVĂRUL ÎN SIMPLITATEA LOR MAI BINE DECÂT ORICE ZIARIST!
,, Lângă locuințele noastre, la distanță de 33.6 m față de zidul casei mamei mele, acești afaceriști, cu toate că suntem și în proces, pentru că noi nu ne-am dat acordul pentru deschiderea acestei cariere,, spun oamenii
Din data de 19.12.2018 firma are autorizația suspendată de tribunalul Gorj, până la soluționarea litigiului.
Instanța a dispus 3 expertize judiciare în specialitatea Topografie, Geologie,Mediu.
,, Până în prezent sa efectuat doar expertiza pe mediu, urmând a se efectua și cele 2 expertize incuvințate de instanță.
În raportul depus pe specialitatea mediu, a reieșit că, nu au respectat proiectul, acordul de mediu și perimetrul pentru licența de explorare. Dar ce să vedeți, ca și cum nu ar fi fost îndeajuns infracțiunile comise, și distrugerea comunități, primaria a emis rapid o nouă autorizație pentru aceasta firmă, iar șmecherii și-au reluat activitatea din data de 20.03.2019. Practic firma apucându-se să înfunde groapa de unde au extras carbune în urmă cu 5 luni înaintea efectuării celor 2 expertize. De ce?, Simplu, pentru a denatura, ascunde, falsifica probe incriminatoare, ce ne trebuie în proces și nimeni nu face nimic. Deși am sesizat poliția, procuratura, primăria etc., toți tac ca într-un complot împotriva noastră „, mai susțin cetățenii.
Ciudat… Din moment ce instanța a suspendat lucrările, primaria nu avea dreptul să mai emită vreun act admnistrativ pentru același proiect, mai ales să mai ascundă și probe în proces.
Ce a ce ne întărește suspiciunea că totul este cusut cu ață albă.
,, De exemplu, până să terminăm noi un proces, primăria emite pe bandă alte autorizații. Asta este zona unde au haldat pământul de lângă casele noastre, unde au astupat cateva hectare de copaci cu pământ ” încheie cetățenii.
Să ajungă la stratul de cărbune, se sapă, escavează între 15 m și 40 m adâncime!
Există în această poveste un fost șef al SPP?
Până una alta… Trei familii din comuna Cătunele trăiesc un coșmar!
O societatea privată a obținut licență de explorare a unui zăcământ de cărbune aflat în apropierea locuințelor lor. Excavațiile s-au apropiat la mai puțin de 40 de metri de casele lor. Oamenii trăiesc în permanență cu teama că locuințelor s-ar putea prăbuși și nu înțeleg cum societatea a primit aprobările necesare pentru a desfășura lucrările lângă casele lor. Cele trei familii care sunt afectate de micro-cariera de cărbune sunt rude.
„Problemele au început din primăvara acestui an, când firma respectivă și-a depus documentația la APM pentru obținerea acordului de mediu pentru a deschide acea microcarieră. Cei de la APM le-a dat acordul peste câteva luni. Trebuia acordul vecinilor, dar s-a trecut peste această etapă, așa cum se întâmplă în țara noastră. De când au început lucrările, viața noastră este un coșmar. Nu am cuvinte. Zgomot, noxe, praf. De curând, s-a acumulat apă în carieră și a trebuit să evacueze apa de acolo. Și-au adus o motopompă și au deversat apa pe terenurile noastre. În prezent, au înaintat cu săpăturile și au ajuns la mai puțin de 40 de metri de locuințele noastre. Este ceva strigător la cer. Am făcut la toate autoritățile posibile și imposibile și nu s-a luat nicio măsură. Cred că sunt susținuți de cineva puternic“, a spus Adrian Frățilă, unul dintre proprietarii caselor.
Familiile afectate s-au adresat instanței de judecată
Familiile au acționat în judecată instituțiile care au eliberat autorizațiile necesare pentru ca societatea să funcționeze, pentru anularea acestora. „Am făcut acțiune în instanță pentru anularea autorizației de construire de la Primăria Cătunele și pentru anularea acordului de mediu obținut de la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj. Se tărăgănează procesul“, spune Adrian Frățilă.
Patron este un profesor de matematică din Motru
Adrian Frățilă spune că în actele societății apare ca patron un profesor de matematică din municipiul Motru, dar că în spatele său s-ar afla fratele său: „Din câte am înțeles, administratorul firmei este un profesor de matematică, Octavian Ulariu, din Motru. Este «săgeată» în afacerea aceasta. Din câte am înțeles, cel care a investit în deschiderea micro-carierei este fratele său, care desfășoară afaceri imobiliare la Timișoara“.
A existat o carieră de subteran
Adrian Frățilă susțină că în locul unde acum s-a deschis o micro-carieră minieră au fost executate lucrări miniere de subteran, care s-au închis în urmă cu aproximativ 15 ani: „Acum 15-20 de ani în acel loc au fost efectuate lucrări miniere de subteran. S-au închis lucrările de 15 ani. Mina a lăsat pilieri de siguranță pentru sat și nu s-a umblat în stratul acela de cărbune, fiind lăsat intact. «Băieții deștepți» de acum s-au găsit să-l extragă și pe acela“.
Primar: „Este o nebunie curată“
Primarul comunei Cătunele, Florinel Țuilă, spune că societatea care exploatează cărbunele a avut toate actele necesare atunci când a solicitat autorizație de funcționare și că primăria este prinsă la mijloc în acest conflict: „Dacă are toate actele în regulă, suntem obligați să-i eliberăm autorizația de funcționare. Este posibil să fie afectați. Este vorba de o carieră privată. Un cetățean care a obținut licența de explorare, a cumpărat terenurile de acolo și desfășoară anumite lucrări. A cumpărat pământul și a depus toate actele care sunt în regulă. Oamenii aceștia din zonă parcă au înnebunit. S-au dat în judecată reciproc. Firma a dat în judecată prin altcineva familia Frățilă pentru un teren, apoi familia a dat în judecată firma pentru autorizații, iar firma a dat primăria în judecată, pentru că le-a emis autorizații de construcție. Este o nebunie curată. Primăria este pusă la mijloc în această situație. Doar instanța de judecată poate să lămurească această situație. (…) Este adevărat că sapă aproape de casă, la aproximativ 40 de metri de casă“.
,, Resursele minerale situate pe teritoriul şi în subsolul ţării şi al platoului continental, în zona economică a României din Marea Neagră, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi aparţin statului român. Punerea lor în valoare prin activităţi miniere conduce la obligaţia titularilor de licenţe/permise, conform art. 39. lit. t) din Legea minelor nr. 85/2003 “să achite taxele privind activitatea minieră şi redevenţa minieră în termenele stabilite de prezenta lege.” (A. Ghiciulescu).
Actualitate
Schimbare radicală în contractele IT ale Pentagonului: Întrebări și provocări
Actualitate
Grecia iși consolidază capacitățile de apărare cu sistemul ambițios Achilles Shield
Actualitate
Atenție la schemele de recrutare: Air Force alertează asupra riscurilor implicate în ofertele de la entități străine
-
Ancheteacum 5 zile
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 3 zile
Sfârșit de epocă: Moartea Papei Francisc la 88 de ani marcheză o transformare globală
-
Exclusivacum 3 zile
Incident rutier: Șofer cu permis suspendat și alcoolemie mare, prins în urma unei urmăriri
-
Ancheteacum 3 zile
Femeie dispărută găsită moartă într-o acumulare de apă în satul Petreni
-
Exclusivacum 2 zile
Minunea de Paște la Baia Mare: Un bărbat in cărucior cu rotile își recapătă mobilitatea
-
Exclusivacum 5 zile
Sâmbăta Mare: Tradiții, obiceiuri și ce nu trebuie să faci in această zi
-
Administratieacum 3 zile
Salvamontiștii din Bran intervin pentru recuperarea a doi turiști italieni blocați în Munții Bucegi
-
Administratieacum 2 zile
Modernizare și sustenabilitate: Hidro Prahova S.A. lansează un sistem de monitorizare a pierderilor de apă