Connect with us

Actualitate

EDITORIAL/Mafia e puternică… O simt și o resimt pe propria lor piele oamenii din localitățile Cătunele din Gorj, Broșteni, Florești și Meriș

Publicat

pe

Este vorba despre o carieră privată, PRIVATĂ!!! de unde extracția de cărbune…

Cum se exploatează bogăția acestei țări și cine o face protejat de TOȚI

►Redevenţa minieră

Titularii licenţelor/permiselor sunt obligaţi la plata către bugetul de stat a unei redevenţe miniere pentru activitatea de exploatare (incluzând şi exploatarea experimentală desfăşurată în timpul activităţii de explorare).

Redevenţa minieră cuvenită bugetului de stat se stabileşte, la încheierea licenţei ori la eliberarea permisului de exploatare, după cum urmează:

  1. a) o cotă procentuală de 5% din valoarea producţiei miniere pentru minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, radioactive, pământuri rare şi disperse, pietre preţioase şi semipreţioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice;
  2. b) o cotă procentuală de 4% din valoarea producţiei miniere pentru CĂRBUNI,,

Cu toate acestea, ȘMECHERII, au transformat pădurile în cratere și sunt la un pas să distrugă mai multe locuințe din aceste localități.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1334074856732778&id=753018948171708
ȘI DAU CUVÂNTUL OAMENIILOR ÎN ACEST EDITORIAL, FIINDCĂ OAMENII POT EXPRIMA ADEVĂRUL ÎN SIMPLITATEA LOR MAI BINE DECÂT ORICE ZIARIST!

,, Lângă locuințele noastre, la distanță de 33.6 m față de zidul casei mamei mele, acești afaceriști, cu toate că suntem și în proces, pentru că noi nu ne-am dat acordul pentru deschiderea acestei cariere,, spun oamenii

Din data de 19.12.2018 firma are autorizația suspendată de tribunalul Gorj, până la soluționarea litigiului.

Instanța a dispus 3 expertize judiciare în specialitatea Topografie, Geologie,Mediu.

,, Până în prezent sa efectuat doar expertiza pe mediu, urmând a se efectua și cele 2 expertize incuvințate de instanță.

În raportul depus pe specialitatea mediu, a reieșit că, nu au respectat proiectul, acordul de mediu și perimetrul pentru licența de explorare. Dar ce să vedeți, ca și cum nu ar fi fost îndeajuns infracțiunile comise, și distrugerea comunități, primaria a emis rapid o nouă autorizație pentru aceasta firmă, iar șmecherii și-au reluat activitatea din data de 20.03.2019. Practic firma apucându-se să înfunde groapa de unde au extras carbune în urmă cu 5 luni  înaintea efectuării celor 2 expertize. De ce?, Simplu, pentru a denatura, ascunde, falsifica probe incriminatoare, ce ne trebuie în proces și nimeni nu face nimic. Deși am sesizat poliția, procuratura, primăria etc., toți tac ca într-un complot împotriva noastră „, mai susțin cetățenii.

Ciudat… Din moment ce instanța a suspendat lucrările, primaria nu avea dreptul să mai emită vreun act admnistrativ pentru același proiect, mai ales să mai ascundă și probe în proces.

Ce a ce ne întărește suspiciunea că totul este cusut cu ață albă.

,, De exemplu, până să terminăm noi un proces, primăria emite pe bandă alte autorizații. Asta este zona unde au haldat pământul de lângă casele noastre, unde au astupat cateva hectare de copaci cu pământ ” încheie cetățenii.

Să ajungă la stratul de cărbune, se sapă, escavează între 15 m și 40 m adâncime!

Există în această poveste un fost șef al SPP?

Până una alta… Trei familii din comuna Cătunele trăiesc un coșmar!

O societatea privată a obținut licență de explorare a unui zăcământ de cărbune aflat în apropierea locuințelor lor. Excavațiile s-au apropiat la mai puțin de 40 de metri de casele lor. Oamenii trăiesc în permanență cu teama că locuințelor s-ar putea prăbuși și nu înțeleg cum societatea a primit aprobările necesare pentru a desfășura lucrările lângă casele lor. Cele trei familii care sunt afectate de micro-cariera de cărbune sunt rude.

„Problemele au început din primăvara acestui an, când firma respectivă și-a depus documentația la APM pentru obținerea acordului de mediu pentru a deschide acea microcarieră. Cei de la APM le-a dat acordul peste câteva luni. Trebuia acordul vecinilor, dar s-a trecut peste această etapă, așa cum se întâmplă în țara noastră. De când au început lucrările, viața noastră este un coșmar. Nu am cuvinte. Zgomot, noxe, praf. De curând, s-a acumulat apă în carieră și a trebuit să evacueze apa de acolo. Și-au adus o motopompă și au deversat apa pe terenurile noastre. În prezent, au înaintat cu săpăturile și au ajuns la mai puțin de 40 de metri de locuințele noastre. Este ceva strigător la cer. Am făcut la toate autoritățile posibile și imposibile și nu s-a luat nicio măsură. Cred că sunt susținuți de cineva puternic“, a spus Adrian Frățilă, unul dintre proprietarii caselor.

Familiile afectate s-au adresat instanței de judecată

Familiile au acționat în judecată instituțiile care au eliberat autorizațiile necesare pentru ca societatea să funcționeze, pentru anularea acestora. „Am făcut acțiune în instanță pentru anularea autorizației de construire de la Primăria Cătunele și pentru anularea acordului de mediu obținut de la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj. Se tărăgănează procesul“, spune Adrian Frățilă.

Patron este un profesor de matematică din Motru

Adrian Frățilă spune că în actele societății apare ca patron un profesor de matematică din municipiul Motru, dar că în spatele său s-ar afla fratele său: „Din câte am înțeles, administratorul firmei este un profesor de matematică, Octavian Ulariu, din Motru. Este «săgeată» în afacerea aceasta. Din câte am înțeles, cel care a investit în deschiderea micro-carierei este fratele său, care desfășoară afaceri imobiliare la Timișoara“.

A existat o carieră de subteran

Adrian Frățilă susțină că în locul unde acum s-a deschis o micro-carieră minieră au fost executate lucrări miniere de subteran, care s-au închis în urmă cu aproximativ 15 ani: „Acum 15-20 de ani în acel loc au fost efectuate lucrări miniere de subteran. S-au închis lucrările de 15 ani. Mina a lăsat pilieri de siguranță pentru sat și nu s-a umblat în stratul acela de cărbune, fiind lăsat intact. «Băieții deștepți» de acum s-au găsit să-l extragă și pe acela“.

Primar: „Este o nebunie curată“

Primarul comunei Cătunele, Florinel Țuilă, spune că societatea care exploatează cărbunele a avut toate actele necesare atunci când a solicitat autorizație de funcționare și că primăria este prinsă la mijloc în acest conflict: „Dacă are toate actele în regulă, suntem obligați să-i eliberăm autorizația de funcționare. Este posibil să fie afectați. Este vorba de o carieră privată. Un cetățean care a obținut licența de explorare, a cumpărat terenurile de acolo și desfășoară anumite lucrări. A cumpărat pământul și a depus toate actele care sunt în regulă. Oamenii aceștia din zonă parcă au înnebunit. S-au dat în judecată reciproc. Firma a dat în judecată prin altcineva familia Frățilă pentru un teren, apoi familia a dat în judecată firma pentru autorizații, iar firma a dat primăria în judecată, pentru că le-a emis autorizații de construcție. Este o nebunie curată. Primăria este pusă la mijloc în această situație. Doar instanța de judecată poate să lămurească această situație. (…) Este adevărat că sapă aproape de casă, la aproximativ 40 de metri de casă“.

,, Resursele minerale situate pe teritoriul şi în subsolul ţării şi al platoului continental, în zona economică a României din Marea Neagră, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi aparţin statului român. Punerea lor în valoare prin activităţi miniere conduce la obligaţia titularilor de licenţe/permise, conform  art. 39. lit. t) din Legea minelor nr. 85/2003 “să achite taxele privind activitatea minieră şi redevenţa minieră în termenele stabilite de prezenta lege.” (A. Ghiciulescu).

 

Actualitate

Schimbare radicală în contractele IT ale Pentagonului: Întrebări și provocări

Publicat

pe

De

Scrisoarea lui Pete Hegseth: Încercarea de a restructura consultanța IT

Recenta notă semnată de secretarul pentru Apărare, Pete Hegseth, a stârnit controverse în rândul experților, care se întreabă cum va fi implementată această schimbare majoră în modul în care Pentagonul gestionează contractele de consultanță IT și dacă instituția poate aduce cu adevărat aceste servicii „în interior”.

Terminarea Contractelor IT de 5,1 miliarde de dolari

În data de 10 aprilie, Hegseth a ordonat încetarea a patru contracte de IT, a solicitat Chief Information Officer al Pentagonului și Departamentului condus de Elon Musk să finalizeze o revizuire a modalității de înregistrare a serviciilor de consultanță IT, și a impus un audit pentru toate licențele software deținute de departament.

Totuși, analiștii susțin că anunțarea anulării contractelor în valoare de 5,1 miliarde de dolari este probabil cea mai ușoară parte a acestui proces.

Detalii insuficiente în memoriu

Matt Pearl, directorul programului Strategic Technologies la Center for Strategic and International Studies (CSIS), a declarat că nota lui Hegseth „nu oferă multe detalii” despre modul de realizare a obiectivelor propuse.

Greg Williams, directorul Centrului pentru Informații de Apărare, a fost mai incisiv, afirmând: „Acest memoriu pare a fi o directivă, dar nu include suficiente detalii pentru ca cineva să poată acționa. Este o direcție, o celebrare sau doar o nebunie?”

Mesaje contradictorii și provocări de implementare

Ambii experți au subliniat că memoriul din 10 aprilie transmite mesaje mixte, având în vedere că a apărut la trei zile după un alt memoriu semnat de adjunctul secretarului pentru Apărare, Stephen Feinberg, care sublinia că fiecare rol civil ar trebui „reclasificat, externalizat sau eliminat” dacă nu contribuie direct la letalitate, pregătire sau descurajare strategică.

„Este puțin confuz”, a remarcat Williams. „Ai pe adjunctul secretarului care vrea să externalizeze tot, iar peste trei zile, secretarul pentru Apărare spune că vrea să înregistreze serviciile.”

Necesitatea revizuirii rolului contractanților

În ciuda confuziilor create de nota lui Hegseth, Williams susține că organizarea unei evaluări critice cu privire la cheltuielile pe servicii externalizate de IT este o idee bună. „Se pare că încearcă să elimine intermediarii, dar întrebarea rămâne: ”Avem cu adevărat nevoie de acest intermediar?””, a declarat el.

Pearl a adăugat că există oportunități de a înregistra servicii IT care ar putea fi benefice pentru Pentagon.

Opinii divergente asupra costurilor și eficienței

David Berteau, președinte și CEO al Professional Services Council, a contestat ideea, argumentând că istoria arată că este puțin probabil ca Pentagonul să poată prelua aceste sarcini la un cost mai mic decât contractele existente. „Istoria sugerează că, atunci când sunt contabilizate toate costurile, este aproape întotdeauna mai scump pentru guvern să facă acest lucru.”

În plus, Williams a subliniat că, în cazul în care Pentagonul ar încerca să preia aceste servicii, este puțin probabil să aibă personalul necesar pentru a realiza lucrările în valoare de 4 până la 5 miliarde de dolari.

Provocări semnificative în implementarea memorandumului

Pearl a menționat că, pe lângă resursele limitate, Pentagonul nu are capacitatea să efectueze o revizuire a modului de înregistrare a serviciilor IT în termen de 30 de zile, așa cum este stipulat în memoriu. De asemenea, este nerealist să se finalizeze auditul licențelor software în termen de opt zile de la semnarea memorandumului.

„Cu Pentagonul, ai nevoie de probabil câteva săptămâni sau, realist vorbind, luni, doar pentru a înțelege toate licențele pe care le folosesc”, a concluzionat

Citeste in continuare

Actualitate

Grecia iși consolidază capacitățile de apărare cu sistemul ambițios Achilles Shield

Publicat

pe

De

Inovație în apărarea națională

În timp ce Statele Unite, Turcia și alte țări își croiesc calea către un sistem de apărare aeriană cuprinzător de tip israelian, oficialul de vârf al apărării din Grecia, ministrul Apărării Naționale Nikos Dendias, a declarat că sistemul său ambițios Achilles Shield este considerat „inima” armatei moderne a țării. Într-un articol postat pe site-ul Ministerului Apărării, Dendias a descris Achilles Shield ca având capacități „anti-rachetă, anti-aer, anti-dronă, anti-nava și anti-submarin”, permițând navelor și avioanelor de vânătoare să opereze mai departe de teritoriul grecesc.

Detalii și viitorul sistemului

Dendias nu a oferit detalii suplimentare despre Achilles Shield, dar raportările anterioare menționează că programul este evaluat la 2,8 miliarde de euro (3 miliarde de dolari), iar sistemul ar putea deveni operațional în 2027. Aceste comentarii vin după un raport Reuters din noiembrie, care afirma că Grecia a intrat în discuții cu Israelul pentru a dezvolta, potențial, o versiune a sistemului Iron Dome, bazată pe sistemul de apărare aeriană pe distanțe scurte produs de Rafael.

Contextul geopolitic și tensiunile regionale

Sistemul de apărare aeriană al Israelului constă în trei straturi de apărare, Iron Dome fiind cel mai de bază. În cursul conflictului din Gaza, Iron Dome a interceptat „mii de rachete” alături de drones și rachete de croazieră, conform Ministerului israelian al Apărării. Aceasta a atras un interes crescut din partea țărilor dornice să replicate succesul sistemului.

Raționamentul din spatele Achilles Shield se leagă de tensiunile regionale, în special cu Turcia și disputele de lungă durată asupra Ciprului și Mării Egee. Dendias a subliniat importanța consolidării „prezenței de apărare” a Greciei și rolului său ca pilon de stabilitate și furnizor de securitate în regiunea mediteraneană estică și Europa de sud-est.

Modernizare strategică și inovație

Grecia plănuiește o modernizare ambițioasă a forțelor sale armate, cu un cost estimat de 25 de miliarde de euro pe parcursul următorilor 12 ani, conform Agenda 2030. Armata greacă va beneficia de cea mai mare reformă de acest tip, cu scopul de a proiecta puterea națională printr-o politică de apărare totală.

Centrele pentru Apărare și Inovație, înființate anul trecut, au început deja să contribuie la această schimbare și vor consolida „prezența Greciei” ca producător de soluții inovatoare, reducând dependența de sistemele fabricate în străinătate. Ministrul a menționat, de asemenea, că Grecia este pregătită să „profite” de deciziile recente din cadrul programului ReArm Europe al Uniunii Europene.

Achiziții navale și colaborare cu SUA

Pe de altă parte, Dendias a evidențiat că este examinată „posibilitatea participării țării la proiectarea și construcția fregatelor de tip Constellation împreună cu Statele Unite.” SUA a însărcinat constructorul de nave italian Fincantieri să construiască aceste fregate înlocuind navele de luptă Littoral, deși construcția se află cu ani în întârziere.

În concluzie, Grecia își redefinește strategia de apărare prin investiții în tehnologii avansate și colaborări internaționale, asigurându-și astfel un rol proeminent în stabilitatea regională.

Citeste in continuare

Actualitate

Atenție la schemele de recrutare: Air Force alertează asupra riscurilor implicate în ofertele de la entități străine

Publicat

pe

De

Prudență la ofertele de locuri de muncă

Biroul de Investigații Speciale al Forțelor Aeriene (AFOSI) a emis un avertisment către membrii săi, actuali și foști, cu privire la o „schemă de recrutare” menită să îi determine să lucreze pentru entități de informații străine. Aceste oferte, deghizate sub forma unor joburi bine plătite, sunt de fapt operațiuni de informații, a menționat agentul special Lee Russ, director executiv al Biroului de Proiecte Speciale din cadrul AFOSI.

Ținte vizate și mesaje

Un analist de contrainformații anonim a subliniat că aceste mesaje nu sunt întâmplătoare, ci încercări deliberate de a exploata încrederea. Mesajele vin adesea sub forma unor oferte de consultanță de pe rețelele sociale, tactică ce a devenit tot mai agresivă și rafinată.

Lipsa de supraveghere instituțională

Atunci când entitățile străine contactează membrii forțelor în mod privat, aceasta aduce o lipsă de supraveghere instituțională. Acțiunile personale nu beneficiază de aceleași măsuri de siguranță ca cele oficiale, permițând adversarilor să profite de lipsa de protecție.

Alerte și reacții guvernamentale

Avertismentul AFOSI vine în contextul altor avertismente similare de la guvernul SUA și partenerii săi internaționali. Centrul Național de Contrainformații și Securitate (NCSC) a semnalat eforturi de recrutare de spioni străini, inclusiv chinezi, care se prezintă drept firme de consultanță sau headhunteri pe platformele de networking social și profesional.

Eforturile Chinei și reacția internațională

În iunie 2024, parteneriatul de informații Five Eyes a acuzat în mod colectiv China de recrutarea personalului militar occidental pentru instruirea armatei sale. Armata Populară de Eliberare a Chinei a utilizat firme private pentru a-și ascunde legăturile, oferind salarii exorbitante.

Directorul NCSC de atunci, Michael Casey, a afirmat că guvernele occidentale au luat măsuri recente care au afectat aceste operațiuni, dar eforturile de recrutare ale PLA continuă să evolueze ca răspuns.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv22 de ore ago

23 Aprilie 2025 – Sărbătoarea Sfântului Gheorghe

Importanța sărbătorii Pe 23 aprilie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, un sfânt venerat de creștini, cunoscut și sub...

Exclusiv22 de ore ago

Avertisment de la DNSC privind o fraudă în creștere prin apeluri telefonice false

Tipuri de fraudă folosind identități false Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a emis un avertisment cu privire la un...

Exclusiv2 zile ago

Minunea de Paște la Baia Mare: Un bărbat in cărucior cu rotile își recapătă mobilitatea

O poveste uimitoare Într-o întâmplare surprinzătoare, un bărbat din Baia Mare, care a decis să cerșească folosind un cărucior cu...

Exclusiv3 zile ago

Sfârșit de epocă: Moartea Papei Francisc la 88 de ani marcheză o transformare globală

Un lider spiritual simbolic se stinge, lăsând în urma sa o moștenire de deschidere și reformă în Biserica Catolică Un...

Exclusiv3 zile ago

Incident rutier: Șofer cu permis suspendat și alcoolemie mare, prins în urma unei urmăriri

Un bărbat care avea permisul de conducere suspendat de 6 luni și o alcoolemie de 0,88 mg/l alcool pur în...

Exclusiv4 zile ago

Mesaj de Paște de la Echipa Incisiv de Prahova

Dragi cititori, Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște, vă transmitem cele mai calde urări de sănătate, liniște sufletească și bucurii...

Exclusiv5 zile ago

Sâmbăta Mare: Tradiții, obiceiuri și ce nu trebuie să faci in această zi

Pregătiri pentru Învierea Domnului Sâmbăta Mare este ziua de dinaintea Învierii Domnului, un moment de tihnă și pregătire spirituală pentru...

Exclusiv5 zile ago

Reflectii asupra indiferenței sociale

Provocare la meditație Vitalie Josanu, reprezentant al Sindicatului Diamantul, invită la o profundă meditație asupra valorilor morale și a responsabilității...

Exclusiv5 zile ago

Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției

Teatrul absurdității în afacerile cu deșeuri Un circ în jurul gunoaielor (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc Într-o...

Exclusiv6 zile ago

Analiză juridică asupra inaplicabilității interdicțiilor din proiectul de lege privind mercenariatul pentru polițiștii suspendați

Considerații preliminare Analiza se concentrează asupra aplicabilității interdicțiilor incluse în proiectul de lege ce modifică diverse acte normative din domeniul...

Exclusiv6 zile ago

Mușamalizarea organizată: Răspunsuri insălătoare și coordonate de la vârful IGPR

Context și scopul analizei În ultimele luni, Sindicatul Polițiștilor “Diamantul” a identificat un model sistematic de dezinformare și disimulare a...

Exclusiv6 zile ago

Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România

Context internațional și precedent alarmant Recenta serie de atacuri asupra închisorilor din Franța a generat un semnal de alarmă în...

Exclusiv6 zile ago

Destructurarea unei rețele internaționale de inșelăciune în domeniul suplimentelor alimentare

Sprijin internațional în combaterea infracționalității Poliția Română, în colaborare cu specialiști din cadrul EUROPOL, a oferit asistență ofițerilor de investigație...

Exclusiv6 zile ago

Percheziții în Pogoanele: Trei persoane reținute pentru inșelăciune în domeniul relațiilor online

Acțiune coordonată împotriva infracțiunilor economice Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, au...

Exclusiv7 zile ago

CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”

Secția pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a emis un nou certificat de bună...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv