Actualitate
Coldea, cine a sters baza de date a sistemului?

(Preluare National – Catalin Tache):
Iata ca desi nu mai este mult si se implinesc trei ani de la unul dintre cele mai socante incidente de securitate din Romania postdecembrista, nimeni, dar absolut nimeni nu indrazneste inca sa ridice batista de pe ”tambalul” unei operatiuni care a fost si continua sa fie tinuta in cel mai mare secret. Si cu toate masurile de-a dreptul paranoice de protectie luate pentru a nu se ”sapa” in jurul acestui subiect si care au dus in cele din urma inclusiv la ”decaparea” unor importanti functionari si demnitari ai statului roman, altul decat cel paralel, bineinteles, lucrurile s-ar putea misca totusi in cele din urma.
Mai ales ca un recent raport contrainformativ pune degetul direct pe rana, riscand astfel sa ”sparga buboiul” artificial creat in jurul dosarului ”fraude in Sanatate”, unul parca anume documentat ”unidirectional”, pentru a deturna atentia altor organe de ancheta de la adevarata miza a halucinantului incident de securitate cibernetica din 2016. Atunci cand, dupa cum reiese din notele informative intrate in posesia noastra ar fi fost pur si simplu stearsa intreaga baza de date a Casei Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti!!! Iar si mai socanta decat penetrarea sistemului SIUI ”negociat” de Lucian Duta la peste 200 milioane de euro este faptul ca aceasta ”preluare informativa” nu a fost raportata structurilor competente, desi initiatii sistemului stiu foarte bine ca procedural ar fi fost ca ”atacul raider” sa ajunga imediat pe masa de lucru a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii! Fie si pentru simplul fapt ca baza de date a Casei O.P.S.N.A.J cuprindea date mai mult decat sensibile a tuturor celor din sistem, pornind de la Ministerul de Interne si cel al Apararii, pana la serviciile secrete si magistrati! Insa misterul este adancit si de una dintre ”suspiciunile rezonabile” din notele contrainformative in care, dincolo de vulnerabilitatile aduse astfel tuturor celor din sistem si familiilor lor se sugereaza ca de fapt la mijloc ar putea fi o uriasa miza financiara. Iar capturarea unei astfel de baza completa de date este o adevarata mina de aur pentru oricare din marii jucatori din domeniul pharma, unul de miliarde de euro anual doar in tara noastra. Iar pentru ca reusita ”hackerilor” neprinsi sa fie si mai spectaculoasa exista informatii ca, tocmai in acea perioada, ”parintele” campurilor tactice, generalul Dumitru Dumbrava era un mare pasionat al ”navigarii” prin sistemul informatic SIUI, in fiecare joi dupa-amiaza existand raportari facute direct lui Florian Coldea despre tot ceea ce misca in Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Cel care, din orice parte ai privi acest episod, tot ar cam trebui sa aiba stiinta de ce s-a intamplat de fapt cu baza de date a Casei O.P.S.N.A.J.
Apararea, Ordinea Publica, Siguranta Nationala si Autoritatea Judecatoreasca
Acestea sunt domeniile deservite de Casa Asigurarilor de Sanatate O.P.S.N.A.J. Astfel ca nu este greu de imaginat ca o baza de date privind informatii personale despre toti angajatii din aceste ministere si structuri mai mult decat sensibile poate reprezenta oricand o ”tinta”. Mai ales ca baza de date a Casei este cam singura care cuprinde la un loc informatii despre cadrele sau rezervistii din toate aceste structuri, in rest find vorba doar de baze separate, pe fiecare minister sau serviciu in parte. Si uite ca tocmai aceasta baza de date a fost stearsa, fara a se sti inca daca din greseala, din ”capriciul” vreunui hacker plictisit sau urmare a unei operatiuni de spionaj. Pentru ca atata vreme cat nici macar nu s-a incercat sa se faca lumina deplina in acest caz, chiar ca toate cele trei variante de lucru, ca si altele de altfel stau inca in picioare.
Penetrata la greu
Si cu toate ca scriptic vorbind baza de date, ca si intreg sistemul SIUI era securizat si pazit ca ochii din cap, inclusiv de influente personaje care au facut si continua sa faca peste tot in sistem cariera, ”minunea” s-a intamplat. Ce-i drept, dupa cum dezvaluiam nu cu multa vreme in urma, la acea perioada CNAS-ul intrase in ”raza de actiune” a generalului Dumitru Dumbrava, cel care isi facuse un adevarat obicei din a-si bea cafeluta navigand prin sistemul SIUI. Ce-i drept, ”obiectivul” CNAS parea atat de important incat, alaturi de Dumbrava si generalul Dumitru Cocoru isi extinsese aria de competenta asupra Sanatatii. Mai mult chiar, in fiecare joi dupa-amiaza un cuplu mai mult decat interesant de la varful CNAS dadea un raportul saptamanal despre care exista informatii ca ar fi fost solicitat personal de catre insusi Florian Coldea. Dar mai mult pe persoana fizica…Si uite ca, desi baza de date cu firmele racordate la decontarile din Sanatate era oricum penetrata si chiar clonata de mult, cineva si-a bagat totusi coada si in Casa O.P.S.N.A.J… Astfel ca, la un moment dat aceasta a fost stearsa cu totul. Sau poate si copiata…Ceea ce nu poate duce decat spre doua directii pe care, de altfel le si are in vedere structura contrainformativa care incearca acum sa deschida o ancheta care se anunta devastatoare. Pe de o parte, cineva a vrut sa aiba la un loc toate ”resursele umane” ale intregului sistem romanesc de siguranta nationala. Ceea ce, mai ales daca in spate or fi si niscai servicii straine, chiar ca este grav. Cu toate acestea se pare ca nu ”agenturili straini” sunt principalele vizate, ci interesele financiare uriase ale unei anume firme din domeniul pharma…
Actualitate
Australia achiziționează torpile MK-48 pentru modernizarea flotei sale submarine
Actualitate
Forțele Spațiale ale SUA: Priorități aliniate cu administrația Trump în fața unor reduceri bugetare
Actualitate
UE exclude SUA din pachetul de finanțare SAFE de 150 de miliarde de euro: drumul spre autonomia strategică

Inițiativa SAFE, parte a programului Readiness 2030, marchează o schimbare semnificativă în politica de apărare europeană, prioritizând reînarmarea și reducerea dependenței de Washington.
Uniunea Europeană a exclus Statele Unite din accesul la noul pachet de finanțare de 150 de miliarde de euro (163 de miliarde de dolari) pentru acțiuni de securitate în Europa (SAFE), demonstrând angajamentul său față de autonomia strategică, reînarmarea accelerată și o mai mică dependență de Statele Unite pentru armament. Inițiativa SAFE face parte din programul mai amplu Readiness 2030, anunțat de Comisia Europeană. Finanțarea se va realiza prin intermediul piețelor de capital, iar fondurile vor fi redistribuite statelor membre sub formă de împrumuturi, în funcție de cerere și de planurile naționale de înarmare.
Autonomie strategică și achiziții comune
SAFE va permite statelor membre să își mărească semnificativ investițiile în apărare prin achiziții comune din industria europeană de apărare, concentrându-se pe capabilitățile prioritare. Acest lucru va contribui la interoperabilitate, predictibilitate și reducerea costurilor pentru o bază industrială europeană de apărare puternică. Achizițiile comune SAFE necesită implicarea a cel puțin două țări, una dintre acestea fiind membră UE. Pe lângă statele membre UE, sunt eligibile Ucraina, țările Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA) – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția – și țările Spațiului Economic European (SEE). SUA și Regatul Unit sunt excluse.
Îndoieli privind dependența de sistemele de armament americane
Decizia de a exclude SUA reflectă îngrijorările legate de independența operațională a unor sisteme de armament americane, precum avioanele de luptă F-35. Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, a subliniat necesitatea ca armata să aibă „mâini libere” în situații de criză, sugerând limitări impuse de utilizarea armelor străine.
Pachetul ReArm Europe și noul document alb de apărare
SAFE reprezintă o parte importantă din pachetul ReArm Europe de 800 de miliarde de euro, restul urmând să fie alocat în patru ani printr-o clauză de excepție pentru bugetele naționale de apărare, până la maximum 1,5% din PIB. Noul document alb de apărare al UE se concentrează pe închiderea decalajelor de capacitate, consolidarea bazei industriale de apărare, sprijinirea Ucrainei și creșterea rapidă a gradului de pregătire până la sfârșitul deceniului. Documentul evidențiază ritmul accelerat al retragerii aliaților tradiționali, inclusiv SUA, de pe scena europeană, subliniind decizia ca fiind mai rapidă decât anticipat. Acest lucru este corelat cu declarațiile pro-ruse ale președintelui Donald Trump, precum și cu suspendarea ajutorului militar și a schimbului de informații cu Ucraina.
Priorități și proiecte viitoare
Printre decalajele de capacitate vizate se numără sistemele de apărare aeriană și antirachetă, munițiile, sistemele anti-drone, dronele, echipamentele de război electronic și tehnologiile emergente precum inteligența artificială și calculul cuantic. Documentul propune o serie de proiecte comune de apărare, detaliile urmând a fi stabilite ulterior de statele membre. Comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, a menționat că Consiliul European își propune să prezinte opțiuni pentru proiecte comune de apărare statelor membre în jurul lunii iunie. Documentul subliniază importanța programelor collaborative pentru a accelera livrarea echipamentelor și pentru a spori capacitatea de producție a industriei europene de apărare. Kubilius a evitat să ofere ținte precise pentru cheltuielile de apărare ale statelor membre, sugerând totuși că o cotă de peste 2% din PIB este în concordanță cu un „nou nivel de ambiție”.
-
Exclusivacum 4 zile
Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni
-
Exclusivacum 2 zile
Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi
-
Exclusivacum 3 zile
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar
-
Exclusivacum 2 zile
Un milion de euro pentru plimbări în parc: Luxul de la ANP în contrast cu realitatea din penitenciare
-
Exclusivacum 4 zile
Muntele corupției: Iepuri și capcane în Vălenii de Munte
-
Exclusivacum 2 zile
Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr
-
Exclusivacum 4 zile
Scenariul fraudelor imobiliare: Figuri si umbre în dosarul White Tower & City Gate
-
Exclusivacum 3 zile
Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor