Actualitate
Gata, Florea cere arestarea lui Kovesi!

(Preluare National – Catalin Tache)
Dupa cum reiese din informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra, zilele trecute ar fi avut loc o ”evaluare” a stadiului anchetei derulate de catre procurorii Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie dupa ultima audiere maraton a Laurei Codruta Kovesi. Iar foaia de parcurs a anchetei astfel convenita prevede o ”iminenta” cerere de arestare a inculpatei Laura Codruta Kovesi in dosarul in care aceasta este cercetata alaturi de procurorii Mircea Negulescu si Lucian Onea pentru savarsirea infractiunilor de represiune nedreapta si constituirea unui grup infractional organizat. Mai mult chiar, demersul Adinei Florea catre Consiliul Superior al Magistraturii, care ar urma sa se pronunte asupra cererii procurorului SIIJ ar urma sa aiba loc in cel mult doua luni de zile. Existand chiar ”varianta scurta” ca ”sacrificarea” fostei sefe a Directiei Nationale Anticoruptie sa coincida cu Sarbatorile Pascale!
Este desigur vorba de o decizie care va inflama si mai mult spiritele nu doar pe plan national, dar si international, mai ales ca in acea perioada cel mai probabil se vor purta negocieri aprinse intre Consiliul Europei si Parlamentul European privind desemnarea viitorului procuror general european. Numai ca, dupa cum sustin sursele noastre nu se va face niciun fel de rabat de la acest calendar autoimpus pentru finalizarea anchetei, mai ales ca deja trei dintre declaratiile de martori aflate la dosar ar oferi deja acoperirea legala pentru decizia procurorului Adina Florea de solicitare a incuviintarii arestarii Laurei Codruta Kovesi! Chiar daca de-abia dupa ce dosarul va fi oricum trimis in instanta, cu Laura Codruta Kovesi in libertate sau in stare de arest vor iesi public la iveala si amanuntele incendiare privind atat anchetele derulate de catre structura ”de elita” de la Ploiesti, cat mai ales despre ”confirmarile” primite de ”Lucica” si ”Portocala” de la structura centrala a DNA.
Are acoperire legala
Desigur, cum impactul public al cererii de arestare va fi unul urias, procurorul Adina Florea va trebui sa prezinte in primul rand in fata Consiliului Superior al Magistraturii si apoi, daca va fi cazul, instantei de judecata un dosar ”beton”. Mai ales ca va fi verificata la sange legalitatea solicitarii. Iar tocmai pe acest subiect s-a canalizat analiza de lucru de zilele trecute, cand s-a stabilit ca solicitarea arestarii are deplina acoperire legala. Astfel ca deja s-a intrat in linie dreapta cu procedurile necesare, lucrandu-se concomitent la prima ”cristalizare” a rechizitoriului. Unul care ramane insa de vazut daca va fi analizat strict tehnic sau dupa cu totul alte principii, mai ales dupa ce Sectia pentru procurori a CSM a refuzat fara prea multe explicatii solicitarile similare ale Adinei Florea in ceea ce ii priveste pe actualii colegii de lot ai Laurei Codruta Kovesi, Lucian Onea si Mircea Negulescu.
Sabie cu doua taisuri
Dupa ce lupta cu statul paralel a actualei Puteri politice a semanat in ultimii doi ani mai mult cu imbrancelile caraghioase a doua scolarite de pension, cererea de arestare a fostei sefe a Directiei Nationale Anticoruptie ar reprezenta, cu siguranta, o schimbare totala de macaz. Care ramane insa de vazut daca nu cumva vine prea tarziu. Pentru ca, daca inceperea urmaririi penale ar fi avut loc dupa revocarea sa din functie, probabil ca nu s-ar fi mai ajuns acum la ”prelungirile” meciului de la Bruxelles pentru desemnarea viitorului procuror general european. Iar oricat s-ar bate moneda pe independenta Justitiei este de asemenea clar ca solicitarea Adinei Florea nu va avea cum sa nu starneasca puternice reactii adverse. Astfel ca dincolo de demersul strict juridic al magistratilor SIIJ, scena politica va ”erupe”, actuala putere fiind nevoita sa-si ia si masuri pentru ”managerierea” eventualelor demonstratii de strada. Care ar putea fi primele de amploare dupa ”isteria” generalizata din 10 august anul trecut. Oricum, odata cu inaintarea cererii de arestare catre CSM nu se va mai juca la doua capete. Pentru ca daca demersul procurorilor SIIJ va primi girul CSM, atunci probabil ”mitul” intangibilitatii Laurei Codruta Kovesi se va prabusi odata pentru totdeauna, in ciuda ”convulsiilor” politice si de strada care ar putea urma. Dar daca demersul va fi unul prematur si Sectia pentru procurori a CSM nu va aproba cererea de arestare, atunci chiar ca Kovesi va deveni mai ”greu de ucis” ca nicodata, obtinand simultan si avantajul ”victimizarii” in pline negocieri la Bruxelles pentru postul de procuror european general, unul care ofera imunitate totala pentru multi ani de acum inainte. Dar sa vedem deocamdata argumentatia procurorului Adina Florea, mai ales ca, iata, nu mai este deloc mult pana ce aceasta va fi inaintata CSM-ului…
Actualitate
Australia achiziționează torpile MK-48 pentru modernizarea flotei sale submarine
Actualitate
Forțele Spațiale ale SUA: Priorități aliniate cu administrația Trump în fața unor reduceri bugetare
Actualitate
UE exclude SUA din pachetul de finanțare SAFE de 150 de miliarde de euro: drumul spre autonomia strategică

Inițiativa SAFE, parte a programului Readiness 2030, marchează o schimbare semnificativă în politica de apărare europeană, prioritizând reînarmarea și reducerea dependenței de Washington.
Uniunea Europeană a exclus Statele Unite din accesul la noul pachet de finanțare de 150 de miliarde de euro (163 de miliarde de dolari) pentru acțiuni de securitate în Europa (SAFE), demonstrând angajamentul său față de autonomia strategică, reînarmarea accelerată și o mai mică dependență de Statele Unite pentru armament. Inițiativa SAFE face parte din programul mai amplu Readiness 2030, anunțat de Comisia Europeană. Finanțarea se va realiza prin intermediul piețelor de capital, iar fondurile vor fi redistribuite statelor membre sub formă de împrumuturi, în funcție de cerere și de planurile naționale de înarmare.
Autonomie strategică și achiziții comune
SAFE va permite statelor membre să își mărească semnificativ investițiile în apărare prin achiziții comune din industria europeană de apărare, concentrându-se pe capabilitățile prioritare. Acest lucru va contribui la interoperabilitate, predictibilitate și reducerea costurilor pentru o bază industrială europeană de apărare puternică. Achizițiile comune SAFE necesită implicarea a cel puțin două țări, una dintre acestea fiind membră UE. Pe lângă statele membre UE, sunt eligibile Ucraina, țările Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA) – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția – și țările Spațiului Economic European (SEE). SUA și Regatul Unit sunt excluse.
Îndoieli privind dependența de sistemele de armament americane
Decizia de a exclude SUA reflectă îngrijorările legate de independența operațională a unor sisteme de armament americane, precum avioanele de luptă F-35. Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, a subliniat necesitatea ca armata să aibă „mâini libere” în situații de criză, sugerând limitări impuse de utilizarea armelor străine.
Pachetul ReArm Europe și noul document alb de apărare
SAFE reprezintă o parte importantă din pachetul ReArm Europe de 800 de miliarde de euro, restul urmând să fie alocat în patru ani printr-o clauză de excepție pentru bugetele naționale de apărare, până la maximum 1,5% din PIB. Noul document alb de apărare al UE se concentrează pe închiderea decalajelor de capacitate, consolidarea bazei industriale de apărare, sprijinirea Ucrainei și creșterea rapidă a gradului de pregătire până la sfârșitul deceniului. Documentul evidențiază ritmul accelerat al retragerii aliaților tradiționali, inclusiv SUA, de pe scena europeană, subliniind decizia ca fiind mai rapidă decât anticipat. Acest lucru este corelat cu declarațiile pro-ruse ale președintelui Donald Trump, precum și cu suspendarea ajutorului militar și a schimbului de informații cu Ucraina.
Priorități și proiecte viitoare
Printre decalajele de capacitate vizate se numără sistemele de apărare aeriană și antirachetă, munițiile, sistemele anti-drone, dronele, echipamentele de război electronic și tehnologiile emergente precum inteligența artificială și calculul cuantic. Documentul propune o serie de proiecte comune de apărare, detaliile urmând a fi stabilite ulterior de statele membre. Comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, a menționat că Consiliul European își propune să prezinte opțiuni pentru proiecte comune de apărare statelor membre în jurul lunii iunie. Documentul subliniază importanța programelor collaborative pentru a accelera livrarea echipamentelor și pentru a spori capacitatea de producție a industriei europene de apărare. Kubilius a evitat să ofere ținte precise pentru cheltuielile de apărare ale statelor membre, sugerând totuși că o cotă de peste 2% din PIB este în concordanță cu un „nou nivel de ambiție”.
-
Exclusivacum 4 zile
Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni
-
Exclusivacum 2 zile
Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi
-
Exclusivacum 3 zile
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar
-
Exclusivacum 2 zile
Un milion de euro pentru plimbări în parc: Luxul de la ANP în contrast cu realitatea din penitenciare
-
Exclusivacum 4 zile
Muntele corupției: Iepuri și capcane în Vălenii de Munte
-
Exclusivacum 2 zile
Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr
-
Exclusivacum 4 zile
Scenariul fraudelor imobiliare: Figuri si umbre în dosarul White Tower & City Gate
-
Exclusivacum 3 zile
Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor