Actualitate
Dumitru Dumbravă al SRI

Generalul Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției juridice din Serviciul Român de Informații și fost secretar general al aceleiași instituții a fost prins la furat. Furt intelectual. A plagiat. Cea mai mare parte a lucrării sale de doctorat. Este prin urmare un corupt. Și a fost un corupt în timp ce deținea funcții atât de importante într-o instituție care a primit, e drept, neconstituțional de la CSAT sarcina de a lupta împotriva acestui fenomen. Cum a fost posibil? Și ce urmează?
A fost posibil pentru că, în realitate, nimănui nu i-a păsat de modul în care ofițerii SRI se achită în mod cinstit de sarcinile lor. Și, mai ales, nimeni nu s-a interesat, nici măcar faimoasa direcție de control intern, de măsura în care atotputernicii ofițeri SRI respectă legile acestui stat. A fost posibil, pentru că acești „doctori” s-au tras unul pe altul, formând un uriaș grup infracțional, transformat în piramidă, la vârful căreia se afla nimeni altul decât generalul Florian Coldea, tartorul SRI transferat, după ce a luat mită, ca profesor de etică la Academia de Informați a instituției, făcută și ea recent fărâme, după ce Eduard Hellvig a descoperit acolo nenumărate mizerii.
Generalul Dumitru Dumbravă a condus efectiv ceea ce el însuși a denumit „câmpul tactic” din Justiție al Serviciului Român de Informații. Căruia unii îi spun „ culoar”. „Câmp tactic” sau „culoar”, nu mai contează, însemna, într-o traducere accesibilă oricui, faptul că instituția împuternicită de Traian Băsescu să se ocupe, vezi Doamne, de combaterea corupției, devenită pericol de siguranță națională, atât la nivel central cât și la nivel local, intervenea în anchetele procurorilor, dar și în deliberările magistraților, urmărindu-și țintele până a anihiarea acestora. Iar multe ținte au fost, așa cum s-a dovedit ulterior și urmează să se mai dovedească, nevinovate în raport cu încălcarea unor legi, în schimb obiective politice în funcție de interesele unor stăpâni.
Toată această activitate la nivelul unei bune părți din instituția condusă la acea dată de George Maior – apropo, lucrarea de diplomă a acestuia o fi fost cercetată de cineva? – era coordonată de Dumitru Dumbravă. Mare specialist în Drept, după cum atestă diplomele pe care le are. Tot el a inventat și mecanismul infernal al pliculețelor galbene. Plicuri galbene, care conțineau răvașe pentru judecători, cu indicații precise despre cum și la câți ani să condamne pe cineva sau, dimpotrivă, cum să nu condamne pe altcineva. Răvașe care erau trimise prin curieri, citite, însușite de cei mai mulți judecători, înapoiate pe loc și distruse. Dacă nu care cumva un birocrat de la SRI a decis să fie arhivate.
Generalul Dumbravă, ani de zile întâiul stătător între juriștii instituției și apoi secretar general a furat de a rupt din munca mai multor autori, încropindu-și astfel o lucrare de doctorat plagiată aproape sută la sută. A primit bani de la noi toți, bani nemunciți în perioada „studiilor” de doctorat. Apoi, fiindcă avea acest titlu științific, a beneficiat de un spor la leafă. Sau soldă. Lună de lună. An de an. A fost promovat în grad și a beneficiat de stabilitate în funcție, fiindcă era doctor. Scos pe tușă, are o pensie necuvenită în baza unui salariu necuvenit și a unui grad necuvenit obținute prin furt. Când își va da obștescul sfârșit, dar și până atunci, va beneficia de onoruri necuvenite.
Este personificarea unui om corupt, aflat mulți ani în fruntea unei instituții corupte. Și care poza în atlet al luptei anticorupție. Despre Dumitru Dumbravă și despre fapta sa infracțională nu am auzit încă nimic din direcția #Rezist. Sau din direcția USR. Sau vreo vorbă de la partidul PLUS. Cu atât mai puțin dinspre Pro România a doctorului Victor Ponta. Și nici PNL nu a suflat o vorbă. Dacă stau bine să mă gândesc, nici PSD. Și atunci, mă întreb, în aceste partide oare câți „doctori” mai sunt?
Sorin Rosca Stanescu
Actualitate
Australia achiziționează torpile MK-48 pentru modernizarea flotei sale submarine
Actualitate
Forțele Spațiale ale SUA: Priorități aliniate cu administrația Trump în fața unor reduceri bugetare
Actualitate
UE exclude SUA din pachetul de finanțare SAFE de 150 de miliarde de euro: drumul spre autonomia strategică

Inițiativa SAFE, parte a programului Readiness 2030, marchează o schimbare semnificativă în politica de apărare europeană, prioritizând reînarmarea și reducerea dependenței de Washington.
Uniunea Europeană a exclus Statele Unite din accesul la noul pachet de finanțare de 150 de miliarde de euro (163 de miliarde de dolari) pentru acțiuni de securitate în Europa (SAFE), demonstrând angajamentul său față de autonomia strategică, reînarmarea accelerată și o mai mică dependență de Statele Unite pentru armament. Inițiativa SAFE face parte din programul mai amplu Readiness 2030, anunțat de Comisia Europeană. Finanțarea se va realiza prin intermediul piețelor de capital, iar fondurile vor fi redistribuite statelor membre sub formă de împrumuturi, în funcție de cerere și de planurile naționale de înarmare.
Autonomie strategică și achiziții comune
SAFE va permite statelor membre să își mărească semnificativ investițiile în apărare prin achiziții comune din industria europeană de apărare, concentrându-se pe capabilitățile prioritare. Acest lucru va contribui la interoperabilitate, predictibilitate și reducerea costurilor pentru o bază industrială europeană de apărare puternică. Achizițiile comune SAFE necesită implicarea a cel puțin două țări, una dintre acestea fiind membră UE. Pe lângă statele membre UE, sunt eligibile Ucraina, țările Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA) – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția – și țările Spațiului Economic European (SEE). SUA și Regatul Unit sunt excluse.
Îndoieli privind dependența de sistemele de armament americane
Decizia de a exclude SUA reflectă îngrijorările legate de independența operațională a unor sisteme de armament americane, precum avioanele de luptă F-35. Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, a subliniat necesitatea ca armata să aibă „mâini libere” în situații de criză, sugerând limitări impuse de utilizarea armelor străine.
Pachetul ReArm Europe și noul document alb de apărare
SAFE reprezintă o parte importantă din pachetul ReArm Europe de 800 de miliarde de euro, restul urmând să fie alocat în patru ani printr-o clauză de excepție pentru bugetele naționale de apărare, până la maximum 1,5% din PIB. Noul document alb de apărare al UE se concentrează pe închiderea decalajelor de capacitate, consolidarea bazei industriale de apărare, sprijinirea Ucrainei și creșterea rapidă a gradului de pregătire până la sfârșitul deceniului. Documentul evidențiază ritmul accelerat al retragerii aliaților tradiționali, inclusiv SUA, de pe scena europeană, subliniind decizia ca fiind mai rapidă decât anticipat. Acest lucru este corelat cu declarațiile pro-ruse ale președintelui Donald Trump, precum și cu suspendarea ajutorului militar și a schimbului de informații cu Ucraina.
Priorități și proiecte viitoare
Printre decalajele de capacitate vizate se numără sistemele de apărare aeriană și antirachetă, munițiile, sistemele anti-drone, dronele, echipamentele de război electronic și tehnologiile emergente precum inteligența artificială și calculul cuantic. Documentul propune o serie de proiecte comune de apărare, detaliile urmând a fi stabilite ulterior de statele membre. Comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, a menționat că Consiliul European își propune să prezinte opțiuni pentru proiecte comune de apărare statelor membre în jurul lunii iunie. Documentul subliniază importanța programelor collaborative pentru a accelera livrarea echipamentelor și pentru a spori capacitatea de producție a industriei europene de apărare. Kubilius a evitat să ofere ținte precise pentru cheltuielile de apărare ale statelor membre, sugerând totuși că o cotă de peste 2% din PIB este în concordanță cu un „nou nivel de ambiție”.
-
Exclusivacum 4 zile
Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni
-
Exclusivacum 2 zile
Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi
-
Exclusivacum 3 zile
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar
-
Exclusivacum 2 zile
Un milion de euro pentru plimbări în parc: Luxul de la ANP în contrast cu realitatea din penitenciare
-
Exclusivacum 4 zile
Muntele corupției: Iepuri și capcane în Vălenii de Munte
-
Exclusivacum 2 zile
Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr
-
Exclusivacum 4 zile
Scenariul fraudelor imobiliare: Figuri si umbre în dosarul White Tower & City Gate
-
Exclusivacum 3 zile
Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor