Connect with us

Actualitate

Prognozele de bucătărie distorsionează piața

Incisiv

Publicat

pe

Are loc o veritabilă întrecere. Un fel de campionat. Între diverși analiști sau pretinși analiști, între diverși sociologi specialiști în studii de piață sau pretinși specialiști. Câmpul de luptă poate fi localizat în toate studiourile televiziunior de știri. Fiecare cu echipa ei. Unii trag într-o parte, alții în partea diametral opusă. În felul acesta, piața electorală este total distorisionată, cu puțin timp înaintea alegerilor europarlamentare.

Există mai multe condiții favorabile pentru o asemenea bulversare a prognozelor asupra performanțelor sau nonperformanțelor unor partide politice. Mă voi opri asupra câtorva dintre acestea, dar nu înainte de a mă întreba unde sunt totuși și în posesia cui cercetările de piață făcute în mod profesionist și care ne-ar putea oferi în avanpremieră o imagine aproximativ corectă a modului în care se va finaliza acest proces electoral. În definitiv, partidele politice dispun de sume uriașe, nemaiîntâlnite până în prezent, provenite din bani publici, ca rezultat al deciziei societății românești de a finanța democrația, prin intermediul finanțării substanțiale a clasei politice. Se știe că cea mai exorbitantă sumă din istoria României a cheltuit-o, conform propriilor enunțuri, PNL pe o mega-cercetare de piață, încredințată unei firme specializată mai degrabă în măsurarea indicatorilor de contrabandă cu țigări decât în cercetări de tip electoral, iar rezultatele, dacă ele există cumva, nu au fost niciodată făcute publice în mod cinstit, transparent.

O primă oportuntate uriașă, de eroare și, deci, de jonglare cu estimările, constă în procentul de regulă extrem de mic, de sub 40%, al cetățenilor care își vor materializa dorința de a-și exprima preferințele pentru viitorii parlamentari europeni. Cine vor fi acești 40% dintre cetățeni? Din ce medii vor proveni? Care va fi categoria lor de vârstă sau nivelul lor de educație? Toate aceste întrebări rămân simple necunoscute. În principiu, am putea aplica șablonul de acum cinci ani. Dar această operație nu ar fi deloc corectă. Pentru că în cinci ani categoriile de populație își pot schimba în mod radical opțiunile. Inclusiv în ceea ce privește prezența la un scrutin, până acum tratat destul de derizoriu, dar care în acest an devine mai important. Din cel puțin două motive. Europa își schimbă configurația radical sub ochii noștri, iar valul naționalist care a cuprins o serie de state este doar una dintre schimbările care pot influența într-un sens sau altul și opțiunile din România. În al doilea rând, pentru prima dată, europarlamentarele au o puternică semnificație simbolică, fiind primul scrutin din cele patru, care vor avea loc în acest an și în anul viitor. Cifrele de la capătul europarlamentarelor s-ar putea să dea tonul celorlalte trei campanii, inclusiv modului încare se vor desfășura prezidențialele de la sfârșitul acestui an.

Deci nu știm și nimeni nu a măsurat în mod știinfițic acest lucru – și nimeni nu-și asumă răspunderea să facă în acest sens o prognoză serioasă – care este procentul de prezență la europarlamentare, nu știm și niciun sociolog nu ne spune cine sunt cei care se vor deranja să meargă la secțile de votare și, în consecință, nu știm nici cine sunt cei care vor ridica din umeri și vor rămâne acasă. În absența acestor date, pot fi făcute orice fel de speculații.

A doua mare necunoscută este legată de un concept pe care l-am amintit anterior. Și anume naționalismul. Cum evoluează, în ce direcție, neonaționalismul românesc, câți dintre cetățeni sunt cu adevărat preocupați de aceasă temă și cât de hotărâți sunt ei să-și materializeze frustrările, speranțele, idealurile, emoțiile și spaimele, în favoarea unor formațiuni politice, care le-ar putea garanta succesul demersului electoral? Sunt întrebări fără niciun fel de răspuns oferit de sociologi. Sau de politologi. Și de această dată nu mai cred că sunt de vină analiștii. Realitatea este vinovată. Realitatea face ca niciuna dintre cele circa 20 de formațiuni care s-au angajat să promoveze valorile naționale – evident nu mă refer nicio secundă la naționalismul de tip extremist – să nu fi performat în sensul coagulării unei mase critice de susținători. Mișcarea politică de tip naționalist este extrem de fărâmițată. Și, în consecință, ea are șanse mici să coaguleze alegătorii în jurul unuia sau altuia dintre partidele care anunță că va promova asemenea valori. În aceste condiții, încotro se vor îndrepta totuși acei cetățeni care visează ca România să devină un stat națiune, integrat ca atare în marea familie europeană? Cred că dacă UDMR a turnat recent gaz pe foc, anunțând, tot ca un obiectiv electoral, anumite intenții care au agitat spiritele naționaliste ale românilor, un al doilea efect, pe lângă cel al strângerii rândurilor maghiarilor în jurul UDMR, va fi acela că un anumit număr de voturi se vor duce în mod suplimentar către unul dintre partidele mari care, pe lângă alte obiective, anunță și dorința sa de a proteja statul națiune. Și acest partid s-ar putea să fie PSD.

Europaramentarele pot fi influențate masiv în rezultatul lor și de desfășurarea de forțe în plan extern. De pildă, ultimele avertismente transmise de Vladimir Putin, legate fie de Transnistria, fi de Republica Moldova, fie chiar de România, nu este deloc exclus să revigoreze, acolo unde este cazul, sentimentele de tip naționalist și să aducă puncte suplimentare la europarlamentare acelor partide care semnalizează că sunt hotărâte să apere asemenea valori. Și din nou cred că un aspirator de asemenea voturi ar putea deveni PSD.

Nu a măsurat nimeni – și se pare că nici nu are de gând să o facă – efectul la vot al modului în care actuala majoritate parlamentară este demonizată la nivelul Uniunii Europene, acuzată fiind că nu se aliniază unor valori susținute de cele mai multe state UE și care, în esență, au drept obiectiv limitarea suveranității fiecărui stat în parte în beneficiul unei suveranități și stabilități colective. Cum reacționează electoratul român la asemenea presiuni venite din direcția birocrației de la Bruxelles, care are din ce în ce mai mult un comportament de tip cominternist? Vor ieși din case pentru a vota mai mulți dintre românii care împărtășesc valorile promovate de liderii europeni? Sau vor ieși din case mai mulți dintre cei care cred că prioritare sunt valorile naționale?

Evident, numărul necunoscutelor este mult mai mare. Ceea ce le permite sociologilor și analiștilor, pseudosociologilor și pseudoanaliștilor de-a valma să se joace cu cifrele pe platourile televiziunilor de știri. Dar și acest joc, otrăvit în esența lui și în același timp iresponsabil, poate avea consecințe perverse. De pildă, pentru bazinul electoral PSD, despre care se vorbește în mod constant că ar fi mai disciplinat și mai clar definit decât bazinul electoral PNL, afirmațiile constante ale vectorilor de opinie reprezentând frontul anti-PSD, cum că opoziția va obține rezultate în ansamblu mai bune decât majoritatea parlamentară, precum și vehicularea în acest sens a unor cifre scoase din burtă, poate constitui un semnal de alarmă. Și am putea vedea ieșind și mergând să voteze mai mulți pesediști decât ar fi dispuși în condiții normale să facă acest lucru.

Una din caracteristicile acestei prime runde de alegeri, cele pentru Parlamentul European, este că, indiferent de rezultat, nimeni cu excepția liderilor de partide nu-și va cere scuze și nu-și va asuma responsabilitatea pentru transmiterea de informații eronate. Pentru că toți și dintr-o parte și din cealaltă, vor invoca tocmai necunoscutele pe care le-am prezentat succint mai sus. Și atunci mă mai întreb o dată, în absența unor studii serioase, oare pe ce sunt cheltuiți banii oferiți cu atâta generozitate clasei politice în scopul de a avea alegeri democratice, opțiuni ale cetățenilor făcute în cunoștiință de cauză și un grad cât mai mare de reprezentativitate al celor care urmează să fie aleși? Cei care vor câșiga europarlamentarele se vor aplauda singuri, își vor proclama cu voce apăsată legitimitatea. În timp ce cei care vor pierde, vor afima că învingătorii nu sunt de fapt învingători, întrucât au fost votați de un procent infim al masei de alegători. Și cel mult vor pleca acasă, lăsând locul altor lideri.

Dar,per ansambu, și după alegeri, ca și înainte, știm mult prea puțin despre ceea ce doresc românii cu adevărat.

Sorin Rosca Stanescu

 

Actualitate

Revenirea lui Gabriel Oprea pe scena politica, da roade!/UNPR, surpriza alegerilor/Analiza

Incisiv

Publicat

pe

De

“Zilele astea toată lumea se concentrează pe soarta partidelor mari. Când, de fapt, adevăratele surprize se întâmplă în cazul celorlalte partide, în partea a doua a clasamentului.

Până acum două săptămâni, sondajele indicau o tendință de creștere pentru PMP. Eu personal eram din ce în ce mai convins că va trece pragul de 5%, la fel cum a făcut și la alegerile parlamentare din 2014: pe ultima sută de metri, la mustață.

Apoi însă a venit dezvăluirea cu Petrov, numele de cod sub care Băsescu a colaborat cu Securitatea. Se pare că utilitatea publică a acestuia s-a epuizat și atunci s-a scos dosarul.

Această dezvăluire a provocat deja consecințe. Măsurarea cea mai recentă arată că PMP a scăzut înapoi la loc, mult sub 5%, irosindu-și tot ce acumulase până acum de la începutul anului. Concluzia: PMP nu va intra în Parlamentul European.

În schimb, sunt semne că voturile se mută către un alt partid din aceeași zonă a clasamentului electoral: UNPR.

În cel mai recent sondaj Sociopol, terminat la sfârșitul săptâmănii trecute, UNPR a trecut deja de 3% și e pe creștere.

Din ce se întâmplă, trag concluzia că că temele legate de zona militară și de securitate i-au priit UNPR-ului în această campanie, ca și recentele subiecte de dezbatere publică: acoperirea crucilor eroilor români cu saci de gunoi în cimitirul miliar din Valea Uzului, demontarea statuii lui Mihai Viteazu la Oradea, scoaterea drapelului României la Miercurea Ciuc, folosirea imnului Ungariei și a imnului secuiesc în secuime.

La asta se adaugă probabil și efortul de campanie: din ce am auzit, Oprea a bătut toată țara, vizitând toate județele în ultimele trei luni.

Avem o campanie în care, pe lângă bazinele mari de vot, lupta electorală se duce inclusiv pe bazine foarte bine definite, punctuale, la nivel de categorii profesionale.

Iată că zona militarilor își îndreaptă votul spre UNPR. Va trece pragul de 5%? Urmează o ultimă săptămână de campanie foarte interesantă în această privință”, precizeaza renumitul sociolog intr-o analiza pertinenta, precizeaza recunoscutul sociolog,  Mirel Palada. (Sava N.).

 

Citeste in continuare

Actualitate

Comunicat de presă/Se solicită intervenția Guvernului României pentru soluționarea situației privind îndepărtarea monumentului ecvestru al Domnitorului Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea

Incisiv

Publicat

pe

De

20.05.2019

Președintele UNPR Gabriel Oprea a transmis, luni, Primului-ministru Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă în care solicită intervenția Guvernului României pentru soluționarea situației privind îndepărtarea monumentului ecvestru al Domnitorului Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea. Scrisoare este însoțită de documentele și avizele care atestă pașii privind edificarea și legitimitatea amplasării monumentului.

UNPR solicită repunerea de urgență a statuii marelui Voievod român Mihai Viteazul pe locul în care a fost realizată și amplasată, prin contribuția personală a militarilor români.

Redăm, în continuare, conținutul integral al scrisorii:

Stimată Doamnă Prim-Ministru,

Asociația Culturală Mihai Viteazul”, instituție cu personalitate juridică, a solicitat sprijinul UNPR în legătură cu situația monumentului ecvestru al Voievodului Mihai Viteazul de la Oradea, în calitate de partid care a sprijinit întotdeauna instituțiile de apărare, ordine publică și siguranță națională și care are un respect profund, dovedit, pentru valorile și simbolurile naționale.

Așa cum știți, primarul municipiului Oradea a decis și a pus în aplicare decizia de îndepărtare a monumentului, edificat prin contribuții proprii ale cadrelor militare active și în rezervă și amplasată legal, în urma obținerii tuturor avizelor necesare, în Piața Unirii din Oradea. Acestă acțiune a creat o emoție negativă în inimile militarilor și în inimile tuturor românilor patrioți.

Asociația contestă, pe bună dreptate, iar UNPR sprijină cu toată convingerea și cu toate forțele acest protest, legitimitatea hotărârii de înlocuire, prin îndepărtare a monumentului închinat Domnitorului Mihai Viteazul, cu statuia Regelui Ferdinand, pe același soclu.

Departe de noi să contestăm meritele Regelui Ferdinand Întregitorul sau oportunitatea instalării unui monument al său oriunde în municipiul Oradea, chiar și în Piața Unirii.

Dar eliminarea statuii Domnitorului Mihai Viteazul, simbol al națiunii române, al Unirii, al Statului Unitar, care are ca proprietar de drept Asociația ce poartă numele marelui Voievod român, reprezintă o acțiune ilegală, un act injust și imoral, o formă de manifestare directă a unui atac la adresa valorilor, a simbolurilor naționale și a istoriei României.

România a sărbătorit recent Centenarul Marii Uniri, iar acțiunea primăriei municipiului Oradea, mai ales în acest context istoric, este nu doar nejustificată, ci și condamnabilă și periculoasă. 

Vă rugăm, stimată doamnă prim-ministru, să acordați atenția și sprijinul dumneavoatră soluționării acestei situații și să întreprindeți orice demers este necesar pentru ca această nedreptate săvârșită la adresa istoriei și a neamului românesc, dar și a noastră, a tuturor românilor, de ieri, de azi, de mâine, să fie reparată.

Cu deosebită considerație,

Gabriel OPREA

Președintele UNPR”

Biroul de presă

Citeste in continuare

Actualitate

SRI nu are competente teritoriale în exterior/ Cât de incompetent profesional ca lucrător pe informatii/contrainformații este Coldea?

Incisiv

Publicat

pe

De

Cât de incompetent profesional ca lucrător pe informatii/contrainformații de securitate nationala si lipsit de cunoștințe juridice poate fi un general lt. cu trei stele, fost prim adjunct al SRI!!!! Doar CINCI motive identificate:

  1. SRI nu are competenta materiala de a efectua acte procedurale efective, prin lucratorii sai, care implică extradarea unui cetățean român,
    dar legal are nu dreptul, ci obligatia, de a furniza informatii, dacă le cunoaste, care sa ajute la actiunea JURIDICO-JUDICIARA SI POLITIENEASCA (INTERPOL sau EUROPOL) a MJ, MAI și MAE cu elemente de extraneitate specifice dreptului international (public-ca raporturi juridice intre cele doua state si privat- fiind vorba de drepturile procesual penale ale cetateanului roman care are si un anumit statut juridic, din câte am înțeles, pe teritoriul acelui alt stat;
  2. SRI nu are investigatori sub acoperire (a se vedea C. pr. pen. );
  3. SRI nu are competente teritoriale în exterior („la extern”), pentru a obține aceste informații fiind, funcție de natura/obiectul lor SIE sau DGIA – Direcția de informații externe a Apărării;
  4. Nu l-a compromis niciun terț pe col. Dumitrescu Marian, ci chiar SRI-ul prin trimiterea intr-o misiune ilegala; mai ales ca acoperirea de interpret/ translator este hilara și nu rezista la verificări, în condițiile în care MJ, MAI, MAE și SIE au proprii cunoscători de limbi străine de circulație internationala (Dumitrescu cunoaște rromgleza);
  5. Ce acte cu „alta identitate” dintre cele instituțional -procedurale cu efecte juridice mai putea incheia Dumitrescu?!!! Cui i-ar fi fost opozabile acestea?! Iar îl punea SRI sa săvârșească infracțiuni de fals privind identitatea, fals intelectual, uz de fals, uzurparea de calități oficiale??!! (Paula Stan).

Citeste in continuare

Parteneri


Știri calde

Actualitate5 ore ago

Revenirea lui Gabriel Oprea pe scena politica, da roade!/UNPR, surpriza alegerilor/Analiza

“Zilele astea toată lumea se concentrează pe soarta partidelor mari. Când, de fapt, adevăratele surprize se întâmplă în cazul celorlalte...

Actualitate14 ore ago

Comunicat de presă/Se solicită intervenția Guvernului României pentru soluționarea situației privind îndepărtarea monumentului ecvestru al Domnitorului Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea

20.05.2019 Președintele UNPR Gabriel Oprea a transmis, luni, Primului-ministru Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă în care solicită intervenția Guvernului României...

Actualitate1 zi ago

SRI nu are competente teritoriale în exterior/ Cât de incompetent profesional ca lucrător pe informatii/contrainformații este Coldea?

Cât de incompetent profesional ca lucrător pe informatii/contrainformații de securitate nationala si lipsit de cunoștințe juridice poate fi un general...

Actualitate1 zi ago

Ramane sa reflectati cine este si cum se repliaza sistemul paralel!

Iata cum se poate obtine un consens politic absolut in Parlamentul Romaniei, mai ales in Senat, unde cu 104 de...

Actualitate1 zi ago

A dispărut un dosar/denunţ din DNA: pe fostul şef SRI

În decembrie 2015, un om de afaceri, reţinut şi ulterior trimis în judecată de DNA, denunţă la DNA pe fostul...

Actualitate1 zi ago

Sunt primar mă doare în…PARCUL NAȚIONAL…Mă apără judecătorul!

Cum poți construi ilegal într-o arie protejată cu voie de la Romsilva și Tribunal? O fâneață dintr-o zonă protejată dintr-un...

Actualitate1 zi ago

Primarul PSD din municipiul Orșova, Marius Stoica este un PENAL

Primarul municipiului Orşova, social-democratul Marius Stoica, a fost trimis în judecată într-un dosar penal pentru comiterea mai multor infracţiuni, precum...

Actualitate1 zi ago

Editorial/Scrisoarea unui subaltern!

„Chiar dacă umbli năuc zi și noapte ești mai singur și mai marginalizat ca niciodată! Toți te mint, toți îți...

Actualitate1 zi ago

De ce a rupt-o Dragnea cu Carmen Dan!

(Preluare National  – Catalin Tache): Liviu Dragnea i-a dat interzis lui Carmen Dan in campania electorala! Masura radicala, fara precedent...

Actualitate1 zi ago

In legatura cu furnizarea de apa din Comuna Calugareni/Judetul Prahova/Clientii sunt satui de atata minciuna si invarteala in jurul cozii

De aproape 2 saptamani si jumatate in 95% din timp cei din Comuna Calugareni/Judetul Prahova nu au avut apa furnizata...

Actualitate1 zi ago

„Ce spune teoria jocurilor despre ,,reduta’’ Dragnea și ,,soldații’’ CCR și DNA-ICCJ”.

Edna Ullman, în lucrarea ,,Apariția moralei’’, explică o situație cu doi soldați care operează o mitralieră într-o redută împotriva inamicului...

Actualitate1 zi ago

Putin versus Erdogan, lovitură de maestru

Din cel puțin două mișcări consecutive de mare maestru, țarul Rusiei, Vladimir Putin l-a extras pe sultanul Turciei Recep Erdogan...

Actualitate1 zi ago

Liderul PNL, luat peste picior: Orban, lupul, magarul si miorita

(PRELUARE INPOLITICS.RO): ”Aflu că domnul Ludovic Orban a mers azi la sărbătoarea ”Măsurișul oilor de la Pria”, în Sălaj, de...

Actualitate4 zile ago

BOMBA ZILEI/Directorul Ziarului Incisiv de Prahova intra in politica/Vicepresedinte UNPR si presedinte UNPR Organizatia Municipiului Ploiesti

O bomba in adevaratul sens al cuvantului  a intrat chiar in redactia ziarului Incisiv de Prahova. Ofiterul SRI, in rezerva,...

Actualitate4 zile ago

Comunicat de Presa

Vineri, 17.05.2019, începând cu ora 11:30, va avea loc la HOTEL CENTRAL Ploiești, sala ALFA (etaj 2), ședința de lucru...

Partener media exclusiv

stiri actualizate

Top Articole Incisiv