Actualitate
Evolutia unui produs indispensabil, masinile de spalat rufe

Mașinile de spălat nu sunt electrocasnice care să stârnească pasiuni. Cuptoarele care gătesc perfect felurile de mâncare preferate sau frigiderele care răcesc aproape instant băuturile răcoritoare sau alcoolice sunt, în viziunea noastră, mult mai apreciate. Însă mașina de spălat poartă un loc aparte în istoria noastră, întrucât România a avut o industrie de fabricare și asamblare a acestora. Până la acest moment, există alte episoade ce merită relatate.
Prima mașină de spălat rotativă a fost patentată în 1858, de americanul Hamilton Smith, aceasta fiind însă acționată tot manual. Prima mașină de spălat electrică a apărut tot în SUA, în 1908. În Europa, mașinile de spălat automate, așa cum le știm azi, au apărut abia acum mai puțin de 70 de ani, după 1950, dar la acea vreme costau o adevărată avere și nu oricine și le permitea.
Începuturile de la Cugir a masinilor de spalat rufe
În România, producția mașinilor de spălat rufe a început în anii 60, la Cugir, în județul Alba și la Iași, la Tehnoton. Probabil mulți dintre noi ne amintim mașinile de spălat rufe Albalux, din perioada comunistă. Acestea erau fabricate la Cugir, un orășel cu o populație de doar 30.000 de persoane, la acea dată. Mașinile de spălat erau de două tipuri: cu storcător și încălzire sau fără. Abia în 1977, însă, începe fabricarea mașinilor de spălat cu tambur automate, după un stagiu de pregătire al inginerilor români în Italia, țară cu tradiție în producția mașinilor de spălat automate la acea vreme. Tot atunci s-a preluat și licența străină, după modelul mașinii de spălat Sangiorgio și, astfel, în 1979, începe producția mașinilor de spălat automate la Întreprinderea Mecanică din Cugir. Mai întâi au fost modelele ”Automatic”, cu 12 programe, apoi ”Automatic” cu 16 programe.
A fost perioada ”de aur” a producției mașinilor de spălat românești, fabrica din Cugir producând și trimițând în țară și străinătate peste 30.000 de mașini de spălat rufe în fiecare lună. Secția MSR (Mașini de Spălat Românești) din cadrul UM Cugir a ajuns să numere peste 1000 de angajați. Chiar și așa, producția nu reușea să acopere cererea uriașă, de multe ori românii trebuind să apeleze la ”pile” pentru a-și achiziționa mașina de spălat mult dorită.
Capitalismul a luat pe nepregătite industria din România
În 1993, a început producția mașinilor de spălat model ”Diamant”, care a fost fabricat până în 2004, când producția a fost stopată. Problemele financiare ale uzinei din Cugir și incapacitatea acesteia de a ține pasul în concurența cu mașinile de spălat din import, care au invadat efectiv piața din România, a dus la disponibilizarea personalului fabricii de electrocasnice. În același an, producția de mașini de spălat rufe a fost mutată la Oradea, la Santol, unde a mai rezistat doar patru ani, după care a fost transferată la ”Metalica”, tot în Oradea. În 2010, însă, producția mașinilor de spălat Albalux și Diamant se oprește definitiv.
Mașinile de spălat rufe continuă să fie electrocasnicele de care nu ne putem lipsi. În diferite mărimi și capacități de încărcare, acestea au evoluat progresiv, neuitând a încorpora noile tehnologii apărute. De la notificări pe telefon, până la sisteme de diagnosticare a defecțiunilor, astfel de mașini de spălat și multe altele se găsesc în magazinele offline și online din România.
Actualitate
Descoperă plăcerea somnului de calitate cu Laboratorul de Lenjerii – sursa ta de lenjerii de pat din bumbac finet!

Daca ești în căutarea lenjeriilor de pat care să-ți ofere o experiență de somn deosebită, Laboratorul de Lenjerii este destinația perfectă pentru tine. Ne mândrim cu faptul că oferim lenjerii bumbac finet, care adaugă un plus de confort și rafinament în dormitorul tău.
Cu o varietate de modele și culori elegante, Laboratorul de Lenjerii îți pune la dispoziție o colecție diversificată de lenjerii de pat, pentru a-ți transforma dormitorul într-un spațiu relaxant și plăcut. Indiferent de stilul pe care îl preferi, vei găsi cu ușurință lenjerii care se potrivesc perfect cu personalitatea ta și cu designul interior al camerei tale.
Ce face lenjeriile noastre deosebite? Folosim doar bumbacul finet de cea mai înaltă calitate pentru a crea produse de excepție. Fibrele fine și moi ale bumbacului asigură un contact delicat cu pielea ta, oferindu-ți o senzație de prospețime și confort în timpul somnului. Lenjeriile noastre sunt respirabile, absorb excesul de umiditate și mențin temperatura optimă a corpului, pentru a te asigura că vei avea parte de un somn liniștit și odihnitor în fiecare noapte.

lenjerii bumbac finet
Fie că îți dorești o lenjerie clasică, cu imprimeuri subtile sau o lenjerie cu modele îndrăznețe și moderne, Laboratorul de Lenjerii are tot ce-ți trebuie. De asemenea, poți alege între diferite dimensiuni, pentru a se potrivi perfect cu patul tău. Noi înțelegem importanța detaliilor și de aceea ne asigurăm că fiecare cusătură este finisată cu atenție, pentru a garanta calitatea și durabilitatea produselor noastre.
În plus față de calitatea excepțională a lenjeriilor noastre, ne asigurăm că experiența ta de cumpărare este una plăcută și ușoară. Website-ul nostru, laboratoruldelenjerii.ro, este o sursă convenabilă și accesibilă pentru a explora și a comanda lenjeriile de pat dorite. Ai posibilitatea de a vizualiza produsele noastre în detaliu, de a alege dimensiunile potrivite și de a beneficia de opțiuni de livrare rapidă și sigură.
La Laboratorul de Lenjerii, suntem dedicați să-ți oferim lenjerii de pat premium, care să îți transforme somnul într-o experiență de vis. Fie că te răsfeți pe tine sau dorești să faci un cadou special cuiva drag, alegerea lenjeriilor noastre este garantia unei calități superioare și a unei satisfacții depline.
Descoperă acum gama noastră de lenjerii de pat din bumbac finet pe laboratoruldelenjerii.ro și transformă-ți dormitorul într-un sanctuar al relaxării și al confortului!
Actualitate
România a lansat oficial programul „Autovehicule tactice blindate de tip uşor” – ATBTU

România a lansat oficial programul „Autovehicule tactice blindate de tip uşor” – ATBTU, prin începerea licitaţiei de către Romtehnica. Este vorba de nouă variante de vehicule blindate, care vor fi dotate cu mitralieră de 7,62 sau 12,7 mm, unele au turelă automată, aruncător de 82 mm, lansator de rachete SPIKE sau pot tracta un aruncător de 120 mm. Mai sunt variante pentru cercetare, EOD sau MEDEVAC.
Vehiculele trebuie să aibă o greutate mai mică de 10 tone, un grad de protecţie prin blindaj de minim K2, M2a şi M2b, conform STANAG 4569, sistem de reglare a presiunii aerului, sistem de comunicaţii, de protecţie împotriva incendiilor, sistem de detectare, avertizare şi protecţie CBRN.
Preţul total estimat al achiziţiei este de 4,3 miliarde lei fără TVA. Producătorul trebuie să realizeze prin transfer tehnologic pe teritoriul României a unor capacităţi de asamblare, integrare, testare şi mentenanţă a vehiculelor, începând cu maşina numărul 279.
De asemenea, vehiculele vor fi livrate, începând cu 2023, în cinci loturi, pe parcursul a 10 ani. (F. Jipa).
Sursă foto: FOS Romania
Actualitate
Turcia are alte valori, pe care le cultivă și le apără

Sorin Rosca Stanescu
-
Exclusivacum 2 zile
,,La Piovra”, Caracatița, a fost inventată în România, cică italienii vin să ia lecții de la noi
-
Exclusivacum 3 zile
Eclipsa totală a sistemului penitenciar romanesc/TRIUMVIRATUL
-
Exclusivacum 19 ore
Don Quijote de la Mancha VS. Cei trei muschetari/Cavalerul tristei figuri VS. Cei trei mușca-tare/Ep.8 – POINT ! P.1
-
Exclusivacum 2 zile
Fata morgana de la telefoane
-
Exclusivacum 3 zile
Peste tot întâlnești “ciudățenii”/Inca speră că sunt mai inteligenți decât oamenii legii și nu vor fi prinși
-
Ancheteacum 3 zile
Lumea este în fierbere și se anunță un nou val de pensionări și demisii
-
Exclusivacum 19 ore
Ministerul Justitiei ar avea un efort bugetar mult mai relaxat decat M.A.I
-
Featuredacum 2 zile
Teoriile consiprațiilor se adeveresc/Vaccinul Covid a crescut mortalitatea