Actualitate
Jocuri politice in ambasada SUA la Bucuresti: Hans Klemm si coruptii lui Trump

COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS.RO):
Aflat deja în depășire de mandat, ambasadorul Hans Klemm, numit la post de Obama, s-a gîndit să facă niște ultime servicii democraților din respectiva poziție, chiar dacă înseamnă atac voalat la actualul președinte. Pentru asta, diplomatul nu a ezitat să atace imaginea unui veritabil erou american.
Astfel, Klemm a făcut parte din juriul concursului de discursuri „NU CORUPŢIEI”, lansat de Ambasada SUA, prilej pentru un mic discurs, ieri, despre corupție:
„Este un efort depus în orice ţară din lume, inclusiv în Statele Unite ale Americii, acela al luptei anticorupţie. Nicio societate nu este imună la acest lucru, nicio ţară nu este imună” a spus el, și, pentru prima dată, a făcut referire și la un caz concret de corupție din propria țară:
„Citeam, în drum spre acest loc, un articol despre un membru al Congresului SUA, din San Diego, care în prezent este investigat de FBI pentru încălcarea legii de finanţare a campaniei electorale şi un lucru legat de domnul Hunter, ce v-ar putea suna cunoscut unora dintre dumneavoastră, este că, în ciuda acestor acuzaţii că ar fi încălcat legea, chiar dacă existau rechizitorii împotriva sa şi a soţiei sale, a fost reales în Congres, ca reprezentant din California, în noiembrie anul trecut. Deci astfel de lucruri se petrec nu doar în alte ţări, ci şi în propria mea ţară, Statele Unite ale Americii”.
Cine să fie, însă, parlamentarul corupt al lui Klemm?
Răspunsul e simplu: e un deputat de California, Duncan Duane Hunter, prezent în congres de 10 ani.
Și care are, între altele, cîteva mici defecte: e un mare patriot, e erou de război, e republican și, mai ales, e un susținător fervent al președintelui Donald Trump.
Hunter este fiul unui reputat congresmen care a servit ca parlamentar timp de 14 mandate; după atentatul de la World Trade Center, tînărul a abandonat temporar gîndul carierei politice, s-a înrolat în armată și a luptat în Irak. (Oarecum invers decît s-ar întîmpla lucrurule cu un fiu de parlamentar român)
După participarea la luptele sîngeroase de la Fallujah, Hunter a trecut în rezervă, în 2005, dar a fost rechemat sub arme chiar după ce își anunțase intenția de a candida pentru congres, în 2007, pentru locul lăsat liber de tatăl său. S-a prezentat la unitate și a fost trimis să lupte în Afganistan, de astă dată. După trei campanii militare în Orient, Hunter, care ajunsese la gradul de maior în doar cîțiva ani, a intrat, în fine, în politică, devenind congresman în 2009, primul veteran(foto) al războaielor din Afganistan și Irak care ajunge parlamentar.
Demn de menționat că în toate alegerile scurse de atunci, Hunter și-a zdrobit, efectiv, adversarii democrați, excepție făcînd anul trecut, cînd scorul a fost strîns. Asta, pentru că democrații dovediseră abilitate opunîndu-i un contracandidat de origine arabă și mizînd pe faptul că Hunter își va pierde cumpătul în campanie, din acest motiv, ceea ce s-a și întîmplat. Omenește vorbind, probabil nu e ușor să te lupți cu reprezentanții unui popor cu arma, în deșert, iar mai apoi cu vorba, în propriul fief electoral.
Peste toate, Hunter a fost mereu un susținător înrăit al lui Donald Trump, încă de pe vremea cînd acesta se lupta să obțină nominalizarea republicanilor pentru a candida. Congresmenul nu a ezitat să afirme public că serviciile secrete americane sunt împînzite de oamenii lui Obama și fac tot posibilul să saboteze acțiunile președintelui Trump, plus alte declarații similare
Faptul că e erou de război nu înseamnă că Hunter nu ar putea fi vinovat de acuzațiile de care vorbește ambasadorul american; pentru Klemm, însă, dacă tot e nevoie să dea exemple de parlamentari americani corupți, e important să fie din tabăra ”cealaltă”, nu-i așa?
Iar faptul că Hans Klemm pretinde că a aflat de cazul respectiv dintr-un articol pe care l-ar fi citit abia ieri face lucrurile și mai evidente, cazul investigării lui Hunter de către FBI fiind vechi și dat în presă de un an și mai bine.
Marea întrebare care s-ar impune e: dacă Hans Klemm face asemenea jocuri politice legate de propria țară și propriul președinte, oare cele ținînd de România pe ce treaptă s-or afla? (Bogdan Tiberiu Iacob)
Actualitate
Marea Britanie, prima misiune pentru apărarea Europei împotriva Rusiei: „Operațiunea Chessman”
Actualitate
Space Force dezvăluie programul „Orbital Watch” pentru protejarea spațiului comercial
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
-
Exclusivacum 3 zile
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Ancheteacum 3 zile
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 4 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”
-
Exclusivacum 3 zile
Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției
-
Exclusivacum 3 zile
Mușamalizarea organizată: Răspunsuri insălătoare și coordonate de la vârful IGPR
-
Exclusivacum 3 zile
Sâmbăta Mare: Tradiții, obiceiuri și ce nu trebuie să faci in această zi
-
Featuredacum 4 zile
Probleme în sistemul judiciar: Rata scăzută a dosarelor trimise în judecată și creșterea prescripțiilor
-
Exclusivacum 3 zile
Analiză juridică asupra inaplicabilității interdicțiilor din proiectul de lege privind mercenariatul pentru polițiștii suspendați