Actualitate
Cum se face curatarea corecta a motorului motocicletei? Pasi de urmati cuprinsi intr-un manual de service motocicleta!

In ecuatia functionarii unei motociclete la parametri maximi, motorul este componenta care da viata acestui vehicul pe doua roti. Cu alte cuvinte, executarea tuturor manevrelor, deplasarea si functionarea celorlalte compononente sunt dependente de capacitatea motorului si de puterea acestuia! La fel ca motocicleta in sine, motorul necesita si el o ingrijire periodica, instructiuni ce sunt cuprinde, desigur, intr-un manual de service motocicleta.
Asta daca vrei, bineinteles, ca motocicleta ta sa arate ca exponatele unui concurs de frumusete sau sa fie apreciata de catre trecatori!
Indiferent de modelul de motocicleta pe care il detii, in momentul in care intentionezi sa pleci la drum, se aduna praf, pe caroserie, oglinzi si pe faruri. In plus, in cazul unei ploi, caroseria motocicletei tale va deveni, in cel mai scurt timp, insalubra si de nerecunoscut.
Spalarea manuala a motocicletei si a motorului
Cu siguranta, prima varianta la care te gandesti atunci cand motocicleta ta necesita sa fie spalata este sa o duci la o spalatorie. O varianta deopotriva comoda, dar si costisitoare! Caci, de, confortul se plateste! Si asta o stim cu totii! Nu mai incape nicio urma de indoiala!
Iata, insa, ca exista o alternativa care te va ajuta sa economisesti ceva bani. Insa, trebuie sa pui un pic “osul” la treaba! Asa ca, fa-ti un pic de timp liber si hai la treaba!
Iar daca urmezi sfaturile urmatoare si instructiunile dintr-un manual de service pentru motociclete, mai mult ca sigur ca vei avea sorti de izbanda!
Alege spalarea manuala pentru motocicleta ta!
Sursa foto: pemotoare.ro
Fata de spalarea sub presiunea, cea manuala prezinta marele avantaj de a nu “ataca” o serie de componente sensibile ale motocicletei tale. Mai mult, caroseria ar avea si ea de suferit de pe urma actionarii cu substante cu actiune agresiva asupra suprafetelor motocicletei!
Pentru a nu afecta vopseaua, alege un loc ferit de soare, mai ales daca te afli in anotimpul cald. Soarele ataca vopseaua datorita, in principal, diferentei mari de temperatura si a subtantelor care se pot usca foarte usor. Pe timp ploios, picaturile de ploaie pot inlatura solutia de curatat, facand efortul tau in zadar.
La fel si pe timp de iarna, atunci cand spalatul motocicletei se recomanda sa fie facut intr-un mediu intern, departe de actiunea fulgilor de nea.
Pe de alta parte, curatarea motorului se realizeaza numai dupa acesta s-a racit complet. Nu de alta, dar se poate strica foarte usor daca arunci apa rece. Acelasi lucru este valabil si pe timpul iernii. Iarna poti folosi, insa, putina apa calduta.
Pregateste mai intai galetile de apa
Dupa ce ai citit instructiunile din manualul de service motociclete, urmatorul pas, inainte de a te apuca de treaba este sa te pregatesti cu doua galeti de apa: una pentru a amesteca detergentul si cealalta sa fie curata. Daca stai la curte, misiunea ta este si mai usoara! Poti apela la un furtun, astfel incat jetul de apa va curata mai usor murdaria. Pentru motor, poti folosi si o carpa umeda si una uscata pentru a sterge particulele de apa ramase.
Nu uita sa ai langa tine si o pereche de manusi, un degresant, o perie, lavete si cativa bureti cu microfibre, preferabil bumbac, dar si cateva solutii de curatare. Astfel, toata munca iti va lua mai putin timp.
Produsele de curatare se folosesc exact pe suprafata sau componenta specificata pe eticheta. In plus, apa ar trebui sa fie calduta, iar buretele sa nu intre in contact cu particulele abrazive de pe jos.
Nu spala motorul la jetul cu presiune, vezi manualul de service/reparatie
O regula de aur, prezenta in cuprinsul unui manual service motociclete se refera strict la curatarea motorului. De remarcat este faptul ca motorul este o zona delicata a motocicletei. De aceea, la curatarea acestuia nu vor folosi, sub nicio forma, jetul de apa cu presiune. Aceeasi regula se aplica si atunci cand spalam zonele unde se afla componentele electice sau tabloul de bord!
Si, la final, mai trebuie sa nu uiti un lucru! Zonele mai greu accesibile ale motocicletei se pot spala sau sterge cu o simpla perie sau o laveta uscata sau putin umeda!
Acum esti pregatit pentru drum? Daca da, ai grija si de partea mecanica a motocicletei si de micile interventii pe care le-ai putea realiza rapid, cum ar fi schimbarea uleiului moto sau ale altor piese auto-moto mai mult sau mai putin importante! Informatii pretioase in cele mai noi manuale service motociclete, disponibile si gratuit!
Actualitate
Australia achiziționează torpile MK-48 pentru modernizarea flotei sale submarine
Actualitate
Forțele Spațiale ale SUA: Priorități aliniate cu administrația Trump în fața unor reduceri bugetare
Actualitate
UE exclude SUA din pachetul de finanțare SAFE de 150 de miliarde de euro: drumul spre autonomia strategică

Inițiativa SAFE, parte a programului Readiness 2030, marchează o schimbare semnificativă în politica de apărare europeană, prioritizând reînarmarea și reducerea dependenței de Washington.
Uniunea Europeană a exclus Statele Unite din accesul la noul pachet de finanțare de 150 de miliarde de euro (163 de miliarde de dolari) pentru acțiuni de securitate în Europa (SAFE), demonstrând angajamentul său față de autonomia strategică, reînarmarea accelerată și o mai mică dependență de Statele Unite pentru armament. Inițiativa SAFE face parte din programul mai amplu Readiness 2030, anunțat de Comisia Europeană. Finanțarea se va realiza prin intermediul piețelor de capital, iar fondurile vor fi redistribuite statelor membre sub formă de împrumuturi, în funcție de cerere și de planurile naționale de înarmare.
Autonomie strategică și achiziții comune
SAFE va permite statelor membre să își mărească semnificativ investițiile în apărare prin achiziții comune din industria europeană de apărare, concentrându-se pe capabilitățile prioritare. Acest lucru va contribui la interoperabilitate, predictibilitate și reducerea costurilor pentru o bază industrială europeană de apărare puternică. Achizițiile comune SAFE necesită implicarea a cel puțin două țări, una dintre acestea fiind membră UE. Pe lângă statele membre UE, sunt eligibile Ucraina, țările Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA) – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția – și țările Spațiului Economic European (SEE). SUA și Regatul Unit sunt excluse.
Îndoieli privind dependența de sistemele de armament americane
Decizia de a exclude SUA reflectă îngrijorările legate de independența operațională a unor sisteme de armament americane, precum avioanele de luptă F-35. Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, a subliniat necesitatea ca armata să aibă „mâini libere” în situații de criză, sugerând limitări impuse de utilizarea armelor străine.
Pachetul ReArm Europe și noul document alb de apărare
SAFE reprezintă o parte importantă din pachetul ReArm Europe de 800 de miliarde de euro, restul urmând să fie alocat în patru ani printr-o clauză de excepție pentru bugetele naționale de apărare, până la maximum 1,5% din PIB. Noul document alb de apărare al UE se concentrează pe închiderea decalajelor de capacitate, consolidarea bazei industriale de apărare, sprijinirea Ucrainei și creșterea rapidă a gradului de pregătire până la sfârșitul deceniului. Documentul evidențiază ritmul accelerat al retragerii aliaților tradiționali, inclusiv SUA, de pe scena europeană, subliniind decizia ca fiind mai rapidă decât anticipat. Acest lucru este corelat cu declarațiile pro-ruse ale președintelui Donald Trump, precum și cu suspendarea ajutorului militar și a schimbului de informații cu Ucraina.
Priorități și proiecte viitoare
Printre decalajele de capacitate vizate se numără sistemele de apărare aeriană și antirachetă, munițiile, sistemele anti-drone, dronele, echipamentele de război electronic și tehnologiile emergente precum inteligența artificială și calculul cuantic. Documentul propune o serie de proiecte comune de apărare, detaliile urmând a fi stabilite ulterior de statele membre. Comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, a menționat că Consiliul European își propune să prezinte opțiuni pentru proiecte comune de apărare statelor membre în jurul lunii iunie. Documentul subliniază importanța programelor collaborative pentru a accelera livrarea echipamentelor și pentru a spori capacitatea de producție a industriei europene de apărare. Kubilius a evitat să ofere ținte precise pentru cheltuielile de apărare ale statelor membre, sugerând totuși că o cotă de peste 2% din PIB este în concordanță cu un „nou nivel de ambiție”.
-
Exclusivacum 4 zile
Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni
-
Exclusivacum 2 zile
Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi
-
Exclusivacum 3 zile
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar
-
Exclusivacum 2 zile
Un milion de euro pentru plimbări în parc: Luxul de la ANP în contrast cu realitatea din penitenciare
-
Exclusivacum 4 zile
Muntele corupției: Iepuri și capcane în Vălenii de Munte
-
Exclusivacum 2 zile
Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr
-
Exclusivacum 4 zile
Scenariul fraudelor imobiliare: Figuri si umbre în dosarul White Tower & City Gate
-
Exclusivacum 3 zile
Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor