Connect with us

Istorie

S-a descoperit cum au fost create piramidele de la gizeh

Publicat

pe

In final s-a rezolvat si misterul construirii celei mai vechi si singurei supravietuitoare dintre cele Sapte Minuni ale lumii antice

Misterul construirii piramidelor din Egipt a constituit timp de secole obiect de studiu pentru oamenii de stiinta din intreaga lume. In timp ce unii teoreticieni ai conspiratiei au sugerat ca extraterestri ar putea fi implicati in aceasta enigma, in mod deloc surprinzator, oamenii de stiinta si arheologii nu au fost convinsi de aceste teorii, foarte atractive pentru scenaristii de filme stiintifico-fantastice. Cotidianul Daily Express a publicat in editia sa electronica, un articol in care oamenii de stiinta prezinta dovezile care explica modul in care au fost construite aceste capodopere de inginerie antica.

Timp de secole a fost unul dintre cele mai mari mistere ale lumii, dar noi dovezi arata cum egiptenii au reusit sa transporte blocuri de 2,5 tone pe distante de peste 800 de km, blocuri din calcar si granit din care a fost construit mormantul faraonul Khufu in anul 2.600 inainte de Hristos.

Piramidele au fost construite din ordinul faraonilor, care recrutau arhitectii si inginerii de rang inalt ai vremii, pentru a supraveghea constructia lor. Dar lucrarile de constructie efectiva au fost lasate in sarcina unei armate de sclavi, care se crede ca au lucrat pentru constructia acestor edificii, doar in schimbul hranei.

Un sul antic de papirus care a fost gasit in portul de coasta Wadi Al-Jarf, a dat o noua perspectiva asupra rolului jucat de barcile egiptene in constructia Piramidei din Gizeh. Cu o inaltime de 146 m (astazi doar 138 m), Marea Piramida din Gizeh a fost cea mai mare structura construita de om pe Pamant pana in Evul Mediu.

Descoperirea unui papirus antic, care prezinta o barca de ceremonie si un sistem ingenios de canale cu apa, au scos la lumina infrastructura creata de constructori pentru transportarea enormelor blocuri de piatra necesare constructiei.

Materialul arheologic detaliaza modul in care mii de muncitori calificati au transportat 170.000 de tone de calcar de-a lungul Nilului in barci de lemn ancorate cu franghii si dirijate de acestia.

Papirusul a fost scris de un supraveghetor pe nume Merer, fiind singurul document de prima mana care explica modul de constructie al Marii Piramide si descrie in detaliu cum au fost expediate blocurile de piatra din calcar si granit din aval de Tura, spre Gizeh. In jurnalul sau, Merer descrie de asemenea, modul in care echipa sa a fost implicata in transformarea peisajului, prin deschiderea unor ecluze gigantice prin care s-a deviat apa din Nil, aceasta fiind dirijata spre piramida prin canalele create de om.

Sursa: www.getlokal.ro

Administratie

„Carmen Sylva, prima regină a României – 180 de ani de la naștere”

Publicat

pe

De

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează vineri, 8 decembrie 2023, la ora 12.00, vernisajul expoziției dedicată primei regine a României, Elisabeta. Intitulată „Carmen Sylva, prima regină a României – 180 de ani de la naștere”, această expoziție marchează 180 de ani de la nașterea reginei Elisabeta, cunoscută și ca regina poetă.
 Expoziția este rezultatul unei colaborări între Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Colegiul de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești. Aceasta își propune să aducă în prim-plan importanța istorică și culturală a reginei Elisabeta.
 Vizitatorii vor avea ocazia să admire fotografii și publicații din colecția muzeului, precum și lucrări artistice realizate de elevii Colegiului de Artă „Carmen Sylva”, sub îndrumarea profesorilor Liliana Marin, Georgiana Tudor, Raluca Pîrlițeanu, Rita Bădulescu și Mihail Tudor.
Citeste in continuare

Administratie

Istoria este „consemnarea infracțiunilor și a nebuniilor omenirii”?

Publicat

pe

De

În vara asta am muncit, dar am reușit să și citesc mai mult decât în altele dinainte, câțiva dintre prietenii mei au procedat la fel, dintr-un instinct necesar de-a evada parțial dintr-o realitate de tip concentraționar.

Azi vă recomand o carte ce merită citită, scrisă de Will Durant, poate cel mai important istoric al civilizației (Eroi ai istoriei, Editura Litera). Cartea a apărut în 2022, dar a fost scrisă acum vreo 45 de ani, în ultimii de viață ai autorului ce ne-a părăsit în 1981, la vârsta de 96 de ani. Nu fac un rezumat al cărții, dar o să transcriu aici un scurt fragment tulburător prin profunzimea și viziunea sa, o să fiți de acord după ce veți citi că sintetizează excepțional modul în care civilizația umană a reușit să se dezvolte, identificând concomitent și cauzele decăderii actuale. Meritul lui Durant este cu atât mai mare cu cât a gândit și scris despre asta acum 45 de ani, trăind în bunăstarea civilizației occidentale care atunci era la apogeul ei din punct de vedere cultural și material.

” (…) Instinctele din stadiul vânătoresc au fost controlate parțial de lege și de forțele de ordine, dar și printr-un acord general precar numit moralitate. Impulsurile de lăcomie au fost ținute în frâu de scoaterea jafului în afara legii și de condamnarea avariției și a concentrării inegale a bogăției. Spiritul de luptă a fost limitat prin pedepsirea vătămărilor aduse persoanelor sau bunurilor.

Instinctele sexuale – doar puțin mai slabe decât foamea – au fost disciplinate la un nivel de ordine gestionabil, prin interzicerea exhibării lor și prin încercarea de canalizare, încă de la o vârstă fragedă, înspre o căsnicie responsabilă.

Cum a fost acel cod moral complex – atât de străin naturii noastre, atât de iritant cu al său ”Să nu … ” – inoculat și menținut prin intermediul a cinci instituții speciale care sunt toate în ruină azi: familia, biserłca, școala, legea și opinia publică pe care toate acestea au ajutat să o formeze?

În regimul agricol, FAMILIA ne-a învățat întrebuințările și confortul asocierii și ale ajutorului reciproc; mama și-a îndrumat și învățat fiicele să aibă grija casei; tatăl și-a îndrumat și învățat fiii să aibă grija pământului; iar această îndrumare bicefală a pus bazele unei puternice autorități părintești.

RELIGIA a sprijinit obligațiile morale atribuindu-le unui Dumnezeu atoatevăzător, care răsplătește și totodată pedepsește.

Părinți și profesori (ȘCOALA) au transmis acest cod acceptat de divinitate prin învățături și exemplu; iar autoritatea lor a fost întărită, până însecolul XX, de această legătură cu religia.

LEGEA a susținut mari părți ale codului prin frică și forță organizată.

OPINIA PUBLICĂ a ținut în frâu imoralitatea, cu adjective și dispreț, și a încurajat comportamentul corect prin laudă, promovare și putere. Sub această umbrelă de protecție a ordinii sociale, viața în comunitate s-a extins, literatura a înflorit, filosofia a luat avânt, artele și știința au prins aripi, iar istoricii au consemnat realizări stimulante ale națiunii și ale ființei.

Încet, încet, bărbații și femeile au dezvoltat moderația, prietenia și curtoazia, conștiința morală și simțul estetic, care sunt haruri intangibile și prețioase ale moștenirii noastre. Civilizația este ordine socială care promovează creație culturală.

Dar ce-ar fi dacă forțele care au reușit să instaureze ordine și civilizație nu reușesc să le păstreze?

FAMILIA a fost slăbită de dispariția muncii în comunitate, care ținea toți membrii laolaltă, la fermă; de individualismul care a dispersat locuri de muncă și fii; și de erodarea autorității părintești prin libertatea mentală, aspirațiile utopice și revoltele naturale ale tinerilor.

RELIGIA a fost slăbită de creșterea bogăției și a orașelor; de evoIuția captivantă a științei și a istoriografiei; de trecerea de la câmpuri care proclamă viața umanistă la fabrici care ridică în slăvi fizica, chimia și gloria mașinăriilor; și de înlocuirea speranțelor cerești cu statele pământești.

Sistemul nostru educațional (ȘCOALA) este descurajat de lupta de clasă și de rasă, de minorități înarmate care se prezintă cu „cereri nenegociabile”, de revolta contribuabililor copleșiți, de colapsul punților dintre generații, dintre experiment și experiență. LEGILE își pierd duritatea prin înmulțirea lor și prin caracterul lor partinic, prin corupția legislatorilor, prin îmbunătățirea mijloacelor de eludare și de ascundere și prin dificultatea aplicării lor în rândul unei populații care se înmulțește necontrolat.

OPINIA PUBLICĂ își pierde din forță prin divizare, frică, apatie și prin universala închinare în fața bogăției.

Astfel, vechile instincte se întorc, descătușate și sălbatice, și degenerează în revolte, infracțiuni, jocuri de noroc, corupție, bani făcuți fără scrupule și un haos sexual în care dragostea este sex-gratis pentru bărbați și periculos pentru rasa umană. Negocierea permite confruntare; legea se supune forței minorității; căsătoria devine o investiție pe termen scurt în diverse nesiguranțe; reproducerea este lăsată în seama celor ghinioniști sau inadaptați; iar fertilitatea incompetenței înmulțește rasa umană de la rădăcină, în timp ce sterilitatea inteligenței îi înlesnește ofilirea către vârf.

Dar s-ar putea ca excesul de păgânism actual să dea o oarecare speranță că situația nu va dura; pentru că, de obicei, excesul dă naștere opusului său. Una dintre cele mai obișnuite succesiuni din istorie este aceea a unei perioade de păgânism discreționar urmată de o epocă de puritanism strict și de disciplină morală. Așadar, decăderea morală a Romei antice sub Nero, Commodus și alți împărați de după el a fost urmată de ascensiunea creștinismului și de adoptarea lui oficială și de protecția oferită de împăratul Constantin, ca sursă de salvare și de sprijin pentru ordine și decență.

Violența mercenară și licențiozitatea sexuală a Renașterii italiene, sub dinastia Borgia, au condus la purificarea Bisericii și la re(in)staurarea moralității. Extazul nesăbuit al Angliei elisabetane a croit drum dominației puritane sub Cromwell, fapt care a dus, ca reacție, la păgânizarea Angliei sub Carol al II-Iea. Colapsul guvernării, al căsătoriei și al familiei în cei zece ani de RevoIuție Franceză s-a încheiat prin reinstaurarea legii, a disciplinei și a autorității părintești sub Napoleon I; păgânismul romantic al lui Byron și Shelley și comportamentul decadent al prințului de Wales, devenit George al IV-Iea, au fost urmate de decența publică a Angliei victoriene. Dacă ne-ar ghida aceste precedente, ne putem aștepta ca nepoții și strănepoții noștri să fie niște puritani.

Dar există perspective mai plăcute în istorie decât această oscilare între exces și opusul său. Nu voi subscrie la deprimanta concluzie a lui Voltaire și Gibbon cum că istoria este „consemnarea infracțiunilor și a nebuniilor omenirii”. Desigur că, parțial, este și acest lucru, cuprinzând milioane de tragedii – dar este și rațiunea salvatoare a familiei de rând, munca și dragostea bărbaților și a femeilor care au dus viața înainte, peste mii de obstacole. Este înțelepciunea și curajul unor oameni de stat ca Winston Churchill și Franklin Roosevelt, cel din urmă murind epuizat, dar împlinit; este efortul neobosit al savanților și al fiIosofilor de a înțelege universul care îi înconjoară; este răbdarea și priceperea artiștilor și a poeților de a da o formă de durată frumuseții trecătoare sau o claritate iluminantă semnificațiilor subtile; este viziunea profeților și a sfinților care ne provoacă să fim nobili. (…) darurile pe care ni le-au făcut reprezintă incredibila moștenire a umanității, firul de aur din care este plăsmuită țesătura istoriei.

Nu trebuie să închidem ochii în fața răului care ne pune la încercare – ar trebui să lucrăm neobosiți pentru a-l diminua – dar ne putem lua puterea din realizările trecutului; splendoarea moștenirii noastre. Lăsați-ne, parafrazându-l pe nefericitul rege shakespearian, să ne așezăm și să depănăm povești pline de curaj ale unor nobile femei și ale unor mari bărbați.”

(Will Durant, 1885-1981, a fost un scriitor, istoric și filosof american. Este cunoscut în special pentru cele 11 volume ale lucrării The Story of Civilization / Povestea civilizației, scrise în colaborare cu soția sa, Ariel Durant, și publicate între 1935 și 1975. Au primit Premiul Pulitzer în 1968 și Medalia Prezidențială a Libertății în 1977.)

Cozmin Gușă

Citeste in continuare

Administratie

La Râmnicu Sărat a existat o instituție penitenciară din 1862 până în 1963

Publicat

pe

De

La început a funcționat într-o clădire închiriată, ca apoi să fie construită închisoarea, la sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind atestată prima dată într-un document din 1901. Despre modul de funcționare al acesteia, până în 1950, nu se cunoștea prea mult.

Știm că a funcționat și ca închisoare politică, în perioada dictaturii regale, și că au fost încarcerați aici capii mișcării legionare, dar în rest informații erau puține și inexacte, deși închisoarea a avut continuitate. Mult mai multe se cunosc despre activitatea din perioada comunistă, când era cunoscută ca „închisoarea tăcerii”, pentru că aici funcționa un regim draconic de izolare sub conducerea torționarului Vișinescu.

Avem multe mărturii, care au apărut după 1989. Golul în cercetarea despre închisoarea de la Râmnicu Sărat l-a umplut istoricul Marius Neculae, în volumul Închisoarea de la Râmnicu Sărat în sistemul penitenciar românesc (1862-1947), publicat la Polirom, cu sprijinul IICCMER.

Autorul spune că atenția pe care cercetătorii au acordat-o celor 16 ani de funcționare a penitenciarului în perioada comunistă pare lipsită de corectitudine față de deceniile anterioare. Justificarea pe care o găsește ține de interesul general pentru cercetarea regimurilor comuniste – la noi și, în general, în lume – și a victimelor acestora. În același timp, însă, a considerat că și perioada dinainte merită atenție, mai ales după ce a descoperit o nișă de cercetare la care poate contribui.

Marius Neculae afirmă că și-a gândit demersul pe trei paliere, astfel încât să ofere un tablou clar și complet despre istoria penitenciarului între 1862 și 1947. Astfel, un prim palier urmărește evoluția penitenciarului în cei 85 de ani analizați, de la organizare și administrare, la clădiri, dotări, dimensiune, număr de deținuți.

Urmează o încadrarea a penitenciarului de la Râmnicu Sărat în raport cu sistemul penitenciar din care a făcut parte și cu autoritățile care l-au gestionat. Partea a treia adaugă o dimensiune critică, încercând să îndrepte erorile istoriografice identificate de-a lungul documentării, apelând la surse inedite și foarte diverse, având în vedere că multe fonduri arhivistice au dispărut și nu au putut fi recuperate.

Despre surse, autorul detaliază în introducere, afirmând că nu s-a putut baza pe sursele obișnuite folosite în cercetări de acest fel, cu siguranță nu surse structurate sau compilate.

Fiind o lucrare de doctorat, construită și scrisă cu o anumită rigoare academică, nu o pot recomanda chiar oricui. Nu este, cu siguranță, o lectură ușoară, abundând de trimiteri, note de subsol și anexe, stilul fiind doar pentru cei specializați sau obișnuiți să citească astfel de lucrări.

Este, totuși, o cercetare importantă pentru cei pasionați de istorie, în special de istoria sistemului penitenciar – mai ales că puține s-au publicat pe marginea acestui subiect care să nu trimită doar spre perioada comunistă–, și pentru comunitatea locală, recuperându-se, astfel, o filă din istoria orașului.

Marius Neculae, Închisoarea de la Râmnicu Sărat în sistemul penitenciar românesc (1862-1947), Editura Polirom, 2023, 376 p.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Actualitate10 ore ago

Simona Dolniceanu, candidatul surpriză la Primăria Ploiesti

Partidul România în Acțiune a produs soc în lumea politica ploiesteană prin anunțarea candidatului la funcția de primar al municipiului...

statuete personalizate statuete personalizate
Exclusiv17 ore ago

Cele mai potrivite idei de cadouri pentru șeful și colegii tăi de muncă

Cadourile reprezintă nu doar gesturi de generozitate, ci și modalități de a consolida relațiile profesionale și de a întări legăturile...

scoatere nerv masea scoatere nerv masea
Exclusiv18 ore ago

Cariile dentare: Simptome, cauze și opțiuni de tratament

Cariile dentare sunt una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate orală cu care se confruntă oamenii din întreaga lume....

Exclusiv22 de ore ago

UPDATE/CARACATIȚA WHITE TOWER (XVI)/Hidra care a terorizat Ploieștiul și care continuă să distrugă vieți/Totul sub acoperirea politistilor corupti din varful IPJ Prahova si varful M.A.I.

Gruparea infracțională care a terorizat Ploieștiul în perioada pseudo-procurorului Portocală, continuă și astăzi să distrugă viețile oamenilor. Șantaj, mită, mașini...

Exclusiv22 de ore ago

Cum a „facut” Statescu Ciprian Gh. primul milion de euro cand era primar al orasului Baicoi? (III)/PROMO/IN CURAND

Cum a „facut” Statescu Ciprian Gh. primul milion de euro cand era primar al orasului Baicoi? (III)/PROMO/IN CURAND Cum a...

Exclusiv22 de ore ago

Caracatita din sistemul penitenciar (I)/SERIAL

STEFAN TEOROC LIDER PENTRU EL! Din acest numar, ziarul Incisiv de Prahova va deschide, cu o serie de cateva articole,...

Exclusiv22 de ore ago

„Exista si principiul potrivit caruia un drept necontestat se prezuma ca a fost acordat corect”

“Ironia sortii este ca astia cu salarii de excelenta nu au fost niciodata in tabara ta. In randul suporterilor tai...

Exclusiv22 de ore ago

Polițiștii i-au identificat pe cei doi autori ai acestor acte de o cruzime inimaginabilă, documentându-le activitatea în cadrul dosarului penal constituit, fiind reținuți pentru rănirea cu intenție a animalelor

În epocile în care oamenii traversau procesul de evoluție, trebuiau să fie precauți pentru a nu fi atacați de animalele...

salon frizerie Bucuresti salon frizerie Bucuresti
Exclusiv3 zile ago

Cum să îți alegi tunsoarea perfectă pentru forma feței tale

Alegerea unei tunsori potrivite este esențială pentru exprimarea personalității și pentru îmbunătățirea aspectului general. La fel ca în cazul femeilor,...

Exclusiv3 zile ago

„Avem si noi la MAI, un Coldea mai mititel”

Referitor la subiectul excelentei, asa cum am banuit, Ministerul Muncii a fost sensibilizat sa tergiverseze comunicarea informatiilor solicitate prin petitiile...

Exclusiv3 zile ago

Șeful IPJ Neamț, comisar șef de poliție Osoianu Mihai Iulian, refuză să aplice prevederile acordului privind contracte de asigurare facultativă pentru mijloacele de mobilitate navală și terestră din dotarea IPJ Neamț.

Sindicatul Europol Neamț „Către, Ministerul Afacerilor Interne, Domnule Ministru, Conform Acordului Colectiv privind raporturile de serviciu ale funcționarilor publici cu...

Exclusiv4 zile ago

UPDATE/CARACATIȚA WHITE TOWER (XV)/Putregaiul acoperit de șefii poliției care stau la băute cu infractorii

Curg tone de cerneală dezvăluind mizeriile ascunse într-o afacere care dacă s-ar fi întâmplat într-un stat civilizat am fi avut...

Exclusiv4 zile ago

Sefii sunt obligați să raporteze până azi – 23 februarie (coincidența face că e chiar sărbătoarea Armatei Roșii) numărul polițiștilor care dețin pașapoarte

Am primit o semnalare și am simțit mâncărimi în palme, chiar dacă Emil Păscuț – și el incitat de subiect...

Exclusiv4 zile ago

Se conturează informatia ca SOLDA DE GRAD ȘI NORMĂ DE HRANĂ va fi cu aplicare de la 01.04.2024 si cu plată pe 10.05.2024!

La data de 23.01.2024, la intâlnirea dintre prim-ministrul României, ministra jusțiției și președinții federațiilor reprezentative din sistemul penitenciar, politicienii s-au...

Exclusiv5 zile ago

Caracatita WHITE TOWER (XIV) /Neregurile de la Urbanismul Primariei cunoscute de primarul PSD-ist Andrei Volosevici

Țeapa imobiliară de la WHITE TOWER nu înseamnă doar cea mai mare fraudă din istoria Ploieștiului, acoperita de politisti corupti...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!