Connect with us

Actualitate

O enigma: de ce s-a implicat serviciul secret costarican in arestarea lui Udrea?

Publicat

pe

COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS.RO):

Subiectul zilei: Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute de poliție în Costa Rica. Prea multe nu se știu la această oră, iar semne de întrebare ar fi destule. Cel mai important: de ce așa, hodoronc-tronc, cînd de existența celor două se știa de luni de zile, nici măcar nu se ascundeau? Peste toate, un anumit element al poveștii care pare să fi scăpat majorității comentatorilor trimite cu gîndul la adevărate grozăvii.

Conform presei costaricane, la arestarea celor două femei au participat membri ai poliției locale, ai Interpol, ai Agenției de Anchete Judiciare, organ care funcționează pe lîngă Curtea Supremă și se ocupă de marea criminalitate și, foarte interesant, ai serviciului de informații, Direccion de Inteligencia y Seguridad Nacional(DIS).
Acest serviciu e unul un pic diferit de SRI-ul nostru, în sensul că are o singură atribuție legală: aceea de a-l informa pe președintele țării în legătură cu fapte care țin de siguranța națională.
Or, indiferent cum am da-o, Udrea și Bica, ambele condamnate pentru corupție în România, nu prea par să prezinte un pericol real pentru siguranța națională a țării de peste Ocean.
Cu atît mai mult cu cît ele sunt prezente de multă vreme acolo, și nici nu se ascund; mai mult, Udrea dă și interviuri, face pictoriale, a născut șamd.

De ce s-au decis brusc autoritățile din Costa Rica să aresteze două femei – una proaspătă mamă – care se află în procedura de analiză a cererii de azil politic?
Și de ce la arestare au luat parte oamenii serviciului secret DIS, despre care aflăm și că le urmărea de mai mult timp?

Nu putem face decît speculații, deocamdată:
E posibil ca DIS să fi intrat recent în posesia unor informații conform cărora cuplul Bica-Udrea se ocupă de chestiuni cam neortodoxe pe teritoriul patriei de refugiu. Fosta șefă a DIICOT, reamintim, și-a deschis deja firmă în Costa Rica, iar Udrea declara încă din mai că vrea să facă același lucru.
O lună mai tîrziu, RISE Project, OCCRP și săptămânalul ”Semanario Universidad” din Costa Rica relatau, într-o anchetă la fața locului, despre modul în care un grup mixt de români și costaricani au pus pe picioare o rețea care ar oferi servicii all-inclusive celor care vor să evite pușcăria. ”Pachetul all-inclusive conține: cazare, asistență pentru înființarea de firme, medierea unor investiții și, în unele cazuri, chiar și servicii matrimoniale”.

E momentul să facem o mică pauză și să relatăm un lucru spectaculos care a scăpat întregii prese de la noi acum cîteva săptămîni. În vară, în Costa Rica a fost arestat un fugar român care fenta justiția de 16 ani, împreună cu tatăl său, în urma unei condamnări pentru crimă.
Luna trecută, din arest, el a dat un interviu presei costaricane, în care relata un fapt stupefiant: anume că fuga sa și a tatălui (decedat ulterior) în Costa Rica se făcuse la indicațiile șefului de atunci al poliției române – chestorul Florin Sandu -, care le făcuse, pe deasupra, rost de pașapoarte cu vizele necesare și 5.000 de euro ca să aibă de drum.

De ce s-ar fi implicat șeful poliției în fuga din țară a unor criminali?
Și de ce neapărat în Costa Rica?
Există, oare, cu adevărat o filieră în această micuță țară prin care se oferă adăpost unor mari infractori?
Dezvăluirile Rise Project par să confirme acest lucru.
Dacă așa o fi, să se fi integrat și Udrea & Bica în respectiva rețea?
Toate astea, în condițiile în care costaricanii sunt tot mai iritați de faptul că țara lor a ajuns un paradis al fugarilor internaționali, după cum am mai avut ocazia să scriem.

În acest caz, informații fierbinți furnizate de serviciile de la noi omologilor costaricani ar fi putut crea suficientă agitație pentru a justifica brusca monitorizare a celor două fugare și, în final, arestarea lor.

Destructurarea spectaculoasă și cu tam-tam mediatic a unei asemenea rețele i-ar fi de mare folos inclusiv actualului președinte costarican, care la nici cîteva luni de la alegeri se confruntă cu grave probleme. Ieri dimineață, spre exemplu, Carlos Alvorado Quesada a fost atacat de un grup de protestari nervoși în zona Teatrului Național din San Jose, fiind evacuat urgent cu ajutorul sepepiștilor după ce asupra lui se aruncase cu dispozitive metalice artizanale, folosite în general la spargerea cauciucurilor de mașini.

Unele informații neoficiale acreditează ideea că operațiunea de arestare s-ar fi făcut în urma unei solicitări venite dinspre biroul Interpol din Mexic, ceea ce ar trimite cu gîndul la mîna FBI, bine înfipt în țara vecină.
Ar fi plauzibil, anticorupția de la noi păstorită de americani se află în grea suferință, iar aducerea în țară a cuplului Udrea-Bica ar reprezenta o mare gură de oxigen, cu mesajul ”Nimeni nu scapă, indiferent cît de departe s-ar ascunde”.
Interesant e că așa numitele notificări roșii pe care se spune că Interpol le-ar fi transmis pe adresa celor două fugare nu apar nici pe siteul central al acestuia, nici pe cele ale birourilor din Mexic și Costa Rica. (Pe cel din Costa Rica apare, în schimb, un alt român, Daniel Ionuț Gringuș)

La fel de interesant e că, cel puțin declarativ, Udrea și Bica nu vor putea fi trimise în România indiferent ce s-ar întîmpla, pînă nu se finalizează analiza cererii de azil politic.

Chestionat în iunie de ziariștii de la ”Semanario Universidad”, Esteban Lemus, președintele tribunalului administrativ pentru migrație din Costa Rica, a explicat că cererea statutului de refugiat și procesul ulterior cererii elimină posibilitățile de extrădare sau deportare.

În acest caz, rămîne valabilă ipoteza că cineva a vrut să se asigure că Udrea și Bica vor fi puse sub control judiciar sau chiar sub arest la domiciliu pînă primesc răspunsul vizavi de azil, pentru ca în cazul unui refuz să poate fi săltate imediat și aduse în țară. O tăiere, dacă vreți, a ”retragerii” în altă țară.
Dacă ele vor fi totuși deportate în zilele următoare, nu poate însemna decît că au călcat strîmb și pe parcursul șederii acolo, încălcînd condițiile pentru statutul de refugiat. Ori că sunt victimele unei înțelegeri oculte de nivel foarte înalt.

În media de la noi se vehiculează și că totul ar fi un aranjament al serviciilor de la noi, o diversiune menită să acopere scandalul ordonanței pe justiție pe care urmează să o dea Tudorel Toader în perioada următoare.
Posibil, dar cam greu de crezut. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

Actualitate

Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“ din Ploiești va fi locul de desfășurare al celei de-a cincisprezecea ediții a Bienalei Internaționale de Gravură Contemporană „Iosif Iser“.

Publicat

pe

De

 Vernisajul va avea loc miercuri, 6 decembrie 2023, începând cu ora 17.00, pe B-dul Independenței nr. 1.
 Bienala adună peste 458 de lucrări din 44 de țări, create de 290 de artiști, oferind o varietate de stiluri și tehnici în gravura contemporană. Expoziția include lucrări realizate prin diverse metode, de la litografie la serigrafie și abordări digitale, oferind vizitatorilor ocazia de a explora tendințele actuale în arta gravurii.
 Un juriu format din experți în artă, precum Pavel Șușară, Florin Sicoie și Valter Paraschivescu, va evalua lucrările expuse.
 Bienala este un spațiu de întâlnire pentru artiști și iubitori de artă, promovând dialogul și aprecierea pentru gravura contemporană.
 Premiile, oferite de diverse instituții, recunosc realizările artistice în diverse categorii. Lucrările premiate și cele donate vor fi adăugate la colecția Muzeului de Artă din Ploiești, contribuind la colecția acestuia.
 Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“ organizează acest eveniment pentru a sprijini și promova arta contemporană. Bienala „Iosif Iser“, începută în 1993, este un eveniment important pentru comunitatea artistică, atât în România, cât și la nivel internațional.
 Pentru mai multe informații, contactați Departamentul de Servicii Educaționale, Relații Publice și Documentare la Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“ la numărul de telefon 0244 52 22 64 sau prin e-mail la office@artmuseum.ro.
Ar putea fi un element grafic cu text care spune „CONSILIUL JUDEȚEAN PRAHOVA Uniunea Artiştilor Plastici din România MUZEUL JUDETEAN ARTĂ PRAHOVA MM „ION IONESCU-QUINTUS" IONESCU- Bienala Internaț›ională de Gravură Contemporană „losif Iser" The "losif Iser" International Contemporary Engraving Biennial Exhibition Ediția a XV-a, 2023 The Fifteenth Edition, 2023 SEC XV decembrie 2023- martie 2024 Sponsori: Vernisaj, 6 decembrie 2023, ora 1700 BES BE&SE Avocatu România AGERPRES Parteneri media: AMOS NEWS Actualitatea ArkeFapte”
Citeste in continuare

Actualitate

Actrița, cîntăreața și topmodelul Ramona Bădescu, cea mai cunoscută româncă din Italia, s-a înscris în partidul lui George Simion.

Publicat

pe

De

(Preluare Inpolitics):

Aceasta a spus că a venit alături de AUR pentru a depune toată iubirea sa pentru țară și pentru românii din diaspora, care au nevoie de sprijin.
„Trăiesc de 33 de ani la Roma, departe de țară, dar întotdeauna am fost aici cu gândul. Întotdeauna sângele meu a fost sânge de româncă. De fiecare dată am luptat pentru dreptatea românilor. De multe ori am fost priviți cu răutate, cu prejudecăți. De multe ori am primit amenințări cu moartea. De multe ori românii erau un popor despre care nu se știa. Acum știu, pentru că noi ne-am câștigat o identitate, identitatea românească. Acum luptăm și luptăm uniți”, a afirmat Ramona Bădescu, potrivit unui comunicat al AUR.

Citeste in continuare

Actualitate

Primărița din Cîmpulung, userista Elena Lasconi, și-a anunțat oficial disponibilitatea pentru a candida la prezidențialele de anul viitor și de a deveni prima femeie președinte a României

Publicat

pe

De

(Preluare Inpolitics):

”Eu îmi doresc să unesc poporul” a spus Elena Lasconi într-un interviu pentru Antena 3.

”Eu nu m-am gîndit nicio secundă la chestia asta, oricum mi se pare o pălărie prea mare. Dar eu am intrat (în politică, probabil n.n.) ca să fac bine pentru țară. Și dacă aș ști că aș putea să schimb în bine țara, aș face orice. Deci aș face orice pentru asta, inclusiv aș candida la prezidențiale. Așa, sună frumos, visăm frumos… să fiu prima femeie președinte a României” a spus ea.

O declarație interesantă a fost cea potrivit căreia ”o să fie din ce în ce mai urîte atacurile și deja am semnale, știu ce urmează să se pregătească, alte mizerii”.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv13 ore ago

Fapte care nu pot fi acceptate într-un stat care se vrea a fi „de drept”, „nu de drepți”

Deoarece lista judecătorilor din cadrul Tribunalului București care ignoră cu o nonșalanță demnă de o cauză mai bună drepturile fundamentale...

Exclusivo zi ago

Reeditarea mafiei lui „Portocala”/Noi detalii despre actuala mafie a procurorului ”Portocală” ies la iveală!(I)

„Jurnalistul” de șantaje Catalin Stavri, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/DOCUMENTE/Inregistrari audio (IV) Boși, locotenenți, soldați: Mafia...

Exclusiv2 zile ago

SANTAJELE MAFIEI CU AUTORITATI ale statului roman/Grupul de crima financiar – organizata locala cu sprijinul politistilor corupti si cu sprijinul parchetelor si instantelor/Documente si inregistrari audio, in exclusivitate/Azi, orele 13.00

Noua mafie a lui Portocală, prejudicii de milioane de euro! Noi detalii despre mafia procurorului ”Portocală” ies la iveală! Contractele...

Exclusiv2 zile ago

Demersul studenților de la Academia de Poliție „A. I. Cuza”- continuă!!!

În urma ultimului incident declanșat de focarul de toxiinfecție alimentară ce a durat mai bine de 10 zile, timp în...

Exclusiv3 zile ago

Cel mai mare secret al Mafiei din adevarata „mafie a gunoaielor din Prahova” va fi deconspirat, luni, 04.12.2023, orele 13.00/Politisti corupti cu functie de conducere din MAI si I.P.J. Prahova – complici la santajele gruparii de criminalitate economico-financiar organizata pe care o acopera in acest judet/DOCUMENTE SI INREGISTRARI AUDIO –  IN EXCXLUSIVITATE

Articol pentru cititori dar, in special, O SCRISOARE DESCHISA pentru: Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu precum si pentru si/sau in...

Exclusiv3 zile ago

Mai poti sa respecti un grad de chestor, cand vezi ca un necunoscut e facut chestor, la 34 ani?

Purtatorul de vorbe al IGPR a fost avansat la gradul de chestor, la 34 ani. Nascut in ’89, cu Academia...

Exclusiv3 zile ago

Nici în 2023, cei care conduc MAI nu au fost capabili să creeze un sistem de recrutare la județul de înscriere/Incompetența a ucis un polițist la Constanța

Remus, un tânăr de 22 de ani, din Vâlcea, care a absolvit Școala de Agenți de Poliție Câmpina, promoție 2023,...

Exclusiv6 zile ago

Caracatita BUZATU si Justitia Sa Privata: TRIBUNALUL VASLUI, ultima veriga de lupta impotriva coruptiei generalizate, inainte de Consiliul JAI

Dupa acuzele aduse de la nivelul conducerii aliantei Nord-Atlantice, prin pozitia ferm si autoritar exprimata de secretarul general adjunct NATO,...

Exclusiv6 zile ago

VICTORIE ZDROBITOARE ÎN INSTANȚĂ, A POLIȚISTULUI CĂNĂRĂU ÎMPOTRIVA POLIȚIEI NEAMȚ. FIȘE DE EVALUARE ANULATE DE JUDECĂTORI pe bandă rulantă

Unul dintre cei mai cunoscuți (și cei mai hărțuiți) polițiști din Neamț, lider al Sindicatului Europol, Ioan Cănărău, a obținut...

Exclusivo săptămână ago

Putem discuta despre managementul defectuos în ceea ce privește planificarea polițiștilor în serviciu și de tronsoane de drumuri naționale neacoperite

Polițiștii giurgiuveni au protestat ieri pentru a opta oară în fața sediului IPJ Giurgiu față de decizia de modificare a...

Exclusivo săptămână ago

Consiliul de administrație și Senatul Academiei de Poliție “A. I. Cuza” au luat decizia: Academia de Poliție “A. I. Cuza” a fost închisă până la finalul anului

Academia de Poliție “A. I. Cuza” a fost închisă până la finalul anului, dezvaluie cei de la sindicatul Europol. După...

Exclusiv2 săptămâni ago

Gruparea de crima organizata locala acoperita de mafia din IPJ Prahova si de la varful MAI a fost devoalata pana si de avocati, in instanta

Ploiești: „Jurnalist” de șantaje, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/Inregistrari audio (IV) Ticăloșie deghizată în bune intenții!/Masca...

Exclusiv2 săptămâni ago

Care este asemănarea dintre un penitenciar și Academia de Poliție „A. I. Cuza”?/Umilințe, nerespectarea stimei de sine, înjosire și căprărie pana si pentru studentele din Academie

Întrebare de Radio Erevan: Care este asemănarea dintre un penitenciar și Academia de Poliție „A. I. Cuza”? Răspuns corect: paturile...

Exclusiv2 săptămâni ago

Ploiești: „Jurnalistul” de șantaje Catalin Stavri, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/Inregistrari audio (III)

Boși, locotenenți, soldați: Mafia din interiorul Poliției Române, filiala Prahova Poluarea și corupția au fost mereu în topul problemelor din...

Exclusiv2 săptămâni ago

Un pericol zilnic la sănătatea studenților și angajaților de la Academiei de Poliție „A. I. Cuza” din București

Dacă aceste imagini vi se par că seamănă cu secvențele de Gaza, pe care le-am văzut în ultimele săptămâni la...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv