Actualitate
Intoarcerea lui Crin: PNL – sacrificat iar pentru pohta lui Iohannis

COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS.RO):
Nu mult după jumătatea lunii iulie, presa titra despre o întrevedere de taină Orban-Antonescu-Blaga, la care s-ar fi discutat despre participarea celor trei la alegerile europene. În aceeași zi, Crin Antonescu dezmințea categoric revenirea sa în politică, iar a doua zi, pe 19 iulie, Ludovic Orban decreta informația din presă drept ”fake news”. Azi, aflăm din chiar gura lui Crin că revine în politică și vrea pe lista de europene. Ce s-o fi întîmplat între timp cu feicniuzul? Răspunsul e simplu: a intervenit pohta lui Iohannis.
“Am depus astăzi documentele pentru candidatura la PE. Pe circuitul normal, stabilit de deciziile PNL pentru orice alt membru”, a declarat Antonescu, azi, pentru Agerpres.
Se împlinesc exact două luni de cînd, tot el, declara pentru știripesurse.ro: ”Zilele trecute am fost în București și m-am văzut cu domnul Orban, ca doi oameni pe care îi leagă o relație veche. Întâmplător, acolo m-am văzut și cu domnul Blaga, dar am discutat chestiuni de ordin general. Am discutat despre politică, despre ceea ce se mai întâmplă, n-am discutat nimic despre europarlamentare. Îmi mențin vechea poziție și anume aceea că nu voi reveni în politică”.
A doua zi, Ludovic Orban declara presei că informația privind revenirea lui Antonescu în politică ”Este fake news. Fără ca eu sau dl Antonescu să povestim ceva pe tema asta au apărut niște știri inventate”.
În acest moment, știm cu precizie că Ludovic Orban, Vasile Blaga (și-a depus tot azi dosarul de candidat) și Crin Antonescu țintesc, cîteștrei, listele europene. Primele trei locuri, ca să fie siguri.
Pentru PNL, o triplă veste proastă.
Pentru Cotroceni, o veste excelentă.
De ce sunt cele trei nume sus-pomenite nefaste pentru PNL?
În cazul lui Ludovic Orban, pentru că, așa cum am punctat și cu altă ocazia, e aiuritor să pleci la Bruxelles și Strasbourg, ca lider de partid, și să conduci de acolo treburile din formațiune și chiar din țară, dacă PNL preia guvernarea.
În cazul lui Vasile Blaga, pentru că, dincolo de problemele penale – încă mai are de depășit apelul în proces – este un personaj dintr-o generație apusă, retras aproape total în ultimii doi ani din politică, oficial cel puțin. Da, dar e, totodată, un personaj care a transmis de multă vreme apropiaților din partid că unica ambiție care i-a mai rămas e să prindă pînă la pensie un mandat de europarlamentar.
Cît despre Crin Antonescu, el a ieșit din schema politicii în mod voluntar încă din 2014, refuzînd să ajute partidul în alegerile de acum doi ani, în ciuda potențialului său. Ca să vină acum, după eșecul la europenele de acum patru ani, și să revendice hodoronc-tronc una dintre marile sinecuri ale politicii e jignitor pentru restul liberalilor care, de bine, de rău, au rămas pe baricade și au luptat. Practic, familia Antonescu transmite colegilor că e musai să-și asigure pe mai departe minim una bucată sursă comodă de venituri, în condițiile în care cei doi soți locuiesc aproape exclusiv în capitala Belgiei de ceva vreme.
O excelentă schimbare de generații la nivelul europarlamentarilor PNL, am spune, cu ghilimelele de rigoare.
La vremuri nou, tot cu cei vechi.
Întregul podium liberal de la europene, 1,2 și 3 e în politică din 1990.
Marele cîștigător e Klaus Iohannis și e foarte probabil ca el să se afle și în spatele aranjamentului.
Ne amintim că în ultimele două luni, șeful statului a comis de două ori gesturi care îi exced competențele, participînd la ședințe de partid și nu decorativ, ci cu implicare serioasă, e vorba de Consiliul Național al PNL și de Biroul Executiv de la Sibiu.
În ambele situații, Iohannis a făcut apel la reconcilierea taberelor din partid, în special pe axa PDL-PNL, la unitate, la renunțarea la atacuri pe adresa conducerii actuale.
Pentru Iohannis, e crucial, de acum, să aibă susținerea, anul viitor la prezidențiale, a unui partid solid și neafectat de scandaluri interne, ori PNL nu prea e în prezent nici una, nici alta.
Planurile președintelui sunt serios încurcate, pe deasupra, de ascensiunea lui Dacian Cioloș și de refuzul USR de a se înregimenta în spatele Cotrocenilor, ceea ce produce deranj pe dreapta spectrului politic.
Prezența pe afișul PNL, la europarlamentare, a figurilor surîzătoare ale lui Blaga, Antonescu și Orban va transmite electoratului că în PNL e concordie deplină între vechiul PD, vechiul și actualul PNL, reprezentate de cei sus menționați.
Și că toate eventualele grupări din spatele lor au un element comun: susținerea lui Klaus Iohannis pentru un nou mandat.
Să ne mai mire că azi, după anunțul intențiilor sale, Antonescu s-a grăbit să declare public că sprijinul pentru Iohannis e de la sine înțeles?
Pentru europene, deci, PNL nu e musai să transmită imaginea unui partid matur, inteligent, responsabil, gata să atace marea politică europeană, cu o doctrină bine definită și cu reprezentanți bine școliți, vorbitori de limbi străine și familiarizați cu administrația bruxeleză.
E suficient doar să dea un mesaj de unitate și de sprijin pentru candidatul la prezidențiale, punct.
Adică pohta lui Iohannis.
Pentru că europenele sunt în măsură să dea semnalul scindării votului alegătorilor liberali între PNL-Iohannis, de-o parte, și USR-MRÎ-Cioloș de alta, o scindare care se va reflecta dramatic la prezidențialele de peste cîteva luni.
În concluzie, ceea ce trebuia să fie, în mod firesc, o chestiune majoră de partid a fost tranșată ca o afacere de interes personal pentru Iohannis, Crin, Blaga și chiar Orban, cel pe care apelul la concordie al președintelui l-a salvat, probabil, de la revenirea la statutul de șomer.
De aici, nu e greu de estimat frămîntarea pe care o va provoca în PNL anunțul de azi al lui Antonescu, cel care consfințește oficial ceea ce pînă acum se discuta doar pe la colțuri, anume că lista pentru PE e deja făcută în partea de sus, celor trei adăugîndu-li-se Siegfried Mureșan, importat de la PMP și Ionel Dancă, omul lui Orban. Restul liberalilor se vor bate pentru 2-3 locuri eligibile.
Vor reacționa tăios liberalii în zilele următoare față de mascarada listelor pentru PE?
Nici vorbă.
S-au obișnuit de prea mult timp să se lase încălecați de hachițele liderilor, din afara ori din interiorul PNL, ca să mai aibă curajul reacției. (Bogdan Tiberiu IACOB)
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
Actualitate
Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea
Actualitate
Avertisment pentru Industria de Apărare: Tarifele impuse de Trump pun în pericol capacitatea de achiziție a Pentagonului
-
Exclusivacum o zi
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 4 zile
Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Ancheteacum 10 ore
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 4 zile
„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?
-
Exclusivacum 3 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”