Actualitate
Klaus Iohannis s-a împotmolit puțin

Din nou, președintele României, în războiul său de gherilă declarat împotriva PSD, a făcut o nevăzută. Fapta sa nu este nici prevăzută, și nici permisă de Constituția pe care a jurat, și de celelalte legi ale României. Iohannis a încercat din răsputeri să blocheze rectificarea bugetară. Creând astfel un pericol major de blocare financiară și economică a României. După care ar fi urmat, firește, și o criză socială. Dar nu i-a reușit. S-a împotmolit.
Lui Klaus Iohannis nu i-a convenit faptul că Guvernul a tăiat puțin din bugetul instituției pe care o conduce, în condițiile în care, prin lipsa sa de activitate, se dovedise incapabil să cheltuiască banii alocați. În aceste condiții, mai întâi s-a burzuluit la Guvern prin intermediul purtătorului de cuvânt, iar apoi a recurs la o înșelătorie. Pentru a trage de timp, utilizându-și calitatea de președinte al României, Klaus Iohannis a solicitat instituțiilor de forță, ai căror reprezentanți sunt membri CSAT, să-și dea avizul negativ sau pozitiv asupra rectificării bugetare, precizând și un termen în care aceștia urmează să-și îndeplinească obligația. E greu de imaginat că instituții aflate, într-un fel sau altul, în subordinea președintelui, cum sunt SRI, SIE sau SPP, au ignorat solicitarea acestuia, refuzând să se pronunțe în termenul stabilit. Este mai degrabă rezonabil să ne gândim la altceva. La faptul că președintele a făcut un joc dublu. Incorect. Pe de o parte, de ochii opiniei publice, a cerut instituțiilor de forță să se pronunțe până la o anumită dată, iar pe de altă parte le-a sugerat că ar fi mai bine să amâne sine die acest gest. Tocmai pentru a boicota rectificarea bugetară.
Pe de altă parte, fără o rectificare bugetară pe care guvernele o operează o dată sau de mai multe ori în fiecare an, anumite ministere se pot bloca. Anumite operațiuni, cum este de pildă combaterea catastrofalei epidemii de pestă porcină africană, pot eșua. În consecință, este de datoria Guvernului să facă rectificarea cu orice preț. Și într-un timp rezonabil.
Iar Guvernul României a procedat corect, deși cu întârziere. A descoperit că nu are altă obligație decât aceea – care și ea excede Constituției – de a solicita în scris un audit consultativ din partea CSAT. Dacă CSAT nu se întrunește sau se întrunește cu întârziere, asta nu mai e treaba Guvernului. Executivul poate merge mai departe cu rectificarea. Ceea ce a și făcut.
Președintele Klaus Iohannis a rămas cu ochii în soare. A descoperit cu surprindere că nu mai are ce să facă. Cine l-a sfătuit să procedeze cum a procedat, l-a sfătuit prost. Și cu atât mai rău dacă a făcut-o de capul lui.
O vorbă de duh americană spune că atunci când ai căzut într-o groapă din neatenție sau din neghiobie, nu e bine să mai dai ca gândacul din mâini și din picioare. Pentru că s-ar putea să adâncești groapa. Înainte de a te mișca e preferabil să gândești. Președintele României nu a ținut cont nici de asta. Și a mai comis o nevăzută. A sesizat Avocatul Poporului. Pentru că numai acesta, dacă consideră necesar, poate sesiza Curtea Constituțională. Și aici apare o a treia prostie. Presupunând prin absurd că domnul Victor Ciorbea ar considera că mai e necesar să mai încarce puțin programul Curții Constituționale și ar sesiza această instituție, CCR oare ce ar face? Pe pariu cu oricine că ar aprecia că Guvernul a procedat corect. Iar Klaus Iohannis incorect.
Să mergem însă și mai departe. În aceeași logică. Ca să vedem cât de adânc își sapă președintele propria groapă. Să admitem, tot prin absurd, că judecătorii CCR decid că Guvernul nu are dreptul să facă rectificarea fără binecuvântarea președintelui. Chiar și așa, decizia CCR e valabilă doar pentru viitor.
Așadar Klaus Iohannis a declanșat un război pentru a-l pierde. Crede el că în acest fel, lovind în cetățenii României, chiar și în cei din trupele de asalt #rezist, va obține mai multe voturi? Și va primi un nou mandat după ce patru ani de zile fie nu a făcut nimic, fie a a făcut numai prostii?
Sorin Rosca Stanescu
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
Actualitate
Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea
Actualitate
Avertisment pentru Industria de Apărare: Tarifele impuse de Trump pun în pericol capacitatea de achiziție a Pentagonului
-
Exclusivacum o zi
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 4 zile
Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Exclusivacum 4 zile
„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?
-
Ancheteacum 9 ore
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 3 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”