Connect with us

Actualitate

EXPLOZIV/ Ciocirlan, lasat la Vatra!/ Garda moare, dar nu se preda…/Coldea are celula de criza in SRI!

Publicat

pe

Klaus Iohannis si-a pus omul de incredere in fruntea Serviciului Roman de Informatii si cam asta a fost singura mutare a sefului statului pe tabla de sah a serviciilor. Pentru ca, dupa ce s-a ars cu consilierul prezidential George Scutaru este clar ca Iohannis i-a luat frica si a ramas timorat in fata statului paralel, ala a carui existenta o neaga cu o incapatanare demna de o cauza mai buna. Asa ca, fara a mai indrazni nici macar sa forteze sa-l propulseze pe ”somnoriciul” Dan Mihalache in fruntea Serviciului de Informatii Externe, cu toate ca putinii ”iohannisti” care mai bantuie prin Palatul Cotroceni sperau totusi ca Iohannis va incerca sa spele ”rusinea de la Belgrad”. Insa cel putin atata timp cat prima doamna poate fi oricand saltata de pe strada, juridic vorbind, la cum a fost ”rezolvat” dosarul sau in Justitie, seful statului a preferat sa nu se mai apuce de curatirea sistemului mult promisa, cu toate ca serviciile au ajuns sa-i vare ”gunoiul” statului paralel chiar sub presul de la Cotroceni.

Fostul prim adjunct nu uita si nu iarta !

Asa ca misiunea lui ”ala micu” de la SRI parea oricum din start una imposibila, Eduard Hellvig neavand nici anvergura, dar nici sprijinul prezidential pentru a-si impune propria foaie de parcurs asupra activitatii principalului serviciu secret al tarii. Astfel ca, de fapt, la pasivitatea afisata de omul care l-a girat fata de orice propunere de destructurare a cuiburilor de rezistenta pastorite de fostii sefi ai serviciului, George Maior si Florian Coldea  este deja o adevarata minune ca Hellvig se mai afla la conducerea Serviciului Roman de Informatii, fie si asa formal cum este… Asa ca, prins in ”menghina” dintre oamenii lui Maior si cei ai lui Coldea, mai avand de infruntat si ambitiile tot mai greu de satisfacut ale noii grupari Ciocirlan – Vatra, directorul SRI mai trebuie si sa priveasca tot mai des in spate si la proprii adjuncti tinuti drept unii de incredere… Desi atat Cristian Bizadea, cat mai ales Razvan Ionescu si-ar da pana si cuvantul de sereisti, aidoma pionierilor de pe timpuri, cu privire la loialitatea lor totala. Ce-i drept, tabara maiorista pierde teren pe zi ce trece, dar asta nu pentru ca Hellvig ar fi pus-o la punct, ci doar pentru ca generalul Coldea a stiut atat de bine unde sa stranga surubul pentru a scapa de ”concurenta” considerata neloiala a oamenilor fostului sau sef, devenit intre timp dusman de moarte. Si daca generalul Ciocirlan este barem stiut ca jucand nu la doua, ci la toate capetele posibile, cu totul altfel stau lucrurile cu Florian Coldea, care are si astazi o celula de criza perfect functionala la varful SRI. Coordonata de generalul Voinescu si formata din generali cu functii cheie, care nu doar ca nu l-au tradat si din cate se pare nici n-o vor face, dar care actioneaza ”umar la umar” la indicatiile unui Florian Coldea care se agata cu disperare sa ramana in joc, pentru ca disolutia totala a statului paralel sa nu-l prinda cu totul pe picior gresit…

Nu uita si nu iarta !

Timp de peste un deceniu, SRI-ul a fost unica ”jucarie” a generalului Florian Coldea. Ce-i drept, o buna bucata de vreme si-a mai bagat si George Maior nasul prin treburile sale, dar astrele pareau sa se fi aliniat totusi pentru ”eternul” prim –adjunct odata cu ”decaparea” amenintatorului Victor Ponta si plecarea in exilul diplomatic de peste Ocean a sefului direct. Iar instalarea unui politician cat se poate de deschis precum Eduard Hellvig chiar nu l-a ingrijorat din start pe Coldea! Mai ales ca, asa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, acesta a avut grija inca de la inceput sa-i arate ”pisica” noului sef, prin lasarea ”neglijenta” pe birou a unui dosar cu niscai complicatii financiare, ”asezonat” cu un altul cu ramificatii familiale spaniole… Insa tocmai cand lui Coldea ii era lumea mai draga, desi speriat, Hellvig nu a facut gestul suprem de ”obedienta” la care se astepta acesta si nu i-a intins mana salvatoare pentru a nu fi ejectat din serviciu ca ultimul ofiter…. Iar de atunci, dupa cum bine o stiu si apropiatii celor doi din SRI, Coldea nu uita si nu iarta !

Garda moare, dar nu se preda…

Asa cum nu l-au tradat pana acum pe Florian Coldea este greu de crezut ca sefii SRI ramasi pe pozitii care au facut parte din ”vechea garda” nu vor ”dezerta” nici de acum inainte. Mai ales ca tabara Hellvig nici nu-i preseaza in acest sens, ”inghitind” cu o lejeritate de-a dreptul sinucigasa balivernele cu pensionarile de onoare care se tot anunta, dar nu mai vin… Si atata timp cat mai are oameni fideli in sistem precum generalii George Viorel Voinescu sau Dan Valentin Capsuna, ca sa dam doar doua exemple, Coldea ramane inca o amenintare, mai ales atunci cand este bine conectat la ”celula de criza” pe care continua sa o aiba la nivelul SRI. Si pe care Hellvig nu indrazneste inca sa o „scurtcircuiteze”… In schimb, ce-i drept, se strange totusi surubul si la oamenii grupati in spatele adjunctului ”coldist” Voinescu, dar presiunea vine mai degraba din partea gruparii Ciocirlan.

Ciocirlan, lasat la Vatra !

Mai ales ca adjunctul Adrian Ciocirlan, care nu a renuntat inca la butoanele operative ale SRI-ului, cu toate ca intre timp a ramas fara sprijinul american cu care se amagea pana nu de mult si-ar fi intarit echipa cu o achizitie cu greutate, cea a ”atotstiutorului” Vatra, poate ofiterul cel mai bine informat la aceasta ora din intregul serviciu. Insa cum suplinirea generalului Dumbrava va fi totusi greu de compensat, lasarea la mana lui Vatra a lui Ciocirlan complica si mai mult situatia la zi pe tabla de sah a SRI-ului. Una in care gruparile se tot repozitioneaza, fara sa-si dea seama ca astfel nu fac decat sa intareasca si mai mult convingerea adevaratilor decidenti ca singura solutie ramasa pentru resetarea din temelii a serviciului este tocmai declansarea unei operatiunii de tip ”tabula rasa”, prin anihilarea tuturor acestor adjuncti – pioni mutati deja de prea multe maini, chiar sub privirile neputincioase ale lui Eduard Hellvig…(Catalin Tache).

 

Actualitate

Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Publicat

pe

De

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă

În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.

„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”

George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.

Speculații cu privire la reduceri substanțiale

Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.

„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.

Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative

Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).

Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.

Încercări de adaptare și inovație

Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.

„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.

Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare

Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.

Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.

Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare

Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.

Ferrari a avertizat împotriva ideii că Armata ar putea relua producția de vehicule noi după reducerile actuale: „Dacă oprești o linie și în doi ani vrei să construiești un nou vehicul, acesta nu funcționează. Vei afecta iremediabil nu doar baza industrială de primă mână, ci și lanțul de furnizare.”

Această dinamică complexă sugerează că orice decizie privind reducerea programelor existente trebuie să fie bine fundamentată, având în vedere impactul pe termen lung asupra capacităților Armatei și a industriei de apărare în ansamblu. O abordare echilibrată, care să ia în considerare atât modernizarea, cât și menținerea capacităților existente, este esențială pentru a asigura succesul operațiunilor militare viitoare. Într-un climat de incertitudine bugetară și schimbări rapide în tehnologie, liderii din domeniul apărării se văd nevoiți să facă alegeri dificile, menținând în același timp angajamentele față de securitatea națională și parteneriatele internaționale.

Citeste in continuare

Actualitate

Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea

Publicat

pe

De

Un veteran la timona finanțelor

Lockheed Martin, gigantul din domeniul apărării, a anunțat astăzi numirea lui Evan Scott ca nou director financiar, efectiva imediat. Scott va prelua funcția de la Jesus “Jay” Malave, care a decis să își caute alte oportunități.

Experiență vastă în finanțe

Cu o carieră de 26 de ani la Lockheed Martin, Scott a ocupat în mare parte funcții în domeniul financiar, inclusiv aceea de trezorier al companiei și director financiar al două unități de afaceri. În prezent, el era CFO al diviziei de rachete și controlul focului, rol pe care l-a început în ianuarie 2024, conform profilului său de LinkedIn.

Încrederea conducerii

„Evan a câștigat respectul maxim ca lider experimentat în finanțe și operațiuni, având o înțelegere profundă a afacerii și misiunii noastre. Sunt sigur că este alegerea potrivită pentru a susține creșterea continuă a companiei și pentru a conduce organizația financiară cu excelență,” a declarat CEO-ul Lockheed, Jim Taiclet.

Schimb Ariate în conducere

Jay Malave a fost numit CFO în februarie 2022 și, spre deosebire de Scott, a venit din afara Lockheed, unde a ocupat ultima dată funcția de CFO la L3Harris.

Perspectivele financiare ale companiei

Lockheed Martin va face publice rezultatele financiare pentru primul trimestru din 2025 pe 22 aprilie. Investitorii care așteaptă detalii despre cum perspectiva financiară a companiei a fost afectată de pierderile înregistrate în programul de avion de luptă de generație a VI-a al Forțelor Aeriene și de tarifele impuse de fostul președinte Donald Trump ar putea fi dezamăgiți, deoarece executivii Lockheed „vor reafirma estimările pentru 2025, fără a include impactul evolutiv al tarifelor și anunțul recent privind Next Generation Air Dominance”, se arată într-un comunicat al companiei.

Citeste in continuare

Actualitate

Avertisment pentru Industria de Apărare: Tarifele impuse de Trump pun în pericol capacitatea de achiziție a Pentagonului

Publicat

pe

De

Efecte devastatoare asupra micilor companii din sectorul apărării

Senatoarea Jeanne Shaheen, membră senior a Comitetelor pentru Servicii Armate și Aprobatări din Senat, a tras un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care tarifele impuse de administrația Trump îl pot avea asupra industriei de apărare. Aceasta avertizează că prețurile mai mari ar putea slăbi puterea de cumpărare a Departamentului Apărării, afectând în special micile firme din domeniu.

Într-o scrisoare adresată secretarului apărării, Pete Hegseth, Shaheen subliniază că tarifele vor amplifica presiunile financiare cu care se confruntă deja Pentagonul, ceea ce ar putea duce la o creștere a bugetului fără a aduce beneficii suplimentare în ceea ce privește capabilitățile.

Costuri în creștere pentru lanțul de aprovizionare în apărare

„Tarifele anunțate vor crește pe termen scurt costurile pentru companiile din lanțul de aprovizionare al apărării din SUA,” a declarat aceasta în scrisoare. „Companiile din sectorul apărării și furnizorii lor ar putea fi nevoiți să suporte aceste costuri, ceea ce ar putea determina mai multe companii și locuri de muncă să iasă din acest lanț de aprovizionare, sufocând astfel inovația.” Pe termen lung, tarifele vor duce la creșterea costurilor de contractare și achiziție ale Pentagonului, limitând puterea de cumpărare a acestuia și afectând pregătirea militară.

Senatoarea a pus la îndoială capacitatea Pentagonului de a evalua impactul complet al acestor tarife asupra lanțului său de aprovizionare, având în vedere că aproximativ 12.000 de companii din SUA fac parte din sectoare secundare și terțiare ale industriei aerospațiale, multe dintre ele situate în afara Statelor Unite.

Incertitudini în rândul industriei

Scrisoarea lui Shaheen a fost trimisă în contextul desfășurării conferinței anuale Sea Air Space, unde discuțiile despre tarifele anunțate pe 2 aprilie au fost intense. Reacțiile din industrie au fost timide, iar specialiștii din domeniu se străduiesc să înțeleagă impactul real al acestor măsuri asupra sănătății industriei și asupra puterii de cumpărare a miliție americane.

Pe parcursul conferinței, a fost anunțată o suspendare de 90 de zile a tuturor tarifelor reciproce, cu excepția celor aplicate Chinei, ceea ce a amplificat confuzia în rândul planificatorilor din industrie. „Este încă totul nou,” a afirmat George Whittier, CEO al Fairbanks Morse Defense. „Nimeni nu va accepta să suporte costurile și tarifele. Totul se va răsfrânge asupra Navy, care va cheltui mai mult.”

Perspectiva unei soluții în cadrul contractelor

Unii experți din industrie sunt de părere că tarifele ar putea activa clauze de ajustare economică a prețului în cadrul contractelor, forțând Pentagonul să compenseze costurile mai mari. Ei speră, de asemenea, că administrația Trump va introduce o excepție care să scutească produsele de apărare de sub incidența acestor tarife.

„Avem protecție în contractele noastre împotriva tarifelor,” a declarat un executiv din industria de apărare. „Există contracte cu preț fix afectate, dar în majoritate nu suntem foarte îngrijorați.” Deși constrângerile din lanțul de aprovizionare în sectorul de apărare par să se reducă, tarifele adaugă un strop de incertitudine.

În concluzie, chiar dacă acțiunile lui Trump au suscitat anxietăți în industrii precum aerospațiala comercială și automotive, în sectorul apărării acțiunile de pe piață s-au comportat relativ bine, iar perspectivele bugetare favorabile ar putea oferi un refugiu în mijlocul riscurilor macroeconomice și tarifelor.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv10 ore ago

Sâmbăta Mare: Tradiții, obiceiuri și ce nu trebuie să faci in această zi

Pregătiri pentru Învierea Domnului Sâmbăta Mare este ziua de dinaintea Învierii Domnului, un moment de tihnă și pregătire spirituală pentru...

Exclusiv10 ore ago

Reflectii asupra indiferenței sociale

Provocare la meditație Vitalie Josanu, reprezentant al Sindicatului Diamantul, invită la o profundă meditație asupra valorilor morale și a responsabilității...

Exclusiv20 de ore ago

Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției

Teatrul absurdității în afacerile cu deșeuri Un circ în jurul gunoaielor (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc Într-o...

Exclusivo zi ago

Analiză juridică asupra inaplicabilității interdicțiilor din proiectul de lege privind mercenariatul pentru polițiștii suspendați

Considerații preliminare Analiza se concentrează asupra aplicabilității interdicțiilor incluse în proiectul de lege ce modifică diverse acte normative din domeniul...

Exclusivo zi ago

Mușamalizarea organizată: Răspunsuri insălătoare și coordonate de la vârful IGPR

Context și scopul analizei În ultimele luni, Sindicatul Polițiștilor “Diamantul” a identificat un model sistematic de dezinformare și disimulare a...

Exclusivo zi ago

Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România

Context internațional și precedent alarmant Recenta serie de atacuri asupra închisorilor din Franța a generat un semnal de alarmă în...

Exclusivo zi ago

Destructurarea unei rețele internaționale de inșelăciune în domeniul suplimentelor alimentare

Sprijin internațional în combaterea infracționalității Poliția Română, în colaborare cu specialiști din cadrul EUROPOL, a oferit asistență ofițerilor de investigație...

Exclusivo zi ago

Percheziții în Pogoanele: Trei persoane reținute pentru inșelăciune în domeniul relațiilor online

Acțiune coordonată împotriva infracțiunilor economice Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, au...

Exclusiv2 zile ago

CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”

Secția pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a emis un nou certificat de bună...

Exclusiv3 zile ago

Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine

Corupția în sistem: Legătura dintre INFRACTORUL – INCULPAT spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine Cum site-ul de...

Exclusiv3 zile ago

Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist  Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower

Scandalul White Tower: Între escrocherii și complicități neimaginabile Miza imobiliară care scoate la iveală colapsul moral al justiției Într-un nou...

Exclusiv3 zile ago

Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?

Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul a dezvăluit informații intrigante privind un director din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române...

Exclusiv3 zile ago

Sindicatul Europol răspunde IGPR: Dovada lipsei de carburant este adevărată

Sindicatul Europol reamintește reacția inițială a IGPR în legătură cu acuzațiile privind lipsa de carburant. Atunci, conducerea Poliției Române a...

Exclusiv4 zile ago

Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție

Cazul Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul implicat în santaj și corupție – Dezvăluiri explozive și inregistrări revelatoare Un infractor sub presiune: Revelații...

Exclusiv4 zile ago

„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?

Pe 14 aprilie 2025, la ora 16:00, Dan Halchin si-a încheiat mandatul în funcția de director general al Administrației Naționale...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv