Anchete
EXCLUSIV/Noul Stat Paralel sau Reînvierea Sufrageriei cu Păpușa Gonflabilă Ponta – Comisarul de Prahova
Foarte puțină lume știe că partidul anunțat de Victor Ponta este creat în laboratoarele Sistemului, iar creatorul nu este altcineva decât George Maior, liderul de facto al Mișcării promovate de Ponta. Dealtfel, George Maior a fost artizanul loviturii de Palat( Victoria) Ponta-Grindeanu, lucru despre care am scris la vremea aceea.
Cine este de fapt George Maior? La un moment dat cineva mi-a spus că este soluția salvatoare pentru România după ce se va termina mandatul de președinte a lui Traian Băsescu; George Maior este candidatul preferat al Securității pentru funcția de Președinte al României, cu trecere prin funcția de Prim-Ministru. El conduce „Grupul de la Cluj”, compus în principal din Vasile Dâncu și Ioan Rus. Acestei echipe i s-a adăugat demult Gabriel Oprea. Mișcarea de zilele acestea este condusă de Maior-Oprea-Rus-Dâncu. O forță deloc de neglijat, având în vedere că Maior-Coldea sunt creatorii Statului Paralel, a Securismului Românesc, a Statului de tip mafiot. In legătură cu Coldea, lucrurile sunt puțin mai complicate: Scos pe tușă ca unic țap ispășitor pentru construcția Statului Paralel, Coldea a ales să fie principalul consultant al lui Dragnea, fără a rupe însă relațiile cu Maior; ca de fiecare dată va face joc dublu, o parte în interesul său: Coldea va încerca să-l scape mâine de condamnare pe Dragnea. Dacă va reuși, proiectul lui George Maior de dărâmare a guvernului prin partidulețul lui Ponta va fi un eșec, iar Coldea va avea un ascendent extrem de puternic asupra lui Dragnea, iar dacă va fi condamnat, își va regăsi un loc în echipa din Sufragerie, de data aceasta cu Ponta pe post de păpușă. Ziua de mâine este decisivă privind viitorul României. Dacă Dragnea va fi condamnat, PSD-ul nu va rezista șocului, iar George Maior va doborî guvernul Dăncilă, prin Ponta, dar și prin parlamentari șantajați de omul din echipă responsabil cu Minoritățile și cu aducerea voturilor de la UDMR, PSD, ALDE, și anume Domnul cu Păstrăvi, ultimul din echipa Maior-Coldea-Dâncu-Rus. Au început telefoanele de presiune cu dosarele penale, iar cei sunați știu exact cine este „domnul cu păstrăvi”, pentru că el sună, făcând însă lucrul acesta din partea lui Klauss Iohannis. Și pentru că am ajuns aici, ce vrea de fapt Klauss Iohannis?
Iohannis i-a promis lui Maior că dacă va doborâ guvernul Dăncilă va ajunge Prim-Ministru, cu condiția să nu candideze pentru funcția de Președinte în 2019: de aceea a apărut o altă variantă de candidat-iepure din partea lui Ponta, pentru a nu-l deranja pe Iohannis. Practic, căderea guvernului Dăncilă înseamnă încă cinci ani de mandat pentru echipa Merkel-Iohannis, iar România devine pionul din est al Germaniei.
In jocul acesta, unde este opoziția?
Acum vă explicați poziția lui Ludovic Orbán, dar și a președintelui Traian Băsescu, care, cu spatele la zid, a decis( greșit cred eu, pentru a câta oară?) să meargă pe mâna lui Maior și să anunțe susținerea lui Iohannis pentru 2019. Poziția lui Traian Băsescu față de Koveși este legată de faptul că Maior o vrea în continuare în funcție, ea fiind principalul mijloc de șantaj prin dosare împotriva liderilor PSD care sunt de partea lui Dragnea. Este și motivul pentru care Maior i-a organizat vizita la ONU Laurei Codruța Koveși, dar și al achitării de către echipa Maior-Koveși a lui Ponta și Șova, pe care o să-l vedem și pe el probabil în partidul lui Maior-Ponta.
Mișcarea de zilele acestea înseamnă o încercare de revenire în Sufrageria lui Oprea, cu toți cei prezenți-actori în continuare, cu Reînvierea în forță a Statului Paralel, plus Ponta care este Păpușă Gonflabilă, tocmai umflat pentru a satisface pofta lui Maior și a Grupului de la Cluj.
Liviu Dragnea și PSD-ul nu au prea mult spațiu de manevră, dacă Dragnea va fi condamnat. Prea plin de el pentru a căuta un înlocuitor în cazul condamnării sale, Dragnea va trebui să-l găsească repede, pentru a nu supune PSD-ul unui exod. Aceasta este varianta în care Maior îl condamnă pe Dragnea, de partea lui fiind și Iohannis. Dacă Coldea îl achită pe Dragnea, înseamnă că jocul se resetează și Dragnea arată că are încă putere și nu-și va pierde partidul. In cazul acesta guvernul nu va cădea. In prima situație, dacă Maior-Iohannis îl vor condamna pe Dragnea, soluția pentru PSD va trebui să fie una rapidă și de forță, să se retragă Dragnea din fruntea Partidului, în favoarea unui om apropiat, detonând astfel mesajul lui Maior că Dragnea este Dictatorul din PSD. Ar mai fi o mică necunoscută: Ce va face Koveși, va fi în tabăra lui Maior sau de partea fostului ei prieten, Coldea? Așa după cum o cunosc, va trece fără nici un scrupul de partea lui Maior și va lupta pentru condamnarea lui Dragnea.
Paradoxal, de-a dreptul paradoxal, unul dintre creatorii sistemului, Florian Coldea, prin încercare de a se opune condamnării lui Dragnea, trece de partea cealaltă, de salvare a PSD-ului care a modificat legile justiției și care vrea să modifice Codul Penal, singurele lucruri relativ bune și cu adevărat importante pe care le-a făcut PSD-ul. Am trăit să o vedem și pe-asta: Coldea schimbând tabăra, dar în România nu te mai surprinde nimic.
Personal, cred că Dragnea este foarte aproape de condamnare cu executare în primă instanță, ceea ce înseamnă un cutremur în PSD și o plecare a multor parlamentari către Maior-Ponta și, ulterior, căderea guvernului Dăncilă. Din acest motiv, Dragnea trebuie să se gândească rapid la un înlocuitor.
Orice altă soluție în instanță îi favorizează pe Dragnea-Coldea, iar echipa din Sufragerie la care se Adaugă Iohannis-Ponta, adică Noul Stat Paralel, va suferi o înfrângere usturătoare.
Azi va fi o zi interesantă…(Gelu Visan).
Anchete
Reactivarea Secției pentru procurori în materie disciplinară: Dosare vechi și controverse în Justiție
Secția pentru procurori în materie disciplinară din Consiliul Superior al Magistraturii își va relua activitatea după vacanță pe 25 septembrie 2024, iar toate cele cinci dosare de pe ordinea de zi sunt vechi de cel puțin trei ani. Unul dintre aceste dosare are nu mai puțin de cinci ani, dezvăluie publicația Lumea Justiției.
Printre numele notabile de pe listă se numără Cristian Ardelean (de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor) și Bogdan Pirlog (șeful Parchetului Militar București), precum și fostul anchetator SIIJ Sorin Iasinovschi, care a părăsit magistratura prin demisie. Aprecierea negativă față de Iasinovschi provine din încercările fostului Procuror General Gabriela Scutea de a-l sancționa pentru aparițiile sale televizate legate de fraudarea alegerilor din 2020, incluzând criticile la adresa instalării Clotildei Armand la Primăria Sectorului 1.
Scutea i-a făcut lui Iasinovschi două plângeri disciplinare: una pentru o intervenție telefonică la România TV și alta pentru un interviu acordat jurnalistei Denise Rifai la Kanal D. Dosarul legat de intervenția telefonică a fost suspendat mai bine de doi ani și jumătate, așteptându-se soluționarea unor cauze în care judecătorii Cristi Vasilica Danilet și Dragoș Călin au cerut anularea mai multor ordine emise de șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru.
Este important de menționat că speța disciplinară actuală împotriva lui Sorin Iasinovschi este similară cu cea anterioară, în care Gabriela Scutea a avut un parcurs încurcat la Înalta Curte. Astfel, se poate aștepta ca fosta șefă a PICCJ să se confrunte cu dificultăți în a-și susține acuzațiile, fie la CSM, fie în recurs.
În ceea ce privește celelalte cazuri, publicația Lumea Justiției nu are emoții cu privire la modul în care „Brigada Nufărul” va gestiona plângerile depuse împotriva procurorilor-activiști Cristian Ardelean și Bogdan Pirlog. (Irinel I.).
Anchete
Consiliul Federației al FSANP: Problemele și Soluțiile în Sistemul Penitenciar Discutate în Jupiter
Biroul Executiv al Sindicatului SOLIDARITATEA a participat la Consiliul Federației al FSANP, desfășurat în localitatea Jupiter, județul Constanța. Agenda întâlnirii a inclus discuții esențiale cu privire la disfuncționalitățile sistemului penitenciar și identificarea de soluții pentru provocările cu care se confruntă polițiștii de penitenciare.
Participanți și Deschiderea Ședinței
La ședință, din partea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), au fost prezenți domnul comisar șef de poliție penitenciară Claudiu ROMÂNU, director general adjunct, și domnul comisar șef de poliție penitenciară Marian ILIE, director al Direcției Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar. În deschiderea ședinței, domnul ROMÂNU a apreciat transparența sindicatelor și a subliniat importanța dialogului social corect și cinstit.
Problemele Întâmpinate de Unitatile Penitenciare
Fiecare lider de sindicat a adus în discuție problemele specifice unităților pe care le reprezintă. Acestea au inclus aspecte legate de dosarul de incident, statul de organizare a funcțiilor, necesitatea de noi autovehicule, digitalizarea activităților operaționale, sporurile, supraaglomerarea spațiilor de cazare și gestionarea orelor suplimentare.
Soluții Identificate
Unul dintre subiectele dezbătute a fost îmbunătățirea gestionării dosarelor de incident, prin implementarea unei aplicații software care va facilita autocompletarea documentelor. În plus, s-a discutat despre organizarea de noi posturi în structurile penitenciare, cu un obiectiv de aproximativ 1600 de posturi, din care 450 pentru sectorul medical și administrativ.
Întrebările privind utilizarea eficientă a vehiculelor au fost abordate, s-au identificat doi producători pentru actualizarea parcului auto, iar estimările sugerează livrarea de autovehicule către unități în prima jumătate a anului 2025.
Digitalizarea activităților a fost un alt subiect de interes, cu propuneri de a face apelurile deținuților prin tablete și de a elimina registrele de intrare-ieșire în favoarea soluțiilor digitale.
Desigur, au fost discutate și aspectele legate de sporurile salariale, cum ar fi sporul de psihiatrie și sporul anticorupție, și nevoia de a analiza majorarea sumelor de decont pentru ochelari de vedere și servicii medicale.
Aspecte Controversate și Mobilizarea Sindicală
Domnul președinte Cosmin Dorobanțu a exprimat îngrijorări legate de supravegherea deținuților în activități de socializare, considerând că nu este normal ca polițiștii de penitenciare să îi supravegheze pe aceștia în timpul distracțiilor, pe cheltuiala Administrației Penitenciare.
În plus, s-a decis, în unanimitate, ca în cazul divergențelor între conducerile unităților penitenciare și organizațiile sindicale, liderii să se mobilizeze pentru pichetarea respectivelor unități, promovând astfel o strategie de protest și de avertizare a autorităților.
Această întâlnire a evidențiat nu doar provocările cu care se confruntă sistemul penitenciar românesc, ci și voința liderilor sindicali de a căuta soluții constructive și de a îmbunătăți condițiile de muncă pentru polițiștii de penitenciare. Dialogul deschis între sindicate și ANP rămâne esențial în contextul actual, în vederea promovării unei atmosfere de colaborare și respect mutual. (Irinel I.).
Anchete
Evelina-Mirela Oprina preia conducerea Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române
-
Exclusivacum 5 zile
Breșe de securitate și controverse în conducerea IPJ Prahova sub „#rezistul” Ginel Preda
-
Exclusivacum 21 de ore
White Tower: un dosar penal care bate pasul pe loc, în spatele căruia se ascund figuri „influente” din Ploiești
-
Exclusivacum 5 zile
Abuzuri la Judecătoria Vălenii de Munte: intrebări nerezolvate și tensiuni interne (IV)
-
Exclusivacum 21 de ore
Returo: sifonarea banilor românilor – o mafie a deșeurilor sub protecție, cu conexiuni la nivel inalt
-
Exclusivacum 2 zile
Abuzuri la Judecătoria Vălenii de Munte: Întrebări Nerezolvate și Tensiuni Interne (V)
-
Exclusivacum 3 zile
Emil Pascut: Îngrijorări legate de vânătoarea de vrăjitoare împotriva sindicatelor
-
Ancheteacum 5 zile
Prezidentialele, pe mana judecatoarei Ioana Bogdan
-
Exclusivacum 4 zile
Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul denunță „vânătoarea de vrăjitoare” orchestrată de IGPR