Actualitate
PNL se îngroapă singur/ In viziunea PNL, Israelul este transformat din amic în inamic

În urmă cu mai multe zile, atunci când Ludovic Orban a anunțat depunerea faimoasei plângeri penale împotriva premierului Dăncilă, am făcut afirmația că acesta s-a transformat instantaneu într-un cadavru politic. Și că PNL intră în moarte clinică. Acum lucrurile s-au schimbat. Prin decizia luată de majoritatea covârșitoare a staff-ului acestui partid, prin care își asumă, alături de Ludovic Orban, plângerea penală. Cu toate consecințele care decurg de aici. Iar principala consecință este compromiterea totală a ultimului partid istoric. Care, oricum, nu mai era prea istoric. Ci, mai degrabă, istorie.
Domnul Ludovic Orban a anunțat inițial că a făcut în nume propriu acest denunț penal. Nu în numele partidului. Ignorând o prevedere extrem de importantă din propriul statut. Și anume că orice luare de poziție a președintelui este făcută în numele partidului. Chiar dacă el declară că a făcut ceea ce a făcut în nume propriu. Și char dacă partidul se desolidarizează de președintele său, fără însă a-l demite. Dar acum situația s-a schimbat. A fost supusă la vot inițativa lui Orban și astfel denunțul este asumat practic de întregul partid.
Indiferent cum s-ar sfârși lucrurile, este extrem de grav faptul că asistăm, iată, la o tentativă de decapitare a unui Guvern, făcută de principalul partid de opoziție, decapitare care nu se desfășoară în baza unui proces democratic, a unui proces politic, a unui proces cu substanță electorală, ci pur și simplu pe o cale abjectă, penală, în baza unui denunț de tip stalinist.
În al doilea rând, este pentru prima dată în istorie când un premier român este acuzat de înaltă trădare. Și este fără precedent ca prezumtiva înaltă trădare să constea în faptul că primul ministru unui stat a efectuat o vizită oficială de lucru într-un alt stat. În ipoteza, desigur absurdă, în care doamna Dăncilă a trădat, avem și situația din nou ieșită din comun în care, conform denunțului, un stat prieten, cu care avem un parteneriat solid, respectiv statul Israel, devine în mod oficial beneficiarul unui act de trădare. Și, prin aceasta, în viziunea PNL, Israelul este transformat din amic în inamic.
Dacă la București situația nu ar fi dramatică, în sensul că utilizarea procurorilor în disputele politice s-a transformat în ultimii 13 ani într-o practică de-a dreptul banală, și dacă principalul partid de opoziție nu s-ar fi scos singur din teren prin această inițiativă asumată, atunci întâmplarea ar fi de tot hazul. De alfel, în paranteză fie spus, presa israeliană a și început să-l ia peste picior pe Ludovic Orban, semnalând că acesta are gărgăuni în cap, întrucât a citit prea multe cărți de spionaj.
Acum ce poate urma?
1). Procurorii, odată sesizați, sunt obligați să efectueze ancheta. Ei au posibilitatea să o transforme într-un spectacol grotesc, așa cum s-a mai întâmplat și să genereze în perioada următoare un veritabil pelerinaj la DIICOT prin fața cameramanilor, țintele fiind premierul și membrii Cabinetului invitați pe rând la audieri. Sau procurorii se pot face că lucrează, însă în liniște, trăgând cât mai mult de timp. În cea de-a treia ipoteză, dosarul poate fi clasat.
2). În cazul clasării dosarului, se cheamă că Ludovic Orban și apoi PNL au aruncat cu o vopsea maro în ventilator și au umplut de mizerie nu numai opoziția, ci și întreaga Românie. În particular, desigur, Ludovic Orban va plăti factura politică, fiind demis de aceeași majoritate, care acum l-a susținut în mod iresponsabil. În felul acesta, și șansele inițiatorilor din umbră de a câștiga guvernarea și eventual majoritatea pe mâna procurorilor se duce pe apa sâmbetei. Ceea ce înseamnă că șansele lui Klaus Iohannis de a mai obține un mandat se diminuează dramatic. Și asta după ce, punându-se singur într-o poziție de ofsaid, a ratat posibilitatea de a deveni, începând cu sfârșitul anului viitor, președinte al Consiliului European.
3). Procurorii pot țopăi veseli prin acest dosar, transformându-l într-un rechizitoriu istoric, dar instanța va constata desigur că nu există niciun fel de probe care să ateste înalta trădare de țară a premierului. În această ipoteză, se ajunge la același rezultat politic ca și în scenariul anterior, dar va exista și o victimă colaterală. DIICOT, care va suferi o lovitură ireparabilă de imagine, lovitură care va fi studiată de-a lungul viitorilor ani în toate școlile de drept.
Se vede cu ochiul liber din rezultatele analizei de mai sus că cele mai multe șanse sunt ca acest demers să eșueze lamentabil în dimensiunea sa juridică, lăsând însă deschise, pentru moment cel puțin, toate scenariile în plan politic. Inclusiv cele de tip apocaliptic, cum ar fi suspendarea primului ministru, urmată de suspendarea și demiterea printr-un referendum a președintelui României.
Sorin Rosca Stanescu
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
Actualitate
Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea
Actualitate
Avertisment pentru Industria de Apărare: Tarifele impuse de Trump pun în pericol capacitatea de achiziție a Pentagonului
-
Exclusivacum o zi
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 4 zile
Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Ancheteacum 10 ore
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 4 zile
„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?
-
Exclusivacum 3 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”