Anchete
Cu pistoalele pe masă/ Cu pistoale pe masă, anchetau și cei de la NKVD – Comisarul de Prahova

S-a întâmplat. A fost declanșată în fine și o anchetă penală, care îl vizează pe domnul Lucian Onea, șeful „unității de elită” DNA Prahova. Și, totodată, șeful faimosului procuror Mircea Negulescu, zis Portocală. Investigațiile declanșate sunt cu atât mai importante cu cât Lucian Onea, încă procurer în funcție, facea parte din colegiul de conducere al DNA. Din conducerea restrânsă. Să explicăm însă titlul acestei analize.
„Cu pistoalele pe masă” nu este nicidecum o sintagmă. Lucian Onea, ca de altfel și alți colegi ai domniei sale, a „lucrat” la propriu cu revolverul pe masă. Fluturându-l amenințător pe sub nasul celor pe care-i ancheta, unii dintre ei de-a dreptul terorizați. Să ne mai mirăm, în aceste condiții, că au existat persoane care au cedat? Care au recunoscut ceea ce nu făcuseră nicodată? Sau care au acceptat să semneze denunțuri false, la dictare, îndreptate împotriva unor ținte vizate de DNA? Cu pistoale pe masă, anchetau și cei de la NKVD. Tot cu pistoale pe masă, preluând acest nărav, anchetau și securiștii prin anii `50-`60 ai secolului trecut.
Cel puțin dintr-un punct de vedere, punerea sub anchetă penală a șefului DNA Prahova, dacă investigațiile se vor desfășura cu bună credință și în mod profesionist, are o importanță majoră. Să nu uităm că, în cursul unei conferințe de presă organizate la Prahova, Onea a declarat că săptămânal vorbea cu doamna Laura Codruța Kovesi. Bănuiesc că nu făceau împreună recenzii de cărți. Vorbeau despre anchete. Despre ținte umane în mișcare. Despre marile dosare încredințate „unității de elită”. Despre cum era anchetat și urma să mai fie un premier al României. Sau un ministru. Sau o șefă a Autorității Electorale Centrale. Sau un primar important. Sau un parlamentar. Sau oameni de afaceri extrem de cunoscuți. Sau chiar Tony Blair. Doamna Laura Codruța Kovesi, șefa Direcției Naționale Anticorupție, a cărei carieră profesională este disputată în acest moment la Curtea Constituțională, era la curent cu tot ce se întâmpla la DNA Prahova. Și, nu ar trebui să existe nicio îndoială, unele operații erau inițiate de ea însăși.
Ce se va întâmpla dacă Lucian Onea va vorbi la Parchetul General? Ce se va întâmpla dacă acesta, pentru a se apăra, va explica faptul că nu a fost niciun fel de întâmplare că la bilanțul DNA, mesteca nonșalant gumă în fața Laurei Codruța Kovesi și a protectorului acesteia, președintele Klaus Iohannis. Fiind membru în colegiul de conducere, domnul Onea era de-al casei. Făcea parte dintre stăpânii inelelor. Și mai face.
Dacă se apucă Onea să vorbească? Dacă va vorbi și Negulescu? Nu-i așa că s-ar putea să aflăm lucruri senzaționale despre cea mai întunecată perioadă din istoria recentă a României? Despre cum a fost batjocorit statul de drept? Despre cum au fost umiliți și cetățenii și judecătorii? Despre cum le-a fost restrânsă dramatic independența magistraților? Despre ce anume interese a servit „elita DNA” din Prahova? Când stai cu pistoalele pe masă, când transformi asta într-un obicei, când nu mai ești atent, pentru că te crezi infailibil, poți face greșeli. Unele fatale. Aceste arme letale se pot descărca din greșeală chiar în pieptul celor care le mânuiesc. Și asta chiar s-a întâmplat. De astă dată, la figurat.
Sorin Rosca Stanescu
Articolul Cu pistoalele pe masă/ Cu pistoale pe masă, anchetau și cei de la NKVD apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.
Anchete
Concurs pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne în 2025.Oportunități de formare la instituții de invățământ

Oportunități de formare la instituții de invățământ
Peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi disponibile la instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul”, în sesiunea din perioada iunie-august 2025. Dintre acestea, 138 de locuri sunt destinate învățământului superior (ofițeri), structurate astfel:
- Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București: 16 locuri
- Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu: 15 locuri
- Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”: 53 locuri
- Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov: 11 locuri
- Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța: 9 locuri
- Institutul Medico-Militar: 10 locuri
- Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” București: 24 locuri
Forma de invățământ postliceal
Candidații au posibilitatea de a opta și pentru forma de învățământ postliceal (maistrii militari), cu următoarele locuri disponibile:
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești: 16 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu: 14 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc: 17 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanța: 39 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”: 9 locuri
Vor fi disponibile și 18 locuri pentru forma de învățământ postliceal (subofițeri):
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești: 3 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu: 3 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc: 2 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”: 10 locuri
Procedura de inscriere și evaluare
În această sesiune, vor fi disponibile și 3 locuri pentru cursul de formare a subofițerilor, organizat la nivelul Centrului de Instruire pentru Muzici Militare. Cererile de înscriere pot fi descărcate de pe site-ul oficial al MAI – www.mai.gov.ro, completate de către candidați și transmise în format electronic la adresa unității de recrutare până la data de 18 mai 2025.
Evaluarea psihologică și examinarea medicală vor fi realizate conform programărilor stabilite de unitățile specializate. Transmiterea dosarelor candidaților declarați apt psihologic și medical trebuie să se efectueze până la data de 16 iunie 2025. Proba de evaluare a performanței fizice se va susține la Academia de Poliție “Al. I. Cuza”, în perioada 21-25 iunie 2025.
Ulterior, candidații Ministerului Afacerilor Interne pentru instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și ale Academiei Naționale de Informații vor continua procedura de admitere conform graficelor stabilite.
Anchete
Prevederile legii nr. 223/2015 privind pensionarea polițiștilor: Modificări și detalii esențiale
Anchete
Descoperiri semnificative ale Poliției de Frontieră în lupta împotriva traficului internațional cu autoturisme furate
-
Exclusivacum 3 zile
Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor
-
Exclusivacum 2 zile
Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti
-
Exclusivacum 2 zile
ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță
-
Exclusivacum 2 zile
Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa
-
Exclusivacum o zi
Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc
-
Featuredacum 3 zile
Tensiuni în jurul Președintelui Curții Constituționale: Marian Enache și dosarul securității
-
Exclusivacum 2 zile
Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011
-
Exclusivacum 2 zile
Reguli privind cazarea în interes personal în centrele DALI