Connect with us

Anchete

Pro SRI și contra PSD

Publicat

pe

Un editorial echilibrat si excelent al jurnalistului Cornel Nistorescu cu privire la absurdul “taberelor” politice care pledeaza pentru libertati, un pledant pentru arestari.

Taberele politice din România au cîteva trăsături absolut neobișnuite. Tineretul, care în toată lumea pledează pentru libertăți, în țara noastră este un susținător al SRI, un pledant pentru arestări și un susținător al unor politici dezvoltate și cu o serioasă contribuție a serviciilor secrete.

În ciuda abuzurilor comise de SRI și DNA (dovedite dincolo de orice îndoială), tinerii rămîn de partea serviciilor secrete și a DNA-ului, sperînd că susținerea acestora ar putea contribui la curățirea mediului corupt din politică și economie. În același timp, nefireasca alăturare de un tandem instituțional cu înclinații totalitare reduce mult din impactul revendicărilor lor. Oricît de mult ar fi amestecate SRI-ul și DNA-ul în războiul politic, nu putem nega faptul că revendicările celor tineri au partea lor de adevăr (încă o dată afirm, nu sunt pentru sloganul cretin „DNA / Să vină să vă ia“). Asta mărește și mai mult confuzia de termeni, de mijloace, de delimitare a taberelor și încărcarea negativă a atmosferei din societate.

Călin Popescu-Tăriceanu, președintele ALDE, a declarat duminică, la Gala premiilor TLDE, că este dezamăgit pentru că sunt tineri care merg la manifestări publice și militează pentru slava instituțiilor represive ale statului și care și-au ales modele cum ar fi Kovesi sau Coldea.

„Cu toții ne-am angajat să milităm pentru respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, pentru ceea ce se numește democrație, pentru ceea ce se numește statul de drept, pentru ceea ce se numește justiție corectă, echilibrată. De aceea, sunt dezamăgit și am un gust amar cînd văd uneori tineri care merg chiar la manifestări publice unde parcă militează pentru slava instituțiilor represive ale statului, parcă și-au ales modele cum ar fi Kovesi sau Coldea și atât înțeleg ei din ceea ce înseamnă o țară europeană, o țară liberă, o țară democrată. Îi compătimesc pe acești tineri și compătimesc și partidele din care fac parte“, a spus Tăriceanu.

Bun. Sună corect. Mai mult, încă din campania electorală, Tăriceanu a fost între cei puțini (dacă nu chiar singurul politician) care au militat pentru un control mai sever al activității serviciilor de informații, anunțînd inițiativa de înființare a Centrului Național de Interceptări, care să activeze sub controlul Parlamentului, nu al SRI. Presupun că aceste pledoarii le-au adus lui Tăriceanu și ALDE procentele cu care au intrat în Parlament. Ce zice poporul? O parte merge în stradă și contestă categoric PSD-ul și îl înjură pe Tăriceanu, pledînd zgomotos pentru DNA, Laura Codruța Kovesi și pentru SRI. Ba, există și canale de comunicare partizane. De exemplu, Realitatea TV sau Ziare.com, care susțin explicit activitatea Binomului. Cunoscutul Oreste Teodorescu, de felul său un rebel, făcea mai zilele trecute un veritabil elogiu și o pledoarie pentru SRI. Adică pentru aplicarea protocoalelor în neutralizarea celor care pun probleme uneia dintre tabere.

O tabără mult mai mică și în care, culmea, nu excelează ONG-urile susține același lucru ca și Tăriceanu. ONG-urile se poartă de parcă ar fi gata să dea libertatea pe combaterea corupției.

„Acestea sunt valorile care au construit lumea liberă și prosperă și pentru care vă chem să militați și voi în continuare. Nu putem să construim o Românie a prosperității fără libertate“, a zis Tăriceanu.

Ne place sau nu, PSD-iștii nu vorbesc despre asta și nici cei tineri. Ce ne facem? Putem avea libertate, progres și prosperitate într-o societate în care avangarda ei (tineretul) vrea putere pentru mijloacele de tip totalitar și recluziune pentru susținătorii protecției sociale?

Mai rău! În ciuda absurdului acestui tip de demers, PSD-ul se menține arătînd cu degetul la abuzurile Binomului, trecînd ca glonțul pe lîngă acuzațiile celor din tabăra #Rezist. Și care, susținute și instigate indiferent de cine, sunt totuși adevărate. PSD-ul nu poate vorbi despre lipsa de libertăți și despre abuzurile Binomului fără a vorbi și despre corupția endemică din propriul partid. Mai rău. În actuala alcătuire, PSD-ul nu este capabil de o analiză care să ducă la adevăruri nemiloase. Unul dintre ele, pe care nu-l poate ocoli, vine de la faptul că partidul e dominat de cei care fac din politică o afacere. (Rizea I.).

 

Anchete

Reactivarea Secției pentru procurori în materie disciplinară: Dosare vechi și controverse în Justiție

Publicat

pe

De

Secția pentru procurori în materie disciplinară din Consiliul Superior al Magistraturii își va relua activitatea după vacanță pe 25 septembrie 2024, iar toate cele cinci dosare de pe ordinea de zi sunt vechi de cel puțin trei ani. Unul dintre aceste dosare are nu mai puțin de cinci ani, dezvăluie publicația Lumea Justiției.

Printre numele notabile de pe listă se numără Cristian Ardelean (de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor) și Bogdan Pirlog (șeful Parchetului Militar București), precum și fostul anchetator SIIJ Sorin Iasinovschi, care a părăsit magistratura prin demisie. Aprecierea negativă față de Iasinovschi provine din încercările fostului Procuror General Gabriela Scutea de a-l sancționa pentru aparițiile sale televizate legate de fraudarea alegerilor din 2020, incluzând criticile la adresa instalării Clotildei Armand la Primăria Sectorului 1.

Scutea i-a făcut lui Iasinovschi două plângeri disciplinare: una pentru o intervenție telefonică la România TV și alta pentru un interviu acordat jurnalistei Denise Rifai la Kanal D. Dosarul legat de intervenția telefonică a fost suspendat mai bine de doi ani și jumătate, așteptându-se soluționarea unor cauze în care judecătorii Cristi Vasilica Danilet și Dragoș Călin au cerut anularea mai multor ordine emise de șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru.

Este important de menționat că speța disciplinară actuală împotriva lui Sorin Iasinovschi este similară cu cea anterioară, în care Gabriela Scutea a avut un parcurs încurcat la Înalta Curte. Astfel, se poate aștepta ca fosta șefă a PICCJ să se confrunte cu dificultăți în a-și susține acuzațiile, fie la CSM, fie în recurs.

În ceea ce privește celelalte cazuri, publicația Lumea Justiției nu are emoții cu privire la modul în care „Brigada Nufărul” va gestiona plângerile depuse împotriva procurorilor-activiști Cristian Ardelean și Bogdan Pirlog. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

Consiliul Federației al FSANP: Problemele și Soluțiile în Sistemul Penitenciar Discutate în Jupiter

Publicat

pe

De

Biroul Executiv al Sindicatului SOLIDARITATEA a participat la Consiliul Federației al FSANP, desfășurat în localitatea Jupiter, județul Constanța. Agenda întâlnirii a inclus discuții esențiale cu privire la disfuncționalitățile sistemului penitenciar și identificarea de soluții pentru provocările cu care se confruntă polițiștii de penitenciare.

Participanți și Deschiderea Ședinței

La ședință, din partea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), au fost prezenți domnul comisar șef de poliție penitenciară Claudiu ROMÂNU, director general adjunct, și domnul comisar șef de poliție penitenciară Marian ILIE, director al Direcției Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar. În deschiderea ședinței, domnul ROMÂNU a apreciat transparența sindicatelor și a subliniat importanța dialogului social corect și cinstit.

Problemele Întâmpinate de Unitatile Penitenciare

Fiecare lider de sindicat a adus în discuție problemele specifice unităților pe care le reprezintă. Acestea au inclus aspecte legate de dosarul de incident, statul de organizare a funcțiilor, necesitatea de noi autovehicule, digitalizarea activităților operaționale, sporurile, supraaglomerarea spațiilor de cazare și gestionarea orelor suplimentare.

Soluții Identificate

Unul dintre subiectele dezbătute a fost îmbunătățirea gestionării dosarelor de incident, prin implementarea unei aplicații software care va facilita autocompletarea documentelor. În plus, s-a discutat despre organizarea de noi posturi în structurile penitenciare, cu un obiectiv de aproximativ 1600 de posturi, din care 450 pentru sectorul medical și administrativ.

Întrebările privind utilizarea eficientă a vehiculelor au fost abordate, s-au identificat doi producători pentru actualizarea parcului auto, iar estimările sugerează livrarea de autovehicule către unități în prima jumătate a anului 2025.

Digitalizarea activităților a fost un alt subiect de interes, cu propuneri de a face apelurile deținuților prin tablete și de a elimina registrele de intrare-ieșire în favoarea soluțiilor digitale.

Desigur, au fost discutate și aspectele legate de sporurile salariale, cum ar fi sporul de psihiatrie și sporul anticorupție, și nevoia de a analiza majorarea sumelor de decont pentru ochelari de vedere și servicii medicale.

Aspecte Controversate și Mobilizarea Sindicală

Domnul președinte Cosmin Dorobanțu a exprimat îngrijorări legate de supravegherea deținuților în activități de socializare, considerând că nu este normal ca polițiștii de penitenciare să îi supravegheze pe aceștia în timpul distracțiilor, pe cheltuiala Administrației Penitenciare.

În plus, s-a decis, în unanimitate, ca în cazul divergențelor între conducerile unităților penitenciare și organizațiile sindicale, liderii să se mobilizeze pentru pichetarea respectivelor unități, promovând astfel o strategie de protest și de avertizare a autorităților.

Această întâlnire a evidențiat nu doar provocările cu care se confruntă sistemul penitenciar românesc, ci și voința liderilor sindicali de a căuta soluții constructive și de a îmbunătăți condițiile de muncă pentru polițiștii de penitenciare. Dialogul deschis între sindicate și ANP rămâne esențial în contextul actual, în vederea promovării unei atmosfere de colaborare și respect mutual. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

Evelina-Mirela Oprina preia conducerea Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române

Publicat

pe

De

După ce în august a câștigat concursul de numire la conducerea Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române (cu nota 9,80), fosta membră CSM a preluat stafeta vineri, 6 septembrie 2024, de la fostul director al institutului, profesorul Mircea Dutu, dezvăluie publicația Lumea Justiției.

Iată postarea de pe Facebook a institutului:

„Predarea stafetei la directoratul Institutului de Cercetări Juridice

Vineri, 06 septembrie 2024, într-un cadru festiv organizat la sediul Institutului de Cercetări Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, a avut loc predarea mandatului directoral între cel care a condus Institutul timp de 13 ani, prof.univ.dr. Mircea Dutu și prof.univ.dr. Evelina-Mirela Oprina, noul director.

Mulțumim domnului profesor Mircea Dutu care, în pofida tuturor problemelor, a avut tenacitatea necesară de a face lucrurile să funcționeze și care, în continuare, rămâne alături de noi în calitate de Director emerit.

Doamnei profesor Evelina-Mirela Oprina, îi urăm bun venit în familia Institutului de Cercetări Juridice.

Vivat, crescat, floreat!”. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv21 de ore ago

White Tower: un dosar penal care bate pasul pe loc, în spatele căruia se ascund figuri „influente” din Ploiești

WHITE TOWER (XXXX) Scandalul White Tower din Ploiești, ce a afectat zeci de familii, a devenit un simbol al fraudării...

Exclusiv21 de ore ago

Returo: sifonarea banilor românilor – o mafie a deșeurilor sub protecție, cu conexiuni la nivel inalt

Incisiv de Prahova a dezvăluit un sistem complex de fraudă care sifonează milioane de lei lunar din buzunarele românilor prin...

Exclusiv21 de ore ago

Critici la adresa MAI și a sindicaliștilor pentru lipsa acordului colectiv

Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, își exprimă frustrările în legătură cu lipsa unui acord colectiv, subliniind responsabilitățile pe care...

Exclusiv2 zile ago

Abuzuri la Judecătoria Vălenii de Munte: Întrebări Nerezolvate și Tensiuni Interne (V)

În contextul unui scandal care amenință reputația sistemului judiciar, Judecătoria Vălenii de Munte se confruntă cu acuzații serioase de abuzuri...

Exclusiv2 zile ago

Libertatea de exprimare și regimul disciplinar în Poliție: O analiză critică de Emil Pascut, Sindicatul Diamantul

Înainte de a fi un drept fundamental, libertatea de exprimare (de a transmite și de a primi idei) este o...

Exclusiv3 zile ago

Emil Pascut: Îngrijorări legate de vânătoarea de vrăjitoare împotriva sindicatelor

Pentru că puterea corupe, iar prostia care ajunge să aibă acces la urechea puterii corupe și mai tare, am ales...

Exclusiv4 zile ago

Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul denunță „vânătoarea de vrăjitoare” orchestrată de IGPR

Benone devine șeful Inchiziției și începe vânătoarea de vrăjitoare, dezvăluie Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul. Internetul, una dintre cele...

Exclusiv4 zile ago

Amenințare șocantă în Mureș: Polițistul Nelu salvează un copil de la un destin tragic

Sindicatul Europol a dezvăluit detalii cutremurătoare privind un caz în care o mamă disperată a apelat la 112, amenințând că...

Exclusiv5 zile ago

Breșe de securitate și controverse în conducerea IPJ Prahova sub „#rezistul” Ginel Preda

Un caz incredibil a ieșit la iveala în cadrul IPJ Prahova, unde mai mulți polițiști semnalează existența unei breșe de...

Exclusiv5 zile ago

Abuzuri la Judecătoria Vălenii de Munte: intrebări nerezolvate și tensiuni interne (IV)

Din cauza faptului că Judecătoria Vălenii de Munte ignoră sau refuză în mod nejustificat formularea unui răspuns la solicitarea adresată,...

Exclusiv6 zile ago

Pensiile „speciale” ale militarilor și polițiștilor vor crește prin eliminarea impozitului pentru pensiile sub 3000 lei

Pensiile „speciale” ale militarilor și polițiștilor vor crește din nou!!! Dar nu, nu prin majorarea lor, ci prin faptul că...

Exclusiv6 zile ago

FSANP anunță proteste și acțiuni în justiție împotriva tăierilor de drepturi salariale

Sindicatele tac, iar drepturile se suspendă. Guvernul a început cu restricții asupra dreptului de transport pentru polițiștii de penitenciare care...

Exclusivo săptămână ago

Brese de securitate în instanțe: probleme cu sistemul informatic ECRIS

Noi brese de securitate în instanțe! Tribunalul Vâlcea și Curtea de Apel Cluj nu ar fi singurele instanțe care au...

Exclusivo săptămână ago

Mafia deșeurilor și Statul Paralel: corupție prin abonarea la banii publici din Prahova (II)

Corupție și abuz în sistemul de salubritate: afaceri și legături murdare în Prahova (aici) Problema tarifelor impuse de operatorul de...

Exclusivo săptămână ago

Scandalul WHITE TOWER (XXXIX): adevărul ingropat al corupției imobiliare în Ploiești

Scandalul WHITE TOWER (XXXIX): Expunerea infracțiunilor și complicității din inima corupției Ploieștene Scandalul WHITE TOWER (XXXIX) a devenit un simbol...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv