Actualitate
EXPLOZIV/Niculae Bădălău, în epicentrul unui uriaș scandal/ O lege pe care procurorii nu au dreptul să o cerceteze!

Fix peste o săptămână, urmează să treacă sau să fie aprobată tacit în Senatul României o lege cu dedicație. Prin care un lac din județul Giurgiu, acumularea Grădinari, va trece din proprietatea statului în cea a Consiliului Județen. În pasul final, lacul va face picioare. Și va pleca în proprietatea lui Bădălău, fostul președinte al Consiliului Național PSD. O mutare păguboasă pentru avuția publică. Și extrem de vicleană. Care denotă însă în mod straniu și multă prostie.
Acumularea Grădinari este de mult timp râvnită de senatorul de Giurgiu Niculae Bădălău, fost numărul doi PSD din poziția de președinte al Consiliului Național. Pentru a ajunge direct sau prin interpuși proprietar al acestei uriașe acumulări de apă, Bădălău a montat o întreagă operație legislativă. Căreia unii deja îi spun infracțională. Cum este Realitatea TV, care sâmbătă seară, în emisiunea lui Octavian Hoandră, a prezentat o dezvăluire pe această temă, transformată în Breaking News. Sau ziaristul de investigații Bogdan Comaroni, care a găzduit la rândul său, în ziarul pe care-l conduce, o dezvăluire în acest sens. Să vedem, în continuare, care sunt pașii aceste operațiuni.
1). Ca să nu bată prea tare la ochi și ca să nu poată fi cercetat penal, din motive legate de Constituție, Niculae Bădălău a adoptat o formulă nu administrativă ci legislativă pentru a-și muta uriașul lac în propria grădină.
2). Așa a apărut ideea unui proiect de act normativ, care să fie supus aprobării Parlamentului. Actul normativ este inițiat pentru un singur obiectiv, respectiv pentru acumularea Grădinari. De aceea, pe bună dreptate, consemnez că e cu dedicație.
3). Ca să nu bată la ochi, inițatorul nu este senatorul Niculae Bădălău, ci un alt senator, din județul Constanța, Liviu Tit Brăiloiu. Cum răspunde un senator de Constanța solicitărilor propriului electorat, atunci când încearcă o mutare în Giurgiu, prin care statul să-i cedeze un obiectiv Consiliului Județean, rămâne o întrebare fără niciun răspuns. Chiar și acest detaliu demonstrează că operațiunea Grădinari e cusută cu ață albă.
4). În ciuda presiunilor, Guvernul nu avizează acest proiect de lege. Comisia pentru mediu a Senatului o avizează, dar negativ. Comisia pentru administrația publică locală face raport de respingere. Și, culmea nebuniei, Consiliul Județean nu formulează nicio cerere pentru a primi acest lac, pe care știe că apoi trebuie să îl vândă. Sau să îl concesioneze. Senatorului Bădălău. Și asta se întâmplă în condițiile în care președintele Consiliului Județean Marian Minea este chiar finul acestuia.
5). Ei bine, cum ar putea fi ocolite toate piedicile legale derivând în special din multitudinea de avize negative? Într-un singur mod. Prin forțarea adoptării legii.
6). Biroul de conducere al Senatului decide o procedură accelerată de adoptare a acestei legi. De ce o fi necesar un regim de urgență, pentru acest act normativ prin care, până una alta, un lac trece de la stat la un Consiliu Județean, care este tot stat, este un mister total. Sau nu.
7). Și iată că, asfel, exact peste o săptămână, pe 14 mai, legea ar urma să fie adoptată. Dacă nu, trece prin aprobare tacită.
8). Niculae Bădălău joacă la două capete. Iese la tribuna Senatului săptămâna trecută și susține vehement, în ciuda avizelor negative, proiectul de act normativ. Se zbate literalmente ca peștele pe uscat. Dacă peste o săptămână va constata înainte de vot că nu are șanse, atunci va utiliza procedura aprobării tacite. Cu alte cuvinte, legea nu va mai fi supusă aprobării senatorilor. Dar totuși va trece.
Sunt tare curios ce părere au despre acest nou scandal, care poate zgudui partidul, colegii din PSD ai lui Niculae Bădălău. Ce părere au locuitorii județului Giurgiu? Ce cred parlamentarii din opoziție? Până la urmă, cine va reuși să tragă frâna de urgență și să blocheze această lege cu dedicație? O lege pe care, repet, procurorii nu au dreptul să o cerceteze.
Sorin Rosca Stanescu
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
Actualitate
Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea
Actualitate
Avertisment pentru Industria de Apărare: Tarifele impuse de Trump pun în pericol capacitatea de achiziție a Pentagonului
-
Exclusivacum 4 zile
Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție
-
Exclusivacum 23 de ore
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Exclusivacum 4 zile
„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?
-
Exclusivacum 3 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”
-
Ancheteacum 3 zile
Participare instituțională la nivel european: Ioana Morar alături de Ministrul Justiției, Radu Marinescu