Anchete
„It’s easy for friends to be with you in the good times, but it’s the friends who are with you during the challenging times that will never be forgotten.”

Semnalele date de administratia Trump cu privire la mutarea ambasadei la Ierusalim. Si presedintele Paraguaiului a anuntat ca vrea sa mute ambasada la Ierusalim!
„Este usor pentru prieteni sa fie cu tine in vremurile bune, dar sunt prietenii ce sunt cu tine in vremurile dificile ce nu vor fi niciodata uitati.” (fraza in engleza la sfarsit)
Afirmatia a fost facuta pe data de 3 ian. 2018 si apartine lui Nikki Haley, ambasadorul american la ONU, dupa ce 64 de tari nu au fost de acord (fie votand impotriva, abtinandu-se sau neprezentandu-se la vot), pe data de 21 dec. 2017, ca SUA sa fie sanctionata pentru ca Trump a anuntat ca recunoaste Ierusalimul ca si capitala a Israelului si muta ambasada americana de la Tel Aviv la Ierusalim. Si Romania a fost printre aceste tari, abtinandu-se la votul respectiv.
E important de vazut contextul acestor afirmatii, puterea acestor cuvinte si implicatiile pentru decidentii din Romania.
Pe 6 decembrie 2017 Trump a anuntat ca recunoaste Ierusalimul ca si capitala a Israelului si ca va muta ambasada americana de la Tel Aviv la Ierusalim. Declaratia integrala o gasiti aici:
https://www.whitehouse.gov/…/statement-president-trump-jer…/
Declaria video pe scurt aici:
https://www.youtube.com/watch?v=AQj1CaK32DI
Diferit de Obama, care folosea cuvinte bombastice si adjective in comunicare care sa gadale ego-ul unora sau altora, Trump e foarte precis in comunicare si foloseste cuvinte simple, dar puternice cand exprima ce vrea sa faca.
Daca cititi anuntul lui Trump de la link-ul de mai sus veti vedea ca in chiar deschiderea „statement”-ului foloseste de doua ori expresia „new approach” (noua abordare). Pe asta si-a construit intregul mesaj.
Ba inca din primul paragraf scoate in evidenta ca „vechile provocari cer noi abordari” (old challenges demand new approaches).
In anuntul pe care l-a facut atunci, Trump a spus ce va face, dar a si lasat mult spatiu de miscare, printre care si sprijinul pentru „doua state”, daca partile sunt de acord cu asta.
Pe data de 21 dec. 2017 a fost o dezbatere apriga in cadrul ONU cu privire la decizia lui Trump de a muta ambasada, dezbatere – mai degraba monolog – unde SUA a fost facuta in fel si chip.
Nikki Haley a luat atunci cuvantul in plenul ONU si, printre altele, a spus:
„Ne vom aminti aceasta zi in care am fost atacati in cadrul Adunarii Generale [a ONU] pentru simplul fapt de exercitare a dreptului nostru ca natiune suverana… Ne vom aminti [de aceasta zi] cand atat de multe tari vin si fac apel la noi, asa cum deseori o fac, sa platim chiar mai mult [pentru contributia la ONU] si sa ne folosim influenta pentru beneficiul lor. […] Acest vot va fi tinut minte!”
Extrase din discursul lui Haley aici:
https://www.redstate.com/…/nikki-haley-just-reminded-un-ge…/
Mai important decat cuvintele citite, va invit sa-i ascultati discursul si pe ce cuvinte a pus accent:
https://www.youtube.com/watch?v=KVTQefA77Ys
Remarcati cum Nikki Haley a pus accent pe „natiune suverana” (sovereign nation), la fel cum si Trump a facut referire la asta in anuntul sau.
Nikki Haley a mai spus atunci, pe 21 dec., ca administratia Trump va lua in considerare reducerea contributiei financiare pentru ONU.
Pe 21 dec. 2017, cu 128 la 9, s-a votat o rezolutie ca SUA sa fie condamnate pentru recunoasterea Ierusalimului ca si capitala a Israeului si mutarea ambasadei.
Alaturi de SUA si Israel, celelalte 7 tari care au votat impotriva rezolutiei au fost: Guatemala, Honduras, Marshall Islands, Micronesia, Nauru, Palau si Togo.
35 de state, printre care si Romania, s-au abtinut. Altele au absentat de la vot.
Unele state aliate de-ale SUA, inclusiv UK, Franta, Germania si Japonia, au votat in favoarea rezolutiei de condamnare a recunoasterii Ierusalimului ca si capitala a Israelului.
https://www.rferl.org/a/un-votes-reject-us-je…/28931789.html
Reiterez sintagma cu care Nikki Haley si-a incheiat discursul: „Acest vot va fi tinut minte!” Si a fost.
Pe data de 26 decembrie 2017 Nikki Haley a anuntat ca Trump a redus bugetul SUA pentru ONU cu $285 milioane.
https://www.youtube.com/watch?v=3PkP5U6giiE
Pe data de 3 ian. 2018 Haley a scris pe Twitter fraza cu care am inceput: „It’s easy for friends to be with you in the good times, but it’s the friends who are with you during the challenging times that will never be forgotten.”
https://twitter.com/nikkihaley/status/948723016166531072…
Din ianuarie pana in prezent s-au intamplat foarte multe privind acest subiect, incat nu e locul aici sa fac un rezumat.
Inchei numai cu ceea ce Trump si-a inceput anuntul: „vechile provocari/probleme cer noi abordari”.
Clar, Trump are noi abordari la multe probleme vechi (vedeti si situatia din peninsula coreana) iar pentru a le anticipa trebuie sa se iasa din paradigma de pana acum.
P.S. Ca veni vorba, si presedintele Paraguaiului a anuntat ca vrea sa-si mute ambasada la Ierusalim pana in luna august. (Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition, cunoscuta in Romania si sub numele de „Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei”).
https://www.jpost.com/…/Paraguayan-president-pledges-to-mov
Articolul „It’s easy for friends to be with you in the good times, but it’s the friends who are with you during the challenging times that will never be forgotten.” apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.
Anchete
Concurs pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne în 2025.Oportunități de formare la instituții de invățământ

Oportunități de formare la instituții de invățământ
Peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi disponibile la instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul”, în sesiunea din perioada iunie-august 2025. Dintre acestea, 138 de locuri sunt destinate învățământului superior (ofițeri), structurate astfel:
- Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București: 16 locuri
- Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu: 15 locuri
- Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”: 53 locuri
- Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov: 11 locuri
- Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța: 9 locuri
- Institutul Medico-Militar: 10 locuri
- Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” București: 24 locuri
Forma de invățământ postliceal
Candidații au posibilitatea de a opta și pentru forma de învățământ postliceal (maistrii militari), cu următoarele locuri disponibile:
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești: 16 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu: 14 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc: 17 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanța: 39 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”: 9 locuri
Vor fi disponibile și 18 locuri pentru forma de învățământ postliceal (subofițeri):
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești: 3 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu: 3 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc: 2 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”: 10 locuri
Procedura de inscriere și evaluare
În această sesiune, vor fi disponibile și 3 locuri pentru cursul de formare a subofițerilor, organizat la nivelul Centrului de Instruire pentru Muzici Militare. Cererile de înscriere pot fi descărcate de pe site-ul oficial al MAI – www.mai.gov.ro, completate de către candidați și transmise în format electronic la adresa unității de recrutare până la data de 18 mai 2025.
Evaluarea psihologică și examinarea medicală vor fi realizate conform programărilor stabilite de unitățile specializate. Transmiterea dosarelor candidaților declarați apt psihologic și medical trebuie să se efectueze până la data de 16 iunie 2025. Proba de evaluare a performanței fizice se va susține la Academia de Poliție “Al. I. Cuza”, în perioada 21-25 iunie 2025.
Ulterior, candidații Ministerului Afacerilor Interne pentru instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și ale Academiei Naționale de Informații vor continua procedura de admitere conform graficelor stabilite.
Anchete
Prevederile legii nr. 223/2015 privind pensionarea polițiștilor: Modificări și detalii esențiale
Anchete
Descoperiri semnificative ale Poliției de Frontieră în lupta împotriva traficului internațional cu autoturisme furate
-
Exclusivacum 3 zile
Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor
-
Exclusivacum 2 zile
Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti
-
Exclusivacum 2 zile
ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță
-
Exclusivacum 2 zile
Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa
-
Featuredacum 3 zile
Tensiuni în jurul Președintelui Curții Constituționale: Marian Enache și dosarul securității
-
Exclusivacum o zi
Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc
-
Exclusivacum 2 zile
Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011
-
Exclusivacum 2 zile
Reguli privind cazarea în interes personal în centrele DALI