Connect with us

Anchete

Cine ”facea” jocurile in cazinourile ilegale de la malul Marii Negre – Comisarul de Prahova

Publicat

pe

Masini incendiate, coroane mortuare trimise rivalilor, afaceri de camatarie, sume de zeci de mii de euro pierdute la jocuri de noroc organizate ilegal sau zaruri masluite fara cusur, sunt ingredientele unui dosar de santaj si inselaciune fara precedent in Constanta.

Unul dintre cei mai duri interlopi de pe litoralul romanesc, Bechir Iasar, membru al temutului clan Saceanu, a fost trimis in judecata saptamana trecuta de procurori DNA pentru acuzatia de inselaciune. Doi dintre tovarasii acestuia sunt judecati pentru santaj – Suliman Giuniet si distrugere – Florin Tirdea. Detaliile din acest articol sunt din dosarul aflat pe rolul Tribunalului Constanta.

Cele mai dure acuzatii vizeaza santajarea unor afaceristi. Amenintarile au culminat cu incendierea unor masini sau trimiterea unor coroane mortuare la adresa celui vizat. Un afacerist constantean a pierdut 250.000 de euro la jocuri de noroc, in contextul in care zarurile erau masluite.

Tatal sau, Sedat Iasar, este din 2014 liderul gruparii Saceanu, dupa moartea bunicului sau, celebrul interlop constantean Ismail Iasar, zis Sacean. O parte dintre membrii clanului Saceanu, rude sau prieteni cu Bechir Iasar, au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei si au recunoscut acuzatiile. Bechir Iasar este „printul” clanului Saceanu.

Povestea incepe in Piata Chiliei

Inedit, Bechir Iasar si-a lasat deoparte renumele si a recunoscut o parte din acuzatiile procurorilor DNA. Interlopul a povestit cum „ii facea” pe fraieri la jocurile de noroc. Totul a inceput in 2005, la demisolul unui bloc din Piata Chiliei din Constanta, fieful clanului Saceanu.

Intr-o prima faza a folosit zaruri cu plumb. Aruncate mestesugit, invartite, se intoarcea pe fetele castigatoare: 3-3, 5-5 sau 6-6. „Cred ca in acea perioada am organizat 7-8 jocuri, castigand aproximativ 30.000-40.000 lei, bani pe care nu i-am impartit cu nicio persoana”, a povestit Iasar.

Apoi cazinoul ad-hoc s-a mutat intr-un cartier mai acatarii, intr-un apartament mult mai spatios. „La acest joc am folosit aceeasi metoda cu zarul incarcat cu plumb, zar ce nu este detectat de magnet insa putea fi observat daca era introdus intr-un pahar cu apa, cazand mai repede spre fundul paharului decat un zar corect”, a aratat interlopul cum putea fi prins de rivali, cu ocaua mica.

Sumele castigate insa nu erau de ici de colo, ajungeau uneori la nivelul miilor de euro.

Rivalul si-a cumparat „smecherie”

La sfarsitul anului 2016, jocurile de barbut s-au mutat intr-un bar din cartierul constantean Coiciu. Atunci, unul dintre rivalii sai, care pierduse aproximativ 100.000 de euro, a contracarat. Si-a cumparat ultima fita in materia trucurilor cu zaruri.

„Acest dispozitiv este denumit in argou centura sau smecherie. Efectiv acest dispozitiv este un magnet mai puternic de culoare alba, cu grosimea de aproximativ 3 cm, ce poate fi tinut asupra jucatorului in buzunar, intr-o borseta sau in alte locuri. Acest dispozitiv ghideaza alte tipuri de zaruri ce au in interiorul lor un magnet sau un metal”, a explicat, ca un adevarat profesor, Bechiar Iasar.

De clienti amatori de castiguri usoare nu ducea lipsa. Partidele grele, pe sume mari de bani, se jucau la hoteluri luxoase, dar cele mai multe aveau loc in baruri sau apartamente din Constanta.

Avea aparatura de „ultima generatie”

Potrivit propriei marturii, Bechiar Iasar folosea si el centura magnetica, dar era prudent. In caz de era prins de rivali, onoarea sa era in joc. „Facea jocurile” pentru complicii sai de la masa, iar la final imparteau prada. Metodele de masluire a zarurilor erau „de ultima generatie”.

„La intrebarea organelor judiciare declar ca au existat unele jocuri in care eu nu jucam efectiv, ci doar am dat una sau doua maini pentru a introduce in circuit zarul ce continea metal si pe care il manevram cu dispozitivul avut asupra mea. Tot timpul dispozitivul era purtat de mine, deoarece ceilalti nu stiau sa-l manevreze”, detinea controlul situatiei Bechiar.

„I-am facut 110.000 de euro”

Potrivit interceptarilor din dosar, Bechiar Iasar evita sa foloseasca apelurile telefonice, si comunica doar pe Facebook sau Whatsapp. El „a picat”, insa, pe intercepari ambientale. Tovarasii sai au fost inregistrati, cand se laudau la telefon.

„Pai l-ai, i-ai zis intr-un mod: Da ma a venit ala cu centura, (trivialitati) mea. Eram si io la masa si am luat cate douazeci de milioane”, spunea unul dintre interlopi, care era de partea sa.

Membrii clanului Saceanu se laudau cu centura cu care puteau manevra zarurile. „Bai Gabi, au adus niste machedoni, niste copii, si smecheria, pai io, cu smecheria io am inventat-o, n-am inventat-o io, io am cumparat-o prima data, smecheria, smecheria, la mine la Constanta a fost intai la mine, si io stau la masa”, se lauda un interlop.

Cei care jucau nu pierdeau doar banii: „Ce bani, ce bani? Masina! Ghitica, da ghitica, ghitica, (neinteligibil) era noapte. Afara avea un CLS d-ala cu 2 usi”.

Interlppii povesteau cum decurgea treaba cu zarurile masluite: „Äaa, pusate, mari, cu zare mari, nu era nici o, auzi, nu era nici o smecherie, smecheria stii care era, dadatura omului. Omu din 10 zare, 8 iti dadea ce-i trebuia la tabla. I-a dus, i-am facut, aaa, era nunta lu fi-su lu Marcel si fi-sa lu Eri, i-am facut 110.000 de euro. A luat zarele, le-a bagat la fel de fel de aparate sa vada daca (neinteligibil) ceva, ceva”.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Anchete

Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025

Publicat

pe

De

Prevederi generale

Conform art. IV, alin. 3 din OUG nr. 131/2021, în perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2025, personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională va beneficia de decontarea a 50% din valoarea serviciilor turistice prestate de structuri de primire turistică clasificate. Aceasta se aplică pentru persoanele ale căror solde/neturi sunt de până la 8.000 lei lunar.

Detalii ale decontării

Decontul va fi limitat la un maxim de 800 lei, pentru servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei. Este necesar ca solicitantul să fie cazat pentru minimum o zi la unitatea turistică aleasă, care trebuie să fie inclusă în lista structurilor clasificate disponibilă pe site-ul Ministerului Turismului. Menționăm că funcționarea unor unități turistice fără clasificare este considerată contravenție.

Perioada de decontare

  • Interval: 01.01.2025 – 31.12.2025
  • Excepții: Serviciile turistice neprestate în 2024 nu se pot deconta.

Categorii de servicii turistice decontabile

  1. Servicii de cazare
  2. Alimentație publică (mese la restaurant)
  3. Tratament balnear și agrement

Decontul se poate solicita atât pentru servicii realizate în timpul concediului de odihnă, cât și pentru cele efectuate în afara acestuia. Cele două situații sunt:

  1. Servicii decontate în perioada concediului: 800 lei la o factură de 1.600 lei.
  2. Servicii decontate în afara concediului: 800 lei la o factură de 1.600 lei, cu aplicarea impozitelor și contribuțiilor sociale de 41,5% (468 lei net).

Condiții pentru factură

Pentru a beneficia de decontare, factura fiscală trebuie să conțină următoarele informații:

  • Denumirea serviciilor turistice (ex. servicii cazare și masă)
  • Denumirea unității turistice (numele pensiunii/hotelului, ex. Hotel Neptun, Pensiunea Maria)
  • Perioada cazării (ex. 04.06-08.06.2025)
  • Numele și prenumele titularului (care trebuie să fie distincte de numele firmei careadministrează unitatea de cazare)

Documente necesare pentru decontare

La structurile financiare trebuie să se depună următoarele acte:

  • Factura fiscală
  • Bon fiscal sau chitanță pentru a dovedi plata OR extra de cont pentru plățile efectuate prin Booking
  • Raport tipizat.

Modalități de plată

Plata serviciilor turistice poate fi efectuată exclusiv de către polițist sau de către soțul/soția acestuia. Deconturile se fac în ultima săptămână a lunii, oferind astfel o oportunitate atât pentru relaxare, cât și pentru acces la facilități turistice pentru personalul din domeniile de apărare și ordine publică. (Sava N.).

Citeste in continuare

Anchete

Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor și creșterea vârstei de pensionare

Publicat

pe

De

Inițiativa legislativă în discuție

Publicația Lumea Justiției dezvăluie că avizele favorabile pentru proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistratilor continuă să susțină modificările propuse de liderii coaliției de guvernare. Proiectul vizează reducerea pensiilor magistratilor, calculul acestora urmând să se facă raportat la 65% din veniturile realizate în ultimele 48 de luni de activitate, față de 80% cât este în prezent, și creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani.

Aviz negativ de la CSM

Până în prezent, singurul aviz negativ pentru acest proiect de lege provine de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Aceasta reprezintă o reacție importantă din partea corpului magistratului, care își exprima îngrijorările legate de impactul acestor modificări asupra sistemului judiciar.

Parcursul legislativ al inițiativei

Ințiativa legislativă (Pl-x nr. 103/2025) este deja în proces de analiză în Camera Deputaților, unde au fost depuse trei avize. Din păcate pentru judecători și procurori, două dintre acestea sunt favorabile proiectului de lege. Avizul Comisiei pentru Drepturile Omului, Culți și Problemele Minorităților Naționale a fost adoptat în unanimitate, iar cel al Consiliului Legislativ, condus de Florin Iordache, include o serie de propuneri și observații care nu ridică obiecții semnificative la adresa modificărilor propuse.

Reacții și implicații

Aceste avize favorabile sugerează o continuare a discuțiilor în cadrul legislativ și o posibilă aprobată a proiectului, ceea ce ar putea avea un impact considerabil asupra sistemului judiciar românesc. Reducerea pensiilor și creșterea vârstei de pensionare stârnesc controverse și discuții în rândul comunității juridice și al opiniei publice, în contextul în care se depun eforturi continue pentru a asigura o justiție independentă și eficientă. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în continuare în acest proces legislativ. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

CSM emite aviz negativ pentru proiectul pensiilor speciale ale magistraților

Publicat

pe

De

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ, în data de marți, pentru proiectul de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaților ce vizează modificarea pensiilor magistraților, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Detalii despre proiectul de lege

Proiectul propus de liderii coaliției de guvernare prevede că, începând cu 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, magistrații de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică se pot pensiona și beneficia de pensia de serviciu, dacă au minimum 25 de ani de vechime în aceste funcții și o vârstă de cel puțin 48 de ani. De asemenea, magistrații vor ajunge treptat la vârsta de pensionare de 65 de ani până în 2045.

Obiecțiile CSM la proiectul de lege

CSM a argumentat avizul negativ invocând Legea 282/2023, care a modificat deja condițiile de pensionare pentru magistrați. Astfel, legea actuală prevede creșterea vârstei de pensionare la 60 de ani, precum și eliminarea vechimilor în alte funcții juridice. De asemenea, este prevăzută o perioadă de tranziție pentru valorificarea vechimii în alte funcții juridice, totodată stabilind o bază de calcul de 80% din venitul brut pentru pensii.

CSM consideră că adoptarea unei noi legi la scurt timp după legislativul anterior afectează stabilitatea cadrului normativ și riscă să influențeze negativ resursele umane din sistem, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ. În perioada 2021-2023, a existat o pensionare masivă a magistraților, ceea ce i-ar putea determina pe mulți dintre ei să iasă din sistem dacă proiectul este adoptat.

Impactul asupra magistraților

Conform CSM, un procent semnificativ dintre magistrați îndeplinesc în prezent condițiile de pensionare. De exemplu, 75,45% dintre judecătorii Instanței Supreme și 23,92% dintre cei de la curțile de apel pot ieși la pensie. Consiliul mai susține că o nouă lege ar crea discriminări între generațiile de magistrați, fiind trei regimuri de pensionare diferite.

CSM a subliniat că reducerea cuantumului pensiei la 65% din venitul realizat în ultimele 48 de luni contravine jurisprudenței Curții Constituționale, care impune respectarea principiului independenței justiției și asigurarea unor venituri din pensii apropiate celor din perioada activă.

Contextul legislativ și presiunea europeană

Guvernul se confruntă cu presiuni din partea Comisiei Europene, care a blocat o plată de 230 de milioane de euro prin PNRR din cauza neîndeplinirii jalonului referitor la reforma pensiilor speciale. Premierul Marcel Ciolacu a menționat că Guvernul are câteva variante pentru a remedia această situație.

De asemenea, Curtea Constituțională a declarat că impozitarea progresivă a pensiilor speciale a creat premisele unei recalculări anuale a pensiilor, contrar legislației actuale. Aceasta a stabilit că actul normativ nu precizează modalitatea de calcul a părții contributive, ceea ce încalcă drepturile stabilite în Constituție.

Prin urmare, tensionarea legislativă pe tema pensiilor magistraților continuă să genereze controverse și preocupări atât în interiorul sistemului judiciar, cât și pe scena politică.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv9 ore ago

Sâmbăta Mare: Tradiții, obiceiuri și ce nu trebuie să faci in această zi

Pregătiri pentru Învierea Domnului Sâmbăta Mare este ziua de dinaintea Învierii Domnului, un moment de tihnă și pregătire spirituală pentru...

Exclusiv9 ore ago

Reflectii asupra indiferenței sociale

Provocare la meditație Vitalie Josanu, reprezentant al Sindicatului Diamantul, invită la o profundă meditație asupra valorilor morale și a responsabilității...

Exclusiv19 ore ago

Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției

Teatrul absurdității în afacerile cu deșeuri Un circ în jurul gunoaielor (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc Într-o...

Exclusivo zi ago

Analiză juridică asupra inaplicabilității interdicțiilor din proiectul de lege privind mercenariatul pentru polițiștii suspendați

Considerații preliminare Analiza se concentrează asupra aplicabilității interdicțiilor incluse în proiectul de lege ce modifică diverse acte normative din domeniul...

Exclusivo zi ago

Mușamalizarea organizată: Răspunsuri insălătoare și coordonate de la vârful IGPR

Context și scopul analizei În ultimele luni, Sindicatul Polițiștilor “Diamantul” a identificat un model sistematic de dezinformare și disimulare a...

Exclusivo zi ago

Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România

Context internațional și precedent alarmant Recenta serie de atacuri asupra închisorilor din Franța a generat un semnal de alarmă în...

Exclusivo zi ago

Destructurarea unei rețele internaționale de inșelăciune în domeniul suplimentelor alimentare

Sprijin internațional în combaterea infracționalității Poliția Română, în colaborare cu specialiști din cadrul EUROPOL, a oferit asistență ofițerilor de investigație...

Exclusivo zi ago

Percheziții în Pogoanele: Trei persoane reținute pentru inșelăciune în domeniul relațiilor online

Acțiune coordonată împotriva infracțiunilor economice Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, au...

Exclusiv2 zile ago

CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”

Secția pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a emis un nou certificat de bună...

Exclusiv3 zile ago

Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine

Corupția în sistem: Legătura dintre INFRACTORUL – INCULPAT spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine Cum site-ul de...

Exclusiv3 zile ago

Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist  Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower

Scandalul White Tower: Între escrocherii și complicități neimaginabile Miza imobiliară care scoate la iveală colapsul moral al justiției Într-un nou...

Exclusiv3 zile ago

Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?

Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul a dezvăluit informații intrigante privind un director din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române...

Exclusiv3 zile ago

Sindicatul Europol răspunde IGPR: Dovada lipsei de carburant este adevărată

Sindicatul Europol reamintește reacția inițială a IGPR în legătură cu acuzațiile privind lipsa de carburant. Atunci, conducerea Poliției Române a...

Exclusiv4 zile ago

Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție

Cazul Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul implicat în santaj și corupție – Dezvăluiri explozive și inregistrări revelatoare Un infractor sub presiune: Revelații...

Exclusiv4 zile ago

„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?

Pe 14 aprilie 2025, la ora 16:00, Dan Halchin si-a încheiat mandatul în funcția de director general al Administrației Naționale...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv