Connect with us

Actualitate

EXPLOZIV/Intalnirile procurorului Crin Bologa cu seful SRI Salaj si alti sefi de structuri din judet, unde se puneau la cale dosare si condamnari, sunt de notorietate publica in zona

Publicat

pe

Unii, care cunosc maruntaiele justitiei, spun ca persoana care ar fi trimis acel Memoriu atribuit judecatoarei de la Tribunalul Salaj ar fi un fost angajat al SRI Salaj, in prezent inculpat in ceva dosar.

Ca o fi fost judecatoarea, care nu mai recunoaste, ori ca o fi fost un fost angajat al SRI care a trimis acel Memoriu e secundar, deoarece gravitatea faptelor relatate in Memoriu eclipseaza, sau asa ar trebui intr.o societate normala, discutia despre cine l.a semnat.

E ca si cand apare o scrisoare publica ca intr-un loc exista un cadavru si, in loc sa se cerceteze daca afirmatia e veridica sau nu, stau toti, autoritati si presa, sa se intrebe daca semnatura de pe scrisoare o fi autentica sau nu. Cele doua cercetari se pot face in paralel.

Revenind la scrisoare, cine a dat acea scrisoare putea fi numai din justitie sau din SRI.

In Memoriu s-au relatat detalii din interior pe care doar ei le puteau sti.

Alte detalii din scrisoare, gen intalnirile procurorului Crin Bologa cu seful SRI Salaj si alti sefi de structuri din judet, unde se puneau la cale dosare si condamnari, sunt de notorietate publica in zona.

Astfel de intalniri aveau loc si in vazul lumii, in restaurante, doar respectivii erau vatafi peste un judet, nu aveau frica de nimeni, din moment ce ei aveau informatiile si catusele.

Referitor la aceste intalniri publice, aud ca exista chiar fotografii si inregistrari prin judet, asa ca intalnirile se pot proba fara probleme.

Cine s-a grabit sa retracteze ce a zis despre acel document ori cine rade ca aia de la A3 care au dat Memoriul s-au grabit.

Aduceti-va aminte cum a inceput cazul Portocala si cum la inceput toti papagalii radeau, repetand mecanic ca Kovesi zicea ca tortionarii de la Ploiesti sunt procurori de elita.

Faptele relatate in Memoriu, unele de notorietate publica in zona, sunt de o gravitate iesita din comun intr-un stat de drept, ceea ce impinge discutia despre cine a semnat acel Memoriu pe plan secund.

Acele FAPTE relatate trebuie cercetate pentru a afla adevarul. (Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition, cunoscuta in Romania si sub numele de „Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei”).

 

 

Actualitate

Traditii si obiceiuri in Sambata Mare

Publicat

pe

De

Sambata Mare este ultima zi de pregatire a Pastilor, cand gospodinele pregatesc cea mai mare parte a mancarurilor traditionale, definitiveaza curatenia si fac ultimele retusuri la hainele pe care le vor imbraca la Inviere si in zilele de Pasti.

Traditii in Sambata Mare:
– se sacrifica mielul si se prepara drobul, friptura si borsul de miel. De Paste nu se pregatesc foarte multe feluri de mancare.
– pe vremuri era obligatoriu ca femeile sa imbrace, la slujba de Inviere si in zilele de Pasti, macar o camasa noua, cusuta in orele de taina ale noptii, iar barbatii sa aiba cel putin o palarie noua.

La miezul noptii, lumea porneste in liniste spre biserica, pe drum se vorbeste in soapta, iar la slujba toata lumea sta cu mare evlavie. Dupa ce iau lumina, oamenii merg in cimitir la capataiul mortilor familiei si aprind si acolo lumanari, ca si cei trecuti dincolo sa stie ca a venit Invierea Domnului. Lor li se da de pomana si in ziua de Inviere, dar si peste o saptamana, cand e Pastele Mortilor. De aceea, culoarea cu care s-au vopsit ouale de Pasti nu se arunca, ci se pastreaza o saptamana, cand se rosesc din nou oua, se duc la biserica, se slujesc si apoi se duc afara, la morminte, si se dau de sufletele celor dusi.

Copiii abia asteapta sa vina de la slujba de Pasti, ca dorm o ora, doua, si se scoala sa mearga prin vecini, sa vesteasca Invierea si sa primeasca oua rosii si banuti. Baietii merg intai, in zori, si apoi fetitele, dupa ceasurile zece, unsprezece. Ca asa e credinta, in ziua de Pasti trebuie sa-ti intre intai in casa un baiat, ca sa ai spor si bogatie, ca daca-ti intra o fata, ti-aduce saracie si ghinion.

La masa de Pasti, la amiaza, se aduna cei ai casei, se mananca miel si cozonac si se petrece in liniste, fara muzica si galagie. Batranii ies apoi la portile caselor si vorbesc, povestesc.

In Maramures si Bihor se fac vizite in sat la alte familii, a doua si a treia zi de Pasti, cand se organizeaza si hora satului sau higheghe. Se angajeaza lautari, si acolo, in mijlocul satului, se aduna toti, tineri si batrani, si petrec.

Un obicei, in zona Bihorului este Ruga pentru ploaie. Se face dupa Pasti, aproape de Rusalii, cand vremea e secetoasa si holda de grau are nevoie de ploaie. Se aduna sapte feciori (cate zilele saptamanii), in fata bisericii, fiecare cu cate un snop de spice in mana. Merg in cimitir si scot doar cu mainile goale cea mai veche cruce. Insotiti de preot si de tot alaiul satului la Valea Chijicului, crucea este pusa sa pluteasca pe apa si preotul citeste de dezlegarea ploii. Apoi, toata lumea arunca cu spice si cu flori peste crucea din apa, rugandu-se sa aduca ploaie si sa fie holdele bogate. La terminarea slujbei, cei sapte feciori scot crucea din apa si o duc la loc, in cimitir.

In intervalul dintre rastignirea pe cruce si Inviere, Fiul lui Dumnezeu a lasat trupul Sau sa zaca in mormant trei zile si in acest timp S-a coborat cu sufletul la iad, sfaramandu-i portile. Traind timp de trei zile numai prin suflet, Iisus a voit sa ne arate ca este posibila o viata spirituala, biruitoare si fericita, si fara de trup. Pana la El, oricine murea se ducea la viata chinuita din iad, intrucat toti treceau pragul eternitatii cu sufletul transfigurat de pacat. Aceste trei zile de viata ale lui Iisus cu sufletul despartit de trup formeaza inceputul Raiului. Incepand din acest moment, sufletele celor drepti sunt asezate in Rai pana la Invierea lor cu trupurile. Aceasta inviere, numita si Invierea de Obste, va avea loc la a doua venire a Mantuitorului. Un alt motiv pentru care Iisus s-a pogorat la iad a fost acela de a incredinta si celor de acolo, care au trait pe pamant inaintea Sa, Vestea cea buna a mantuirii neamului omenesc de sub robia diavolului si a pacatului.

Citeste in continuare

Actualitate

Reprezentanţii Hamas sugerează că ar putea accepta un armistiţiu

Publicat

pe

De

Un lider Hamas a declarat joi că grupul studiază cea mai recentă propunere de încetare a focului cu un „spirit pozitiv”, stârnind speranţe de progres în eforturile blocate pentru obţinerea unui acord de armistiţiu, potrivit The New York Times.

Ismail Haniyeh, şeful aripii politice a Hamas, a declarat că o delegaţie va călători la Cairo pentru a discuta despre încetarea focului. Actualul acord ar include un armistiţiu de o săptămână şi eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas şi a prizonierilor palestinieni deţinuţi de Israel. Se pare că propunerea conţine clauze care vor permite civililor să se întoarcă în nordul Fâşiei Gaza şi o livrare sporită a ajutorului către teritoriul distrus de război.

Negocierile de încetare a focului se prelungesc de luni de zile. Recent, israelienii au fost dispuşi să facă unele concesii. Totuşi, ei insistă cu proiectul privind ofensiva terestră asupra Rafah ceea ce ar anula orice posibilitate de a semna un armistiţiu. „Dacă inamicul va efectua operaţiunea Rafah, negocierile se vor opri”, a spus un purtător de cuvânt al Hamas. (P. Mazilu).

Citeste in continuare

Actualitate

China a invadat Europa cu haine ieftine

Publicat

pe

De

50 de milioane de pachete cu îmbrăcăminte chinezească ieftină, de la companii fast fashion precum Shein și Temu, ajungând pe continentul european în fiecare lună.

Aceste produse mai sunt denumite, peiorativ, și haine de o zi, și, după ce că sunt de proastă calitate, multe din ele sunt și periculoase pentru sănătate.

Aceste două companii care au inundat internetul cu reclame agresive sunt, de fapt, platforme de tip marketplace pe care vinde te miri cine. Zi de zi, noi modele de haine apar ca din neant. Prin intermediul aplicației Shein, producătorii chinezi reușesc să plaseze aproximativ 5.000-6.000 de noi modele pe zi, conform expertului german Christoph Tripp, citat de săptămânalul german Die Zeit.

Shein și cealaltă platformă chineză majoră, Temu, urmăresc tendințele de modă și modelele pe rețelele de socializare, în special pe TikTok, și reacționează rapid cu livrarea de mii de noi modele pe zi. Potrivit expertului, Shein controlează deja 20% din așa-numita piață fast fashion.

Deutsche Welle scrie că moda rapidă are nevoie și de livrare rapidă, așa că cele două platforme chineze își exportă mărfurile nu cu vaporul, așa cum fac Amazon sau H&M, ci cu avionul. Acest mod de transport provoacă emisii de dioxid de carbon de 50 de ori mai mari decât în cazul în care livrarea s-ar fi făcut cu vaporul. Cele două companii se justifică cu argumente de genul: nu au nevoie de depozite, produc doar ce se comandă. În plus, Temu a transmis că, împreună cu partenerii săi, a plantat cinci milioane de copaci.

Cu toate acestea, Franța a decis să riposteze împotriva fast fashion cu noua lege de limitare a daunelor asupra mediului provocate de industria textilă. Ministrul mediului din Franța, Christophe Béchu, a adăugat că țara sa este prima din lume care vrea să pună capăt exceselor fast fashion. Legea va intra în vigoare în lunile următoare, iar noile reguli se vor aplica, în mod specific, firmelor care aruncă zilnic, pe piață, cantități uriașe de produse care depășesc maximul legal.

Astfel de companii vor fi obligate pe viitor să specifice clar pe site-urile lor că moda rapidă este mare poluatoare și că vor oferi facilități de reciclare a produselor. În caz contrar, acestea vor plăti amenzi de până la 15.000 de euro. În plus, producătorii cu un eco-rating prost vor fi taxați cu cinci euro pe produs, acesta putând crește la 10 euro până în 2030.

Din 2025, publicitatea la haine din segmentul fast fashion va fi interzisă în Franța, iar contravenienții vor plăti amenzi de până la 100.000 de euro.

Creatorul de modă francez Julia Foret, citată de Deutsche Welle, spune că legea este o victorie într-o bătălie culturalăModa rapidă este un dezastru pentru mediu, social și economic, și se răspândește rapid, spune ea. Profesorul de economie Philippe Moati atrage atenția asupra aspectului opus: Așa sunt stigmatizați utilizatorii acestei mode, care, conform cercetărilor noastre actuale, provin din clasa muncitoare și au venituri relativ mici.

El amintește că tendința actuală, pe care el o numește modă ultra rapidă, continuă doar ceea ce au început, în urmă cu treizeci de ani, branduri precum Zara și H&M, care, în loc de două ori pe an, lansau noi colecții în fiecare săptămână. Moda ultrarapidă pune acum pe piață aproximativ 7.200 de produse noi în fiecare zi, explică Moati.

Profesorul arată că și guvernele ar trebui să ia mai multe măsuri: să ceară o garanție suplimentară de doi ani la haine, să interzică prețuri mai mici decât valoarea producției, precum și reducerile comerciale nerealiste. Die Zeit scrie că Temu vinde, în prezent, în pierdere pentru a cuceri piața. Potrivit ziarului german, Temu înregistrează pierderi de 5-10 euro la fiecare colet trimis unui client, la mii de pachete trimise zilnic. Ca răspuns la o anchetă a Die ZeitTemu a transmis doar că cifrele sunt foarte departe de realitate.

Profesorul Moati insistă că fiecare livrare ar trebui să fie, de asemenea, supusă vămuirii, nu doar pachetele în valoare de peste 150 de euro, așa cum este acum. Dar acest lucru nu este realist. La aeroportul din orașul belgian Liège, devenit principalul distribuitor de colete chinezești, sosesc în fiecare lună circa 50 de milioane de pachete, iar cei 170 de vameși care lucrează zi și noapte reușesc să verifice doar câteva mii, scrie Die Zeit .

Legea din Franța, asupra căreia există unanimitate între partidul de guvernământ și opoziție, este, desigur, menită să protejeze interesele producătorilor francezi de modă și ale industriei textile din țară. Eco activiștii cer ca produsele fast fashion să fie evaluate din punct de vedere ecologic și, în cazul unui rezultat negativ, să fie impozitate cu o taxă suplimentară. Ecologia se referă nu numai la amprenta de carbon, ci și la materialele din care sunt realizate hainele în cauză. La sfârșitul anului 2022, Greenpeace a verificat 47 de produse ale concernului Shein. În șapte dintre ele, laboratorul a găsit substanțe chimice nocive care depășeau normele permise în UE. (L. Anghel).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv11 ore ago

Mii de ore de muncă și zeci de nopți nedormite

De astfel de eforturi și sacrificii a fost nevoie pentru ca polițistii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice...

Exclusivo zi ago

Într-un gest de sinceritate, Virgiliu Nanu, fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova – isi recunoaste incompetenta si solicita sa NU fie VOTAT! (I)

Într-un moment de sinceritate, Virgiliu Nanu, fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la...

Exclusivo zi ago

Din păcate, în structurile de poliție exista şi chiar sunt promovați “șefi” care au mentalități de C.A.P.

Ne cerem scuze faț de cetțenii din Judetul Gorj, precizeaza cei de la sindicatul Europol. În “managementul” promovat de ei,...

Exclusiv2 zile ago

Cetățeanul afgan care a atacat pe cei doi polițiști de frontieră din cadrul ITPF Timișoara a fost capturat împreună cu cealaltă călăuză

Misiunile desfășurate de polițiști implică un grad ridicat de risc și nu poate fi comparat cu niciun alt simplu job,...

Exclusiv3 zile ago

Odată cu căderea PSD-iștilor, Jandarmeria s-a ales și cu disprețul victorioșilor, mai ales a USR-Plus-iștilor, principalilii profitori, proletcultiști cu zel dar plini de teorii fără aplicații practice

Într-o ședință comună de lucru, in șef al unui inspectorat de poliție îl întreabă pe reprezentantul jandarmilor dacă au personal...

Exclusiv4 zile ago

Ce spune Curtea de Conturi despre hoțiile gestionate de Ștefăniță Munteanu, săgeata lui Miță Ciolacu și finul premierului Marcel Ciolacu

Transelectrica este condusă de Ștefăniță Munteanu, finul lui Marcel Ciolacu și apropiat al nepotului său, Miță Ciolacu. Miță Ciolacu este...

Exclusiv4 zile ago

SGR RETURO încalcă flagrant legea/ SGR nu livrează ce a promis (I)

RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru...

Exclusiv4 zile ago

Un caz halucinant/În ce țară UE mai vezi șeful de secție să îi fie șofer subalternului, adică șefului de birou?

Chestorul principal Bogdan Berechet, a dispus cercetarea disciplinară a unui agent de ordine publică de la Secția 5 care a...

Exclusiv4 zile ago

Primarul Volosevici ar urma să fie reținut de DNA/Virgiliu Nanu, fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova este implicat în tot felul de escrocherii care mai de care mai colorate

Virgiliu Nanu, implicat direct în intabularea Fermei Dacilor și escrocheria White Tower/Primarul Volosevici ar urma să fie reținut de DNA....

Exclusiv5 zile ago

WHITE TOWER (XXXI – b)/Sub protectia politistilor corupti, gruparea de criminalitate economico-financiar organizata (din dosarul WHITE TOWER) a pus „laba” si pe Termo Ploiesti!

Muresan Catalin de la Recop Recycling SRL (cel cu Bomba ecologica de la Pleasa) – forțează obținerea de lucrari (aici)...

Exclusiv6 zile ago

SECURITATEA PENITENCIARELOR ROMANESTI,  ESTE  GESTIONATĂ DE UN DIRECTOR CU O VECHIME DE DOAR TREI LUNI, INTR- O FUNCȚIE DE CONDUCERE, IN CADRUL UNUI PENITENCIAR !

Doar 3 luni a ocupat funcția de Director Adjunct Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar, domnul cms șef Ilie Marian, la...

Exclusiv6 zile ago

Lanțul slabiciunilor între poliție, parchet și instanță, breșa creată în sistemul polițienesc prin neresponsabilizarea celor aflați în funcții de conducere

Vă spuneam cum procurorul Vieriu Tudor Ionuț și judecătorul Apetri Robert Valerian au dat și menținut soluția de renunțare la...

Exclusivo săptămână ago

Avem multe locuri libere și la ISU, pline de ”salarii nesimțite”, ”privilegiați”, ”necontributivi”, locuri ce abia așteaptă să fie umplută cu cetele asmuțate odinioară de USR si PLUS (REPER)

Încă de la finele anului trecut am întreprins demersuri pentru a obține cifrele exacte privind dinamica pensionărilor în Poliția Română...

Exclusivo săptămână ago

Prim-Procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman a dat fix doi bani pe solicitarea polițistului Cănărău Ioan

Zilele trecute vă dezvaluiam cum procurorul Vieriu Tudor Ionuț și judecătorul Apetri Robert Valerian au dat și menținut soluția de...

Actualitateo săptămână ago

PSD Prahova nici nu știi, cât de mic începi să fii! Candidatura lui Nicolae Drăgan la Primăria Târgsoru Vechi respinsă de Judecătorie! Se caută un nou candidat!

Lovitură usturătoare pentru PSD-ul condus de Virgiliu Nanu! După ce au anunțat cu surle si trâmbițe și au mers cu...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!