Actualitate
EXPLOZIV/Pentru ce ambasadoarea franceză a incalcat uzanțele și a transmis ministrului Le Drian că e musai să o primească pe Kovesi?

COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS)
Unul dintre cele mai fierbinți evenimente ale ultimei săptămîni, totodată cel mai enigmatic, e întrevederea insuficient explicată dintre șefa DNA și ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, aflat într-o vizită oficială în țara noastră, parte a unui turneu european. O întrevedere neprogramată și care a încălcat toate normele diplomatice imaginabile. Miza trebuie să fi fost uriașă. Aparent cei doi nu au nimic în comun: realitatea e alta, însă, după cum vom arăta în rîndurile care urmează.
După ce informația despre misterioasa întîlnire a apărut în presă pe surse, a venit, cu chiu, cu vai, și confirmarea oficială. Un rol s-ar putea să-l fi jucat chiar premierul Viorica Dăncilă, despre care se aude că l-ar fi întrebat direct pe Le Drian dacă s-a văzut cu Laura Kovesi, iar acesta a confirmat.
Fără apariția în presă a știrii, nu e exclus ca întîlnirea să fi rămas secretă.
Există, de asemenea, informații demne de încredere că întrevederea nu era programată și că ea a avut loc la cererea expresă a lui Kovesi, grație unui lobby făcut de ambasadoarea franceză la București.
O altă informație, că demnitarul francez ar fi primit un exemplar tradus al protocolului dintre SRI și Ministerul Public a fost dezmințită oficial de către DNA.
Rămîne întrebarea: ce anume a dorit Kovesi să-i transmită lui Le Drian atît de important încît să se încalce toate uzanțele diplomatice?
Ipoteza deja lansată, că șefa DNA a implorat sprijinul francezilor în scandalul în care capul său e aproape să cadă e cît se poate de viabilă.
Singurul lucru neclar e de ce a apelat pentru asta la ministrul francez de Externe, de care, aparent, nu o leagă nimic.
De ce nu a transmis rugămintea de a fi ajutată prin ambasadoarea franceză la București?
Răspunsul ar putea avea două componente, în opinia noastră.
Prima, că nu am avut de a face cu o rugăminte.
A doua, că e falsă ideea că Laura Kovesi nu are nimic în comun cu Le Drian.
Kovesi are foarte mult în comun cu el, de fapt.
Amîndoi au avut un rol uriaș în sprijinirea în momente grele a unui gigant francez, Airbus.
Să o luăm metodic.
Pînă anul trecut, actualul externist francez a fost, ani de zile, ministrul apărării.
În această calitate – poate și altele – el a dus o campanie susținută de sprijinire a Airbus, care a trecut în ultimii cîțiva ani prin anumite momente dificile.
Una dintre probleme a fost de ordin economic, mai ales în 2016, cînd una dintre marile componente ale consorțiului, divizia de elicoptere, a fost aproape în colaps.
A doua mare problemă s-a numit EADS, Airbus fiind, alături de Daimler, propietar al companiei pomenite.
EADS a intrat în scandaluri uriașe de corupție, în ultimul deceniu, din cauza practicilor de șpăguire a unor oficiali în schimbul contractelor, și nu doar în România.
Putregaiul s-a extins atît de mult încît nemții de la Daimler și-au vîndut în 2013 participația, iar francezii au decis să schimbe numele EADS, în 2014, considerat prea compromis pentru a fi reabilitat. Șeful EADS, Tom Enders, a fost adus la cîrma companiei-mamă, Airbus, iar următorul pas a fost decizia de a se debarasa de acțiunile deținute la EADS, la fel ca cei de la Daimler. Pentru că EADS devenise o emblemă a corupției, motiv pentru care în 2014 îi fusese schimbat și numele, în Airbus DS.
Acum doi ani, presa relata că, deși Angela Merkel ar fi dorit ca EADS să fie vîndută germanilor de la Rheinmetall Grupul Düsseldorf, Tom Enders a negociat cu fondurile de investiţii americane Kohlberg Kravis Roberts-KKR şi CARLYLE. Anul trecut, în februarie, tranzacția s-a efectuat, finalmente, KKR plătind 1,1 miliarde euro pentru o parte consistentă a EADS.
În paralel cu aceste negocieri pentru vînzarea EADS, cei de la Airbus au negociat din greu și cu ministrul Le Drian.
Cu succes, am spune, pentru că acesta le-a pus în mînă în repetate rînduri contracte babane cu armata franceză. Anul trecut, presa din Hexagon scria chiar că Le Drian le-a făcut un cadou de adio – înainte a părăsi ministerul, devenind ulterior ministru de externe – celor de la Airbus, respectiv un contract de 190 de elicoptere. În martie, Le Drian a vizitat personal sediul Airbus Group, în Marignane, Bouches-du-Rhone, unde a fost întîmpinat ”ca un prieten”, conform mass-media, de președintele diviziei, Guillaume Faury. În 2012, același Le Drian își exprima public regretele pentru eșecul fuziunii EADS-BAE Systems, semn că omul chiar punea suflet în afacerile Airbus. Să mai amintim că în octombrie 2016 Le Drian își anulase o vizită oficială în Polonia de nervi că că aceasta renunțase la o comandă masivă pentru Airbus?
El vizitase, în schimb, în 2015, sediul EADS din Toulouse, nu mult după rebrănduirea firmei, probabil pentru a da un semnal de încredere în viitorul acesteia.
Și acum, marea întrebare: oare ce impact ar fi avut detonarea internațională, de către DNA, a dosarului de corupție EADS, în ultimii 3-4 ani, cînd, așa cum am arătat mai sus, francezii au făcut eforturi să mențină prestigiul firmei pentru a o putea vinde cît mai avantajos și, totodată, pentru a nu crea probleme firmei-mamă, Airbus? Anul trecut, reamintim, Austria a declanșat o anchetă de corupție în legătură cu Airbus, acuzată că a umflat un contract de avioane Eurofighter, între suspecți fiind și fostul șef al EADS, Tom Enders. În plus, austriecii cer returnarea a aproape 200 de milioane de euro.
Fără îndoială, efectul ar fi fost devastator. Sufocată de mai multe anchete de corupție și cu probleme economice majore, Airbus ar fi putut rata vînzarea EADS și alte obiective.
Din fericire, cineva din România a avut grijă ca firma ”prietenă” a lui Le Drian să nu aibă nicio problemă de corupție la noi. Mai ales că orice problemă a Airbus s-ar fi spart în capul lui Le Drian, marele lor furnizor de contracte din bani publici.
Vînzarea EADS a mers șnur.
Acum, însă, acel ”cineva” are propriile probleme majore.
Cum să nu ceri sprijinul celui căruia i-ai dat o mînă de ajutor în momente grele?
Pentru ca ambasadoarea franceză să încalce uzanțele și să îi transmită ministrului Le Drian că e musai să o primească pe Kovesi, trebuie ca ea să fi știut că subiectul implică chestiuni extrem de grele.
Atît de grele încît nu e clar dacă Laura Kovesi o fi venit la întîlnire cu rugăminți sau, dimpotrivă, cu amenințări. (Irinel I.).
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
Actualitate
Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea
Actualitate
Avertisment pentru Industria de Apărare: Tarifele impuse de Trump pun în pericol capacitatea de achiziție a Pentagonului
-
Exclusivacum o zi
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 4 zile
Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Exclusivacum 4 zile
„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?
-
Ancheteacum 9 ore
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 3 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”