Connect with us

Anchete

EXPLOZIV/STS dispare!/ Vor fi taiate fondurile operative „fara numar” aflate la dispozitia unitatilor 0163 L si 0163 H – Comisarul de Prahova

Publicat

pe

Continuam seria dezvaluirilor cu privire la strategia actualei coalitii de guvernare privind resetarea din temelii a sistemului cu amanunte de ultima ora privind soarta harazita altor doua servicii secrete. Iar cea mai mare noutate este decizia luata in privinta Serviciului de Transmisiuni Speciale, structura care urmeaza pur si simplu sa dispara sub forma actuala de organizare odata cu trecerea ca departament de sine statator la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. Este, de departe, cea mai revolutionara masura luata pana acum, dar doar un pas din lungul drum al intaririi controlului politico-civil asupra „entitatilor” din statul paralel, cel ale carui urme se incearca acum a fi sterse cat mai degraba.

De asemenea, o soarta asemanatoare ar putea avea si Serviciul de Protectie si Paza, dar asta doar in ultima masura, daca generalul Lucian Pahontu se va incapatana sa  amane „inevitabilul” si sa se tina de scaunul pe care il ocupa inca din 2005, afectand astfel grav nu doar activitatea servicului, dar si destinele a doua mii de familii, dintre care multe au rate la banci. Pentru ca, daca Pahontu chiar va forta o strategie sinucigasa de „dupa mine potopul”, atunci si actuala putere este gata sa mearga „la rupere” si sa ia in serios o varianta de lucru propusa cu ceva vreme in urma privind reorganizarea SPP, ca departament de sine statator, dupa modelul german, in cadrul Ministerului de Interne. Dar in niciun caz la Jandarmerie, ci ca structura autonoma, condusa de un comandant propriu, cu rang de secretar de stat. Insa, spre deosebire de STS, unde decizia este ca si luata, in cazul SPP este de asteptat ca avansarea lucrarilor Comisiei parlamentare de control sa subrezeasca si mai mult pozitia generalului Pahontu. Ca si pensionarea vremelnica a procurorilor militari „de casa”, inclusiv de la Sectia Militara a DNA carora le cadeau pana acum mereu anchetele privind abuzurile de la SPP. Si cum dosarele tinute pana acum la sertar cu anii se pare ca vor fi prelute din mers de procurori neconectati la culoarele subterane ale statului paralel, foarte probabil nici nu va mai fi nevoie ca „Planul B” privind „transferul” la MAI sa fie pus in practica…

Departament la Comunicatii

Marcel Opris s-a dovedit unul dintre „baietii destepti” ai sistemului. Pentru ca, atunci cand a simtit nu doar ca statul paralel al carui pilon de baza a fost si el se clatina tot mai serios, dar si ca „voalul” dezvaluirilor incepe sa fie ridicat si unde pe afacerile familiei sale, s-a retras la tanc din fruntea Serviciului de Transmisiuni Speciale, unde fusese numit de Traian Basescu tot in anul 2005, ca si Lucian Pahontu, de altfel. Iar retragerea „de onoare” a lui Marcel Opris nu doar ca se pare ca-i va salva definitiv pielea, insa astfel, la fel ca si generalul Coldea, acesta a avut totusi taria de a-si feri structura si oamenii din subordine de riscul unei implozii. Acum, Marcel Opris o duce nu bine, ci foarte bine, afacerile inflorindu-i intr-un ritm delirant, in timp ce fostii rivali au respectat cutuma de a nu mai continua cu „decaparea” unui lider din sistem care s-a retras de buna voie. Mai mult chiar, instalarea in locul lui Opris unui „tehnic” din interiorul serviciului si care parcursese deja toti pasii avansarii pana la functia de adjunct, precum inginerul Ionel Sorinel Vasilca a asigurat stabilitatea structurii. Care, totusi, este nevoita acum sa faca fata unei noi provocari, insa una controlata si temeinic pregatita precum transferul sub tutela Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale. Unde insa controlul ministrului Petru Bogdan Cojocaru va fi unul strict formal, cel mai probabil actualul director Ionel Sorinel Vasilca urmand sa asigure in continuare conducerea de facto a Serviciului de Transmisiuni Speciale. Al carui statut nu va mai fi insa cel de serviciu secret de sine statator, ci de departament special in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Planul B : la MAI !

Unii dintre comandantii SSI, impinsi de la spate de conducerea  care le forteaza tot mai riscant mana incearca sa-i convinga pe angajatii SPP ca daca „binefacatorul” Pahontu nu se va mai afla la carma structurii pe care o manevreaza deja de 13 ani atunci nu doar ca haosul va cuprinde serviciul, dar acesta va fi pur si simplu trecut in subordinea Jandarmeriei. Si parca pentru a da „copy – paste” dupa reactia Securitatii din jurul lui Ceausescu, dintre care multi fosti membri se afla si acum in conducerea Serviciului de Protectie si Paza, autorul incercarii de a mai trage de timp recurge la trucuri financiare ieftine, precum acordarea salariilor pe 5 aprilie, cu cateva zile inainte de Pasti ! Si, desigur, la propagarea „intoxicarilor” cu „agenturili” care au penetrat structura. Dincolo de toate aceste alarme false, „Planul B” privind SPP-ul prevede, intr-adevar, trecerea acestuia la Ministerul de Interne, insa ca departament de sine statator. Pana atunci insa se fac in continuare eforturi considerabile de salvagardare a SPP-ului din bratele „statului paralel”, pentru ca resetarea  activitatii serviciului sa fie una cat mai lina si profesionista deopotriva. Insa daca actuala conducere va continua sa depaseasca cu nonsalanta „linia rosie” stabilita chiar in cadrul sistemului, atat generalul Lucian Pahontu, cat si putinii oameni care mai sunt tinuti „cu japca” in jurul acestuia, precum adjunctul Gabi Cretu, caruia i s-a refuzat trecerea in rezerva trebuie sa stie ca o reactie proportionala nu va intarzia sa fie aplicata. Si, cu toate ca este ultimul scenariu de luat in seama la aceasta ora, „tehnic” vorbind, trecerea SPP la MAI se poate face totusi mai repede decat isi inchipuie pana si Klaus Iohannis, minoritar in cadrul CSAT… Iar posibila diminuare a bugetului serviciului care s-ar putea opera la viitoarea rectificare se datoreaza, de asemenea, strict „ inconstientei” voite sau nu a generalului Pahontu. Caci, dupa povestea cu aghiotantii „sifoane”, guvernantii au facut si ei calculele cu noile devize, dupa ce oamenii sunt tinuti acum cate opt ore prin birouri, nemaifiind nevoie de cheltuielile specifice cu potectia demnitarilor. Astfel ca tocmai aceste cheltuieli vor fi taiate, ca si buna parte din fondurile operative „fara numar” aflate la dispozitia unitatilor 0163 L si 0163 H. (Catalin Tache).

 

 

Anchete

Fermierii români în dificultate: Prelungirea interdicției exporturilor de ovine și caprine până la 30 septembrie

Publicat

pe

De

Extinderea interdicției pentru exportul ovinelor și caprinelor

Conform unui articol publicat de Cotidianul National, scris de jurnalista Claudia Marcu, fermierii români se confruntă cu dificultăți severe după decizia Comisiei Europene de a prelungi interdicția pentru exporturile de ovine și caprine din România până pe 30 septembrie 2025. Această decizie vine în urma incapacității Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) de a furniza date satisfăcătoare pentru evaluarea stării epidemiologice a animalelor din țară.

Situația epidemiologică din Arad și Bihor

Comisia Europeană a decis să scoată județul Arad din carantină, având în vedere că, în perioada de supraveghere, nu au fost raportate cazuri de pestă a micilor rumegătoare. În contrast, carantina pentru județul Bihor a fost prelungită până pe 10 mai, iar evaluările necorespunzătoare ale ANSVSA au determinat continuarea restricțiilor pe întreg teritoriul României, afectând astfel grav sectorul agricol.

Pierderi semnificative pentru fermieri

Interdicția vânzării animalelor vii către alte state membre ale Uniunii Europene generează pierderi financiare colosale pentru fermierii români, care se bazau pe piețele din Italia, Grecia și Bulgaria pentru a-și vinde producția. O estimare sugerează că aceste restricții ar putea determina pierderi de zeci de milioane de euro, punând în pericol sustenabilitatea multor afaceri agricole.

Alocarea de fonduri pentru combaterea bolilor

România, confruntată cu pericolele epidemiologice, a început să aloce fonduri din rezervă bugetară pentru a suplimenta bugetul ANSVSA, în scopul achiziționării de vaccinuri împotriva bolilor contagioase precum febra aftoasă. Aceasta urmează unei serii de focare recente în regiune, inclusiv în Germania, Ungaria și Slovacia, care necesită o reacție rapidă și eficientă pentru a preveni răspândirea bolilor.

Perspectivele pentru fermierii români

Următoarele luni vor fi cruciale pentru fermierii români, care se confruntă nu doar cu provocările economice actuale, ci și cu incertitudinea provocată de evoluția situației epidemiologice din țară. Este esențial ca autoritățile să demareze măsuri adecvate și eficiente pentru a recâștiga încrederea fermierilor și a restabili condițiile necesare pentru o reluare sustenabilă a exporturilor de produse din sectorul agricol.

Citeste in continuare

Anchete

Concurs pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne în 2025.Oportunități de formare la instituții de invățământ

Publicat

pe

De

Oportunități de formare la instituții de invățământ

Peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi disponibile la instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul”, în sesiunea din perioada iunie-august 2025. Dintre acestea, 138 de locuri sunt destinate învățământului superior (ofițeri), structurate astfel:

  • Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București: 16 locuri
  • Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu: 15 locuri
  • Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”: 53 locuri
  • Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov: 11 locuri
  • Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța: 9 locuri
  • Institutul Medico-Militar: 10 locuri
  • Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” București: 24 locuri

Forma de invățământ postliceal

Candidații au posibilitatea de a opta și pentru forma de învățământ postliceal (maistrii militari), cu următoarele locuri disponibile:

  • Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești: 16 locuri
  • Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu: 14 locuri
  • Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc: 17 locuri
  • Școala Militară de Maiştri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanța: 39 locuri
  • Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”: 9 locuri

Vor fi disponibile și 18 locuri pentru forma de învățământ postliceal (subofițeri):

  • Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești: 3 locuri
  • Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu: 3 locuri
  • Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc: 2 locuri
  • Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”: 10 locuri

Procedura de inscriere și evaluare

În această sesiune, vor fi disponibile și 3 locuri pentru cursul de formare a subofițerilor, organizat la nivelul Centrului de Instruire pentru Muzici Militare. Cererile de înscriere pot fi descărcate de pe site-ul oficial al MAI – www.mai.gov.ro, completate de către candidați și transmise în format electronic la adresa unității de recrutare până la data de 18 mai 2025.

Evaluarea psihologică și examinarea medicală vor fi realizate conform programărilor stabilite de unitățile specializate. Transmiterea dosarelor candidaților declarați apt psihologic și medical trebuie să se efectueze până la data de 16 iunie 2025. Proba de evaluare a performanței fizice se va susține la Academia de Poliție “Al. I. Cuza”, în perioada 21-25 iunie 2025.

Ulterior, candidații Ministerului Afacerilor Interne pentru instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și ale Academiei Naționale de Informații vor continua procedura de admitere conform graficelor stabilite.

Detalii complete despre procedura de inscriere

Detalii complete despre modul de înscriere la concursurile de admitere în unitățile de învățământ menționate se regăsesc pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, accesând linkul https://www.mai.gov.ro/cariera/institutii-de-invatamant-formare-profesionala/.

Este important ca toți candidații să fie informați despre cerințele și pașii necesari în procesul de admitere, astfel încât să aibă toate șansele de reușită în a-și continua educația și cariera în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Prin aceste inițiative, Ministerul își propune să asigure o formare de calitate pentru personalul său, contribuind astfel la creșterea eficienței și profesionalismului în domeniul securității publice. (Sava N.).

Citeste in continuare

Anchete

Prevederile legii nr. 223/2015 privind pensionarea polițiștilor: Modificări și detalii esențiale

Publicat

pe

De

Sindicatul Europol prezintă aspectele importante ale Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, referitoare la încetarea raporturilor de serviciu ale polițiștilor prin pensionare.

1. Modificările legii nr. 282/2023

Legea de modificare nr. 282/2023 a intrat în vigoare la data de 01.01.2024.

2. Cuantumul net al pensiei militare

Cuantumul net al pensiei militare nu poate depăși media salariilor lunare nete corespunzătoare salariilor brute incluse în baza de calcul.

3. Vârsta standard de pensionare

Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă va crește de la 60 la 65 de ani, aplicându-se progresiv începând cu anul 2031:

  • 2031: 61 ani
  • 2032: 62 ani
  • 2033: 63 ani
  • 2034: 64 ani
  • 2035: 65 ani

4. Cerințe pentru obținerea pensiei militare

Persoanele care îndeplinesc cerințele pentru obținerea pensiei militare până la data de 01.01.2024 pot solicita, până la 31.12.2028, să beneficieze de prevederile legii anterioare.

5. Baza de calcul a pensiei militare pentru 2024-2028

Baza de calcul a pensiei militare pentru perioada 01.01.2024 – 31.12.2028 va fi stabilită pe baza unui număr progresiv de luni consecutiv din ultimii 5 ani de activitate:

  • Ianuarie-iunie 2024: 12 luni
  • Iulie-decembrie 2024: 13 luni
  • Ianuarie-iunie 2025: 14 luni
  • Iulie-decembrie 2025: 15 luni
  • Iulie 2028-decembrie 2028: 21 luni

6. Baza de calcul pentru 2029

În perioada 01.01.2029 – 31.12.2029, baza de calcul va fi de 22 până la 33 de luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate:

  • Ianuarie 2029: 22 luni
  • Decembrie 2029: 33 luni

7. Baza de calcul pentru 2030-2033

Pentru perioada 01.01.2030 – 30.11.2033, baza de calcul va fi de 34 până la 80 de luni din ultimele luni de activitate, crescând lunar:

  • Ianuarie 2030: ultimele 34 de luni
  • Noiembrie 2033: ultimele 80 de luni

8. Baza de calcul pentru 2033-2043

Baza de calcul pentru perioada 01.12.2033 – 31.01.2043 va fi de 82 până la 300 de luni din ultimele luni de activitate, crescând lunar:

  • Decembrie 2033: ultimele 82 de luni
  • Ianuarie 2043: ultimele 300 de luni

9. Impozitarea pensiei

Pentru venitul lunar din pensii determinat prin aplicarea principiului contributivității, se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, aplicându-se o cotă de impozitare de 10%.

10. Impozitarea pensiei pentru beneficiarii din MAI

Impozitul pensiilor cuvenite beneficiarilor din evidența Casei de pensii sectoriale a Ministerului Afacerilor Interne se aplică prin cota unică de impozitare de 10% asupra cuantumului pensiei brute, deducându-se plafonul de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei.

Aceste modificări subliniază evoluția legislației în domeniul pensiilor militare și impactul asupra polițiștilor, oferind o imagine clară asupra noilor reglementări și a modului în care acestea afectează drepturile pensionarilor din sistemul de ordine publică. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv53 de secunde ago

Sindicatele din CFR Călători amenință cu greva generală: Bugetul companiei în pericol

Urgența adoptării bugetului CFR Călători Sindicatele din CFR Călători au declarat că vor declanșa o grevă generală dacă bugetul companiei...

Exclusiv22 de ore ago

Poliția de Frontieră Giurgiu: Captură semnificativă de produse suspectate a fi contrafăcute

Descoperiri importante în timpul verificărilor Polițiștii de frontieră giurgiuveni au realizat o descoperire notabilă în urma verificării a cinci autocare,...

Exclusiv2 zile ago

Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc

Sindicatul Europol subliniază că actuala situație din Poliția Română reflectă proverbul „țara arde și babele se piaptănă”, evidențiind pasivitatea conducerii...

Exclusiv3 zile ago

Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa

Genesis Biotech și prăpastia legalității Într-un peisaj al corupției și al escrocheriilor, Genesis Biotech, în parteneriat cu Genesis Biopartner din...

Exclusiv3 zile ago

ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță

Reforma pe hârtie: Așteptări și deziluzii Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) pare angajată într-o cursă nebunească către trecut, oferind o...

Exclusiv3 zile ago

Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti

„Faraon” la roate? Se pare că fostul primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici, prosperă în ineficiență, iar acum s-a așezat pe...

Exclusiv3 zile ago

Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011

Îngrijorări asupra interpretării oficiale Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a denunțat o interpretare înșelătoare a Ordinului S/108/2011 de către...

Exclusiv3 zile ago

Decizie importantă a ÎCCJ cu privire la drepturile locative ale polițiștilor

Clarificări esențiale privind compensația pentru chirie Într-un context în care reglementările privind drepturile locative ale polițiștilor au fost adesea interpretate...

Exclusiv3 zile ago

Reguli privind cazarea în interes personal în centrele DALI

Sindicatul Național Decus a publicat reguli clare referitoare la cazarea în interes personal în centrele și bazele administrate de Direcția...

Exclusiv4 zile ago

Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist  Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor

Într-un climat în care integritatea și credibilitatea justiției sunt esențiale pentru buna funcționare a societății, cazul lui Stavri Cătălin, un...

Exclusiv5 zile ago

23 Aprilie 2025 – Sărbătoarea Sfântului Gheorghe

Importanța sărbătorii Pe 23 aprilie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, un sfânt venerat de creștini, cunoscut și sub...

Exclusiv5 zile ago

Avertisment de la DNSC privind o fraudă în creștere prin apeluri telefonice false

Tipuri de fraudă folosind identități false Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a emis un avertisment cu privire la un...

Exclusiv6 zile ago

Minunea de Paște la Baia Mare: Un bărbat in cărucior cu rotile își recapătă mobilitatea

O poveste uimitoare Într-o întâmplare surprinzătoare, un bărbat din Baia Mare, care a decis să cerșească folosind un cărucior cu...

Exclusiv7 zile ago

Sfârșit de epocă: Moartea Papei Francisc la 88 de ani marcheză o transformare globală

Un lider spiritual simbolic se stinge, lăsând în urma sa o moștenire de deschidere și reformă în Biserica Catolică Un...

Exclusivo săptămână ago

Incident rutier: Șofer cu permis suspendat și alcoolemie mare, prins în urma unei urmăriri

Un bărbat care avea permisul de conducere suspendat de 6 luni și o alcoolemie de 0,88 mg/l alcool pur în...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv