Social
Cum repari simplu si rapid un lant de bicicleta
Ce motive ai putea avea să repari lanțul de la bicicletă? Poate fi vorba de un zgomot ciudat pe care îl auzi, poate fi înțepenit sau orice altceva ar putea să împiedice o plimbare lină cu bicicleta.
Principalele motive ce pot duce la funcționarea necorespunzătoare a lanțului de bicicletă pot fi o defecțiune inerentă, vechimea, proasta întreținere, etc. Și pentru că un lanț defect reprezintă o problemă gravă de siguranță, este necesar să te ocupi imediat de remedierea problemelor.
Și pentru asta nu trebuie neapărat să mergi la un service. Dacă defecțiunea nu e foarte serioasă, te poți ocupa chiar tu de reparații.
Evaluarea unui lanț defect și repararea acestuia nu e o sarcină dificilă, mai ales dacă ai la dispoziție instrumentele potrivite.
Așadar, pentru o astfel de manoperă ai nevoie de ulei special pentru lanțul de bicicletă, unelte specifice pentru repararea lanțului și o cârpă care să nu lase scame. Odată ce ai la dispoziție aceste lucruri, poți începe să să evaluezi starea lanțului, să îl repari sau doar să îl lubrifiezi corespunzător.
Cum știi ce ai de făcut? Iată câțiva pași simpli:
- Evaluează
Pentru a afla dacă lanțul trebuie schimbat ori doar reparat sau lubrifiat, este necesar să faci o evaluare. De menționat este faptul că un lanț ar trebui schimbat după aproximativ 3-4000 de kilometri parcurși. Alte indicii că acesta ar trebui schimbat înainte de asta sunt semnele clare de uzură, rugina excesivă și zgomotele nespecifice.
Pentru a testa buna funcționare a lanțului, întoarce bicicleta cu roțile în sus și învârte roata din spate. Fii atent la zgomotele pe care le scoate lanțul, precum și la cât de lin se mișcă. Dacă este nu scoate un sunet prea puternic (gen scârțâituri) și nu este prea vechi, înseamnă că tot ceea ce ai de făcut este să îl lubrifiezi.
- Lubrifiază
Presupunând că ai deja un ulei special pentru lanțul de bicicletă, toarnă câteva picături (5-7) pe o porțiune din lanț, apoi mai învârte de roată pentru a împrăștia mai bine lubrifiantul. Dacă e nevoie mai suplimentează cu câteva picături, dacă nu, șterge excesul cu o cârpă moale, fără scame. Acum ar trebui ca lanțul să funcționeze perfect.
- Repară
Dacă lanțul este rupt sunt suficiente șanse ca acesta să poată fi reparat, chiar dacă unele zale nu mai pot fi folosite. Le poți schimba dacă ai piesele necesare pe care le poți găsi la magazinele specializate. Lanțul poate fi mai greu sau mai ușor de reparat, în funcție de producător și tipul bicicletei.
Dacă nu ești sigur că poți să scoți zalele stricate și să înlocuiești porțiunea defectă, poate ar fi o idee mai bună să apelezi la un service specializat. Dacă însă nu ești străin de astfel de reparații, pune mână pe unelte și treci la treabă! Ai grijă însă ca noile zale să fie perfect strânse, căci de asta depinde siguranța ta.
Iti recomandam si acest ghid comparativ pentru bicicleta de sosea.
Exclusiv
Poliția de Frontieră Giurgiu: Captură semnificativă de produse suspectate a fi contrafăcute
Featured
Reținerea unui bărbat pentru agresiune sexuală în Craiova
Anchete
Concurs pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne în 2025.Oportunități de formare la instituții de invățământ

Oportunități de formare la instituții de invățământ
Peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi disponibile la instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul”, în sesiunea din perioada iunie-august 2025. Dintre acestea, 138 de locuri sunt destinate învățământului superior (ofițeri), structurate astfel:
- Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București: 16 locuri
- Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu: 15 locuri
- Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”: 53 locuri
- Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov: 11 locuri
- Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța: 9 locuri
- Institutul Medico-Militar: 10 locuri
- Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” București: 24 locuri
Forma de invățământ postliceal
Candidații au posibilitatea de a opta și pentru forma de învățământ postliceal (maistrii militari), cu următoarele locuri disponibile:
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești: 16 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu: 14 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc: 17 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanța: 39 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”: 9 locuri
Vor fi disponibile și 18 locuri pentru forma de învățământ postliceal (subofițeri):
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești: 3 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu: 3 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc: 2 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”: 10 locuri
Procedura de inscriere și evaluare
În această sesiune, vor fi disponibile și 3 locuri pentru cursul de formare a subofițerilor, organizat la nivelul Centrului de Instruire pentru Muzici Militare. Cererile de înscriere pot fi descărcate de pe site-ul oficial al MAI – www.mai.gov.ro, completate de către candidați și transmise în format electronic la adresa unității de recrutare până la data de 18 mai 2025.
Evaluarea psihologică și examinarea medicală vor fi realizate conform programărilor stabilite de unitățile specializate. Transmiterea dosarelor candidaților declarați apt psihologic și medical trebuie să se efectueze până la data de 16 iunie 2025. Proba de evaluare a performanței fizice se va susține la Academia de Poliție “Al. I. Cuza”, în perioada 21-25 iunie 2025.
Ulterior, candidații Ministerului Afacerilor Interne pentru instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și ale Academiei Naționale de Informații vor continua procedura de admitere conform graficelor stabilite.
-
Exclusivacum 3 zile
Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor
-
Exclusivacum 2 zile
Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti
-
Exclusivacum 2 zile
ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță
-
Exclusivacum 2 zile
Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa
-
Exclusivacum o zi
Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc
-
Featuredacum 3 zile
Tensiuni în jurul Președintelui Curții Constituționale: Marian Enache și dosarul securității
-
Exclusivacum 2 zile
Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011
-
Exclusivacum 2 zile
Reguli privind cazarea în interes personal în centrele DALI