Anchete
EXCLUSIV/Renumita ordonanta modifica o lege organica, fapt nesesizat pana in prezent de specialisti – Comisarul de Prahova

Guvernul Romaniei a dat puteri sporite Serviciului Roman de Informatii, transformandu-l in organ de cercetare penala speciala, si astfel a reinviat practic Directia a VI-a Cercetari Penale a Securitatii. Este vorba despre celebra Ordonanta adoptata, vineri 11 martie 2016, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a scos SRI in afara dosarelor penale, spargand „Binomul SRI-DNA”.
Ordonanta de Urgenta este insa una profund ilegala si neconstitutionala. Spunem asta intrucat modul in care Guvernul Ciolos si Raluca Pruna au actionat in acest caz incalca grav Constitutia Romaniei, in conditiile in care o Ordonanta de Urgenta nu poate fi adoptata in domeniul legilor constitutionale sau in cel privind drepturile si libertatile omului. Mai exact, art. 115 alin. 6 din Constitutia Romaniei, prevede ca „Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica”.
Pe de alta parte, Ordonanta pritocita de Guvernul Ciolos nu schimba prea mult lucrurile. Interceptarile si supravegherea se vor face in continuare cu infrastructura SRI, prin intermediul Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor. O institutie fantoma, inexistenta in legislatia Romaniei, infiintata in 2008 printr-o Hotarare CSAT secreta, adica printr-un act administrativ ce nu are nicio valoare legislativa si care nu tine loc de lege. Practic, asa cum era si pana acum, SRI va continua sa aiba monopol pe interceptari, nefiind infiintata o institutie noua, si va continua sa detina baza de date si serverele, cu diferenta ca procurorii vor avea si ei acces la infrastructura serviciului.
De asemenea, renumita ordonanta modifica o lege organica, fapt nesesizat pana in prezent de specialisti.
In legea de functionare a SRI – Legea nr. 14 din 24 februarie 1992 (cu toate actualizarile) privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii se specifica in mod clar la art 13:
ART. 13
Organele Serviciului Român de informaţii nu pot efectua acte de cercetare penală, nu pot lua măsura reţinerii sau arestării preventive şi nici dispune de spaţii proprii de arest. (Rizea I.).
Anchete
Administrația Națională a Penitenciarelor convocă o nouă sedință a Consiliului de Conducere
Anchete
BAT România sprijină Poliția Română de Frontieră cu o donație de echipamente
Anchete
Camera Deputaților dezbate proiecte importante pentru protecția consumatorilor și reforma sistemului de apărare
-
Exclusivacum 3 zile
Sfârșit de epocă: Moartea Papei Francisc la 88 de ani marcheză o transformare globală
-
Exclusivacum 15 ore
Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor
-
Exclusivacum 4 zile
Incident rutier: Șofer cu permis suspendat și alcoolemie mare, prins în urma unei urmăriri
-
Ancheteacum 4 zile
Femeie dispărută găsită moartă într-o acumulare de apă în satul Petreni
-
Exclusivacum 3 zile
Minunea de Paște la Baia Mare: Un bărbat in cărucior cu rotile își recapătă mobilitatea
-
Featuredacum 16 ore
Tensiuni în jurul Președintelui Curții Constituționale: Marian Enache și dosarul securității
-
Administratieacum 4 zile
Salvamontiștii din Bran intervin pentru recuperarea a doi turiști italieni blocați în Munții Bucegi
-
Administratieacum 2 zile
Modernizare și sustenabilitate: Hidro Prahova S.A. lansează un sistem de monitorizare a pierderilor de apă