Connect with us

Anchete

EXCLUSIV/DGPI se va echipa cu haine asemanatoare asasinilor din Poliţia secretă a lui Hitler – Comisarul de Prahova

Publicat

pe

Uniformele angajaților DGPI vor fi din stofă neagră, bluzoanele din tercot sau bumbac, cu mănuși din piele și încălțăminte din piele de box, iar epoleții vor fi brodați cu fir metalizat alb-argintiu reprezentând frunze de stejar, potrivit unui Ordin al MAI pus în dezbatere publică.

Documentele salvate la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial dezvăluie detalii incredibile ale poliţiei lui Hitler.

Ieşind dintr-un Mercedes negru, bărbații în haine din piele și cu pălării se năpustesc asupra unor bieţi suspecţi pe stradă. Alţii, în uniforme negre, bat o victimă fără apărare, cu bastoane și bice, până la un pas de a-şi pierde viaţa.

Aceasta este imaginea clasică a Gestapo-ului, poliţia secretă a lui Hitler.

Militarii Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) vor primi o normă de echipament pe care o vor utiliza pentru a cumpăra uniforma, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit documentului publicat pe site-ul MAI, la secțiunea transparență decizională, vestonul pentru uniforma de prezentare va fi din stofă neagră, cu revere drepte care se va încheia la un rând de nasturi din metal de culoare alb-argintiu, imprimați cu însemnul heraldic al DGPI. Petlițe (petliță: bucată de stofă colorată cusută pe partea din față a gulerului unor haine de uniformă – n.r.) vor fi aplicate pe gulerul vestonului, iar mânecile vor fi drepte, fără manșetă, formate dintr-o singură bucată, terminația fiind prevăzută cu sliț și nasturi metali. Pe umeri vor fi montați epoleți drepți din material de fond, iar la bărbați vestonul se va încheia de la stânga la dreapta și la femei invers, talia vestonului fiind ușor cambrată.

Vestonul de ceremonie va avea în plus, sub talie, două buzunare cu câte doi refileți fiecare, acoperiți de o clapă dreaptă, iar pe pieptul stâng va fi montat în partea de sus un buzunar fals. Vestonu pentru generali va avea pe umeri câte două bride din material de fond pe care vor fi montate epoleți brodați, iar cel pentru ofițeri va avea epoleții drepți fixați în cusătura mânecii.

Pantalonii pentru uniforma de ceremonie și de reprezentare vor fi tot din stofă neagră, cu croială dreaptă, fără manșetă, cu buzunare laterale pe cant, sliț și buzunar la spate (pentru bărbați). Pentru generali, pantalonii vor avea, în părțile laterale, vipușcă și lampas (Fâșie îngustă de postav, panglică sau șnur cusută pe latura exterioară, în lungimea pantalonilor, la unele uniforme – n.r.) lat de 1,5 cm de fiecare parte a vipuștii.

Fusta la femei va fi tot din stofă neagră, atât pentru uniforma de ceremonie, cât și cea de reprezentare. Croiala acesteia va fi clasică, cu betelie și sliț la spate, dublată cu căptușeală. Bluzonul și pentru bărbați și pentru femei va fi din tercot, tot de culoare neagră, încheindu-se în față cu fermoar, cu două buzunare pe piept. În partea superioară buzunarele vor fi drepte, iar în cea înferioară buzunarele vor fi oblice cu laist. Bluzonul va avea și el epoleți și la terminație un cordon de ajustare pe corp, iar un ecuson specific va fi aplicat pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului.

Scurta pentru uniforma de ceremonie va fi tot din stofă neagră, dublată cu căptușeală matlasată și se va încheia cu nasturi ascunși în sublaist. Buzunarele laterale vor fi oblice, iar mânecile drepte. Pentru generali, scurta va avea pe umeri câte două găici pe care vor fi montați epoleții brodați, iar pentru ofițeri epoleții vor fi fixați pe cusătura mânecii.

Scurta pentru uniforma de prezentare va fi realizată din tercot de culoare neagră, dublată în totalitate cu căptușeală și cu mesadă din blană naturală, pe spate și pe pieți, cu mânecile mesadei făcute din căptușeală matlasată pe material nețesut termorezistent. Scurta va avea pe guler un altul detașabil din blană naturală de caracul (Rasă de oi ale căror miei au blana buclată, asemănătoare cu astrahanul n.r.), tot de culoare neagră, atât pentru generali, cât și pentru ofițeri cu gradul de colonel și blană naturală de nutriet (denumire dată blănițelor de miel special prelucrate, care imită blana de nutria – n.r.), de culoare neagră pentru celelalte cadre militare. Scurta se încheie cu nasturi ascunși în sublaist și pieptul va avea în partea superioară o platcă dreaptă, sub care vor fi două buzunare care se închid cu clape, iar sub talie, două buzunare oblice cu laist. Mânecile scurtei vor fi drepte, iar pe linia umerilor vor fi epoleți.

Pentru uniforma de serviciu, scurta va fi confecționată din țesătură imperrespirantă de coloare neagră, piepții fiind din două bucăți, dublate pe partea superioadă, care vor avea, în cusătura de suprapunere o vipușcă retroreflectantă. Sub vipușcă vor fi buzunare ascunse care se încheie cu clapă și fermoară, iar scurta se va încheia în față cu fermoar și butoni.

Angajații DGPI vor avea și o manta de ploaie, complet căptușită, realizată din țesătură impermeabilă de culoare neagră care se va încheia cu nasturi și va avea două buzunare oblice laterale, cu epoleți detașabili, fixați prin doi nasturi în bride.

Cămașa va fi din tercot, cu guler cu colț drept, de culoare albă pentru uniforma de ceremonie și gri pentru cea de prezentare, încheindu-se în nasturi. Cămașa va avea un buzunar pe pieptul stâng, cu mâneci lungi prevăzute cu manșete. Spatele este dublat la partea superioară cu o platcă. Epoleții vor fi realizați din material de fond, de formă dreptunghiulară și se montează cu un capăt în cusătura mânecii, iar cu celălalt capăt sunt fixați prin nasture. Cămașa-bluză pentru uniforma de serviciu va fi din țesătură tip bumbac de culoare gri și poate fi cu mânecă lungă și mânecă scurtă. Pe partea superioară a piepților sunt prevăzute buzunare aplicate. Spatele este dublat la partea superioară cu o platcă. Mânecile sunt drepte și sunt prevăzute la terminație cu manșetă. Epoleții vor avea o formă dreptunghiulară, montați cu un capăt în cusătura mânecii, iar celălalt capăt fixat prin nasture.

Încălțăminea va fi de patru tipuri – pantofi, ghete, cizme și bocanci, toate din piele box cu față naturală, de culoare neagră. Pantofii de vară vor avea perforații, iar pentru femei, pot avea decupaje. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri. Pantofii pentru uniforma de ceremonie pot avea talpă realizată din piele naturală. Ghetele pentru bărbați sunt căptușite cu blană, iar sistemul de închidere este cu fermoar lateral. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri. Ghetele pentru femei sunt căptușite cu meșină. Cizmele pentru femei vor fi căptușite cu blană sau cu meșină, iar sistemul de închidere este cu fermoar lateral pe partea interioară. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri, cu toc aplicat.

Uniformele vor fi prevăzute și cu accesorii precum cravată neagră, papion negru, fular din fire tip lână sau acrilice de culoare albă sau neagră, mănuși din piele neagră căptușite cu tricot sau blană naturală, mănuși din lână, tot negre sau albe. Ciorapii vor fi negrii, iar pentru femei vor fi tricotați din fire sintetice sub formă de dres. Centura va fi confecționată din galon textil țesut de culoare albă-argintie, care are dispus pe mijloc tricolorul. Centura pentru uniforma de reprezentare va fi din piele neagră și se va închide printr-o cataramp de metal inoxidabil de culoare alb-argintiu sau chingă textilă de culoare neagră și închidere prin cataramă din material plastic cu sistem de autoblocare.

„Emblema pentru șapca de ceremonie și de reprezentare, căciulă, pălărie, basc și șapca de serviciu se realizează pe suport textil de culoare neagră, prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintiu, fiind formată dintr-o cunună cu un număr diferit de rânduri de frunze de stejar, dispuse în evantai (patru pentru generali, trei pentru ofițeri, două pentru subofițeri și maiștri militari), care încadrează acvila cruciată, încoronată, pe care se fixează un scut metalic reprezentând scutul mic din stema României”, se arată în documentul MAI care face descrierea uniformei DGPI.

În ceea ce privește semnele distinctive ale gradelor, petlițele pentru generali vor fi realizate prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintiu, pe suport textil de culoare neagră și format pentagonal cu laturile neregulate și reprezintă frunze de stejar dispuse pe o nervură. Pentru ofițeri, petlițele vor fi pe suport textil de culoare neagră, pe care vor fi brodate cu fir metalizat de culoare alb-argintiu un evantai de trei ramuri cu frunze de stejar, dispuse pe o nervură, cu două ghinde la baza de unire. Pentu maiștri militari și suofițeri, petlițele sunt realizate pe suport textil de culoare neagră, pe care se brodează cu fir metalizat de culoare albargintiu un evantai de două ramuri cu frunze de stejar, dispuse pe o nervură, cu două ghinde la baza de unire.

Suporți/epoleți cu însemne de grad pentru generali vor fi realizați pe suport textil de culoare neagră, pe care se brodează cu fir metalizat alb-argintiu un fond reprezentând frunze de stejar, pe margini cu motive naționale, iar suporții cu însemne de grad sunt confecționați sub formă de manșon dreptunghiular. Pe fondul alb-argintiu al suportului de grad se mai brodează, cu fir metalizat de culoare galben-auriu, însemne specifice gradului – stele în cinci colțuri încadrate în mărimea unui cerc imaginar cu diametrul de 22 mm, conturate cu fir de culoare roșie.

Stelele se aplică astfel: – pentru gradul de general de brigadă – o stea; pentru gradul de general-maior – două stele; pentru gradul de general-locotenent – trei stele; pentru gradul de general – patru stele. (Cutov Ina).

 

Anchete

Administrația Națională a Penitenciarelor convocă o nouă sedință a Consiliului de Conducere

Publicat

pe

De

Astăzi, 24 aprilie 2025, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) va desfășura o nouă ședință a Consiliului de Conducere, programată pentru ora 10:00, în sala de ședințe de la sediul central, situat pe Calea Floreasca nr. 39.

Ordinea de zI: Mobilitatea personalului

Ordinea de zi a ședinței este restrânsă la doar două puncte, ambele având un impact semnificativ asupra mobilității personalului. Acestea includ:

  1. Analiza și avizarea solicitărilor de mutare ale polițiștilor de penitenciare către:
    • Penitenciarul Craiova
    • Penitenciarul Craiova-Pelendava
    • Centrul de Detenție Craiova Responsabil: Direcția Management Resurse Umane (DMRU)
  2. Stabilirea posturilor vacante din aparatul central, care vor fi incluse într-o viitoare sesiune de mutare la cerere pentru polițiștii de penitenciare definitivi. Responsabil: DMRU

Apelul FSANP pentru sănătatea angajaților

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a emis un semnal de alarmă cu privire la sănătatea polițiștilor de penitenciare. Aceasta a solicitat oficial introducerea pe ordinea de zi a unei analize dedicate a Raportului de medicină a muncii pentru 2024. Conform datelor prezentate în raport, se observă o deteriorare alarmantă a stării de sănătate a personalului din aparatul central, ceea ce ridică serioase îngrijorări pentru întregul sistem penitenciar.

FSANP subliniază importanța tratării acestui subiect cu prioritate și solicită directorilor unităților subordonate să colaboreze cu organizațiile sindicale locale pentru a iniția discuții reale privind medicina muncii și protecția sănătății personalului.

Acest apel reflectă o preocupare din ce în ce mai mare pentru bunăstarea angajaților din sistemul penitenciar, accentuând necesitatea unor măsuri adecvate pentru a asigura sănătatea și siguranța acestora în cadrul locului de muncă. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

BAT România sprijină Poliția Română de Frontieră cu o donație de echipamente

Publicat

pe

De

Donație pentru consolidarea capacității de reacție

Compania BAT România a efectuat o nouă donație constând în 150 de camere LPR (License Plate Recognition) și o unitate de stocare a imaginilor, destinate să întărească capacitatea de reacție a Poliției Române de Frontieră. Această acțiune vine în contextul în care România se pregătește să intre în spațiul Schengen, subliniind angajamentul companiei față de sprijinul autorităților în protejarea integrității frontierelor statului.

Ziua Națională împotriva Traficului Ilicit de Bunuri

Pe 21 aprilie, România a marcat Ziua Națională Împotriva Traficului Illicit de Bunuri, o ocazie importantă pentru a conștientiza impactul negativ al contrabandei asupra economiei și comunităților. BAT România recunoaște rolul esențial al industriei legitime în combaterea acestui fenomen prin oferirea de expertiză și investiții menite să îmbunătățească tehnologiile de prevenire a traficului ilicit.

Importanța echipării Poliției de Frontieră

„Ileana Dumitru, Director pentru Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est a BAT, a declarat: „Dotarea autorităților de aplicare a legii cu echipamentele necesare în lupta împotriva comerțului ilicit este esențială pentru a spori capacitatea acestora de a detecta și preveni activitățile ilegale, cum ar fi contrabanda și evaziunea fiscală.” Aceasta evidențiază faptul că echipamentele moderne, precum camerele LPR, joacă un rol crucial în asigurarea securității frontierei.

Capturi semnificative de contrabandă

Recent, polițiștii de frontieră din cadrul SPF Siret au realizat o captura semnificativă, descoperind 267 de baxuri care conțineau 133.500 de pachete de țigări ascunse în semiremorca unui vehicul. Valoarea estimată a confiscării depășește jumătate de milion de euro. Aceste rezultate sunt reflexia eforturilor continue ale Poliției de Frontieră în combaterea contrabandei.

Combaterea traficului ilicit de tigări

Traficul ilicit de țigări reprezintă o problemă majoră pentru România, prejudiciind bugetul de stat cu aproximativ 2 miliarde de lei anual. În plus, datele recente arată că piața neagră a atins un nivel record de 10% din totalul consumului, ceea ce evidențiază gravitatea situației. Contrabanda nu afectează doar veniturile statului, ci contribuie și la dezvoltarea altor forme de criminalitate organizată.

Inspectorul General al Poliției de Frontieră, chestor principal de poliție Cornel Laurian Stoica, a subliniat că, „traficul ilegal de țigări alimentează alte activități infracționale cu dimensiune transfrontalieră.” Eforturile autorităților vor continua, adaptându-se la provocările emergente și colaborând strâns cu toate instituțiile implicate.

Concluzie

Implicarea BAT România în furnizarea de echipamente esențiale și angajamentul Poliției de Frontieră în combaterea contrabandei sunt pași importanți către asigurarea unui mediu de afaceri sigur și stabil în România. Înfruntarea fenomenului contrabandei necesită o colaborare continuă între sectorul privat și autorități, sprijinind astfel dezvoltarea unei economii sustenabile. (Sava N.).

Citeste in continuare

Anchete

Camera Deputaților dezbate proiecte importante pentru protecția consumatorilor și reforma sistemului de apărare

Publicat

pe

De

Protecție financiară pentru clienții dezvoltatorilor imobiliari

În zilele de marți și miercuri, Camera Deputaților va analiza și va supune la vot, în calitate de for decizional, un proiect de act normativ destinat să ofere protecție financiară pentru clienții dezvoltatorilor imobiliari. Scopul acestui proiect este de a preveni situațiile neplăcute de tipul Nordis, care au afectat numeroși cumpărători. Această inițiativă este esențială pentru consolidarea încrederii în sectorul imobiliar și protejarea drepturilor consumatorilor.

Modificări asupra pensiilor magistraților

De asemenea, deputații vor începe discuțiile referitoare la modificările propuse pentru pensiile magistraților, un subiect de mare interes și controversă în contextul justiției românești. Aceste modificări ar putea avea un impact semnificativ asupra sistemului judiciar și al profesionalismului în rândul magistraților.

Interdicție pentru militari și polițiști

Pe de altă parte, un alt subiect important pe agenda de dezbateri se referă la un proiect de lege care prevede interzicerea explicită a activităților în paralel ale militarilor, polițiștilor și altor angajați din instituțiile de apărare și ordine publică în domeniul pazei sau ca mercenari, fără acordul autorităților competente. Această măsură are scopul de a asigura integritatea și profesionalismul personalului din aceste domenii, prevenind conflictele de interese și asigurând respectarea legislației.

Aceste dezbateri constituie etape esențiale în reformele legislative pe care Camera Deputaților le promovează, având ca obiectiv îmbunătățirea sistemului legislativ și protejarea cetățenilor.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv16 ore ago

Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist  Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor

Într-un climat în care integritatea și credibilitatea justiției sunt esențiale pentru buna funcționare a societății, cazul lui Stavri Cătălin, un...

Exclusiv2 zile ago

23 Aprilie 2025 – Sărbătoarea Sfântului Gheorghe

Importanța sărbătorii Pe 23 aprilie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, un sfânt venerat de creștini, cunoscut și sub...

Exclusiv2 zile ago

Avertisment de la DNSC privind o fraudă în creștere prin apeluri telefonice false

Tipuri de fraudă folosind identități false Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a emis un avertisment cu privire la un...

Exclusiv3 zile ago

Minunea de Paște la Baia Mare: Un bărbat in cărucior cu rotile își recapătă mobilitatea

O poveste uimitoare Într-o întâmplare surprinzătoare, un bărbat din Baia Mare, care a decis să cerșească folosind un cărucior cu...

Exclusiv3 zile ago

Sfârșit de epocă: Moartea Papei Francisc la 88 de ani marcheză o transformare globală

Un lider spiritual simbolic se stinge, lăsând în urma sa o moștenire de deschidere și reformă în Biserica Catolică Un...

Exclusiv4 zile ago

Incident rutier: Șofer cu permis suspendat și alcoolemie mare, prins în urma unei urmăriri

Un bărbat care avea permisul de conducere suspendat de 6 luni și o alcoolemie de 0,88 mg/l alcool pur în...

Exclusiv5 zile ago

Mesaj de Paște de la Echipa Incisiv de Prahova

Dragi cititori, Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște, vă transmitem cele mai calde urări de sănătate, liniște sufletească și bucurii...

Exclusiv6 zile ago

Sâmbăta Mare: Tradiții, obiceiuri și ce nu trebuie să faci in această zi

Pregătiri pentru Învierea Domnului Sâmbăta Mare este ziua de dinaintea Învierii Domnului, un moment de tihnă și pregătire spirituală pentru...

Exclusiv6 zile ago

Reflectii asupra indiferenței sociale

Provocare la meditație Vitalie Josanu, reprezentant al Sindicatului Diamantul, invită la o profundă meditație asupra valorilor morale și a responsabilității...

Exclusiv6 zile ago

Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției

Teatrul absurdității în afacerile cu deșeuri Un circ în jurul gunoaielor (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc Într-o...

Exclusiv7 zile ago

Analiză juridică asupra inaplicabilității interdicțiilor din proiectul de lege privind mercenariatul pentru polițiștii suspendați

Considerații preliminare Analiza se concentrează asupra aplicabilității interdicțiilor incluse în proiectul de lege ce modifică diverse acte normative din domeniul...

Exclusiv7 zile ago

Mușamalizarea organizată: Răspunsuri insălătoare și coordonate de la vârful IGPR

Context și scopul analizei În ultimele luni, Sindicatul Polițiștilor “Diamantul” a identificat un model sistematic de dezinformare și disimulare a...

Exclusiv7 zile ago

Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România

Context internațional și precedent alarmant Recenta serie de atacuri asupra închisorilor din Franța a generat un semnal de alarmă în...

Exclusiv7 zile ago

Destructurarea unei rețele internaționale de inșelăciune în domeniul suplimentelor alimentare

Sprijin internațional în combaterea infracționalității Poliția Română, în colaborare cu specialiști din cadrul EUROPOL, a oferit asistență ofițerilor de investigație...

Exclusiv7 zile ago

Percheziții în Pogoanele: Trei persoane reținute pentru inșelăciune în domeniul relațiilor online

Acțiune coordonată împotriva infracțiunilor economice Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, au...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv