Connect with us

Anchete

Scandal pe funcții la IPJ Cluj/ Căprioare pentru mușamalizare – Comisarul de Prahova

Publicat

pe

Preluare https://www.cotidianul.ro

Pentru a avea acces la funcţiile din Poliţia clujeană, recomandarea rudelor rezolvă tot

Modul în care se fac angajările în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Cluj ridică multe semne de întrebare, chiar în rândul polițiștilor. Ba, mai mult, surse judiciare spun că posturile ar fi scoase cu dedicație.

Spre exemplu, spun sursele citate, cumnatul șefului Serviciului Resurse Umane – totodată, frate cu fostul șef de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – ar fi primit undă verde pe toate planurile pentru a fi angajat la Serviciul Financiar. Fostul șef de la Arme este trimis în judecată pentru favorizarea infractorului.

Potrivit surselor citate, deși sunt încadrați ca polițiști și vor primi grad, candidații vor fi scutiți de probele sportive. În rest, toate celelalte cerințe rămân ca și pentru polițiști. Acest lucru, spun aceleași surse, s-ar fi făcut pentru că cel care vrea să obțină postul, Ciprian Bob, este fratele fostului șef al Serviciului Arme și Substanțe Periculoase și fost șef al Serviciului de Poliție Rutieră Lucian Traian Bob. Soția acestuia din urmă, comisar-șef Ioana Paula Bob, este șef al Serviciului Resurse Umane din cadrul IPJ Cluj.

Interesant este, mai spun sursele, că Ciprian Bob este angajat ca informatician la Compania de Transport Public din cadrul Primăriei Cluj-Napoca și, totodată, patronul firmei CSI Pirotehnic din satul Luna de Jos, comuna Dăbâca, județul Cluj. Societatea înființată în anul 2009 are ca obiect de activitate „alte activități recreative și distractive“, iar pe pagina de Facebook se laudă: „Focuri profesionale de artificii, interior și exterior, profesionalism, calitate, seriozitate și prețuri de criză“. Aceleași surse spun că polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase ar fi avut interdicție să verifice firma fratelui șefului, în schimb erau trimiși în control la competitorii firmei CSI Pirotehnic, în special la cea patronată de un fost colonel de Geniu, dar omul, fiind de meserie, avea toate cele necesare și era găsit tot timpul în regulă. De când Lucian Traian Bob a fost scos la pensie ca urmare a unui scandal, societatea CSI Pirotehnic SRL este în declin. Ultimul bilanț, pe anul 2016, arată astfel: active circulante – 10.136 lei; creanțe – 8.710 lei; casa și conturi în bănci – 1.426 lei; datorii – 54.071 lei; cifră de afaceri netă – 12.083 lei; cheltuieli totale – 18.063 lei și pierdere netă – 6.342 lei.

 

Lucian Bob şi Marius Vana, încurcaţi de-o căprioară

Favorizarea infractorului

Fostul șef de la Poliția Rutieră Cluj Lucian Traian Bob și polițistul Felician Mărincuș sunt acuzați de favorizarea infractorului după ce ar fi fost prinși că ar fi favorizat un braconier. Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Cluj. Procurorii susțin că Lucian Bob, în perioada în care era șef la Serviciul Arme, l-a ajutat cu bună știință pe un vânător din Cluj, omul de afaceri Marius Vana, care a braconat trei căprioare. Bob l-ar fi învățat pe Marius Vana, zis „Vănocu“, cum să-și distrugă armele pentru ca acestea să nu mai poată fi expertizate, iar în paralel, Bob a dat dispoziții ca dosarul să fie clasat cu rezoluție „autor necunoscut“, cu toate că exista o expertiză balistică prin care s-a stabilit că cele patru cartușe găsite la locul braconajului au fost trase cu arma omului de afaceri Marius Vana. „Se reține că, în perioada 2009-2011, inculpatul, în calitate de comisar-șef de poliție, șef al Serviciului Arme, Explozibili din cadrul IPJ Cluj, ar fi favorizat pe Vana Marius Ovidiu, autorul unei infracțiuni de braconaj, făcând demersurile pentru trecerea dosarului în evidența cauzelor cu autor necunoscut, cu toate că existau probe și indicii temeinice privind comiterea faptei de către Vana Marius Ovidiu“, susțin procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. În 2013 dosarul a fost redeschis. Marius Vana a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare cu suspendare și la plata sumei de 36.000 euro, în favoarea Direcției Silvice Cluj, fiind acuzat că a braconat, pe 6 august 2009, trei căprioare care valorau 12.000 euro bucata. Ancheta a fost declanșată de un pădurar care a sesizat poliția după ce a descoperit resturile a trei ciute pe fondul de vânătoare de la Dumbrava, județul Cluj. Ancheta a confirmat faptul că braconierul a tranșat, la fața locului, animalele braconate, după care a luat carnea, în timp ce oasele și intestinele le-a lăsat acolo. Polițiștii au descoperit, cu un detector de metale, patru tuburi ale unor cartușe trase cu o armă cu calibrul 8x68S. Braconierul a folosit o armă marca Steyr Mannlicher. „A predat arma de vânătoare, aceasta având patul din lemn rupt în mai multe bucăți, țeava îndoită la capătul dinspre cătare și retezată prin tăiere în dreptul cutiei mecanismelor și fisuri la cutia mecanismelor“, precizează procurorii. Pe armă era rugină, iar oțelul prezenta urme de arsură produsă de acidul sulfuric.

Cuiul percutor a trădat

Vană a spus că a deteriorat arma în data de 2 august 2009. Aceasta a fost rezemată de zidul garajului și a lovit-o cu mașina. „Arma a căzut în canalul colector. Țeava s-a îndoit în dreptul mecanismelor, iar patul de lemn s-a spart. Inculpatul a mai precizat că, întrucât s-a enervat, a retezat țeava armei, cu un flex, lângă cutia mecanismelor“, se mai arată în sentință. Expertiza a arătat că arma a fost folosită la braconaj, cu toate încercările de distrugere. Expertul a luat o armă identică, a montat cuiul percutor, care lasă, la rândul lui, urme specifice și unice, și a stabilit, fără echivoc, că arma folosită la braconarea celor trei ciute îi aparține lui Marius Vana. Pentru a scăpa de condamnare, Vana a făcut tot posibilul, dar probele adunate l-au înfundat și mai tare. Inițial a declarat că a fost la vânătoare pe data de 2 august 2009, deși el avea autorizație să împuște un cerb, valabilă în perioada 10 iulie – 8 august 2009. Potrivit probelor adunate, a rezultat că Vana a împușcat cerbul pe data de 28 iulie 2009 și că în acel moment autorizația și-a pierdut valabilitatea. „A rămas neclar la ce vânătoare a participat inculpatul în data de 2 august 2009, fiind știut că organizarea unei vânători presupune o serie întreagă de condiții nu ușor de îndeplinit“, spun magistrații.

Hotelul Colina, preferat de anchetatorii veniţi de la centru

Cum a blocat ancheta

Ancheta a fost demarată de agentul Gelius Mărincuș, care s-a dus acasă la Marius Vana și a ridicat armele gata deteriorate. Pe 7 septembrie 2009, dosarul a ajuns la inspectorul Sorin Trif, dar din dispoziția lui Lucian Traian Bob, a fost reatribuit agentului Mărincuș. Un alt polițist, comisarul Iosif Curt, condamnat pentru luare de mită, a spus, în timpul audierilor ca martor, că Lucian Bob se interesa tot timpul de acest dosar penal. Curt a mai explicat că pentru o perioadă a lucrat personal în acest dosar și că a dispus și el efectuarea unei expertize balistice, dar a renunțat după ce comisarul Bob i-a dat ordin în acest sens. După doi ani de tergiversări, pe data de 17 august 2011, agentul Gelius Mărincuș, la care s-a întors ancheta, a clasat urmărirea penală împotriva lui Vana, deși una dintre expertizele balistice a indicat arma acestuia ca fiind aceea cu care s-a braconat. „Au fost epuizate toate versiunile de anchetă și au fost efectuate toate verificările necesare care se impun pentru descoperirea autorului faptei, încă nu s-a reușit identificarea acestuia“, a scris agentul Mărincuș în referatul de clasare a urmăririi penale. Comisarul-șef Lucian Bob a explicat că a fost de acord cu clasarea urmării penale deoarece au fost epuizate toate variantele de lucru și că „nu mai există nicio variantă de lucru și nicio posibilitate de identificare a autorului infracțiunii“. Procurorii au preluat cazul și au făcut propria anchetă. A fost făcută o altă expertiză care a demonstrat că arma a fost distrusă intenționat şi că proprietarul a încercat deteriorarea acesteia cu acid sulfuric. Culmea culmilor este că în timp ce își așteaptă sentința de la Curtea de Apel Cluj, Lucian Traian Bob s-a angajat la Poliția Locală, la Direcția Patrimoniu și Evidența Proprietății, cu gradul de inspector clasa I. Or, legea spune că nu te poți angaja în această funcție dacă ești trimis în judecată sau în curs de urmărire penală, mai ales pentru favorizarea infractorului. Aceleași surse afirmă că arma personală a lui Lucian Traian Bob a fost vândută soției sale, Ioana Paula Bob…

Căprioare pentru mușamalizare

Sursele noastre din IPJ Cluj afirmă că, deși a fost sesizat Corpul de Control din IGPR, reprezentanţii acestuia au plecat satisfăcuți de la Cluj, iar ancheta a fost închisă cu „sesizarea nu se confirmă“. Aceleași surse au declarat că cei de la Corpul de Control au fost cazați la Hotel Colina (cămin-garnizoană care aparține de MAI), iar polițiștii i-au omenit cu un mistreț și o căprioară trasă în țiplă, pe care le-au pus în portbagajul unei mașini cu care veniseră cei de la București. Mai mult, acestora le-ar fi fost oferite pentru „delectarea ochiului“ și „căprioare bipede“. (Cutov Ina).

 

Anchete

Concurs pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne în 2025.Oportunități de formare la instituții de invățământ

Publicat

pe

De

Oportunități de formare la instituții de invățământ

Peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi disponibile la instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul”, în sesiunea din perioada iunie-august 2025. Dintre acestea, 138 de locuri sunt destinate învățământului superior (ofițeri), structurate astfel:

  • Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București: 16 locuri
  • Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu: 15 locuri
  • Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”: 53 locuri
  • Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov: 11 locuri
  • Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța: 9 locuri
  • Institutul Medico-Militar: 10 locuri
  • Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” București: 24 locuri

Forma de invățământ postliceal

Candidații au posibilitatea de a opta și pentru forma de învățământ postliceal (maistrii militari), cu următoarele locuri disponibile:

  • Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești: 16 locuri
  • Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu: 14 locuri
  • Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc: 17 locuri
  • Școala Militară de Maiştri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanța: 39 locuri
  • Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”: 9 locuri

Vor fi disponibile și 18 locuri pentru forma de învățământ postliceal (subofițeri):

  • Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești: 3 locuri
  • Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu: 3 locuri
  • Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc: 2 locuri
  • Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”: 10 locuri

Procedura de inscriere și evaluare

În această sesiune, vor fi disponibile și 3 locuri pentru cursul de formare a subofițerilor, organizat la nivelul Centrului de Instruire pentru Muzici Militare. Cererile de înscriere pot fi descărcate de pe site-ul oficial al MAI – www.mai.gov.ro, completate de către candidați și transmise în format electronic la adresa unității de recrutare până la data de 18 mai 2025.

Evaluarea psihologică și examinarea medicală vor fi realizate conform programărilor stabilite de unitățile specializate. Transmiterea dosarelor candidaților declarați apt psihologic și medical trebuie să se efectueze până la data de 16 iunie 2025. Proba de evaluare a performanței fizice se va susține la Academia de Poliție “Al. I. Cuza”, în perioada 21-25 iunie 2025.

Ulterior, candidații Ministerului Afacerilor Interne pentru instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și ale Academiei Naționale de Informații vor continua procedura de admitere conform graficelor stabilite.

Detalii complete despre procedura de inscriere

Detalii complete despre modul de înscriere la concursurile de admitere în unitățile de învățământ menționate se regăsesc pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, accesând linkul https://www.mai.gov.ro/cariera/institutii-de-invatamant-formare-profesionala/.

Este important ca toți candidații să fie informați despre cerințele și pașii necesari în procesul de admitere, astfel încât să aibă toate șansele de reușită în a-și continua educația și cariera în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Prin aceste inițiative, Ministerul își propune să asigure o formare de calitate pentru personalul său, contribuind astfel la creșterea eficienței și profesionalismului în domeniul securității publice. (Sava N.).

Citeste in continuare

Anchete

Prevederile legii nr. 223/2015 privind pensionarea polițiștilor: Modificări și detalii esențiale

Publicat

pe

De

Sindicatul Europol prezintă aspectele importante ale Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, referitoare la încetarea raporturilor de serviciu ale polițiștilor prin pensionare.

1. Modificările legii nr. 282/2023

Legea de modificare nr. 282/2023 a intrat în vigoare la data de 01.01.2024.

2. Cuantumul net al pensiei militare

Cuantumul net al pensiei militare nu poate depăși media salariilor lunare nete corespunzătoare salariilor brute incluse în baza de calcul.

3. Vârsta standard de pensionare

Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă va crește de la 60 la 65 de ani, aplicându-se progresiv începând cu anul 2031:

  • 2031: 61 ani
  • 2032: 62 ani
  • 2033: 63 ani
  • 2034: 64 ani
  • 2035: 65 ani

4. Cerințe pentru obținerea pensiei militare

Persoanele care îndeplinesc cerințele pentru obținerea pensiei militare până la data de 01.01.2024 pot solicita, până la 31.12.2028, să beneficieze de prevederile legii anterioare.

5. Baza de calcul a pensiei militare pentru 2024-2028

Baza de calcul a pensiei militare pentru perioada 01.01.2024 – 31.12.2028 va fi stabilită pe baza unui număr progresiv de luni consecutiv din ultimii 5 ani de activitate:

  • Ianuarie-iunie 2024: 12 luni
  • Iulie-decembrie 2024: 13 luni
  • Ianuarie-iunie 2025: 14 luni
  • Iulie-decembrie 2025: 15 luni
  • Iulie 2028-decembrie 2028: 21 luni

6. Baza de calcul pentru 2029

În perioada 01.01.2029 – 31.12.2029, baza de calcul va fi de 22 până la 33 de luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate:

  • Ianuarie 2029: 22 luni
  • Decembrie 2029: 33 luni

7. Baza de calcul pentru 2030-2033

Pentru perioada 01.01.2030 – 30.11.2033, baza de calcul va fi de 34 până la 80 de luni din ultimele luni de activitate, crescând lunar:

  • Ianuarie 2030: ultimele 34 de luni
  • Noiembrie 2033: ultimele 80 de luni

8. Baza de calcul pentru 2033-2043

Baza de calcul pentru perioada 01.12.2033 – 31.01.2043 va fi de 82 până la 300 de luni din ultimele luni de activitate, crescând lunar:

  • Decembrie 2033: ultimele 82 de luni
  • Ianuarie 2043: ultimele 300 de luni

9. Impozitarea pensiei

Pentru venitul lunar din pensii determinat prin aplicarea principiului contributivității, se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, aplicându-se o cotă de impozitare de 10%.

10. Impozitarea pensiei pentru beneficiarii din MAI

Impozitul pensiilor cuvenite beneficiarilor din evidența Casei de pensii sectoriale a Ministerului Afacerilor Interne se aplică prin cota unică de impozitare de 10% asupra cuantumului pensiei brute, deducându-se plafonul de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei.

Aceste modificări subliniază evoluția legislației în domeniul pensiilor militare și impactul asupra polițiștilor, oferind o imagine clară asupra noilor reglementări și a modului în care acestea afectează drepturile pensionarilor din sistemul de ordine publică. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

Descoperiri semnificative ale Poliției de Frontieră în lupta împotriva traficului internațional cu autoturisme furate

Publicat

pe

De

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfășurat o acțiune dedicată prevenirii și combaterii traficului internațional cu autoturisme furate, în cadrul căreia au identificat și indisponibilizat două autoturisme, în valoare totală de aproximativ 63.000 de euro, care se aflau sub atenția autorităților din Belgia și Marea Britanie.

Autoturism furat identificat în Constanța

În timpul acțiunii, polițiștii au descoperit în localitatea Constanța un autoturism cu număr de înmatriculare belgian, aparținând unui cetățean român de 25 de ani. Verificările efectuate în colaborare cu autoritățile europene au confirmat că vehiculul era căutat în vederea confiscării, alertă introdusă de autoritățile belgiene.

Un alt caz la Punctul de Trecere a Frontierei Moravița

De asemenea, la Punctul de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, un cetățean român în vârstă de 29 de ani a fost oprit la controlul de frontieră în timp ce conducea un autoturism înmatriculat în Marea Britanie. După verificările specifice, polițiștii au constatat că vehiculul figura în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, alertă emisă de autoritățile britanice. Conducătorul auto a declarat că nu avea cunoștință despre starea juridică a mașinii.

Cercetări în desfășurare pentru tăinuire

În ambele cazuri, polițiștii de frontieră au demarat cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire, iar autoturismele au fost confiscate până la finalizarea investigațiilor. Aceste acțiuni subliniază angajamentul autorităților române de a combate traficul internațional cu autoturisme furate și de a colabora eficient cu agențiile de aplicare a legii din alte state membre ale Uniunii Europene. (Sava N.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv12 ore ago

Poliția de Frontieră Giurgiu: Captură semnificativă de produse suspectate a fi contrafăcute

Descoperiri importante în timpul verificărilor Polițiștii de frontieră giurgiuveni au realizat o descoperire notabilă în urma verificării a cinci autocare,...

Exclusiv2 zile ago

Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc

Sindicatul Europol subliniază că actuala situație din Poliția Română reflectă proverbul „țara arde și babele se piaptănă”, evidențiind pasivitatea conducerii...

Exclusiv2 zile ago

Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa

Genesis Biotech și prăpastia legalității Într-un peisaj al corupției și al escrocheriilor, Genesis Biotech, în parteneriat cu Genesis Biopartner din...

Exclusiv3 zile ago

ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță

Reforma pe hârtie: Așteptări și deziluzii Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) pare angajată într-o cursă nebunească către trecut, oferind o...

Exclusiv3 zile ago

Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti

„Faraon” la roate? Se pare că fostul primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici, prosperă în ineficiență, iar acum s-a așezat pe...

Exclusiv3 zile ago

Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011

Îngrijorări asupra interpretării oficiale Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a denunțat o interpretare înșelătoare a Ordinului S/108/2011 de către...

Exclusiv3 zile ago

Decizie importantă a ÎCCJ cu privire la drepturile locative ale polițiștilor

Clarificări esențiale privind compensația pentru chirie Într-un context în care reglementările privind drepturile locative ale polițiștilor au fost adesea interpretate...

Exclusiv3 zile ago

Reguli privind cazarea în interes personal în centrele DALI

Sindicatul Național Decus a publicat reguli clare referitoare la cazarea în interes personal în centrele și bazele administrate de Direcția...

Exclusiv4 zile ago

Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist  Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor

Într-un climat în care integritatea și credibilitatea justiției sunt esențiale pentru buna funcționare a societății, cazul lui Stavri Cătălin, un...

Exclusiv5 zile ago

23 Aprilie 2025 – Sărbătoarea Sfântului Gheorghe

Importanța sărbătorii Pe 23 aprilie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, un sfânt venerat de creștini, cunoscut și sub...

Exclusiv5 zile ago

Avertisment de la DNSC privind o fraudă în creștere prin apeluri telefonice false

Tipuri de fraudă folosind identități false Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a emis un avertisment cu privire la un...

Exclusiv6 zile ago

Minunea de Paște la Baia Mare: Un bărbat in cărucior cu rotile își recapătă mobilitatea

O poveste uimitoare Într-o întâmplare surprinzătoare, un bărbat din Baia Mare, care a decis să cerșească folosind un cărucior cu...

Exclusiv6 zile ago

Sfârșit de epocă: Moartea Papei Francisc la 88 de ani marcheză o transformare globală

Un lider spiritual simbolic se stinge, lăsând în urma sa o moștenire de deschidere și reformă în Biserica Catolică Un...

Exclusiv7 zile ago

Incident rutier: Șofer cu permis suspendat și alcoolemie mare, prins în urma unei urmăriri

Un bărbat care avea permisul de conducere suspendat de 6 luni și o alcoolemie de 0,88 mg/l alcool pur în...

Exclusivo săptămână ago

Mesaj de Paște de la Echipa Incisiv de Prahova

Dragi cititori, Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște, vă transmitem cele mai calde urări de sănătate, liniște sufletească și bucurii...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv