Connect with us

Actualitate

Kovesi e KO tehnic/ Cînd ți-a luat foc casa nu te apuci să o stingi cu gaz

Publicat

pe

COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB PRELUARE INPOLITICS.RO:

De o bună bucată de vreme, în presă, politică șamd se pune insistent întrebarea cînd va pleca Kovesi de la DNA. Pe undeva, însă, poate că ceva e greșit în abordare și întrebarea care ar trebui pusă e cînd anume A PLECAT Kovesi din DNA. Pentru că de vreun an de zile, procuroarea se confruntă cu eșecuri pe bandă rulantă, unele de-a dreptul devastatoare, semn că duse sunt vremurile de glorie. Și că persistența sa în scaun e mai degrabă de neînțeles decît firească. Iar cu adevărat marea întrebare e dacă nu cumva recenta prescripție în mega-dosarul Microsoft anunță, de fapt, ieșirea, curînd, a lui Kovesi din sistem și instituțional, nu doar tehnic.

Să amintim pe scurt.
Anul 2016 a fost cel al retezării unor tentacule odioase ale DNA, de către CCR, prin care procurorilor li s-a luat sprijinul ilegal al SRI, pe de o parte, ca și dreptul de a comite anumite abuzuri în numele justiției, pe de alta. Celebrele ședințe ale DNA de la începutul anului trecut, soldate cu înregistrări scurse în presă, reprezintă, de fapt, cîntecul de lebădă al șefei instituției, după scurtcircuitele produse în anul anterior. Ne amintim cu toții cum se lamenta Kovesi în fața subalternilor că treburile nu mai merg deloc bine, că rezultatele s-au subțiat zdravăn șamd.

Perioada scursă de atunci s-a dovedit infinit mai neagră pentru DNA și a sa șefă.
Dosare mari trîntite de judecători, achitări spectaculoase, anchete ale CSM, evaluare din partea ministrului Justiției, lipsa crasă de succese și multe altele.
Acum, a căzut și bomba nucleară Microsoft, prin clasarea dosarului și scoaterea de sub anchetă a unui lot masiv de supergrei pe motiv de prescripție a faptelor și nu numai.

Kovesi e KO tehnic, cum se spune în box, în ciuda eforturilor de reanimare prin interviuri și articole patetice.

Și totuși, se ridică o foarte mare problemă.

De ce sfîrșitul dezastruos al dosarului Microsoft a fost anunțat public acum și nu într-un alt moment?

Dacă tot e vorba de prescripție, putea la fel de bine să se anunțe peste o lună ori peste trei.

De fapt, însăși procedura ridică semne de întrebare: se știe că, în cele mai multe cazuri, nu procurorii invocă prescrierea faptelor, ci avocații acuzaților, în fața instanțelor. Acolo se derulează adesea veritabile bătălii, în sensul că cele două tabere, procurori și avocați, se luptă să arate judecătorului că faptele s-au ori nu s-au prescris, rămînînd la latitudinea acestuia să decidă.

Situația e complicată de existența a două coduri penale distincte, care se pot invoca funcție de interese, ori de disputele privind momentul exact de la care începe curgerea prescripției.
De astă dată, chiar procurorii au venit, însă, cu anunțul clasării din cauza prescripției.

Și asta, repetăm, în cel mai prost moment cu putință pentru Laura Kovesi.

Ce să mai vorbim că voci extrem de autorizate, precum cea a avocatului lui Gabi Sandu, susțin, stupefiant, că nici măcar nu se poate vorbi de prescripție și că datele prezentate de procurori sunt false.
Ar fi cu atît mai grav, dar și mai misterios, de-ar fi real.

Peste 2-3 săptămîni, Laura Kovesi va prezenta, ca de obicei, bilanțul pe anul precedent, cel mai slab din ultimul cincinal.
Umbra groasă a clasării celui mai mare dosar anchetat pînă acum va adînci serios impresia de doliu.

Și atunci, de ce nu s-a mai tărăgănat anunțul privind Microsoft măcar pînă după bilanț?

De ce și-a mai tras Kovesi un glonț – mare – în cap cînd și așa pierdea sînge vertiginos?

O explicație ar fi că șefa DNA știe clar că părăsirea șefiei parchetului e o chestie de foarte scurtă durată.

Ori, curățarea dosarului Microsoft e o sarcină mult prea importantă pentru a o lăsa în seama succesorului.
Care nu se știe ce susținere va avea și pe ce filieră.

Despre dosarul Microsoft s-au vehiculat, în timp, multe informații, unele cel puțin explozive.

Fostul colonel Daniel Dragomir, spre exemplu, care avea funcție de conducere în serviciu la vremea petrecerii faptelor, a relatat în octombrie, anul trecut, la B1TV, una foarte interesantă: aceea că declanșarea anchetei DNA asupra Microsoft a fost o strategie de tip damage control adoptată de conducerea centrală a companiei, de la Redmond, băgată în corzi de mai multe scandaluri internaționale, mai ales începînd din 2013, și anchetată de Departamentul de Justiție american. Dacă Microsoft nu găsea o portiță rapidă de scăpare din clinci, risca inclusiv delistarea de la Bursa din New York, adică un colaps financiar.
Iar o asemenea portiță presupunea inducerea ideii că vina pentru problemele respective ar fi aparținut unor factori locali din anumite state implicate, precum România, Italia sau China. Acesta a fost și motivul pentru care, încă de la început, s-a spus că ancheta a fost demarată, la noi, la sesizarea americanilor. Păcat că fostul colonel nu a detaliat și mai mult informațiile. Și că absolut nimeni din presa nu a preluat subiectul suculent.

Pe lîngă asta, s-a mai vehiculat, neoficial, că, în vara anului 2014, la București a descins o delegație americană, una – atenție! – militară, care a ținut să discute cu Traian Băsescu, Laura Kovesi și Florian Coldea cazul Microsoft, motivul fiind acela că scandalul internațional risca să ajungă la un nivel care să pericliteze siguranța națională a SUA. Se mai spune că americanii ar fi cerut trioului amintit să gestioneze cu mare atenție problema, astfel ca Microsoft să-și vadă, în final, după rezolvarea scandalurilor internaționale, sacii în căruță fără riscul ca dosarul să scape de sub control. (Nu are sens să mai amintim că Bill Gates era un mare apropiat și susținător al lui Hillary Clinton, care se pregătea intens pentru alegerile din SUA)

World Food Program’s 2011 George McGovern Leadership Award recipient Bill Gates, left, looks at Secretary of State Hillary Rodham Clinton, right, as she walks towards invited guests at the conclusion of a ceremony honoring Gates and Howard Buffet at the State Department in Washington, Monday, Oct. 24, 2011. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Ulterior, binomul Coldea-Kovesi ar fi ridicat problema implicării unor apropiați ai lui Băsescu, încă președinte, primind, în replică, garanția că vor avea imunitate totală asigurată de americani indiferent pe cine ar pune sub acuzație. O explicație a forței uriașe pe care avea să o dobîndească binomul, după acel moment, ca și a legendei ulterioare că cei doi ar fi primit cetățenie americană.
Anul trecut, Coldea a ieșit din schemă din alte motive. Băsescu era, și el, istorie.
La butoanele dosarului a rămas doar Kovesi.

În mod normal, cu al doilea mandat în buzunar, Kovesi putea lesne să întrețină impresia lucrului pe dosar pînă spre finalul acestuia, adică anul viitor în mai.

Dacă șefa DNA și-a dat OK-ul pentru detonare încă de acum, cu puțin timp înaintea bilanțului anual, înseamnă că a avut motive extrem de serioase să o facă.
Cînd ți-a luat foc casa nu te apuci să o stingi cu gaz.

Nu știm exact motivul acestei precipitări.
Dar părăsirea, foarte curînd, a postului ar fi o ipoteză mai mult decît demnă de luat în seamă, chiar dacă nu prin demisie de bună voie. Știind că va trebui să plece, în urma tot mai numeroaselor eșecuri, a evaluării făcute de ministrul Tudorel Toader ori a scandalului anchetat de CSM, Kovesi a vrut să se asigure că dosarul Microsoft, pentru care și-a pus capul în fața administrației democrate, nu va încăpea pe mîini nedorite. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

Actualitate

Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“ din Ploiești va fi locul de desfășurare al celei de-a cincisprezecea ediții a Bienalei Internaționale de Gravură Contemporană „Iosif Iser“.

Publicat

pe

De

 Vernisajul va avea loc miercuri, 6 decembrie 2023, începând cu ora 17.00, pe B-dul Independenței nr. 1.
 Bienala adună peste 458 de lucrări din 44 de țări, create de 290 de artiști, oferind o varietate de stiluri și tehnici în gravura contemporană. Expoziția include lucrări realizate prin diverse metode, de la litografie la serigrafie și abordări digitale, oferind vizitatorilor ocazia de a explora tendințele actuale în arta gravurii.
 Un juriu format din experți în artă, precum Pavel Șușară, Florin Sicoie și Valter Paraschivescu, va evalua lucrările expuse.
 Bienala este un spațiu de întâlnire pentru artiști și iubitori de artă, promovând dialogul și aprecierea pentru gravura contemporană.
 Premiile, oferite de diverse instituții, recunosc realizările artistice în diverse categorii. Lucrările premiate și cele donate vor fi adăugate la colecția Muzeului de Artă din Ploiești, contribuind la colecția acestuia.
 Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“ organizează acest eveniment pentru a sprijini și promova arta contemporană. Bienala „Iosif Iser“, începută în 1993, este un eveniment important pentru comunitatea artistică, atât în România, cât și la nivel internațional.
 Pentru mai multe informații, contactați Departamentul de Servicii Educaționale, Relații Publice și Documentare la Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“ la numărul de telefon 0244 52 22 64 sau prin e-mail la office@artmuseum.ro.
Ar putea fi un element grafic cu text care spune „CONSILIUL JUDEȚEAN PRAHOVA Uniunea Artiştilor Plastici din România MUZEUL JUDETEAN ARTĂ PRAHOVA MM „ION IONESCU-QUINTUS" IONESCU- Bienala Internaț›ională de Gravură Contemporană „losif Iser" The "losif Iser" International Contemporary Engraving Biennial Exhibition Ediția a XV-a, 2023 The Fifteenth Edition, 2023 SEC XV decembrie 2023- martie 2024 Sponsori: Vernisaj, 6 decembrie 2023, ora 1700 BES BE&SE Avocatu România AGERPRES Parteneri media: AMOS NEWS Actualitatea ArkeFapte”
Citeste in continuare

Actualitate

Actrița, cîntăreața și topmodelul Ramona Bădescu, cea mai cunoscută româncă din Italia, s-a înscris în partidul lui George Simion.

Publicat

pe

De

(Preluare Inpolitics):

Aceasta a spus că a venit alături de AUR pentru a depune toată iubirea sa pentru țară și pentru românii din diaspora, care au nevoie de sprijin.
„Trăiesc de 33 de ani la Roma, departe de țară, dar întotdeauna am fost aici cu gândul. Întotdeauna sângele meu a fost sânge de româncă. De fiecare dată am luptat pentru dreptatea românilor. De multe ori am fost priviți cu răutate, cu prejudecăți. De multe ori am primit amenințări cu moartea. De multe ori românii erau un popor despre care nu se știa. Acum știu, pentru că noi ne-am câștigat o identitate, identitatea românească. Acum luptăm și luptăm uniți”, a afirmat Ramona Bădescu, potrivit unui comunicat al AUR.

Citeste in continuare

Actualitate

Primărița din Cîmpulung, userista Elena Lasconi, și-a anunțat oficial disponibilitatea pentru a candida la prezidențialele de anul viitor și de a deveni prima femeie președinte a României

Publicat

pe

De

(Preluare Inpolitics):

”Eu îmi doresc să unesc poporul” a spus Elena Lasconi într-un interviu pentru Antena 3.

”Eu nu m-am gîndit nicio secundă la chestia asta, oricum mi se pare o pălărie prea mare. Dar eu am intrat (în politică, probabil n.n.) ca să fac bine pentru țară. Și dacă aș ști că aș putea să schimb în bine țara, aș face orice. Deci aș face orice pentru asta, inclusiv aș candida la prezidențiale. Așa, sună frumos, visăm frumos… să fiu prima femeie președinte a României” a spus ea.

O declarație interesantă a fost cea potrivit căreia ”o să fie din ce în ce mai urîte atacurile și deja am semnale, știu ce urmează să se pregătească, alte mizerii”.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv15 ore ago

Fapte care nu pot fi acceptate într-un stat care se vrea a fi „de drept”, „nu de drepți”

Deoarece lista judecătorilor din cadrul Tribunalului București care ignoră cu o nonșalanță demnă de o cauză mai bună drepturile fundamentale...

Exclusivo zi ago

Reeditarea mafiei lui „Portocala”/Noi detalii despre actuala mafie a procurorului ”Portocală” ies la iveală!(I)

„Jurnalistul” de șantaje Catalin Stavri, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/DOCUMENTE/Inregistrari audio (IV) Boși, locotenenți, soldați: Mafia...

Exclusiv2 zile ago

SANTAJELE MAFIEI CU AUTORITATI ale statului roman/Grupul de crima financiar – organizata locala cu sprijinul politistilor corupti si cu sprijinul parchetelor si instantelor/Documente si inregistrari audio, in exclusivitate/Azi, orele 13.00

Noua mafie a lui Portocală, prejudicii de milioane de euro! Noi detalii despre mafia procurorului ”Portocală” ies la iveală! Contractele...

Exclusiv2 zile ago

Demersul studenților de la Academia de Poliție „A. I. Cuza”- continuă!!!

În urma ultimului incident declanșat de focarul de toxiinfecție alimentară ce a durat mai bine de 10 zile, timp în...

Exclusiv3 zile ago

Cel mai mare secret al Mafiei din adevarata „mafie a gunoaielor din Prahova” va fi deconspirat, luni, 04.12.2023, orele 13.00/Politisti corupti cu functie de conducere din MAI si I.P.J. Prahova – complici la santajele gruparii de criminalitate economico-financiar organizata pe care o acopera in acest judet/DOCUMENTE SI INREGISTRARI AUDIO –  IN EXCXLUSIVITATE

Articol pentru cititori dar, in special, O SCRISOARE DESCHISA pentru: Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu precum si pentru si/sau in...

Exclusiv3 zile ago

Mai poti sa respecti un grad de chestor, cand vezi ca un necunoscut e facut chestor, la 34 ani?

Purtatorul de vorbe al IGPR a fost avansat la gradul de chestor, la 34 ani. Nascut in ’89, cu Academia...

Exclusiv3 zile ago

Nici în 2023, cei care conduc MAI nu au fost capabili să creeze un sistem de recrutare la județul de înscriere/Incompetența a ucis un polițist la Constanța

Remus, un tânăr de 22 de ani, din Vâlcea, care a absolvit Școala de Agenți de Poliție Câmpina, promoție 2023,...

Exclusiv7 zile ago

Caracatita BUZATU si Justitia Sa Privata: TRIBUNALUL VASLUI, ultima veriga de lupta impotriva coruptiei generalizate, inainte de Consiliul JAI

Dupa acuzele aduse de la nivelul conducerii aliantei Nord-Atlantice, prin pozitia ferm si autoritar exprimata de secretarul general adjunct NATO,...

Exclusiv7 zile ago

VICTORIE ZDROBITOARE ÎN INSTANȚĂ, A POLIȚISTULUI CĂNĂRĂU ÎMPOTRIVA POLIȚIEI NEAMȚ. FIȘE DE EVALUARE ANULATE DE JUDECĂTORI pe bandă rulantă

Unul dintre cei mai cunoscuți (și cei mai hărțuiți) polițiști din Neamț, lider al Sindicatului Europol, Ioan Cănărău, a obținut...

Exclusivo săptămână ago

Putem discuta despre managementul defectuos în ceea ce privește planificarea polițiștilor în serviciu și de tronsoane de drumuri naționale neacoperite

Polițiștii giurgiuveni au protestat ieri pentru a opta oară în fața sediului IPJ Giurgiu față de decizia de modificare a...

Exclusivo săptămână ago

Consiliul de administrație și Senatul Academiei de Poliție “A. I. Cuza” au luat decizia: Academia de Poliție “A. I. Cuza” a fost închisă până la finalul anului

Academia de Poliție “A. I. Cuza” a fost închisă până la finalul anului, dezvaluie cei de la sindicatul Europol. După...

Exclusiv2 săptămâni ago

Gruparea de crima organizata locala acoperita de mafia din IPJ Prahova si de la varful MAI a fost devoalata pana si de avocati, in instanta

Ploiești: „Jurnalist” de șantaje, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/Inregistrari audio (IV) Ticăloșie deghizată în bune intenții!/Masca...

Exclusiv2 săptămâni ago

Care este asemănarea dintre un penitenciar și Academia de Poliție „A. I. Cuza”?/Umilințe, nerespectarea stimei de sine, înjosire și căprărie pana si pentru studentele din Academie

Întrebare de Radio Erevan: Care este asemănarea dintre un penitenciar și Academia de Poliție „A. I. Cuza”? Răspuns corect: paturile...

Exclusiv2 săptămâni ago

Ploiești: „Jurnalistul” de șantaje Catalin Stavri, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/Inregistrari audio (III)

Boși, locotenenți, soldați: Mafia din interiorul Poliției Române, filiala Prahova Poluarea și corupția au fost mereu în topul problemelor din...

Exclusiv2 săptămâni ago

Un pericol zilnic la sănătatea studenților și angajaților de la Academiei de Poliție „A. I. Cuza” din București

Dacă aceste imagini vi se par că seamănă cu secvențele de Gaza, pe care le-am văzut în ultimele săptămâni la...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv