Actualitate
EXCLUSIV/Daniel Morar recunoastea, in anul 2013, faptul ca exista o legatura binomiala si lucrul in echipe mixte intre SRI si DNA/DOCUMENT

Incisiv de Prahova va dezvaluie un nou document prin care se releva legatura sistemica, existenta la nivelul anului 2013, intre PG – DNA – SRI, co-abitare confirmata fara echivoc chiar de Daniel Morar in calitate de prim-adjunct al Procurorului General al Romaniei prin adresa nr.723/C2/2013 trimisa catre Curtea de Apel Bucuresti (CAB) intr-un dosar penal aflat la aceea vreme in stare de judecata pe rolul sau.
Procurorul Daniel Morar, in calitatea sa de prim-adjunct al Procurorului General al Romaniei, da un raspun incriminator in doua etape de interes pentru opinia publica si nu numai si ce constatam din evaluarea textului de raspuns al scrisorii in cauza:
- “Declasificarea echipamentelor detinute de DNA” nu poate fi facuta intrucat nu sunt indeplinite, dupa aprecierea dansului fara o justificare juridica pertinenta, conditiile legale in materie (vezi Legea nr.182/2002 si alte norme nespecificate). Dar ce rezulta din aceasta asertiune este faptul ca Daniel Morar, procuror, confirma de la cel mai inalt nivel institutional al Ministerului Public -Parchetului de pe langa ICCJ, faptul ca echipamentele tehnice aflate in proprietatea si adminstrarea DNA sunt in fapt clasificate secret de stat intrucat cad dupa cum afirma sub incidenta Legii nr.182/2002 privind informatiile clasificate, coroborat cu faptul ca exista si o “lista cuprinzand informatiile clasificate detinute/gestionate de institutia nastra” aprobata prin legislatie secundara, aici referindu-se subliminal la o hotarare de guvern de aprobare a unei astfel de liste clasificate secret de stat conform Legii nr.182/2002. Dar aici este o problema legislativa pe care ar trebui sa o fi lamurit de atunci acest prim- procuror general, dar si acum nu este tarziu intrucat este membru in CCR, intrucat persoanele din cadrul institutiei Ministerul Public si ale structurilor subordonate PG, DNA DIICOT, nu “sunt împuterniciţi să atribuie unul dintre nivelurile de secretizare a informaţiilor cu prilejul elaborării lor”, conform art.19 din Legea nr.182/2002, situatie ce este de natura a intruni elementele constitutive ale unor infractiuni prevazute de codul penal sau legi speciale aplicabile in Romania.
- Daniel Morar confirma ca infrastructura folosita de catre DNA este “dedicata tuturor cazurilor de competenta directiei” si, mai mult, “aceasta infrastructura este integrata cu cea detinuta de alte institutii”, sens in care se mentin premisele care au “stat la baza clasificarii echipamentelor”. Ce rezulta de aici este faptul ca in mod disimulat prim procurorul general comunica judecatorilor ca echipamentele tehnice (de interceptare si inregistrare a comunicatiilor, cele de supraveghere audio-video, microfoane, reportofoane, telefoane mobile, calculatoare toate utilizate in activitatea de urmarire penala etc…) sunt unele dintre ele (in mod special cele de interceptare si inregistrare ale comunicatiilor electronice) interconectate la infrastructura altor institutii, in speta data la cea a SRI existenta in CNIC, unitatea de interceptare a serviciului, in calitate de “autoritate nationala de interceptarea”, calitate oferita nelegal SRI printr-o HCSAT clasificata (vezi si Deciza CCR nr.51/2016), dupa cum s-a dezbatut atat in media nationala si cercetata in cadrul comisie de control a activtatii SRI din cadrul Parlamentului Romaniei. Ca atare, din asertiunea lui Daniel Morar se desprinde adevarul cunoscut, in fapt, de toti procurorii si magistratii judecatori, ca echipamentele DNA, implicit toate cele existente in cadrul Ministerului Public, sunt interconectate la infrastructura de interceptari clasificata ca secret de stat apartinand SRI, sens in care si conform Legii nr.182/2002 si HG nr. 585/2002, intregul lant tehnic de interconectare si functionare (reteaua de comunicatii electronice, echipamentle tehnice, serverele de comunicatii, routere, terminalele IT , statii PC de procesare a informatiilor colectate si generate etc.) apartind DNA/MP preiau nivelul de secretizare maxim al celor cu care sunt interconectate/integrate din cadrul SRI (ex. “nivel secretizare strict secret – 00” sau nivel de secretizare “secret – 0”, dupa cum se defineste in lege).
In concluzie reprezentantul ofical al Ministerului Public, dl.Daniel Morar recunoastea in anul 2013 faptul ca exista o legatura binomiala si lucrul in echipe mixte intre SRI si DNA, dar nimeni din justitie si alte institutii ale statului, inclusiv avocatii partilor implicate in procesul penal nu au avut o reactie legala in consecinta.
Urmarile si consecintele asupra multor cetateni ai Romaniei a combinatiei toxice intre DNA-SRI si nu numai s-au vazut in perioada anilor 2013-2017. (Ec Adrian Radu).
[pdf-embedder url=”https://www.incisivdeprahova.ro/wp-content/uploads/2018/01/Raspuns_DNA_Tulus.pdf”]
[pdf-embedder url=”https://www.incisivdeprahova.ro/wp-content/uploads/2018/01/Raspuns_PG__Morar.pdf”]
Actualitate
Spania indeplinește obiectivul NATO de 2% din PIB pentru cheltuieli cu apărarea

Investiții militare semnificative anunțate
Spania a declarat că va atinge obiectivul de 2% din PIB pentru cheltuielile cu apărarea NATO în acest an, în urma prezentării unui plan de investiții militare în valoare de 10,5 miliarde de euro (12 miliarde de dolari). Aceasta marchează încheierea unor decenii de subfinanțare a forțelor sale armate și vine în contextul criticilor aduse de administrația Trump.
Planul, denumit „plan industrial și tehnologic pentru securitate și apărare”, a fost anunțat de prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez, marți, în urma unei întâlniri executive a Consiliului de Miniștri, și se angajează la o cheltuială anuală totală pentru apărare de 33 miliarde de euro până în 2025.
Procentajul cheltuielilor cu apărarea
Spania se număra printre țările NATO cu cele mai scăzute cheltuieli în 2024, alocând 1,4% din PIB pentru apărare în acea perioadă. Totuși, Sánchez a afirmat că țara „se va ridica la acest moment istoric,” angajându-se să „ofere ajutor și să facă asta fără a renunța la valorile și interesele noastre.”
El a adăugat: „Garantarea securității Spaniei și a cetățenilor săi în contextul geopolitic și tehnologic actual este primul obiectiv” al noului plan de investiții.
Amenințări și obiectivele planului
Planul va aborda amenințările din partea „dușmanilor Europei”, inclusiv rachete, tancuri, drone, atacuri asupra infrastructurii și lanțurilor de aprovizionare, „în timp record” prin dezvoltarea de „capabilități umane și tehnice,” conform lui Sánchez.
Un al doilea obiectiv principal al planului este transformarea Spaniei într-un „membru central și de încredere al Uniunii Europene și Alianței Atlantice.” În plus, „inovația și reindustrializarea” tehnologiilor cu utilizare duală reprezintă o a treia ambiție cheie.
„Ne confruntăm cu o schimbare de eră, iar acest lucru necesită să ne asumăm controlul propriului destin și să construim uniunea de securitate și apărare pe care fondatorii Uniunii Europene au propus-o la începutul secolului XX,” a explicat Sánchez.
Alocarea fondurilor
Puțin peste 35% din noua cheltuială a fost dedicată „condițiilor de muncă și instruirii trupelor și marinarilor,” precum și investițiilor în echipamente militare, deși Sánchez nu a dezvăluit detalii referitoare la achiziții majore pentru aeronavă, teren, mare sau aerospatial.
Aproximativ 3,26 miliarde de euro din fonduri vor fi utilizate pentru un „scut digital”, care include modernizarea sistemelor de telecomunicații criptate și achiziționarea de sateliți, antene și radare, în încercarea de a întări „instrumentele de securitate cibernetică atât civile, cât și militare.” Investițiile în stocarea în cloud, 5G, inteligență artificială și calcul cuantic vor continua, de asemenea.
Aproape 2 miliarde de euro au fost alocate pentru „echipamente de apărare și descurajare,” dintre care aproximativ 1,75 miliarde de euro vor fi folosiți pentru a sprijini capabilitățile duale ale forțelor armate în cazul dezastrelor naturale și „situațiilor care devin tot mai grave din cauza schimbărilor climatice.”
Se vor achiziționa elicoptere suplimentare „de salvare și suportLogistic” pentru a sprijini eforturile de reziliență față de schimbările climatice, împreună cu „vehicule pentru construirea de poduri și avioane cisternă pentru stingerea incendiilor.” De asemenea, se va închiria o „nouă navă hidrografică.”
Implicațiile politicii de apărare
Mai puțin de 4% din fondurile rămase vor fi folosite pentru îmbunătățirea „condițiilor de securitate” pentru aproape 3.000 de militari spanioli implicați în 16 misiuni de menținere a păcii.
Împingerea Spaniei de a crește cheltuielile pentru apărare vine într-un moment în care aliații se pregătesc pentru viitorul Summit NATO de la Haga, Olanda, unde discuțiile se vor concentra pe creșterea obiectivului de 2% la 3% sau mai mult. Totuși, apelurile Statelor Unite pentru ca națiunile europene să atingă o țintă de 5% sunt puțin probabil să fie acceptate.
Această decizie reprezintă un pas semnificativ pentru Spania, care, prin aceste investitii, își va consolida capacitățile de apărare și va contribui la securitatea colectivă în cadrul NATO și Uniunii Europene. Prim-ministrul Sánchez și-a exprimat angajamentul față de construirea unei infrastructuri de apărare robustă, subliniind importanța adapției la noile provocări geopolitice.
Actualitate
John Phelan anulează contracte pentru eficiență bugetară în Departamentul Marinei
Actualitate
Ultima călătorie a Papei Francisc: Ceremonia funerară la Roma
-
Exclusivacum 4 zile
Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor
-
Exclusivacum 3 zile
Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti
-
Exclusivacum 3 zile
ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță
-
Exclusivacum 2 zile
Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc
-
Exclusivacum 3 zile
Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa
-
Featuredacum 4 zile
Tensiuni în jurul Președintelui Curții Constituționale: Marian Enache și dosarul securității
-
Exclusivacum 3 zile
Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011
-
Administratieacum 2 zile
Performanțe remarcabile: Întoarcerea echipei Eastern Foxes de la Campionatul Mondial