Actualitate
EXCLUSIV/ S-a pierdut sesizarea penala nr. 61007/10.02.2009 catre P.I.C.C.J., in atentia Procurorului General de atunci nimeni alta decat Laura Codruta Kovesi/ O declaram nula…

Iata cum unii se pot descurca in afaceri chiar daca au avut unele sesizari catre autoritati ale statului in aplicarea legii dar nu s-a intamplat ceva, astfel ca firmele din siajul acestor potentati ai neamului, ce au calitatea de actionari sau administratori, au castigat contractee fabuloase cu statul, adica cu institutii publice ale administratiei centrale sau locale, respectiv cu entitati juridice in care statul este actionar unic sau majoritar.
Un exemplu in acest sens este reprezentat de firma GAUSS SRL din Timisoara, despre care presa a tot scris de a lungul anilor dar nu s-a intamplat ceva pe aspectele sesizate in spatiul public, adica nu au exista sesizari din oficiu ale organelor de urmarire penala pentru clarificarea situatiilor supsuse dezbaterii publice in planul activitatii prolifice a firmei Gauss srl.
SC Gauss srl – Timisoara este detinuta intr-un procent de 34% de catre Claudiu Taga, fost deputat in Parlamentul Romaniei in perioada 2008 – 2012, fost membru PNL si ulterior UNPR, respectiv de catre Mircea Stoian (fost cadru militar) intr-un procent de 64% si administrat in companie. Despre Mircea Stoian au aparut unele informatii in legatura cu un dosar penal instrumentat de DNA impotriva unui sef al politiei din Timisoara. Director general al societati este Cristian Gradinaru, ginerele lui Claudiu Taga.
Interesant este ca SC GAUSS SRL este mentionata in mai multe articole de presa privind faptul ca ar fi obtinut contracte cu institutii publice datorita pozitiei d-lui Taga Claudiu sau relatiilor personale ale lui Mircea Stoian aflate in zona politica si a unor persoane influente din Timisoara si Bucuresti, care detin functii administrative relevante in ministere sau autoritati de interes publice.
Link-urile de mai jos reflecta cu multa exactitate modul in care cei de la Gauss srrl au castigat contracte economice cu statul:
http://linx.crji.org/88-88-5527/cadastrul-politicienilor-afacere-mld-euro
http://gazetadecluj.ro/politicienii-romani-platiti-de-ue-sa-se-uite-la-parloage/
Dar ce este mai interesant este faptul ca intr-un raport/nota privind verificarile efectuate, in perioada 13.01. – 30.01.2009, la sediul APIA, formalizat de catre corpul de control al ministrului agriculturii, inregistrat sub nr.61007/09.02.2009, semnat de catre director general Cornel Heronel DICU si de consilierii: Sorin Petrescu, Petrica Anton, Carmen Gheorghe si Octavian Munteanu, toti functionari ai MAPDR la aceea data.
In acest raport/nota de control care este mult mai amplu se face referire in capitolul III. la unele aspecte cu privire la “modul de derulare a contractului cu SC GAUSS SRL Timisoara”. Astfel corpul de control a constatat faptul ca in anul 2005, luna decembrie, APIA a incheiat un contrac de prestari servicii nr.107, cu obiect de activitate digitalizarea si identificarea blocurilor fizice si a altor elemente de peisaj de pe teritoriul Romaniei in mediul GIS si furnizarea de materiale grafice aferente, cu termen de finalizare a lucrarilor la data de 30.06.2006.
Dar contractul a fost prelungit termenul finalizare pana in martie 2007 prin intermediul a trei acte aditionale la contractul initial pentru lotul 3 cu o valoare contractuala de 2.170.119 lei, la care se adauga TVA in valoare de 412.323 lei. Dar in urma unui control al Curtii de Conturi Bucuresti prin procesul verbal nr.268/2008 s-a constatat crearea unui prejudiciu de 480.857 lei generat de o substituire de pagina nr.1 din contract cu o alta pagina in care s-a modificat pretul convenit prin introducerea expresiei “2.582.442 lei la care se adauga TVA 412.323 lei” in locul valorii reale convenit prin contract si hotararea comisiei de licitatie nr.6684/06/12.2005 adica “2.582.442 lei din care TVA 412.323 lei”.
Prin aceasta substituire sau modificare a filei nr.1 fata de original APIA a achitat catre prestatorul GAUSS SRL suma totala de 3.011.685 lei si nu cea de 2.582.442 lei, dupa cum s-a parafat in contractul initial. Cu toate ca aceasta suma a fost restituita cu dobanzi penalizatoare totusi fapta in sine de modificare a paginii respective ramane efectuata si intrucat se poate incadra in sfera sanctionatorie a codului penal, ca atare comisia a propus ca organele abilitate sa se pronunte conform prevederilor legale.
Ca atare in urma raportului anterior mentionat, ministrul agriculturii de atunci, Ilie Sarbu, a remis o adresa sub nr. 61007/10.02.2009 catre PICCJ, in atentia procurorului general de atunci nimeni alta decat Laura Codruta Kovesi, mentionand faptul ca nota de control cu rezultatul verificariilor intreprinse la APIA este necesar a fi supus cercetarilor legale in cauza in vederea stabilirii daca neregulile constatate intra sub incidenta unor fapte penale sanctionate ca infractiuni de Codul Penal sau alte legi speciale incidente.
Oare ce s-a intamplat cu continutul acestui raport de control care este mult mai amplu si releva multe alte aspecte cu potential infractional identificate in urma activitatii comisiei corpului de control al ministrului APDR de la aceea data? (Ec Adrian Radu).
Actualitate
Australia achiziționează torpile MK-48 pentru modernizarea flotei sale submarine
Actualitate
Forțele Spațiale ale SUA: Priorități aliniate cu administrația Trump în fața unor reduceri bugetare
Actualitate
UE exclude SUA din pachetul de finanțare SAFE de 150 de miliarde de euro: drumul spre autonomia strategică

Inițiativa SAFE, parte a programului Readiness 2030, marchează o schimbare semnificativă în politica de apărare europeană, prioritizând reînarmarea și reducerea dependenței de Washington.
Uniunea Europeană a exclus Statele Unite din accesul la noul pachet de finanțare de 150 de miliarde de euro (163 de miliarde de dolari) pentru acțiuni de securitate în Europa (SAFE), demonstrând angajamentul său față de autonomia strategică, reînarmarea accelerată și o mai mică dependență de Statele Unite pentru armament. Inițiativa SAFE face parte din programul mai amplu Readiness 2030, anunțat de Comisia Europeană. Finanțarea se va realiza prin intermediul piețelor de capital, iar fondurile vor fi redistribuite statelor membre sub formă de împrumuturi, în funcție de cerere și de planurile naționale de înarmare.
Autonomie strategică și achiziții comune
SAFE va permite statelor membre să își mărească semnificativ investițiile în apărare prin achiziții comune din industria europeană de apărare, concentrându-se pe capabilitățile prioritare. Acest lucru va contribui la interoperabilitate, predictibilitate și reducerea costurilor pentru o bază industrială europeană de apărare puternică. Achizițiile comune SAFE necesită implicarea a cel puțin două țări, una dintre acestea fiind membră UE. Pe lângă statele membre UE, sunt eligibile Ucraina, țările Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA) – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția – și țările Spațiului Economic European (SEE). SUA și Regatul Unit sunt excluse.
Îndoieli privind dependența de sistemele de armament americane
Decizia de a exclude SUA reflectă îngrijorările legate de independența operațională a unor sisteme de armament americane, precum avioanele de luptă F-35. Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, a subliniat necesitatea ca armata să aibă „mâini libere” în situații de criză, sugerând limitări impuse de utilizarea armelor străine.
Pachetul ReArm Europe și noul document alb de apărare
SAFE reprezintă o parte importantă din pachetul ReArm Europe de 800 de miliarde de euro, restul urmând să fie alocat în patru ani printr-o clauză de excepție pentru bugetele naționale de apărare, până la maximum 1,5% din PIB. Noul document alb de apărare al UE se concentrează pe închiderea decalajelor de capacitate, consolidarea bazei industriale de apărare, sprijinirea Ucrainei și creșterea rapidă a gradului de pregătire până la sfârșitul deceniului. Documentul evidențiază ritmul accelerat al retragerii aliaților tradiționali, inclusiv SUA, de pe scena europeană, subliniind decizia ca fiind mai rapidă decât anticipat. Acest lucru este corelat cu declarațiile pro-ruse ale președintelui Donald Trump, precum și cu suspendarea ajutorului militar și a schimbului de informații cu Ucraina.
Priorități și proiecte viitoare
Printre decalajele de capacitate vizate se numără sistemele de apărare aeriană și antirachetă, munițiile, sistemele anti-drone, dronele, echipamentele de război electronic și tehnologiile emergente precum inteligența artificială și calculul cuantic. Documentul propune o serie de proiecte comune de apărare, detaliile urmând a fi stabilite ulterior de statele membre. Comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, a menționat că Consiliul European își propune să prezinte opțiuni pentru proiecte comune de apărare statelor membre în jurul lunii iunie. Documentul subliniază importanța programelor collaborative pentru a accelera livrarea echipamentelor și pentru a spori capacitatea de producție a industriei europene de apărare. Kubilius a evitat să ofere ținte precise pentru cheltuielile de apărare ale statelor membre, sugerând totuși că o cotă de peste 2% din PIB este în concordanță cu un „nou nivel de ambiție”.
-
Exclusivacum 4 zile
Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni
-
Exclusivacum 2 zile
Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi
-
Exclusivacum 3 zile
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar
-
Exclusivacum 2 zile
Un milion de euro pentru plimbări în parc: Luxul de la ANP în contrast cu realitatea din penitenciare
-
Exclusivacum 4 zile
Muntele corupției: Iepuri și capcane în Vălenii de Munte
-
Exclusivacum 2 zile
Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr
-
Exclusivacum 4 zile
Scenariul fraudelor imobiliare: Figuri si umbre în dosarul White Tower & City Gate
-
Exclusivacum 3 zile
Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor