Actualitate
MAGISTRATII ONESTI VOR RASPUNDERE

Conform http://m.luju.ro, procurorul Paula Tanase, vicepresedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania, saluta initiativa MJ de a se introduce obligativitatea statului de a initia actiuni in regres: “Reputarea de catre magistrat a doua condamnari la CEDO sau erori judiciare ar trebui sa conduca la excluderea din sistem… numarul repetat de achitari imputabile trebuie sa conduca la retrogradarea… Cei care isi cunosc si respecta profesia, nu au motive de ingrijorare”
Lumeajustitiei.ro publica declaratia acordata de procurorul Paula Tanase (foto) de la Parchetul Curtii de Apel Galati, vicepresedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania, care afirma ca o raspundere reala in sistemul judiciar este mai mult decat salutara. “Cei care isi cunosc si respecta profesia, nu au motive de ingrijorare”- concluzioneaza procurorul Paula Tanase, care afirma cu subiect si predicat ca cei care cauzeaza erori judiciare si condamnari ale Romaniei la CEDO, in mod repetat, trebuie sa paraseasca sistemul judiciar. Procurorul Paula Tanase saluta de asemenea si intentia de infiintare a unei Directii specializate in cadrul PICCJ care sa investigheze infractiunle savarsite de magistrati. Pozitia Paulei Tanase tempereaza excesul de zel al unora din sistem (in majoritate procurori) care s-au apucat in ultima perioada sa stranga semnaturi impotriva proiectelor legilor justitiei, in scopul de a le bloca, pe te miri ce pretexte, initiativa care in fapt ascunde teama de raspundere a celor care nu respecta profesia si produc erori judiciare. O Magistratura adevarata si puternica nu ar trebui sa permita existenta in interiorul ei a unor persoane care distrug destine si cauzeaza prejudici majore si prin aceasta afecteaza grav imaginea magistratului. Publicam in continuare declaratia procurorului Paula Tanase, care reprezinta opinia sa despre legile justitiei aflate in prezent in dezbatere parlamentara la Camera Deputatilor.
“Pentru ca sunt de principiu impotriva unanimitatilor ori cvasiunanimitatilor, dar mai ales pentru ca opinia mea separata sa nu fie auzita doar intre patru pereti ai unei sali de sedinta, am decis sa transmit aceste randuri.
Incep prin a saluta initiativa Ministrului de Justitie de a introduce obligativitatea statului de a se intoarce cu actiune in regres impotriva magistratului care cu rea-credinta sau din grava neglijenta a cauzat eroarea judiciara, in vederea recuperarii despagubirilor acordate. Am insa unele dubii legate de termenul de un an, care in unele situatii poate sa fie insuficient.
Mi se pare esential ca in completarea prevederilor privind raspunderea magistratilor, sa fie inserate unele dispozitii care sa limiteze evolutia profesionala a procurorului caruia ii e imputabila achitarea/restituirea, condamnarea CEDO, ori eroarea judiciara, respectiv a judecatorului pentru condamnarea CEDO/eroarea judiciara.
In mod firesc, raspunderea revine procurorului de caz, in egala masura sefului ierarhic care a avizat solutia dar si celui de sedinta, prin concluziile puse.
Am in vedere limitarea evolutiei profesionale a magistratului aflat in aceasta situatie, pana sub nivelul instantelor de control judiciar si parchetelor de pe langa acestea (ICCJ/PICCJ, CA/PCA).
Oricare dintre situatiile susmentionate trebuie sa constituie impedimente pentru promovarea la CSM, INM, IJ, SNG sau in functii de conducere la instante/parchete.
Reputarea de catre magistrat a doua condamnari CEDO sau erori judiciare ar trebui sa conduca la excluderea sa din sistem. Dupa cum, numarul repetat de achitari imputabile trebuie sa conduca la retrogradarea pe o perioada determinata (ex.5 ani) a magistratului la instanta inferioara ori parchetul de pe langa aceasta.
Esentiale mi se par ideile expuse in editorialul dvs din 02.01.2017 (n.red. – este vorba de editorialul lui Razvan Savaliuc intitulat “ce as face daca as fi ministrul Justitiei – pe care in puteti dand click citi AICI), vizand masuri de transparentizare a justitiei, fara de care aplicarea propunerilor anterioare devine imposibila, precum si cele referitoare la conflictul de interese in sistemul judiciar.
Mizez pe cresterea ponderii societatii civile ca reprezentativitate in CSM la limita a jumatate plus unu din numarul membrilor alesi. Apreciez de asemenea, propunerea ca Inspectia Judiciara sa functioneze independent, avand o lege proprie de functionare, condusa insa de un Consiliu format din Ministrul Justitiei, trei membri ai societatii civile alesi de catre Parlament si conducerea Inspectiei Judiciare.
Vad de bun augur infiintarea Directiei specializate in investigarea infractiunilor comise de catre magistrati, pasii urmatori vizand adoptarea unui regulament propriu de functionare, implicit a unei scheme flexibile, in acord cu competentele preluate de la PCA, PICCJ, DNA.
Ca practician vechi, afirm cu buna-credinta, ca nu este oportuna separarea carierelor judecatorilor si procurorilor, ca preambul al pierderii statutului de magistrat al procurorului. Si credeti-ma, resortul nu e pastrarea vreunui privilegiu ci exact statutul de independenta al procurorilor, o conditie necesara – e adevarat nu si suficienta – in activitatea acestora, potrivit menirii lor.
In prezent, oricum activitatea procurorilor e grevata de lipsa unei repartizari aleatorii a dosarelor, de subordonarea mai mult sau mai putin formala fata de Ministrul Justitiei, de posibilitatea sefului ierarhic de a redistribui dosarele aflate in lucru, sau de a verifica legalitatea solutiilor procurorului ori legalitatea si temeinicia trimiterilor in judecata, renuntarilor la urmarire penala etc. In opinia mea, ar trebui inlaturata subordonarea ierarhica a procurorului. Singurul in masura sa verifice actele si solutiile procurorului trebuie sa fie judecatorul de camera preliminara. Doar asa am pune in acord cerintele statutului de magistrat al procurorului cu recomandarile Comisiei de la Venetia.
Sunt ultima persoana care ar viza avantaje de orice fel, dar pierderea independentei oricum discutabile din prezent, conferite de actualul statut, nu poate duce la nimic bun. Ca procuror care am promovat doar prin participarea la examene cum este firesc, consider inoportuna chestiunea aparent minora, dar in fapt esentiala a modificarilor legate de promovare. Prin propunerile preluate de la CSM de catre Ministrul Justitiei, promovarea efectiva devine un surogat, mult mai facila decat promovarea pe loc, care vizeaza doar obtinerea onorifica a gradului profesional. Astfel, capata greutate in cadrul notei finale, nu examenul scris reflectand cunostintele necesare promovarii la o instanta superioara respectiv parchet de pe langa aceasta, ci o evaluare susceptibila de a fi subiectiva, nerelevanta a catorva lucrari ale magistratului. Ministrul Justitiei a facut primul pas, intr-o reforma absolut necesara care ne priveste si care are efecte asupra intregii societati.
Cred ca nu e tarziu pentru ca toti colegii practicieni ai dreptului, avocati, jurnalisti specializati, exponenti ai societatii civile, neincolonati, cu curaj si buna-credinta sa-si spuna opiniile in speranta ca poate cel putin o parte dintre ele pot deveni amendamente. Cei care isi cunosc si respecta profesia, nu au motive de ingrijorare vis-a-vis de o schimbare atat de necesara.
Desi detin calitatea de vicepresedinte al AMR, fac precizarea necesara ca opiniile exprimate nu angajeaza AMR, mai mult nu au nicio legatura cu cele ale Asociatiei.”(Cerasela N.).
Actualitate
Descoperă plăcerea somnului de calitate cu Laboratorul de Lenjerii – sursa ta de lenjerii de pat din bumbac finet!

Daca ești în căutarea lenjeriilor de pat care să-ți ofere o experiență de somn deosebită, Laboratorul de Lenjerii este destinația perfectă pentru tine. Ne mândrim cu faptul că oferim lenjerii bumbac finet, care adaugă un plus de confort și rafinament în dormitorul tău.
Cu o varietate de modele și culori elegante, Laboratorul de Lenjerii îți pune la dispoziție o colecție diversificată de lenjerii de pat, pentru a-ți transforma dormitorul într-un spațiu relaxant și plăcut. Indiferent de stilul pe care îl preferi, vei găsi cu ușurință lenjerii care se potrivesc perfect cu personalitatea ta și cu designul interior al camerei tale.
Ce face lenjeriile noastre deosebite? Folosim doar bumbacul finet de cea mai înaltă calitate pentru a crea produse de excepție. Fibrele fine și moi ale bumbacului asigură un contact delicat cu pielea ta, oferindu-ți o senzație de prospețime și confort în timpul somnului. Lenjeriile noastre sunt respirabile, absorb excesul de umiditate și mențin temperatura optimă a corpului, pentru a te asigura că vei avea parte de un somn liniștit și odihnitor în fiecare noapte.

lenjerii bumbac finet
Fie că îți dorești o lenjerie clasică, cu imprimeuri subtile sau o lenjerie cu modele îndrăznețe și moderne, Laboratorul de Lenjerii are tot ce-ți trebuie. De asemenea, poți alege între diferite dimensiuni, pentru a se potrivi perfect cu patul tău. Noi înțelegem importanța detaliilor și de aceea ne asigurăm că fiecare cusătură este finisată cu atenție, pentru a garanta calitatea și durabilitatea produselor noastre.
În plus față de calitatea excepțională a lenjeriilor noastre, ne asigurăm că experiența ta de cumpărare este una plăcută și ușoară. Website-ul nostru, laboratoruldelenjerii.ro, este o sursă convenabilă și accesibilă pentru a explora și a comanda lenjeriile de pat dorite. Ai posibilitatea de a vizualiza produsele noastre în detaliu, de a alege dimensiunile potrivite și de a beneficia de opțiuni de livrare rapidă și sigură.
La Laboratorul de Lenjerii, suntem dedicați să-ți oferim lenjerii de pat premium, care să îți transforme somnul într-o experiență de vis. Fie că te răsfeți pe tine sau dorești să faci un cadou special cuiva drag, alegerea lenjeriilor noastre este garantia unei calități superioare și a unei satisfacții depline.
Descoperă acum gama noastră de lenjerii de pat din bumbac finet pe laboratoruldelenjerii.ro și transformă-ți dormitorul într-un sanctuar al relaxării și al confortului!
Actualitate
România a lansat oficial programul „Autovehicule tactice blindate de tip uşor” – ATBTU

România a lansat oficial programul „Autovehicule tactice blindate de tip uşor” – ATBTU, prin începerea licitaţiei de către Romtehnica. Este vorba de nouă variante de vehicule blindate, care vor fi dotate cu mitralieră de 7,62 sau 12,7 mm, unele au turelă automată, aruncător de 82 mm, lansator de rachete SPIKE sau pot tracta un aruncător de 120 mm. Mai sunt variante pentru cercetare, EOD sau MEDEVAC.
Vehiculele trebuie să aibă o greutate mai mică de 10 tone, un grad de protecţie prin blindaj de minim K2, M2a şi M2b, conform STANAG 4569, sistem de reglare a presiunii aerului, sistem de comunicaţii, de protecţie împotriva incendiilor, sistem de detectare, avertizare şi protecţie CBRN.
Preţul total estimat al achiziţiei este de 4,3 miliarde lei fără TVA. Producătorul trebuie să realizeze prin transfer tehnologic pe teritoriul României a unor capacităţi de asamblare, integrare, testare şi mentenanţă a vehiculelor, începând cu maşina numărul 279.
De asemenea, vehiculele vor fi livrate, începând cu 2023, în cinci loturi, pe parcursul a 10 ani. (F. Jipa).
Sursă foto: FOS Romania
Actualitate
Turcia are alte valori, pe care le cultivă și le apără

Sorin Rosca Stanescu
-
Exclusivacum 2 zile
,,La Piovra”, Caracatița, a fost inventată în România, cică italienii vin să ia lecții de la noi
-
Exclusivacum 3 zile
Eclipsa totală a sistemului penitenciar romanesc/TRIUMVIRATUL
-
Exclusivacum 20 de ore
Don Quijote de la Mancha VS. Cei trei muschetari/Cavalerul tristei figuri VS. Cei trei mușca-tare/Ep.8 – POINT ! P.1
-
Exclusivacum 2 zile
Fata morgana de la telefoane
-
Exclusivacum 3 zile
Peste tot întâlnești “ciudățenii”/Inca speră că sunt mai inteligenți decât oamenii legii și nu vor fi prinși
-
Ancheteacum 3 zile
Lumea este în fierbere și se anunță un nou val de pensionări și demisii
-
Exclusivacum 20 de ore
Ministerul Justitiei ar avea un efort bugetar mult mai relaxat decat M.A.I
-
Featuredacum 2 zile
Teoriile consiprațiilor se adeveresc/Vaccinul Covid a crescut mortalitatea