Actualitate
EXCLUSIV/ In atenţia Domnului Ministrului al Culturii şi Identităţii Naţionale / Domnului Preşedinte al Comisiei Naţionale de Arheologie / Domnuiui Preşedinte a! Consiliului judeţean Prahova / Domnului Director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi-Patrimoniu Naţional Prahova

Sesizare cu privire la distrugerea patrimoniului arheologic în castrul
roman de la Drajna de Sus, Jud. Prahova
în data de 26.08.2017, o parte a colectivului ştiinţific a! şantierului arheologic al castruluî roman de la Drajna de Sus, jud. Prahova, condus de responsabilul ştiinţific Dr. Mihail Zahariade din partea institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti, a efectuat o vizită în teren la mai sus numitul sit arheologic. Vizita a fost efectuată ca urmare a unor informaţii primite privitoare la starea deplorabilă în care se află edificiu! ce a făcut obiectui unor lucrări de protejare demarate în anul 2015.
Deşi a părut surprinzătoare iniţial, interdicţia de acces pentru însuşi responsabilul ştiinţific al numitului şantier arheologic, cercetător în cadrul Institutului din subordinea Academiei Române, s-a dovedit ulterior a avea cauze mai mult decât evidente.
Inainte de a numi lungul şir al încălcărilor flagrante ale legislaţiei în vigoare în ceea ce priveşte monumentul în discuţie, trebuie subliniată atitudinea de profund dispreţ faţă de lege a managerului Muzeului Judeţean de Arheologie şi istorie Prahova, Marínela Penes, cât şi a subordonatului acesteia, dir. adj. Mihail Dumitrache, care sub sancţiunea desfacerii contractului de muncă al paznicului Constantin Raicu, a interzis accesul responsabilului ştiinţific ai şantierului în cauză. Aceasta cu toate că Regulamentul de Organizare a săpăturilor arheologice din România din 30.06.2000, instituit prin Ordinul Ministrului Culturii nr. 2071 din aceeaşi dată, prevede la Cap. III „Atribuţiile responsabilului de şantier”, pct. 8, lit. a, făptui că responsabilul de şantier are printre atribuţii asigurarea respectării legislaţiei privind evidenţa, protejarea şi conservarea bunurilor de patrimoniu mobi! şi imobil descoperite pe şantier.
Situaţia constatată la faţa locului poate fi numită, fără rezerve, dramatică. Obiectui proiectului de protejare, în speţă clădirea comandantului castrului (praetorium), se prezintă în momentul de faţă grav afectat, fapt datorat în principal inexistenţei supravegherii arheologice specializate din partea colectivului de cercetare şi a responsabilului ştiinţific, singurii în măsură sa poată evita distrugerile sistematice pe întreaga suprafaţă a clădirii care pot fi observate în imaginile ataşate în anexe singurii ~ăsură da:c- :s – :as:e” = orc fur. ca te a ‘esoecrivulu; edificiu). în paranteză fie spus că nu numai clădirea praetoriumululs fost afectată, ci şi poarta de ves: a csstruiu: roman a :me lemetare a fer. an: o a aă no mat o rin -eanana continuării cerceîăriior începând cu anul 2014 ¡cu toate că lucrările de acoperire au debutat abia în 2015). Elemente aie porţii de vest sune în acest moment definitiv pierdute (foto 1), structură arhitectonica unică la aceasta ori m îceratura de soeca itate din România. Acest fapt poate compromite o înţelegere aprofund 2 _c a acestei structuri unice până în prezent în arhitectura „miliară romana.
Revenind ia degradarea proiundă şi sistematica a clădirii comandantului, nu se poate trece sub tăcere efectuarea unor extinderi aie săpăturii, necercetate oână în momentul demarării lucrărilor de acoperire, sondaje efectuate în perimetrul clădirii, toate acestea fără consulate a obligatorie a responsabil ui ştiinţific şi a membrilor colectivului, care şi-au dedicat ani de Zile cercetării şi promovării în mediul academic intern şi internaţional s respectivului monument. Datele nerecuperate în urma acestor cercetări neautorizate de organismele abilitate în domeniul arheologic conform legislaţiei în vigoare sunt definitiv pierdute în ceea ce priveşte o înţelegere de ansamblu a edificiului respectiv.
Spre stupefacţia responsabilului ştiinţific şi a colectivului de cercetare s-a putut constata vanaanzarea totala a pilelor de hipocaust într-una dintre camere (foto 2), deteriorarea gravă a ddus spiCGZUiTi o:n sa ta adiacenta faaz:nu:u; (iote deteriorarea severă a pereţilor acestuia din urmă (foto 4}, fragmentarea recentă a dalelor de calcar în altă zonă (foto 5), deteriorarea severă a anexelor de pe latura de nord a edificiului .foto 5) şi surparea zidului de compartimentare din interiorul unei încăperi (foto 5).
Pentru ca totul să capete şi o finalitate ridicolă, monumentul este afectat în acest moment inclusiv de intervenţii ale faunei locale (vulpi) şl intemperiilor (apă pluvială infiltrată în interiorul edificiului). Mai mult, intervenţia umană a adus prejudicii, incalculabile în acest moment, prin acoperirea cu folie de plastic a structurilor arhitectonice în perioada cuprinsă între anii 2013 şi 2017, fapt ce a produs un efect de seră având ca rezultat apariţia unei flore deosebit de periculoase faţă de fragilitatea anumitor zone ale monumentului (podelele de cărămidă aie unei încăperi, bazinul edificiului, etc.).
Această distrugere deosebit de gravă a fost posibilă numai datorită lipsei de dialog între iVi.P. şi restul colectivului de cercetare, respectiv responsabilul ştiinţific al şantierului arheologic a! castrului de ia Drajna de Sus, în ciuda repetatelor încercări de comunicare din partea acestora din urmă. Dezinteresul total ţaţă de o relaţie normala intre instituţia organizatoare a şantierului (Muzeul judeţean Prahova) şi restul colectivului s-a materializat ia un moment dat chiar prin refuzul răspunsului la o întâmpinare trimisă de Acad. Alexandru Vulpe, directorul de la acea dată53 poată evita distrugerile sistematice pe întreaga suprafaţă s clădiri! care pot fi observate în imaginile ^ataşate în anexe (singurii în măsură datorită cunoaşterii aprofundate a respectivului edificiuj. în paranteză fie spus că nu numai clădirea praetoriumului a fost afectată,, ci şi poarta de vest a castrului roman, a cărei cercetare a fost stopată forţat.prin refuzarea continuării
cercetărilor începând cu snui 2014 (cu toate că lucrările de ac |
c-perire au debutat ab |
Elemente ale porţii de vest sunt în acest moment definitiv pierdute (foto 1), structură arhitectonica unică la această oră în literatura de specialitate din România. Acest fapt poate Compromite o înţelegere aprofundata a acestei structuri unice până în prezent în arhitectura
militară romană.
Revenind ia degradarea profundă şi sistematică a clădirii comandantului, nu se poate u sce Sui, ,0^6:6 efectuarea unor extinderi ale săpăturii, necercetate până în momentul demarării lucrărilor de acoperire, sondaje efectuate în perimetrul clădirii, toate acestea fără consulatea obligatorie a responsabilului ştiinţific şi a membrilor colectivului, care şi-au dedicat anî de zî!e cercetării şi promovării în mediul academic intern şi internaţional a respectivului monument. Datele nerecuperate în urma acestor cercetări neautorizate de organismele abilitate în domeniul arheologic conform legislaţiei în vigoare sunt definitiv pierdute în ceea ce priveşte o înţelegere de ansamblu a edificiului respectiv.
SPre s-,upeîacu’a responsabilului ştiinţific şi a colectivului de cercetare s-a putut constata van da liza rea totală a pilelor de hipocaust într-una dintre camere (foto 2), deteriorarea gravă a 3P!CQiurri u;n S2ia adiacenta oazmului (foto 3), deteriorarea severă a pereţilor acestuia din urma (foto 4), fragmentarea recentă a dalelor de calcar în altă zonă (foto 6), deteriorarea severă
a snex–or Ge pe ¡aiura oe nord a edificiului (foto 5) şi surparea zidului de compartimentare din interiorul unei încăperi (foto 6). |
s-eniru ca totut să capete şi o finalitate ridicolă, monumentul este afectat în acest moment inclusiv de intervenţii ale faunei locale (vulpi) şi intemperiilor (apă pluvială infiltrată în interiorul edificiului). Mai mult, intervenţia umană a adus prejudicii, incalculabile în acest moment, prin acoperirea cu folie de plastic a structurilor arhitectonice în perioada cuprinsă între anii 2013 şi 2017, fapt ce a produs un efect de seră având ca rezultat apariţia unei flore deosebit oe periculoase ţaţa de fragilitatea anumitor zone ale monumentului (podelele de cărămidă aie unei încăperi, bazinul edificiului, etc.).
Această distrugere deosebit de gravă a fost posibilă numai datorită lipsei de dialog între M.P. şi restul colectivului de cercetare, respectiv responsabilul ştiinţific al şantierului arheologic ai castrului de la Drajna de Sus, în ciuda repetatelor încercări de comunicare din partea acestora dm urmă. Dezinteresul total faţă de o relaţie normală între instituţia organizatoare a şantierului ¡.Muzeu! judeţean Prahova) şi restul colectivului s-a materializat fa un moment dat chiar prin refuzul răspunsului ia o întâmpinare trimisă de Acad. Alexandru Vulpe, directorul de la acea dată3i nstitutuiu; ce Arhec:cg:e d> Bucureşti. D‘:‘ această atitudine, M.P. a căutat şi reuşit sa împiedice prezenţa responsabilului ştiinţific ai şantierului pe întreaga durată a desfăşurării lucrărilor de protejare. ,
Situaţia dramatica în care a ajuns pomenitul edificiu, fapt ce poate fi lesne observat în fotografiile ataşate în anexe, impune încetarea cât mai rapidă a acestei stări de fapt, luarea măsurilor ce se impun, inclusiv atragerea responsabilităţii celor vinovaţi de distrugerea patrimoniului cultural naţional de o valoare inestimabilă. Recuperarea pe cât mai este cu putinţă a informaţiilor arheologice în zonele afectate şi reluarea cercetărilor în zonele rămase necercetate, se impune de ia sine. Perpetuarea situaţiei de faţă pune în grav pericol relevanţa ştiinţifică şi viitorul unui bun cultura! de un asemenea calibru.
30.08.2017 |
Responsabil ştiinţific, Dr. Mihaii Zahanade
[pdf-embedder url=”https://www.incisivdeprahova.ro/wp-content/uploads/2017/09/NR-1-A-1.pdf” title=”NR 1 A”]
[pdf-embedder url=”https://www.incisivdeprahova.ro/wp-content/uploads/2017/09/NR-1-B.pdf” title=”NR 1 B”]
[pdf-embedder url=”https://www.incisivdeprahova.ro/wp-content/uploads/2017/09/NR-1-C.pdf” title=”NR 1 C”]
[pdf-embedder url=”https://www.incisivdeprahova.ro/wp-content/uploads/2017/09/NR-1-D.pdf” title=”NR 1 D”]
Actualitate
Pentagonul alege patru companii pentru dezvoltarea dronelor de lungă rază, rezistente la războiul electronic
Actualitate
Polonia ia în calcul aderarea la un scut nuclear european: o reacție la incertitudinile securității
Actualitate
De la Motorola Edge 50 la noile telefoane Apple: ce să alegi?

Dacă vrei să faci o schimbare în viața ta și să îți cumperi un nou telefon, s-ar putea să ai ceva de furcă. Sunt atâtea modele noi pe piață încât nu știi ce să alegi. De la noile Motorola Edge 50, la modelele bradului Apple, fiecare dispozitiv are caracteristici pe care merită să le cunoști.
În ziua de azi, toate aceste caracteristici pot fi un real ajutor. Pe lângă faptul că te ajută să efectuezi apeluri și îți oferă acces la internet, smartphone-urile de astăzi sunt încărcate cu funcții care te ajută să fii mai creativ, mai productiv și mai eficient.
Dar, înainte de a alege un anumit dispozitiv, gândește-te la sistemul de operare pe care îl dorești. Uite mai jos câteva detalii care te vor ajuta să înțelegi dacă un Motorola Edge 50 e mai potrivit pentru tine decât un iPhone.
Alegerea sistemului de operare al telefonului
Toate telefoanele inteligente au aceleași funcții de bază: poți să navighezi pe web și să rulezi o gamă largă de aplicații, să gestionezi e-mailuri și să răspunzi la texte și să îți stochezi multitudinea de fotografii, note și alte conținuturi media.
Oh, da, și încă pot efectua apeluri. Și, deși majoritatea oamenilor tind să rămână la același sistem de operare – adesea din cauza preferințelor personale sau familiarității – merită să cunoști toate faptele înainte de a lua o decizie. O schimbare a sistemului de operare pe care l-ai folosit până acum poate aduce funcții suplimentare sau un mod de a interacționa cu lucrurile digitale care este mai atrăgător decât ceea ce ai acum. Dacă vrei să treci la un Motorola Edge 50 de la un iPhone, s-ar putea să fii mulțumit în final.
Android
Dacă vrei o gamă largă de telefoane, ai ajuns la sistemul de operare potrivit. Platforma Android Google acceptă modele de la Google, OnePlus, Samsung și altele, printre care și Motorola Edge 50. Opțiunile includ modele compacte, telefoane pliabile și telefoane cu ecrane mai mari de 6 inchi. Sistemul de operare Android este extrem de personalizabil, datorită widget-urilor și altor instrumente pentru ajustarea comenzilor telefonului, precum și aspectului general al desktopului. Motorul de căutare Google nativ pentru Android, aplicația Gmail, Maps și serviciile Drive și Fotografii bazate pe cloud sunt printre cele mai utilizate aplicații pentru smartphone (chiar și printre utilizatorii de iPhone).
Dezavantajul major al Android este că multe telefoane sunt vândute cu versiuni mai vechi ale sistemului de operare, iar utilizatorii nu primesc întotdeauna actualizări în timp util. Descopera oferta Emag la Motorola Edge 50 si profita de preturile atractive.
Apple iOS
Interfața iOS a Apple este aceeași de la operator la operator și aproape identică cu sistemul de operare de pe iPad. Aceasta înseamnă că iPhone-urile sunt concepute pentru a interacționa perfect cu MacBook-urile, Apple Watch și alte dispozitive Apple, cum ar fi căștile AirPods Pro. De asemenea, vei achiziționa aplicații prin Apple App Store și nu prin Magazinul Google Play. Dacă cele mai multe dintre gadgeturile tale există în universul Apple, a rămâne cu Apple peste tot este probabil o mișcare inteligentă.
-
Exclusivacum 2 zile
Vălenii de Munte: Caracatița corupției – Noi dezvăluiri socante despre rețeaua de polițiști, procurori și judecători
-
Exclusivacum 5 zile
White Tower – masca cade: Dinu Florian, un „actor” cheie în rețeaua de escrocherii imobiliare
-
Exclusivacum 4 zile
Ilegalitate masivă în Poliția Română: Sute de polițiști lucrează în structuri fără temei legal
-
Exclusivacum 3 zile
Iepurila, judecătorul fără frica (dar cu urechile ciulite) -Pamflet
-
Exclusivacum 2 zile
Primarul și tunul de zăpadă: O iarnă fierbinte si o primavara plina de dezvăluiri
-
Exclusivacum 4 zile
Dosarul White Tower: Rechizitoriul se apropie, finalul unei mega-tepe imobiliare, condamnarea escrocilor este iminentă!
-
Exclusivacum 13 ore
Balada polițiștilor de la Prahova: Un cântec de lege, lemn și… porci! – Pamflet
-
Exclusivacum 3 zile
Mega-frauda White Tower: Contraatacul justiției – Sechestre extinse pentru inculpați